Sernik karmelowy

4.30 avg. rating (86% score) - 54 votes

To jest sernik z serii tych, które znikają w niewyjaśnionych okolicznościach. Dopiero za trzecim podejściem udało mi się zrobić zdjęcia. W takim tempie go ubywa. Jest przepyszny, wbrew pozorom nie za słodki. Kremowy, ale zwarty. Polubią go zarówno dorośli, jak i nasze pociechy.  Moja córcia ogólnie nie lubi ciast, ale ten sernik zajada tak, że się uszy trzęsą. Powstał jak to często bywa, z zupełnego przypadku, podczas przeglądu lodówki… Kto lubi karmel, na pewno nie będzie zawiedziony. Polecam Wam bardzo!

Przepis własny.

Sernik karmelowy | Caramel cheesecake

Składniki na spód ciasteczkowy:

  • 130g ciastek digestiwe lub herbatników
  • 50g masła
  • 2 łyżki kakao

Ciastka pokruszyć w malakserze, dodać kakao i roztopione masło. Wymieszać tak, by powstał ‚mokry piasek’.

Dno tortownicy o średnicy 20-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki mocno natłuścić. Wysypać na dno pokruszone ciastka i wyrównać powierzchnię. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

  • 500g tłustego twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego* (użyłam wiaderkowy, ‚Mój ulubiony’ z Wielunia)
  • 250g mascarpone
  • 200g kajmaku (gotowej masy krówkowej)
  • 3 duże jajka
  • 1 łyża mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone, kajmak, mąkę ziemniaczaną i wanilię. Zmiksować składniki na jednolitą, gładką i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym (ale tylko do połączenia się składników, nie za długo, by zbyt nie napowietrzyć masy serowej). Gotową masę serową wyłożyć na spód ciasteczkowy.

Piekarnik nagrzać do 180°C, wsadzić sernik i  piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec przez 1 godzinę i 15 minut. Sernik jest gotowy, gdy boki są ścięte a środek lekko sprężynuje. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Następnie włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po schodzeniu udekorować sernik masą z kajmaku, mascarpone i śmietany kremówki.

Masa na wierzch sernika:

  • 100g mascarpone
  • 100g kajmaku
  • 100ml śmietanki kremówki (musi być mocno schłodzona)

Ubić mascarpone z kremówką na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać kajmak i ubić razem. Gotową masę rozsmarować na wierzchu schłodzonego sernika.

*jeśli użyjecie twarogu o niskiej zawartości tłuszczu, dodajcie do sera 50g miękkiego masła

Sernik karmelowy | Caramel cheesecake

Sernik karmelowy | Caramel cheesecake

Sernik karmelowy | Caramel cheesecake

Smacznego!

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Serniki i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

78 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Tyśka
Tyśka
3 lat temu

Czy kajmak mogę zastąpić karmelowym kremem wedlowskim?
Pozdrawiam 🙂

Kasia
Kasia
4 lat temu

Po raz pierwszy robiłam ten sernik na miniony weekend na męża imieniny, gościom bardzo smakował ten serniczek, jest inny niż te wszystkie które do tej pory robiłam bądź jadłam u innych. Pyszny. Polecam go w 100%
🙂 pozdrawiam

Agata
Agata
5 lat temu

Witam, czy jak dam 1 kg sera z wiaderka zamiast 500g serka i 250g mascarpone to wyjdzie dobrze czy musze jednak troszke zmienic proporcje? 🙂

Agata
Agata
5 lat temu
Reply to  Asiek

Zrobiłam na święta w tortownicy 25 cm. Wyszedł pyszny. Nie za słodki. IDEALNY! Na wierzch dałam czekoladę i posypałam migdałami. Przepis zapisuję bo każdemu bardzo smakował. Pozdrawiam 🙂

aga_sz
aga_sz
5 lat temu

Witam,
Robiłam kiedyś ten sernik i jest przepyszny :). Mam pytanie czy ten krem karmelowy nadaje się do przełożenia tortu.
Pozdrawiam Cieplutko,
Agnieszka

aga_sz
aga_sz
5 lat temu

Witam,
Robiłam kiedyś ten sernik i był pyszny. Mam pytanie czy ten krem nadaje się do przełożenia tortu? Mam zamówienie od syna na tort czekoladowo karmelowy no i do czekoladowych blatów byłby w sam raz. Z góry dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam,
Agnieszka

aga_sz
aga_sz
5 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź.
Myślę,że będzie bardzo smaczny.
Pozdrawiam

emi sa
emi sa
5 lat temu

kolejne podziękowanie za super przepis, serniczek pychotka i jaki ładny 🙂 nawet nie zdążyłam zrobić mu zdjęcia . wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

Joan
Joan
5 lat temu

Witam. niestety nie posuadam piekarnika tylko piecyk elektryczny który ma stała temperature 200 stopni czy sernik mi sie wtedy uda?

sloneczko
sloneczko
5 lat temu

Nie jestem fanką serników, ale ten pokochałam:*. Przepis co prawda relatywnie drogi jeśli chodzi o składniki, ale ten smak…

asia
asia
5 lat temu

Witam Panią,

Chciałabym zrobić ten sernik na dużej blasze prostokątnej. czy podwoić ilość składników ? Piec dłużej ? Jak pani myśli ? Proszę o poradę i dziękuję.

asia
asia
5 lat temu
Reply to  Asiek

Witam. Zrobiłam sernik na dużej blasze, podwajając dokładnie ilość składników. Pięknie wyrósł, nie mogłam się nadziwić. Niestety :-)… chyba za szybko uchyliłam drzwiczki piekarnika, bo sernik zupełnie opadł. Ale i tak jest smaczny. Może niepotrzebnie piekłam z termoobiegiem ?

Mmm
Mmm
5 lat temu

Stało się.. Popełniłam ten sernik w ten weekend. Zacznę od zalet. Jest bardzo delikatny w smaku. Składniki idealnie do siebie pasują. Nie mogłam doczekać się niedzieli, kiedy w końcu go spróbuję.. Jest rewelacyjny! Jeżeli ktokolwiek zastanawia się, czy go upiec z czystym sumieniem polecam! Przepyszny- sernik numer 1 w moim domu. Nie mogłam odpędzić od niego Męża 🙂 (nawet w nocy słyszałam znajome otwieranie pojemnika na ciasto :)) Masa na wierzchu jest stworzona do tego ciasta 🙂 co do wad.. ma tylko jedną. Za szybko znika! Pani Asiu od dwóch lat korzystam z Pani przepisów. Nie sztuką jest dobrać składniki,… Czytaj więcej »

mariposa
mariposa
5 lat temu

Pyszności!!!!

Mmm
Mmm
5 lat temu

Zamierzam zrobić w weekend ten sernik. Czym mogę zastąpić ekstrakt z wanilii? Ewentualnie czy mogę go pominąć?
Pozdrawiam

Marta
Marta
5 lat temu

Robiłam, wyszedł przepyszny!!! Moj Mąż, który nie przepada za ciastami, zjadł prawie cały. Super przepis!

ewelinaaa
ewelinaaa
5 lat temu

jakie wymiary blachy?

glebowicz
glebowicz
5 lat temu

sernik przepyszny,poszedł jak woda.zresztą wszystkie przepisy super.pozdrawiam i dziękuję.benia

Ania
Ania
6 lat temu

Fantastyczny sernik! Przepyszny, delikatny, puszysty, odpowiednio słodki…
Uwielbiam Pani stronkę. Przyznaję, że często wykorzystuję Pani przepisy, aby zachwycić moją rodzinkę i znajomych zarówno „na słodko jak i na słono”. Przepisy są bardzo starannie przygotowane, a dzięki temu z Panią piecze się naprawdę bardzo łatwo.
Dzięki wielkie, pozdrawiam.

Magda
Magda
6 lat temu

Sernik przepyszny !!! Wilgotny i ogólnie cudowny ! Zniknął u mnie w mgnieniu oka :-)) do tego ma taki niesamowity kolor.

__OLA
__OLA
6 lat temu

Witam!
Piec ten sernik w termoobiegu, góra i dół czy tylko góra?

Pozdrawiam ciepło! 🙂

Iwona
Iwona
6 lat temu

Wreszcie zrobiłam ten sernik, choć na górę nie robiłam już masy kremówkowo-kajmakowej, a czekoladę z uprażonymi płatkami migdałów. Sernik bardzo smaczny, choć przyznam szczerze, że moim „Number One” nadal pozostaje sernik z żurawioną!!! określam go mianem exclusive!!

katarzynka
katarzynka
6 lat temu

sprawdziłam;)
proste w przygotowaniu i naprawdę przepyszne!
szczerze polecam!;)

Agnieszka
Agnieszka
3 lat temu
Reply to  katarzynka

Witam.
A jakie proporcje Pani proponuje na blachę 24 albo na blachę 26 bo niestety mniejszej nie mam; ( podwoić wszystkie składniki??
Dziękuję za inf
Pozdrawiam

Edyta
Edyta
6 lat temu

Sernik najlepszy jaki jadłam, staram się być na diecie i nie podjadać, zrobiłam go dla gości ale już opędzlowałam 1/4 ;)) Mam nadzieję, że goście szybko przyjadą bo jeśli nie… To będę musiała poczęstować ich ciastkami ;))

Dorota K.
Dorota K.
6 lat temu

serniczek wyszedł rewelacyjny 😀 i nawet kuzyn, który nie przepada za ciastem zjadł aż dwa kawałki 🙂

kapsiucka
kapsiucka
6 lat temu

sernik pychota

Ewa Capri
6 lat temu

następny w kolejce do zrobienia 🙂

gość
gość
6 lat temu

Witam, serniczek jest bardzo pyszny i wyśmienity ;)) zrobiłam na urodzinki teściowej ; była zachwycona jak resztę gości ;))

cichy
6 lat temu

oooo…. fajne 🙂 w sam raz do latte. Albo może nawet lepiej – do kawy mrożonej.

Pati
Pati
6 lat temu

witam, czy można zamiast polskiego twarogu użyć angielskiegi full fat soft cheese?

Kasia / Plate of Joy

Można kawałeczek? Wygląda nieziemsko!

cukrowawrozka
6 lat temu

Wygląda tak idealnie, kremowo, równiutko.. <3

Beata
7 lat temu

Wygląda oszołamiająco!

Dorota
Dorota
7 lat temu

Zrobiłam serniczek. Dobry, tylko ma jedną wadę, przy krojeniu spód zostawał sam sobie.
Pozdrawiam

Iwona
Iwona
7 lat temu

Mi wyszedł jakiś taki kwaśny… czy to wina twarogu czy raczej taki ma być ???

Ania
Ania
7 lat temu

Serniczek się udał – był pyszny 🙂 i dziś znów go zrobię 🙂

ugotujmyto.pl
7 lat temu

Obłędny:)! Ostatnio też robiłam podobny więc wiem jak to jest z tym znikaniem ciasta;)!

Ania
Ania
7 lat temu

Właśnie się piecze ..:)

Iwona
Iwona
7 lat temu

Asiu zachęcona koljnym sernikiem z Twej strony przymierzam się do jego wykonania. W związku z tym mam jedno pytanie – jakiej masy kajmakowej używasz?? Na rynku jest kilka marek tej masy o różnych pojemnościach, a do tego smakowych. Czytałam kiedys na jakimś forum różne opinie co do „markowych mas” i z tego, co pamiętam nie wszystkie były pozytywne.
pozdrawiam:)

Iwona
Iwona
7 lat temu
Reply to  Asiek

dziękuję Ci kochana za radę – napewno doniosę jak wyszedł, choż zanim sie do niego przymierzę raz jeszcze skuszę się na ten z żurawioną (poprzednio zrobiłam bez – z braku dostępności tego deficytowego przed świętami produktu – ale za to ten smak sera….palce lizać)… wymyśliłam na dzien matki takie ciasto: czekoladowy dół, na górę – za Twoim przepisem z tortu bezowego „Sowy” – mascarpone, kremówka i masa kajmakowa (widziałam taką nowość – truflowa z alkoholem), a w środek ciasteczka Grisbi z nadzieniem czekoladowym…czy masz moze doświadczenie z tymi ciasteczkami??? nie wiem, jak się zachowają w tej masie (rozmokną na papkę??… Czytaj więcej »

Aleksandra
7 lat temu

idealny! równiutki, zapewne pyszny 🙂

pieczarka mysia
7 lat temu

Jest bajeczny 🙂

ośrodki Kaszuby
7 lat temu

Śliczny sernik. Gratulacje.

karmel-itka
7 lat temu

juz sobie wyobrażam jak smakuje…

iza
7 lat temu

cudownie wygląda

Majana
7 lat temu

Prezentuje się pysznie i bardzo ładnie.:)
Karmelowy musi być naprawdę smaczny.
Pozdrawiam Asiu :*

Ania
7 lat temu

O rany! Wygląda pysznie! Już zgłodniałam… 🙂

Banocka
7 lat temu

robiłam taki tyle że z trochę innego przepisu..Z racji że ser był chudy sernik mi opadł ale i tak zniknął w zastraszającym tempie. polecam ten wypiek bo jest fantastyczny. To zdjęcie kawałka serniczka z filiżanką kawy kusi niemiłosiernie :).

GrowingUp
7 lat temu

Sernik i kajmak dla mnie to połączenie wręcz za dobre!. Kocham obie rzeczy;)

Meg O
7 lat temu

Ooo kurcze, ta zimna majówka chyba przywiodła na kubki smakowe potrzebę czegoś naprawdę słodkiego – przynajmniej ja tak to zinterpretowałam i również upiekłam sernik z karmelem! Twój jest śliczny! I w zupełności się zgadzam,że znika nie wiadomo kiedy … nawet nie zdążyłam zrobić porządnego zdjęcia ukrojonemu kawałkowi 😀 U mnie przepis dopiero zawita 😉