Sernik z białą czekoladą i żurawiną

4.20 avg. rating (84% score) - 46 votes

Gdy podczas porządków w zamrażarce znalazłam woreczek pięknej żurawiny, to wiedziałam jak ją wykorzystam.  Przepyszny, kremowy, rozpływający się w ustach. Taki sernik chodził za mną od dawna. Żurawina w serniku sprawia, że mimo sporej ilości białej czekolady nie jest on mdły. Dla mnie idealny. Jeśli jesteście fanami żurawiny nie zawiedziecie się. Polecam Wam bardzo!

Zapraszam również do przeglądnięcia pozostałych moich serników.

Przepis własny.

Sernik z białą czekoladą i żurawiną | Cheesecake with white chocolate and cranberries

Sernik z białą czekoladą i żurawiną | Cheesecake with white chocolate and cranberries

Spód:

  • 120g ciastek digestive  (mogą być zwykłe herbatniki)
  • 2 łyżeczki kakao
  • 50g roztopionego masła

Ciastka pokruszyć blenderem. Wszystkie składniki połączyć tak, żeby powstał mokry piasek.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki mocno wysmarować tłuszczem. Przygotowanymi ciastkami wyłożyć dno tortownicy o śr. 20 – 22cm. Schłodzić przez czas przygotowania masy serowej.

 Masa serowa:

  • 400g twarogu przynajmniej 2 krotnie zmielonego (może być z wiaderka, użyłam ‘Mój ulubiony’ z Wielunia)
  • 150g mascarpone
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • łyżka budyniu  waniliowego (proszku)
  • 60g cukru pudru
  • 200g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej (przestudzonej)
  • 3 jajka

Dodatkowo:

  • około 200g mrożonych lub świeżych żurawin (jeśli nie macie, możecie dać wiśnie, też będzie smacznie)

Wszystkie składniki oprócz jajek umieścić w misie miksera i krótko zmiksować, do połączenia się składników. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym. Do masy wmieszać ok. 120g żurawiny i wylać ją na przygotowany spód, na wierzch wysypać resztę żurawiny.

Do naczynia żaroodpornego wlać wrzącą wodę i wstawić na dno nagrzanego do 180°C piekarnika. Sernik wstawić na środkowy poziom. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 50minut (mój sernik był równy z blaszką, jeśli weźmiecie mniejszą blaszkę, należy skrócić  czas pieczenia). Sernik jest gotowy, gdy boki odchodzą od blaszki a środek sprężynuje. Studzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu włożyć na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc).

Sernik z białą czekoladą i żurawiną | Cheesecake with white chocolate and cranberries

Sernik z białą czekoladą i żurawiną | Cheesecake with white chocolate and cranberries

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Serniki i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

84 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Justyna
Justyna
2 lat temu

Czy zamiast mascarponę mogę doda wiecej twarogu?

Elizabetka
Elizabetka
2 lat temu

Witaj Asiu Naprawdę nie wiem jak to się stało ,że na Twój przepis natknęłam się dopiero teraz .Cóż mogę powiedzieć -nasza strata. Sernik upiekłam pierwszy raz na święto 15.08.2017 a co tam ,od razu na dużą blaszkę z podwójnej porcji(komentarze mnie do tego zachęciły).Sernik wyszedł PRZE-PY-SZNY !!!! Niestety nie nacieszyliśmy się długo jego smakiem bo w owe święto mieliśmy nalot gości i wszystko wrąbali.Dzisiaj piekę ponownie z podwójnej porcji ale żeby nie wiem ile gości nas odwiedziło to ten jest tylko dla nas .Jedyna zmiana jaką wprowadziłam to wierzch posypany jagodami i czerwonymi porzeczkami a do środka zamiast świeżej suszona… Czytaj więcej »

bg
bg
2 lat temu
Reply to  Elizabetka

W jakiej formie piekła Pani z podwójnej porcji?

Marta
Marta
3 lat temu

Sernik wyszedł przepyszny!Polecam! Do wypieku użyłam suszonej żurawiny (niestety nie było innej pod ręką), od razu dodam, że taka żurawina się nadaje, ponieważ użyłam trochę mniej cukru do ciasta, jednak smakuje jak rodzynki 🙂 Muszę w przyszłości spróbować z mrożoną żurawiną, smak pewnie będzie jeszcze lepszy!

Aresse
Aresse
5 lat temu

Sernik pycha!!! Wychodzi również w piekarniku z grzaniem tylko od dołu, choć miałam obawy… Cudowny przepis, wchodzi do mojego repertuaru 🙂

Beata
Beata
5 lat temu

Witam. Piekarnik góra-dół mam bardzo mały wiec nie zmiesci mi sie pojemnik z wodą, a duży jest z termoobiegiem wiec co lepsze? Upiec góra-dół bez wody czy z termoobiegiem z wodą?
Z góry dziekuje za odpowiedz

Beata
Beata
5 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję

franka89
franka89
5 lat temu

Przeeee pyszny, już dawno szukałam takiego sernika a ten w skali 0-10 ma 12 …. co prawda był eksperymentem na święta ale za to jakim udanym ach tak mi zasmakował i moim bliskim że na sylwestra robię go aż dwie sztuki…. mmm zdecydowanie polecam go każdemu. Wszyscy w komentarzach piszą że wygląda pysznie, uwierzcie smakuje jeszcze lepiej 😀

anka
anka
5 lat temu

Hmmm ….. wyglada pysznie, skuszę się na święta, ale mam pytanko… żurawinę rozmrozić , czy użyć zamrożonej???

Justa
Justa
5 lat temu

Gdybym chciała zrobić ciasto na dużej blaszce – wystarczy podwoić ilość składników?
Zastanawiam się też nad innymi owocami – może jeżyny, jagody lub maliny – co myślisz? 🙂

Justa
Justa
5 lat temu
Reply to  Asiek

Dzięki, obliczę 🙂
Na razie zrobiłam na tortownicę 22cm i… już go nie ma 🙂
Dzięki za przepis!!!

Beata
Beata
5 lat temu

Zrobiłam ten sernik z frużeliną wiśniową na wierzchu. Wyszedł wspaniale. Ląduje na górnym miejscu na mojej liście serników. Dziękuję za przepis 🙂

Paula
Paula
5 lat temu

Hej, hej!
Zamierzam dzisiaj przygotować ten sernik – w piekarniku ustawiam termoobieg tak ? 🙂 Pozdrawiam serdecznie

Kajka2409
Kajka2409
5 lat temu

Sernik bardzo szybki w przygotowaniu i przepyszny 🙂 POLECAM!!!

Kasia M.
Kasia M.
6 lat temu

Na jaką średnicę jest przepis?

Kasia M.
Kasia M.
6 lat temu
Reply to  Kasia M.

Ok, na samym początku pisze a ja szukałam w dalszej części przepisu

Ola
Ola
6 lat temu

Mój ulubiony sernik ! 🙂 Nie ma lepszego.Piekę go po raz czwarty :)Najlepsze połączenie smaków i prosty w wykonaniu/SUPER !!!!!!!!!!!!
🙂

Patrycja
Patrycja
6 lat temu

Wczoraj wieczorem robiłam serniczek, właśnie leżakuje w lodówce. 🙂 Już drugi raz robiłam, więc o wiele lepiej wyszedł niż za pierwszym. Niestety trochę z przygodami, bo przy kruszeniu herbatników spalił mi się mikser (wymienna końcówka z blenderem). Na szczęście na końcu kruszenia. Dlatego do miksowania musiałam użyć starego weterana – miksera mojej Babci. 🙂 Na szczęście wyszedł pięknie. Ostatnio zrobiłam z wiśniami, wczoraj z truskawkami. Dzisiaj będziemy próbować na urodzinach mojej siostry. Super przepis Babeczko. 🙂

Ewa
Ewa
6 lat temu

Sernik się studzi, wygląda bardzo apetycznie, chociaż trochę opadł. Degustacja będzie jutro 🙂

Paulina
Paulina
6 lat temu

sernik super! dzisiaj wypróbowany:) zamiast łyzki budyniu waniliowego dałam łyżkę śmietankowrgo z białą czekoladą, do tego dołożyłam cukier z prawdziwą wanilią, zamiast pasty, a żurawinę miałam suszoną namoczoną uprzednio w wodzie:) super przepis!:) następna wersja będzie z mrożonymi wiśniami:)

Justa
Justa
5 lat temu
Reply to  Paulina

I jak sie sprawdzila suszona zurawina? Jak dlugo trzeba moczyc?
Dziekuje

beatawg
beatawg
6 lat temu

GENIALNY!!! Nie spodziewałabym się, że żurawina tak będzie idealnie się komponowała z sernikiem z białej czekolady:)

Malina
Malina
7 lat temu

A wyjdzie ten serniczek jeśli będzie piekarnik grzał tyłko z dołu? Mam taki stary piekarnik i boję się trochę… Pięknie wygląda Pani ciacho 🙂

Iwona
Iwona
7 lat temu

witam, dalam ponieść się pożądaniu i… zrobiłam to cudo, wszkaże bez żurawiny (nigdzie przed świętami nie moglam jej kupić – w Almie została tylko cenówka:(), ale położyłam na górę czekoladę z kremówką i prażone płatki migdałów i …wyszło genialnie!! Przyznam, ze bałam sie bardzo mi z tego wyjdzie, bowiem ser kubełkowy zamiast jak zawsze być twardy był lejący się – wyszła mi zupa serowo-waniliowa, w rozpaczy dodałam 2 małe budynie i sypnęłam grysikiem…sernik wyszedł obłędny – dzięki Pani Asiu po raz pierwszy sama byłam zachwycona smakiem i strukturą – to było to czego szukałam od tak dawna pięknąc różne serniki:)… Czytaj więcej »

ANDZIA
ANDZIA
7 lat temu

witam W sobotę piekłam serniczek z białą czekoladą i żurawiną- trzeba wspomnieć , że oprócz trzech tortów to moje trzecie ciasto w życiu , które sama upiekłam ;-). Przepis jest wspaniały i jak widać spokojnie można go zrobić mając tak marne doświadczenie jak ja ;-). Dla pozostałych zaznaczam, że zrobiłam go z suszoną , namoczoną wcześniej ( około 2 godzin ) żurawiną- zachowała się podobnie jak rodzynka także śmiało kobiety nie biegajcie i nie szukajcie mrożonej bo szkoda waszego cennego czasu ;-). Nie zdążyłam zrobić zdjęcia bo zniknął w mgnieniu oka . Zainspirowana tym przepysznym ciastem postaram się zrobić własną… Czytaj więcej »

Malwi
Malwi
7 lat temu

Cudny ten serniczek. Zrobiłam go na tą Wielkanoc ale z wiśniami. Też wyszedł super. Bardzo kremowy z wyraźną nutką białej czekolady. Pyszotka polecam

Katina
Katina
7 lat temu

Witam serdecznie 🙂 przepis, jak i serniczek wygląda rewelacyjnie 🙂 Będę piekła na święta, ale mam pytanie czy można użyć suszonej żurawiny lub wiśni, które mam zawekowane? 🙂

Katina
Katina
7 lat temu
Reply to  Asiek

Bardzo dziekuję za odpowiedź 🙂 Jutro robię serniczek 🙂

Przy okazji życzę Zdrowych i Wesołych świąt 🙂

Ewa
Ewa
7 lat temu

Mrożona żurawina jest dostępna w delikatesach Alma 🙂

Iwona
Iwona
7 lat temu

witam, Szukam sernika marzeń, jak z dzieciństwa, choć to raczej mało realistyczna wersja, bo stale wybieram taki w kubełku, poszukując ideału do takiego mielonego twarogu, bo nie znosze mielenia zwykłego sera i obawy, ze spotkam kwasielicę w kostce;) jaki Pani poleca: Pilos, Piątnica, Mój Ulubiony, Jana??? Chciałam sie dowiedziec jakiej Pani użyła białej czekolady, ostatnio robiam sernik z polewą z białej czekolady z kremówką i …. masa wyszła obrzydliwie paskudna, a z czekoladą gorzką była palce lizać. Może to kwestia marki czekolady??? Proszę Panią o informację – jaki ser kubełkowy z ww. jest najlepszy zdaniem Pani i jaka biała czekolada.… Czytaj więcej »

D
D
7 lat temu

wygląda super,smakuje pewnie jeszcze lepiej! Szkoda tylko,że nie mogę dostać żurawiny mrożonej 🙁 ale zastąpię wiśniami i mam nadzieję,że chociaż w wyglądzie dorówna Twojemu!
Uwielbiam Twój blog i fanpage,prowadzone ze straszną dbałością i wszystko wygląda rewelacyjnie!
A glupiutkimi komentarzami zawistnych zazdorśników nic się nie martw !
Pozdrawiam i Wesołych Świąt x

Kasia
7 lat temu

Nie żebym się wymądrzała, bo sama mam z tym ciągle problemy, ale piszę się zamrażarce. Wiem, dla mnie też to śmiesznie brzmi i ciągle sobie powtarzam zamrażaRka i zamrażaLnik – smieszne, podobne a jedno przez R a drugie przez L 🙂 nie publikuj tego 🙂 a serniczek cudowny!

Agusia
Agusia
7 lat temu

Witam serdecznie. Sernik wygląda bosko i chcialabym go zrobić na święta, ale zastanawiam się czy jeśli wykorzystam do niego żurawinę suszoną wcześniej namoczona przez cała noc udałby się, bo nigdzie nie moge dostać mrożonej żurawiny 🙁

Justyna
Justyna
7 lat temu

Pani Asiu. Dziś zrobiłam sernik z Pani przepisu. Muszę przyznać, że zarówno ja, jak i mój niesamowicie wymagający chłopak jesteśmy zachwyceni. Trochę ułatwiłam bo zamiast białej czekolady użyłam mleczną i nie dodałam żurawiny, ale i tak jest wyśmienity (aż wolę nie myśleć jak by smakował w Pani wersji). Polecam ten przepis dla osób, które nie mają doświadczenia w pieczeniu. Myślę, że trzeba się bardzo postarać by coś zepsuć 🙂 Ja na pewno będę się nim popisywać na imprezach 🙂 Dziękuję!!

sylwia
sylwia
7 lat temu

Mam pytanie dotyczące tego sernika można go zrobić na duzą blache tylko z 1kg twarogu reszta składników według przepisu.Robiłam wiele pani przepisów co prawda nie wyszły aż tak profesjonalnie jak pani ale bliscy się zachwycają.bardzo dziękuje za super przepisy czekam na nowości z owocami.pozdrawiam

Anahitka9
7 lat temu

Uwielbiam serniki z biala czekolada:) Twoj wyglada na bardzo kremowy, wyobrazam sobie jak wspaniale smakuje:)

TanieGotowanie
7 lat temu

wygląda przepysznie!

gin
7 lat temu

Ja już się tak długo przymierzam do sernika z żurawiną i białą czekoladą, i coś ciągle nie mogę go upiec… Więc na razie pouśmiecham się do Twojego, bo wygląda cudnie 🙂

wykrywacz smaku
7 lat temu

wow, wygląda tak apetycznie, że tylko nastawić talerzyk 😉 Dziękujemy za zdjęcie!

Przemo007
Przemo007
7 lat temu

Witam ! Właśnie myślałem z jakim sernikiem zmierzę się w najbliższy weekend – już wiem ! Wygląda bardzo apetycznie – w piątek podejmuję wyzwanie ! Dzięki za przepis , dam znać kto wygrał 😉

Przemo007
Przemo007
7 lat temu
Reply to  Asiek

Serniczek zrobiony – jak stwierdziła moja żona: wynik mógł być tylko jeden: zwycięstwo !!! Pychota !!! Jeszcze raz dzięki za przepis i kolejne gratulacje świetnego bloga . Pozdrawiam

Julia | JuliasAlbum.com

Stunning cake! Love white cakes!

Joza
Joza
7 lat temu

mialam przyjemnosc probowac i uweilbiam. Rewelka – Pyszny spod i masa, biala czekolada mniam, nie wspomne o zurawinie:-)

Anita
Anita
7 lat temu

Asiu jakiej użyłaś żurawiny i gdzie kupiłaś? Bo w sklepach tylko suszona, a ja nie lubie takiej za bardzo. I powiedz- nie jest kwaśna ta żurawina w serniku? I troche nie rozumiem tego elementu przepisu z wrzącą wodą, jakbyś mogła wyjasnić byłabym wdzięczna 🙂 Z góry dziękuje i pozdrawiam :_

Anita
Anita
7 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuje ;*

Droczilka
7 lat temu

Sernik wyglada zjawiskowo pysznie! “:-)

Nemi
7 lat temu

Wow! Wygląda obłędnie! Mogę kawałek? Z dokładką od razu:)

urtica1
7 lat temu

Piękny jest Twój sernik i z białą czekoladą. O żurawinie nie wspominam, wygląda bajkowo w serniku. Pozdrawiam Asieńko.

iza
7 lat temu

z białą czekoladą?? ojj toz to rozpusta 😉

pieczarka mysia
7 lat temu

Bajeczny sernik 🙂 BRAWO!

Majana
7 lat temu

Cudowny jest ! Zamarzył mi się taki.
Mniamku:)
Pyszne zdjęcia! 🙂

Pyśka
7 lat temu

No nie może być przecież niedobry, takie połączenie jest idealne;-)

magma
7 lat temu

pyszności, uwielbiam takie serniki:)

Chocoholiczka
7 lat temu

Piękne zdjęcia! 🙂 A i sernik jaki na nich apetyczny 🙂 jedno z moich ulubionych sernikowych połączeń 🙂

apsiknazdrowie
7 lat temu

wygląda przepyszniaście 🙂

Monika i Zuzia
Monika i Zuzia
7 lat temu

Mniam wygląda pysznie 🙂 Jestem fanką białej czekolady i żurawiny. Na pewno zrobię ale na kruchym cieście te ciasteczka degestive w moim domu nie mają amatorów.
Pozdrawiam

Aleksandra
7 lat temu

juz wczoraj mnie zachwycał na zdjęciach 🙂