Sernik z białą czekoladą i żurawiną | Cheesecake with white chocolate and cranberries

Sernik z białą czekoladą i żurawiną

by

w przepisy na: ,

Gdy podczas porządków w zamrażarce znalazłam woreczek pięknej żurawiny, to wiedziałam jak ją wykorzystam. Przepyszny, kremowy, rozpływający się w ustach. Taki sernik chodził za mną od dawna. Żurawina w serniku sprawia, że mimo sporej ilości białej czekolady nie jest on mdły. Dla mnie idealny. Jeśli jesteście fanami żurawiny nie zawiedziecie się. Polecam Wam bardzo!

Zapraszam również do przeglądnięcia pozostałych moich serników.

Przepis własny.

Sernik z białą czekoladą i żurawiną | Cheesecake with white chocolate and cranberries

Sernik z białą czekoladą i żurawiną | Cheesecake with white chocolate and cranberries

Spód:

  • 120g ciastek digestive (mogą być zwykłe herbatniki)
  • 2 łyżeczki kakao
  • 50g roztopionego masła

Ciastka pokruszyć blenderem. Wszystkie składniki połączyć tak, żeby powstał mokry piasek.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki mocno wysmarować tłuszczem. Przygotowanymi ciastkami wyłożyć dno tortownicy o śr. 20 – 22cm. Schłodzić przez czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

  • 400g twarogu przynajmniej 2 krotnie zmielonego (może być z wiaderka, użyłam ‘Mój ulubiony’ z Wielunia)
  • 150g mascarpone
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • łyżka budyniu waniliowego (proszku)
  • 60g cukru pudru
  • 200g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej (przestudzonej)
  • 3 jajka

Dodatkowo:

  • około 200g mrożonych lub świeżych żurawin (jeśli nie macie, możecie dać wiśnie, też będzie smacznie)

Wszystkie składniki oprócz jajek umieścić w misie miksera i krótko zmiksować, do połączenia się składników. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym. Do masy wmieszać ok. 120g żurawiny i wylać ją na przygotowany spód, na wierzch wysypać resztę żurawiny.

Do naczynia żaroodpornego wlać wrzącą wodę i wstawić na dno nagrzanego do 180°C piekarnika. Sernik wstawić na środkowy poziom. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 50minut (mój sernik był równy z blaszką, jeśli weźmiecie mniejszą blaszkę, należy skrócić czas pieczenia). Sernik jest gotowy, gdy boki odchodzą od blaszki a środek sprężynuje. Studzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu włożyć na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc).

Sernik z białą czekoladą i żurawiną | Cheesecake with white chocolate and cranberries

Sernik z białą czekoladą i żurawiną | Cheesecake with white chocolate and cranberries

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

90 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Beata
Beata
3 miesięcy temu

Czy jeśli upiekę ten sernik w dużej blaszce oczywiście przeliczac składniki na dużą blache to czy muszę pięć go wtedy dłużej czy tyle samo czasu?

Alicja
Alicja
11 miesięcy temu

Czy mogą być maliny?