Sernik karmelowy | Caramel cheesecake

Sernik karmelowy

by

w przepisy na: ,

To jest sernik z serii tych, które znikają w niewyjaśnionych okolicznościach. Dopiero za trzecim podejściem udało mi się zrobić zdjęcia. W takim tempie go ubywa. Jest przepyszny, wbrew pozorom nie za słodki. Kremowy, ale zwarty. Polubią go zarówno dorośli, jak i nasze pociechy. Moja córcia ogólnie nie lubi ciast, ale ten sernik zajada tak, że się uszy trzęsą. Powstał jak to często bywa, z zupełnego przypadku, podczas przeglądu lodówki… Kto lubi karmel, na pewno nie będzie zawiedziony. Polecam Wam bardzo!

Przepis własny.

Sernik karmelowy | Caramel cheesecake

Składniki na spód ciasteczkowy:

  • 130g ciastek digestiwe lub herbatników
  • 50g masła
  • 2 łyżki kakao

Ciastka pokruszyć w malakserze, dodać kakao i roztopione masło. Wymieszać tak, by powstał ‘mokry piasek’.

Dno tortownicy o średnicy 20-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki mocno natłuścić. Wysypać na dno pokruszone ciastka i wyrównać powierzchnię. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

  • 500g tłustego twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego* (użyłam wiaderkowy, ‘Mój ulubiony’ z Wielunia)
  • 250g mascarpone
  • 200g kajmaku (gotowej masy krówkowej)
  • 3 duże jajka
  • 1 łyża mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone, kajmak, mąkę ziemniaczaną i wanilię. Zmiksować składniki na jednolitą, gładką i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym (ale tylko do połączenia się składników, nie za długo, by zbyt nie napowietrzyć masy serowej). Gotową masę serową wyłożyć na spód ciasteczkowy.

Piekarnik nagrzać do 180°C, wsadzić sernik i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec przez 1 godzinę i 15 minut. Sernik jest gotowy, gdy boki są ścięte a środek lekko sprężynuje. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Następnie włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po schodzeniu udekorować sernik masą z kajmaku, mascarpone i śmietany kremówki.

Masa na wierzch sernika:

  • 100g mascarpone
  • 100g kajmaku
  • 100ml śmietanki kremówki (musi być mocno schłodzona)

Ubić mascarpone z kremówką na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać kajmak i ubić razem. Gotową masę rozsmarować na wierzchu schłodzonego sernika.

*jeśli użyjecie twarogu o niskiej zawartości tłuszczu, dodajcie do sera 50g miękkiego masła

Sernik karmelowy | Caramel cheesecake

Sernik karmelowy | Caramel cheesecake

Sernik karmelowy | Caramel cheesecake

Smacznego!

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subskrybuj
Powiadom o
guest

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

79 Komentarze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Małgosia
Małgosia
6 miesiące temu

Idealnie kremowy. Zrobiłam w tortownicy 26cm, podwoiłem wszystkie składniki poza mascarpone-tu zostało 250g. Mój ulubiony sernik 🙂 krem na górze przepyszny!

1000017983
Tyśka
Tyśka
8 lata temu

Czy kajmak mogę zastąpić karmelowym kremem wedlowskim?
Pozdrawiam 🙂

Kasia
Kasia
9 lata temu

Po raz pierwszy robiłam ten sernik na miniony weekend na męża imieniny, gościom bardzo smakował ten serniczek, jest inny niż te wszystkie które do tej pory robiłam bądź jadłam u innych. Pyszny. Polecam go w 100%
🙂 pozdrawiam

Agata
Agata
10 lata temu

Witam, czy jak dam 1 kg sera z wiaderka zamiast 500g serka i 250g mascarpone to wyjdzie dobrze czy musze jednak troszke zmienic proporcje? 🙂

Agata
Agata
10 lata temu
Odpowiedź do  Asiek

Zrobiłam na święta w tortownicy 25 cm. Wyszedł pyszny. Nie za słodki. IDEALNY! Na wierzch dałam czekoladę i posypałam migdałami. Przepis zapisuję bo każdemu bardzo smakował. Pozdrawiam 🙂

aga_sz
aga_sz
10 lata temu

Witam,
Robiłam kiedyś ten sernik i jest przepyszny :). Mam pytanie czy ten krem karmelowy nadaje się do przełożenia tortu.
Pozdrawiam Cieplutko,
Agnieszka

aga_sz
aga_sz
10 lata temu

Witam,
Robiłam kiedyś ten sernik i był pyszny. Mam pytanie czy ten krem nadaje się do przełożenia tortu? Mam zamówienie od syna na tort czekoladowo karmelowy no i do czekoladowych blatów byłby w sam raz. Z góry dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam,
Agnieszka

aga_sz
aga_sz
10 lata temu
Odpowiedź do  Asiek

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź.
Myślę,że będzie bardzo smaczny.
Pozdrawiam

emi sa
emi sa
10 lata temu

kolejne podziękowanie za super przepis, serniczek pychotka i jaki ładny 🙂 nawet nie zdążyłam zrobić mu zdjęcia . wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

Joan
Joan
10 lata temu

Witam. niestety nie posuadam piekarnika tylko piecyk elektryczny który ma stała temperature 200 stopni czy sernik mi sie wtedy uda?

sloneczko
sloneczko
10 lata temu

Nie jestem fanką serników, ale ten pokochałam:*. Przepis co prawda relatywnie drogi jeśli chodzi o składniki, ale ten smak…

asia
asia
10 lata temu

Witam Panią,

Chciałabym zrobić ten sernik na dużej blasze prostokątnej. czy podwoić ilość składników ? Piec dłużej ? Jak pani myśli ? Proszę o poradę i dziękuję.

asia
asia
10 lata temu
Odpowiedź do  Asiek

Witam. Zrobiłam sernik na dużej blasze, podwajając dokładnie ilość składników. Pięknie wyrósł, nie mogłam się nadziwić. Niestety :-)… chyba za szybko uchyliłam drzwiczki piekarnika, bo sernik zupełnie opadł. Ale i tak jest smaczny. Może niepotrzebnie piekłam z termoobiegiem ?

Mmm
Mmm
10 lata temu

Stało się.. Popełniłam ten sernik w ten weekend. Zacznę od zalet. Jest bardzo delikatny w smaku. Składniki idealnie do siebie pasują. Nie mogłam doczekać się niedzieli, kiedy w końcu go spróbuję.. Jest rewelacyjny! Jeżeli ktokolwiek zastanawia się, czy go upiec z czystym sumieniem polecam! Przepyszny- sernik numer 1 w moim domu. Nie mogłam odpędzić od niego Męża 🙂 (nawet w nocy słyszałam znajome otwieranie pojemnika na ciasto :)) Masa na wierzchu jest stworzona do tego ciasta 🙂 co do wad.. ma tylko jedną. Za szybko znika! Pani Asiu od dwóch lat korzystam z Pani przepisów. Nie sztuką jest dobrać składniki,… Dowiedz się więcej »

mariposa
mariposa
10 lata temu

Pyszności!!!!

Mmm
Mmm
10 lata temu

Zamierzam zrobić w weekend ten sernik. Czym mogę zastąpić ekstrakt z wanilii? Ewentualnie czy mogę go pominąć?
Pozdrawiam

Marta
Marta
10 lata temu

Robiłam, wyszedł przepyszny!!! Moj Mąż, który nie przepada za ciastami, zjadł prawie cały. Super przepis!

ewelinaaa
ewelinaaa
10 lata temu

jakie wymiary blachy?

glebowicz
glebowicz
10 lata temu

sernik przepyszny,poszedł jak woda.zresztą wszystkie przepisy super.pozdrawiam i dziękuję.benia

Ania
Ania
11 lata temu

Fantastyczny sernik! Przepyszny, delikatny, puszysty, odpowiednio słodki…
Uwielbiam Pani stronkę. Przyznaję, że często wykorzystuję Pani przepisy, aby zachwycić moją rodzinkę i znajomych zarówno “na słodko jak i na słono”. Przepisy są bardzo starannie przygotowane, a dzięki temu z Panią piecze się naprawdę bardzo łatwo.
Dzięki wielkie, pozdrawiam.

Magda
Magda
11 lata temu

Sernik przepyszny !!! Wilgotny i ogólnie cudowny ! Zniknął u mnie w mgnieniu oka :-)) do tego ma taki niesamowity kolor.

__OLA
__OLA
11 lata temu

Witam!
Piec ten sernik w termoobiegu, góra i dół czy tylko góra?

Pozdrawiam ciepło! 🙂

Iwona
Iwona
11 lata temu

Wreszcie zrobiłam ten sernik, choć na górę nie robiłam już masy kremówkowo-kajmakowej, a czekoladę z uprażonymi płatkami migdałów. Sernik bardzo smaczny, choć przyznam szczerze, że moim “Number One” nadal pozostaje sernik z żurawioną!!! określam go mianem exclusive!!

katarzynka
katarzynka
11 lata temu

sprawdziłam;)
proste w przygotowaniu i naprawdę przepyszne!
szczerze polecam!;)

Agnieszka
Agnieszka
8 lata temu
Odpowiedź do  katarzynka

Witam.
A jakie proporcje Pani proponuje na blachę 24 albo na blachę 26 bo niestety mniejszej nie mam; ( podwoić wszystkie składniki??
Dziękuję za inf
Pozdrawiam

Edyta
Edyta
11 lata temu

Sernik najlepszy jaki jadłam, staram się być na diecie i nie podjadać, zrobiłam go dla gości ale już opędzlowałam 1/4 ;)) Mam nadzieję, że goście szybko przyjadą bo jeśli nie… To będę musiała poczęstować ich ciastkami ;))

Dorota K.
Dorota K.
11 lata temu

serniczek wyszedł rewelacyjny 😀 i nawet kuzyn, który nie przepada za ciastem zjadł aż dwa kawałki 🙂

kapsiucka
kapsiucka
11 lata temu

sernik pychota

Ewa Capri
11 lata temu

następny w kolejce do zrobienia 🙂

gość
gość
11 lata temu

Witam, serniczek jest bardzo pyszny i wyśmienity ;)) zrobiłam na urodzinki teściowej ; była zachwycona jak resztę gości ;))

cichy
11 lata temu

oooo…. fajne 🙂 w sam raz do latte. Albo może nawet lepiej – do kawy mrożonej.

Pati
Pati
12 lata temu

witam, czy można zamiast polskiego twarogu użyć angielskiegi full fat soft cheese?

Kasia / Plate of Joy
12 lata temu

Można kawałeczek? Wygląda nieziemsko!

cukrowawrozka
12 lata temu

Wygląda tak idealnie, kremowo, równiutko.. <3

Beata
12 lata temu

Wygląda oszołamiająco!

Dorota
Dorota
12 lata temu

Zrobiłam serniczek. Dobry, tylko ma jedną wadę, przy krojeniu spód zostawał sam sobie.
Pozdrawiam

Iwona
Iwona
12 lata temu

Mi wyszedł jakiś taki kwaśny… czy to wina twarogu czy raczej taki ma być ???

Ania
Ania
12 lata temu

Serniczek się udał – był pyszny 🙂 i dziś znów go zrobię 🙂

ugotujmyto.pl
12 lata temu

Obłędny:)! Ostatnio też robiłam podobny więc wiem jak to jest z tym znikaniem ciasta;)!

Ania
Ania
12 lata temu

Właśnie się piecze ..:)

Iwona
Iwona
12 lata temu

Asiu zachęcona koljnym sernikiem z Twej strony przymierzam się do jego wykonania. W związku z tym mam jedno pytanie – jakiej masy kajmakowej używasz?? Na rynku jest kilka marek tej masy o różnych pojemnościach, a do tego smakowych. Czytałam kiedys na jakimś forum różne opinie co do “markowych mas” i z tego, co pamiętam nie wszystkie były pozytywne.
pozdrawiam:)

Iwona
Iwona
12 lata temu
Odpowiedź do  Asiek

dziękuję Ci kochana za radę – napewno doniosę jak wyszedł, choż zanim sie do niego przymierzę raz jeszcze skuszę się na ten z żurawioną (poprzednio zrobiłam bez – z braku dostępności tego deficytowego przed świętami produktu – ale za to ten smak sera….palce lizać)… wymyśliłam na dzien matki takie ciasto: czekoladowy dół, na górę – za Twoim przepisem z tortu bezowego “Sowy” – mascarpone, kremówka i masa kajmakowa (widziałam taką nowość – truflowa z alkoholem), a w środek ciasteczka Grisbi z nadzieniem czekoladowym…czy masz moze doświadczenie z tymi ciasteczkami??? nie wiem, jak się zachowają w tej masie (rozmokną na papkę??… Dowiedz się więcej »

Aleksandra
12 lata temu

idealny! równiutki, zapewne pyszny 🙂

pieczarka mysia
12 lata temu

Jest bajeczny 🙂

ośrodki Kaszuby
12 lata temu

Śliczny sernik. Gratulacje.

karmel-itka
12 lata temu

juz sobie wyobrażam jak smakuje…

iza
12 lata temu

cudownie wygląda

Majana
12 lata temu

Prezentuje się pysznie i bardzo ładnie.:)
Karmelowy musi być naprawdę smaczny.
Pozdrawiam Asiu :*

Ania
12 lata temu

O rany! Wygląda pysznie! Już zgłodniałam… 🙂

Banocka
12 lata temu

robiłam taki tyle że z trochę innego przepisu..Z racji że ser był chudy sernik mi opadł ale i tak zniknął w zastraszającym tempie. polecam ten wypiek bo jest fantastyczny. To zdjęcie kawałka serniczka z filiżanką kawy kusi niemiłosiernie :).

GrowingUp
12 lata temu

Sernik i kajmak dla mnie to połączenie wręcz za dobre!. Kocham obie rzeczy;)

Meg O
12 lata temu

Ooo kurcze, ta zimna majówka chyba przywiodła na kubki smakowe potrzebę czegoś naprawdę słodkiego – przynajmniej ja tak to zinterpretowałam i również upiekłam sernik z karmelem! Twój jest śliczny! I w zupełności się zgadzam,że znika nie wiadomo kiedy … nawet nie zdążyłam zrobić porządnego zdjęcia ukrojonemu kawałkowi 😀 U mnie przepis dopiero zawita 😉