Sernik z białą czekoladą i żurawiną

4.18 avg. rating (83% score) - 45 votes

Gdy podczas porządków w zamrażarce znalazłam woreczek pięknej żurawiny, to wiedziałam jak ją wykorzystam.  Przepyszny, kremowy, rozpływający się w ustach. Taki sernik chodził za mną od dawna. Żurawina w serniku sprawia, że mimo sporej ilości białej czekolady nie jest on mdły. Dla mnie idealny. Jeśli jesteście fanami żurawiny nie zawiedziecie się. Polecam Wam bardzo!

Zapraszam również do przeglądnięcia pozostałych moich serników.

Przepis własny.

Sernik z białą czekoladą i żurawiną | Cheesecake with white chocolate and cranberries

Sernik z białą czekoladą i żurawiną | Cheesecake with white chocolate and cranberries

Spód:

  • 120g ciastek digestive  (mogą być zwykłe herbatniki)
  • 2 łyżeczki kakao
  • 50g roztopionego masła

Ciastka pokruszyć blenderem. Wszystkie składniki połączyć tak, żeby powstał mokry piasek.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki mocno wysmarować tłuszczem. Przygotowanymi ciastkami wyłożyć dno tortownicy o śr. 20 – 22cm. Schłodzić przez czas przygotowania masy serowej.

 Masa serowa:

  • 400g twarogu przynajmniej 2 krotnie zmielonego (może być z wiaderka, użyłam ‚Mój ulubiony’ z Wielunia)
  • 150g mascarpone
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • łyżka budyniu  waniliowego (proszku)
  • 60g cukru pudru
  • 200g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej (przestudzonej)
  • 3 jajka

Dodatkowo:

  • około 200g mrożonych lub świeżych żurawin (jeśli nie macie, możecie dać wiśnie, też będzie smacznie)

Wszystkie składniki oprócz jajek umieścić w misie miksera i krótko zmiksować, do połączenia się składników. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym. Do masy wmieszać ok. 120g żurawiny i wylać ją na przygotowany spód, na wierzch wysypać resztę żurawiny.

Do naczynia żaroodpornego wlać wrzącą wodę i wstawić na dno nagrzanego do 180°C piekarnika. Sernik wstawić na środkowy poziom. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 50minut (mój sernik był równy z blaszką, jeśli weźmiecie mniejszą blaszkę, należy skrócić  czas pieczenia). Sernik jest gotowy, gdy boki odchodzą od blaszki a środek sprężynuje. Studzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu włożyć na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc).

Sernik z białą czekoladą i żurawiną | Cheesecake with white chocolate and cranberries

Sernik z białą czekoladą i żurawiną | Cheesecake with white chocolate and cranberries

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Serniki i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

84
Dodaj komentarz

avatar
49 Comment threads
35 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
49 Comment authors
AsiekJustynabgElizabetkaMarta Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o
Justyna
Gość
Justyna

Czy zamiast mascarponę mogę doda wiecej twarogu?

Elizabetka
Gość
Elizabetka

Witaj Asiu Naprawdę nie wiem jak to się stało ,że na Twój przepis natknęłam się dopiero teraz .Cóż mogę powiedzieć -nasza strata. Sernik upiekłam pierwszy raz na święto 15.08.2017 a co tam ,od razu na dużą blaszkę z podwójnej porcji(komentarze mnie do tego zachęciły).Sernik wyszedł PRZE-PY-SZNY !!!! Niestety nie nacieszyliśmy się długo jego smakiem bo w owe święto mieliśmy nalot gości i wszystko wrąbali.Dzisiaj piekę ponownie z podwójnej porcji ale żeby nie wiem ile gości nas odwiedziło to ten jest tylko dla nas .Jedyna zmiana jaką wprowadziłam to wierzch posypany jagodami i czerwonymi porzeczkami a do środka zamiast świeżej suszona… Czytaj więcej »

bg
Gość
bg

W jakiej formie piekła Pani z podwójnej porcji?

Marta
Gość
Marta

Sernik wyszedł przepyszny!Polecam! Do wypieku użyłam suszonej żurawiny (niestety nie było innej pod ręką), od razu dodam, że taka żurawina się nadaje, ponieważ użyłam trochę mniej cukru do ciasta, jednak smakuje jak rodzynki 🙂 Muszę w przyszłości spróbować z mrożoną żurawiną, smak pewnie będzie jeszcze lepszy!

Aresse
Gość
Aresse

Sernik pycha!!! Wychodzi również w piekarniku z grzaniem tylko od dołu, choć miałam obawy… Cudowny przepis, wchodzi do mojego repertuaru 🙂

Beata
Gość
Beata

Witam. Piekarnik góra-dół mam bardzo mały wiec nie zmiesci mi sie pojemnik z wodą, a duży jest z termoobiegiem wiec co lepsze? Upiec góra-dół bez wody czy z termoobiegiem z wodą?
Z góry dziekuje za odpowiedz

franka89
Gość
franka89

Przeeee pyszny, już dawno szukałam takiego sernika a ten w skali 0-10 ma 12 …. co prawda był eksperymentem na święta ale za to jakim udanym ach tak mi zasmakował i moim bliskim że na sylwestra robię go aż dwie sztuki…. mmm zdecydowanie polecam go każdemu. Wszyscy w komentarzach piszą że wygląda pysznie, uwierzcie smakuje jeszcze lepiej 😀

anka
Gość
anka

Hmmm ….. wyglada pysznie, skuszę się na święta, ale mam pytanko… żurawinę rozmrozić , czy użyć zamrożonej???

Justa
Gość
Justa

Gdybym chciała zrobić ciasto na dużej blaszce – wystarczy podwoić ilość składników?
Zastanawiam się też nad innymi owocami – może jeżyny, jagody lub maliny – co myślisz? 🙂

Beata
Gość
Beata

Zrobiłam ten sernik z frużeliną wiśniową na wierzchu. Wyszedł wspaniale. Ląduje na górnym miejscu na mojej liście serników. Dziękuję za przepis 🙂

Paula
Gość
Paula

Hej, hej!
Zamierzam dzisiaj przygotować ten sernik – w piekarniku ustawiam termoobieg tak ? 🙂 Pozdrawiam serdecznie

Kajka2409
Gość
Kajka2409

Sernik bardzo szybki w przygotowaniu i przepyszny 🙂 POLECAM!!!

Kasia M.
Gość
Kasia M.

Na jaką średnicę jest przepis?

Kasia M.
Gość
Kasia M.

Ok, na samym początku pisze a ja szukałam w dalszej części przepisu

Ola
Gość
Ola

Mój ulubiony sernik ! 🙂 Nie ma lepszego.Piekę go po raz czwarty :)Najlepsze połączenie smaków i prosty w wykonaniu/SUPER !!!!!!!!!!!!
🙂

Patrycja
Gość
Patrycja

Wczoraj wieczorem robiłam serniczek, właśnie leżakuje w lodówce. 🙂 Już drugi raz robiłam, więc o wiele lepiej wyszedł niż za pierwszym. Niestety trochę z przygodami, bo przy kruszeniu herbatników spalił mi się mikser (wymienna końcówka z blenderem). Na szczęście na końcu kruszenia. Dlatego do miksowania musiałam użyć starego weterana – miksera mojej Babci. 🙂 Na szczęście wyszedł pięknie. Ostatnio zrobiłam z wiśniami, wczoraj z truskawkami. Dzisiaj będziemy próbować na urodzinach mojej siostry. Super przepis Babeczko. 🙂

Ewa
Gość
Ewa

Sernik się studzi, wygląda bardzo apetycznie, chociaż trochę opadł. Degustacja będzie jutro 🙂

Paulina
Gość
Paulina

sernik super! dzisiaj wypróbowany:) zamiast łyzki budyniu waniliowego dałam łyżkę śmietankowrgo z białą czekoladą, do tego dołożyłam cukier z prawdziwą wanilią, zamiast pasty, a żurawinę miałam suszoną namoczoną uprzednio w wodzie:) super przepis!:) następna wersja będzie z mrożonymi wiśniami:)

Justa
Gość
Justa

I jak sie sprawdzila suszona zurawina? Jak dlugo trzeba moczyc?
Dziekuje

beatawg
Gość
beatawg

GENIALNY!!! Nie spodziewałabym się, że żurawina tak będzie idealnie się komponowała z sernikiem z białej czekolady:)

Malina
Gość
Malina

A wyjdzie ten serniczek jeśli będzie piekarnik grzał tyłko z dołu? Mam taki stary piekarnik i boję się trochę… Pięknie wygląda Pani ciacho 🙂

Iwona
Gość
Iwona

witam, dalam ponieść się pożądaniu i… zrobiłam to cudo, wszkaże bez żurawiny (nigdzie przed świętami nie moglam jej kupić – w Almie została tylko cenówka:(), ale położyłam na górę czekoladę z kremówką i prażone płatki migdałów i …wyszło genialnie!! Przyznam, ze bałam sie bardzo mi z tego wyjdzie, bowiem ser kubełkowy zamiast jak zawsze być twardy był lejący się – wyszła mi zupa serowo-waniliowa, w rozpaczy dodałam 2 małe budynie i sypnęłam grysikiem…sernik wyszedł obłędny – dzięki Pani Asiu po raz pierwszy sama byłam zachwycona smakiem i strukturą – to było to czego szukałam od tak dawna pięknąc różne serniki:)… Czytaj więcej »

ANDZIA
Gość
ANDZIA

witam W sobotę piekłam serniczek z białą czekoladą i żurawiną- trzeba wspomnieć , że oprócz trzech tortów to moje trzecie ciasto w życiu , które sama upiekłam ;-). Przepis jest wspaniały i jak widać spokojnie można go zrobić mając tak marne doświadczenie jak ja ;-). Dla pozostałych zaznaczam, że zrobiłam go z suszoną , namoczoną wcześniej ( około 2 godzin ) żurawiną- zachowała się podobnie jak rodzynka także śmiało kobiety nie biegajcie i nie szukajcie mrożonej bo szkoda waszego cennego czasu ;-). Nie zdążyłam zrobić zdjęcia bo zniknął w mgnieniu oka . Zainspirowana tym przepysznym ciastem postaram się zrobić własną… Czytaj więcej »

Malwi
Gość
Malwi

Cudny ten serniczek. Zrobiłam go na tą Wielkanoc ale z wiśniami. Też wyszedł super. Bardzo kremowy z wyraźną nutką białej czekolady. Pyszotka polecam

Katina
Gość
Katina

Witam serdecznie 🙂 przepis, jak i serniczek wygląda rewelacyjnie 🙂 Będę piekła na święta, ale mam pytanie czy można użyć suszonej żurawiny lub wiśni, które mam zawekowane? 🙂

Ewa
Gość
Ewa

Mrożona żurawina jest dostępna w delikatesach Alma 🙂

Iwona
Gość
Iwona

witam, Szukam sernika marzeń, jak z dzieciństwa, choć to raczej mało realistyczna wersja, bo stale wybieram taki w kubełku, poszukując ideału do takiego mielonego twarogu, bo nie znosze mielenia zwykłego sera i obawy, ze spotkam kwasielicę w kostce;) jaki Pani poleca: Pilos, Piątnica, Mój Ulubiony, Jana??? Chciałam sie dowiedziec jakiej Pani użyła białej czekolady, ostatnio robiam sernik z polewą z białej czekolady z kremówką i …. masa wyszła obrzydliwie paskudna, a z czekoladą gorzką była palce lizać. Może to kwestia marki czekolady??? Proszę Panią o informację – jaki ser kubełkowy z ww. jest najlepszy zdaniem Pani i jaka biała czekolada.… Czytaj więcej »

D
Gość
D

wygląda super,smakuje pewnie jeszcze lepiej! Szkoda tylko,że nie mogę dostać żurawiny mrożonej 🙁 ale zastąpię wiśniami i mam nadzieję,że chociaż w wyglądzie dorówna Twojemu!
Uwielbiam Twój blog i fanpage,prowadzone ze straszną dbałością i wszystko wygląda rewelacyjnie!
A glupiutkimi komentarzami zawistnych zazdorśników nic się nie martw !
Pozdrawiam i Wesołych Świąt x

Kasia
Gość

Nie żebym się wymądrzała, bo sama mam z tym ciągle problemy, ale piszę się zamrażarce. Wiem, dla mnie też to śmiesznie brzmi i ciągle sobie powtarzam zamrażaRka i zamrażaLnik – smieszne, podobne a jedno przez R a drugie przez L 🙂 nie publikuj tego 🙂 a serniczek cudowny!

Agusia
Gość
Agusia

Witam serdecznie. Sernik wygląda bosko i chcialabym go zrobić na święta, ale zastanawiam się czy jeśli wykorzystam do niego żurawinę suszoną wcześniej namoczona przez cała noc udałby się, bo nigdzie nie moge dostać mrożonej żurawiny 🙁

Justyna
Gość
Justyna

Pani Asiu. Dziś zrobiłam sernik z Pani przepisu. Muszę przyznać, że zarówno ja, jak i mój niesamowicie wymagający chłopak jesteśmy zachwyceni. Trochę ułatwiłam bo zamiast białej czekolady użyłam mleczną i nie dodałam żurawiny, ale i tak jest wyśmienity (aż wolę nie myśleć jak by smakował w Pani wersji). Polecam ten przepis dla osób, które nie mają doświadczenia w pieczeniu. Myślę, że trzeba się bardzo postarać by coś zepsuć 🙂 Ja na pewno będę się nim popisywać na imprezach 🙂 Dziękuję!!

sylwia
Gość
sylwia

Mam pytanie dotyczące tego sernika można go zrobić na duzą blache tylko z 1kg twarogu reszta składników według przepisu.Robiłam wiele pani przepisów co prawda nie wyszły aż tak profesjonalnie jak pani ale bliscy się zachwycają.bardzo dziękuje za super przepisy czekam na nowości z owocami.pozdrawiam

Anahitka9
Gość

Uwielbiam serniki z biala czekolada:) Twoj wyglada na bardzo kremowy, wyobrazam sobie jak wspaniale smakuje:)

TanieGotowanie
Gość

wygląda przepysznie!

gin
Gość

Ja już się tak długo przymierzam do sernika z żurawiną i białą czekoladą, i coś ciągle nie mogę go upiec… Więc na razie pouśmiecham się do Twojego, bo wygląda cudnie 🙂

wykrywacz smaku
Gość

wow, wygląda tak apetycznie, że tylko nastawić talerzyk 😉 Dziękujemy za zdjęcie!

Przemo007
Gość
Przemo007

Witam ! Właśnie myślałem z jakim sernikiem zmierzę się w najbliższy weekend – już wiem ! Wygląda bardzo apetycznie – w piątek podejmuję wyzwanie ! Dzięki za przepis , dam znać kto wygrał 😉

Julia | JuliasAlbum.com
Gość

Stunning cake! Love white cakes!

Joza
Gość
Joza

mialam przyjemnosc probowac i uweilbiam. Rewelka – Pyszny spod i masa, biala czekolada mniam, nie wspomne o zurawinie:-)

Anita
Gość
Anita

Asiu jakiej użyłaś żurawiny i gdzie kupiłaś? Bo w sklepach tylko suszona, a ja nie lubie takiej za bardzo. I powiedz- nie jest kwaśna ta żurawina w serniku? I troche nie rozumiem tego elementu przepisu z wrzącą wodą, jakbyś mogła wyjasnić byłabym wdzięczna 🙂 Z góry dziękuje i pozdrawiam :_

Droczilka
Gość

Sernik wyglada zjawiskowo pysznie! „:-)

Nemi
Gość

Wow! Wygląda obłędnie! Mogę kawałek? Z dokładką od razu:)

urtica1
Gość

Piękny jest Twój sernik i z białą czekoladą. O żurawinie nie wspominam, wygląda bajkowo w serniku. Pozdrawiam Asieńko.

iza
Gość

z białą czekoladą?? ojj toz to rozpusta 😉

pieczarka mysia
Gość

Bajeczny sernik 🙂 BRAWO!

Majana
Gość

Cudowny jest ! Zamarzył mi się taki.
Mniamku:)
Pyszne zdjęcia! 🙂

Pyśka
Gość

No nie może być przecież niedobry, takie połączenie jest idealne;-)

magma
Gość

pyszności, uwielbiam takie serniki:)

Chocoholiczka
Gość

Piękne zdjęcia! 🙂 A i sernik jaki na nich apetyczny 🙂 jedno z moich ulubionych sernikowych połączeń 🙂

apsiknazdrowie
Gość

wygląda przepyszniaście 🙂

Monika i Zuzia
Gość
Monika i Zuzia

Mniam wygląda pysznie 🙂 Jestem fanką białej czekolady i żurawiny. Na pewno zrobię ale na kruchym cieście te ciasteczka degestive w moim domu nie mają amatorów.
Pozdrawiam

Aleksandra
Gość

juz wczoraj mnie zachwycał na zdjęciach 🙂