Sernik karmelowy

4.30 avg. rating (86% score) - 54 votes

To jest sernik z serii tych, które znikają w niewyjaśnionych okolicznościach. Dopiero za trzecim podejściem udało mi się zrobić zdjęcia. W takim tempie go ubywa. Jest przepyszny, wbrew pozorom nie za słodki. Kremowy, ale zwarty. Polubią go zarówno dorośli, jak i nasze pociechy.  Moja córcia ogólnie nie lubi ciast, ale ten sernik zajada tak, że się uszy trzęsą. Powstał jak to często bywa, z zupełnego przypadku, podczas przeglądu lodówki… Kto lubi karmel, na pewno nie będzie zawiedziony. Polecam Wam bardzo!

Przepis własny.

Sernik karmelowy | Caramel cheesecake

Składniki na spód ciasteczkowy:

  • 130g ciastek digestiwe lub herbatników
  • 50g masła
  • 2 łyżki kakao

Ciastka pokruszyć w malakserze, dodać kakao i roztopione masło. Wymieszać tak, by powstał ‚mokry piasek’.

Dno tortownicy o średnicy 20-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki mocno natłuścić. Wysypać na dno pokruszone ciastka i wyrównać powierzchnię. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

  • 500g tłustego twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego* (użyłam wiaderkowy, ‚Mój ulubiony’ z Wielunia)
  • 250g mascarpone
  • 200g kajmaku (gotowej masy krówkowej)
  • 3 duże jajka
  • 1 łyża mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone, kajmak, mąkę ziemniaczaną i wanilię. Zmiksować składniki na jednolitą, gładką i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym (ale tylko do połączenia się składników, nie za długo, by zbyt nie napowietrzyć masy serowej). Gotową masę serową wyłożyć na spód ciasteczkowy.

Piekarnik nagrzać do 180°C, wsadzić sernik i  piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec przez 1 godzinę i 15 minut. Sernik jest gotowy, gdy boki są ścięte a środek lekko sprężynuje. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Następnie włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po schodzeniu udekorować sernik masą z kajmaku, mascarpone i śmietany kremówki.

Masa na wierzch sernika:

  • 100g mascarpone
  • 100g kajmaku
  • 100ml śmietanki kremówki (musi być mocno schłodzona)

Ubić mascarpone z kremówką na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać kajmak i ubić razem. Gotową masę rozsmarować na wierzchu schłodzonego sernika.

*jeśli użyjecie twarogu o niskiej zawartości tłuszczu, dodajcie do sera 50g miękkiego masła

Sernik karmelowy | Caramel cheesecake

Sernik karmelowy | Caramel cheesecake

Sernik karmelowy | Caramel cheesecake

Smacznego!

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Serniki i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

78
Dodaj komentarz

avatar
46 Comment threads
32 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
45 Comment authors
AsiekTyśkaAgnieszkaKasiaAgata Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o
Tyśka
Gość
Tyśka

Czy kajmak mogę zastąpić karmelowym kremem wedlowskim?
Pozdrawiam 🙂

Kasia
Gość
Kasia

Po raz pierwszy robiłam ten sernik na miniony weekend na męża imieniny, gościom bardzo smakował ten serniczek, jest inny niż te wszystkie które do tej pory robiłam bądź jadłam u innych. Pyszny. Polecam go w 100%
🙂 pozdrawiam

Agata
Gość
Agata

Witam, czy jak dam 1 kg sera z wiaderka zamiast 500g serka i 250g mascarpone to wyjdzie dobrze czy musze jednak troszke zmienic proporcje? 🙂

aga_sz
Gość
aga_sz

Witam,
Robiłam kiedyś ten sernik i jest przepyszny :). Mam pytanie czy ten krem karmelowy nadaje się do przełożenia tortu.
Pozdrawiam Cieplutko,
Agnieszka

aga_sz
Gość
aga_sz

Witam,
Robiłam kiedyś ten sernik i był pyszny. Mam pytanie czy ten krem nadaje się do przełożenia tortu? Mam zamówienie od syna na tort czekoladowo karmelowy no i do czekoladowych blatów byłby w sam raz. Z góry dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam,
Agnieszka

emi sa
Gość
emi sa

kolejne podziękowanie za super przepis, serniczek pychotka i jaki ładny 🙂 nawet nie zdążyłam zrobić mu zdjęcia . wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

Joan
Gość
Joan

Witam. niestety nie posuadam piekarnika tylko piecyk elektryczny który ma stała temperature 200 stopni czy sernik mi sie wtedy uda?

sloneczko
Gość
sloneczko

Nie jestem fanką serników, ale ten pokochałam:*. Przepis co prawda relatywnie drogi jeśli chodzi o składniki, ale ten smak…

asia
Gość
asia

Witam Panią,

Chciałabym zrobić ten sernik na dużej blasze prostokątnej. czy podwoić ilość składników ? Piec dłużej ? Jak pani myśli ? Proszę o poradę i dziękuję.

Mmm
Gość
Mmm

Stało się.. Popełniłam ten sernik w ten weekend. Zacznę od zalet. Jest bardzo delikatny w smaku. Składniki idealnie do siebie pasują. Nie mogłam doczekać się niedzieli, kiedy w końcu go spróbuję.. Jest rewelacyjny! Jeżeli ktokolwiek zastanawia się, czy go upiec z czystym sumieniem polecam! Przepyszny- sernik numer 1 w moim domu. Nie mogłam odpędzić od niego Męża 🙂 (nawet w nocy słyszałam znajome otwieranie pojemnika na ciasto :)) Masa na wierzchu jest stworzona do tego ciasta 🙂 co do wad.. ma tylko jedną. Za szybko znika! Pani Asiu od dwóch lat korzystam z Pani przepisów. Nie sztuką jest dobrać składniki,… Czytaj więcej »

mariposa
Gość
mariposa

Pyszności!!!!

Mmm
Gość
Mmm

Zamierzam zrobić w weekend ten sernik. Czym mogę zastąpić ekstrakt z wanilii? Ewentualnie czy mogę go pominąć?
Pozdrawiam

Marta
Gość
Marta

Robiłam, wyszedł przepyszny!!! Moj Mąż, który nie przepada za ciastami, zjadł prawie cały. Super przepis!

ewelinaaa
Gość
ewelinaaa

jakie wymiary blachy?

glebowicz
Gość
glebowicz

sernik przepyszny,poszedł jak woda.zresztą wszystkie przepisy super.pozdrawiam i dziękuję.benia

Ania
Gość
Ania

Fantastyczny sernik! Przepyszny, delikatny, puszysty, odpowiednio słodki…
Uwielbiam Pani stronkę. Przyznaję, że często wykorzystuję Pani przepisy, aby zachwycić moją rodzinkę i znajomych zarówno „na słodko jak i na słono”. Przepisy są bardzo starannie przygotowane, a dzięki temu z Panią piecze się naprawdę bardzo łatwo.
Dzięki wielkie, pozdrawiam.

Magda
Gość
Magda

Sernik przepyszny !!! Wilgotny i ogólnie cudowny ! Zniknął u mnie w mgnieniu oka :-)) do tego ma taki niesamowity kolor.

__OLA
Gość
__OLA

Witam!
Piec ten sernik w termoobiegu, góra i dół czy tylko góra?

Pozdrawiam ciepło! 🙂

Iwona
Gość
Iwona

Wreszcie zrobiłam ten sernik, choć na górę nie robiłam już masy kremówkowo-kajmakowej, a czekoladę z uprażonymi płatkami migdałów. Sernik bardzo smaczny, choć przyznam szczerze, że moim „Number One” nadal pozostaje sernik z żurawioną!!! określam go mianem exclusive!!

katarzynka
Gość
katarzynka

sprawdziłam;)
proste w przygotowaniu i naprawdę przepyszne!
szczerze polecam!;)

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Witam.
A jakie proporcje Pani proponuje na blachę 24 albo na blachę 26 bo niestety mniejszej nie mam; ( podwoić wszystkie składniki??
Dziękuję za inf
Pozdrawiam

Edyta
Gość
Edyta

Sernik najlepszy jaki jadłam, staram się być na diecie i nie podjadać, zrobiłam go dla gości ale już opędzlowałam 1/4 ;)) Mam nadzieję, że goście szybko przyjadą bo jeśli nie… To będę musiała poczęstować ich ciastkami ;))

Dorota K.
Gość
Dorota K.

serniczek wyszedł rewelacyjny 😀 i nawet kuzyn, który nie przepada za ciastem zjadł aż dwa kawałki 🙂

kapsiucka
Gość
kapsiucka

sernik pychota

Ewa Capri
Gość

następny w kolejce do zrobienia 🙂

gość
Gość
gość

Witam, serniczek jest bardzo pyszny i wyśmienity ;)) zrobiłam na urodzinki teściowej ; była zachwycona jak resztę gości ;))

cichy
Gość

oooo…. fajne 🙂 w sam raz do latte. Albo może nawet lepiej – do kawy mrożonej.

Pati
Gość
Pati

witam, czy można zamiast polskiego twarogu użyć angielskiegi full fat soft cheese?

Kasia / Plate of Joy
Gość

Można kawałeczek? Wygląda nieziemsko!

cukrowawrozka
Gość

Wygląda tak idealnie, kremowo, równiutko.. <3

Beata
Gość

Wygląda oszołamiająco!

Dorota
Gość
Dorota

Zrobiłam serniczek. Dobry, tylko ma jedną wadę, przy krojeniu spód zostawał sam sobie.
Pozdrawiam

Iwona
Gość
Iwona

Mi wyszedł jakiś taki kwaśny… czy to wina twarogu czy raczej taki ma być ???

Ania
Gość
Ania

Serniczek się udał – był pyszny 🙂 i dziś znów go zrobię 🙂

ugotujmyto.pl
Gość

Obłędny:)! Ostatnio też robiłam podobny więc wiem jak to jest z tym znikaniem ciasta;)!

Ania
Gość
Ania

Właśnie się piecze ..:)

Iwona
Gość
Iwona

Asiu zachęcona koljnym sernikiem z Twej strony przymierzam się do jego wykonania. W związku z tym mam jedno pytanie – jakiej masy kajmakowej używasz?? Na rynku jest kilka marek tej masy o różnych pojemnościach, a do tego smakowych. Czytałam kiedys na jakimś forum różne opinie co do „markowych mas” i z tego, co pamiętam nie wszystkie były pozytywne.
pozdrawiam:)

Aleksandra
Gość

idealny! równiutki, zapewne pyszny 🙂

pieczarka mysia
Gość

Jest bajeczny 🙂

ośrodki Kaszuby
Gość

Śliczny sernik. Gratulacje.

karmel-itka
Gość

juz sobie wyobrażam jak smakuje…

iza
Gość

cudownie wygląda

Majana
Gość

Prezentuje się pysznie i bardzo ładnie.:)
Karmelowy musi być naprawdę smaczny.
Pozdrawiam Asiu :*

Ania
Gość

O rany! Wygląda pysznie! Już zgłodniałam… 🙂

Banocka
Gość

robiłam taki tyle że z trochę innego przepisu..Z racji że ser był chudy sernik mi opadł ale i tak zniknął w zastraszającym tempie. polecam ten wypiek bo jest fantastyczny. To zdjęcie kawałka serniczka z filiżanką kawy kusi niemiłosiernie :).

GrowingUp
Gość

Sernik i kajmak dla mnie to połączenie wręcz za dobre!. Kocham obie rzeczy;)

Meg O
Gość

Ooo kurcze, ta zimna majówka chyba przywiodła na kubki smakowe potrzebę czegoś naprawdę słodkiego – przynajmniej ja tak to zinterpretowałam i również upiekłam sernik z karmelem! Twój jest śliczny! I w zupełności się zgadzam,że znika nie wiadomo kiedy … nawet nie zdążyłam zrobić porządnego zdjęcia ukrojonemu kawałkowi 😀 U mnie przepis dopiero zawita 😉