Miało wyglądać zupełnie inaczej. Jasny dół, potem ciasto czekoladowe, potem śliwki a na górze czekoladowy budyń. Ale jak widać, nie wszystko zawsze wygląda tak, jakbyśmy oczekiwali. Ciemne ciasto pomieszało się z jasnym tworząc łatki, a w roli śliwek, które zjadłam, wystąpiły gruszki, i nie wiedzieć czemu, opadły sobie na dno. I tym sposobem wyszło ciasto, wyglądem zupełnie inne od wyobrażonego. Ale nic to. I tak jest smaczne, choć nie powalające. Ot, zwykłe deserowe ciasto, które idealnie będzie pasowało do popołudniowej herbatki. Bardzo wilgotne, dodatkowy smaczek daje mu mocno czekoladowy budyń, który wieńczy całość. Jeśli lubicie babkowe ciasta, to to będzie Wam z pewnością smakowało. A, i uprzedzając co poniektórych, ten wilgotny pasek na dole, to nie zakalec, to te opadnięte gruszki:) Polecam.
Przepis znaleziony w gazetce szarlotki i ciasta ze śliwkami.
Składniki:
- 2,5 szklanki* mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g miękkiego masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- 6 dużych gruszek (twardych, ale słodkich), obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki
Masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- 100g gorzkiej czekolady
- 2 budynie czekoladowe
- 4 łyżki cukru
Dodatkowo:
- orzechy lub podpieczone płatki migdałów do posypania
Utrzeć masło z cukrem i sokiem z cytryny na jasną i puszystą masę. Miksując cały czas, dodawać po jednym żółtku, następnie mleko i śmietanę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Białka upić na sztywno ze szczyptą soli. Wmieszać delikatnie do ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać dwie łyżki kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 26cm (w przepisie nie było podane jaka ma być wielkość, ja upiekłam w 24, ale uważam, że ciasto jest zbyt wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia, boki mocno wysmarować tłuszczem. Na dno wyłożyć jasne ciasto i wyrównać, następnie ciemne, na nim ułożyć kawałki gruszek.
Piec w temperaturze 180°C przez około 50 – 60 minut, lub do suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąć i ostudzić.
W tym czasie ugotować budyń. Do rondelka wlać dwie szklanki mleka, wsypać cukier i połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Często mieszając zagotować. Budyń wymieszać z pozostałym mlekiem, wlać do garnka i zagotować. Gotować przez 2-3 minuty, stale mieszając. Na wierzch ostudzonego ciasta rozsmarować budyń i wysypać orzechy lub podpieczone na patelni płatki migdałowe. Odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia i stężenia.
*szklanka = 250ml
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Wyszlo pyszne 😃
Zamiast polewy dalam kruszonke
Polecam jak najbardziej
Ciasto wyszło mi za pierwszym razem !!! 🙂 Jest naprawdę wyborne i łatwe do zrobienia. Polecam 🙂
Cieszę się, że się udałoi smakowało.
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam! 🙂
Czy można dodać gruszki z syropu?
Tak, ale należy gruszki odsączyć z tego syropu.
Oczywiscie upieklam jeszcze raz ,tym razem staralam sie dokladnie trzymac przepisu, ciasto super , szczerze polecam. Najlepsza rada,ze do kazdego wypieku dodaje sie odrobine lub wiecej serca. A teraz szukam przepisu na sernik na 91-wsze urodziny mojej MAMY.
Bardzo się cieszę, że pomimo pierwszego podejścia niezbyt udanego zdecydowałaś się zrobić je raz jeszcze, a co ważniejsze, że jednak się udało!:) Dziękuję bardzo za komentarz! A co do sernika, to polecam sernik najlepszy na świecie:)
Pozdrawiam i udanych wypieków życzę!
czy mam złudzenie? ja widzę na tych fotkach potężny zakalec
Zdecydowanie masz złudzenie. Gdybyś przeczytał (a) wpis a nie tylko sugerował (a) się zdjęciami, to wiedziałbyś (abyś), że to są gruszki, które opadły na dno…
Totalna porazka, zakalec
Przykro mi:(
Z wygladu czysta poezja, wyglada bardzo apetycznie, zabieram sie do dziela, ale co wyjdzie wielka niewiadoma.
Mniam, wg mnie to ciasto wygląda genialnie! Pięknie bardzo i pysznie.:)
Pozdrawiam ciepło.
bardzo ładnie wygląda to ciacho – fajne będzie na święta
Wygląda ślicznie i bardzo apetycznie!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
świetnie wygląda :))
Zdjęcia mają świetny klimat i fantastyczną stylizację. Ciasto wygląda bardzo apetycznie pomimo, że miało być inaczej – liczy się przede wszystkim smak:)
Nigdy nie łączyłam budyniu z babką, ale teraz zadaje sobie pytanie: niby czemu nie 😀 ? Wygląda przepysznie, muszę to zrobić na weekendzie.
mnie się tam podoba:)
prezentuje się arcyapetycznie
Wygląda fajnie,może w sobotę zrobię,w każdym razie dzięki Tobie zaczynam się bawić w pieczenie i całkiem nieźle mi to wychodzi.Stronkę polecam moim koleżankom,pozdrawiam Asiek.:-)
Bardzo fajnie wygląda 🙂
Wyszło pięknie! 🙂 częstuje się wirtualnie i głaszcze po brzuszku, takie dobre 🙂
i jak tu się oprzeć 🙂 jak takie cudeńka serwujesz …