Ciasto migdałowe

4.65 avg. rating (92% score) - 26 votes

Na pomysł tego ciasta wpadłam podczas robienia mazurka czterowarstwowego. Gdy upiekłam potrzebne do niego cztery blaty, wiedziałam, że do części z nich idealnie będzie pasował smak migdałowy. Wymyśliłam masę budyniowo – maślaną i przepis gotowy. Wykorzystałam blat czekoladowy i makowy, a w orzechowym zmieniłam orzechy na migdały. Do masy dodałam amaretto i cukier migdałowy, który kiedyś jakimś dziwnym trafem udało mi się kupić. Wyszło pysznie. Zresztą, co Wam będę mówić, upieczcie i przekonajcie się sami. Polecam bardzo!

Ciasto migdałowe | Almond cake

Składniki na blat migdałowy:

  • 100g miękkiej margaryny lub masła
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 100g cukru pudru
  • 100g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g zmielonych migdałów

Margarynę utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać żółtka i zmiksować razem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone migdały. Dokładnie wymieszać. Biała ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.

Blaszkę o wymiarach 23x38cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i wyrównać.

Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut. Wystudzić.

Składniki na blat makowy:

  • 100g miękkiej margaryny lub masła
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 100g cukru pudru
  • 100g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki suchego maku

Sposób wykonania i pieczenie jak blat 1. W miejsce zmielonych migdałów dodać mak.

Składniki na blat kakaowy:

  • 100g miękkiej margaryny lub masła
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 100g cukru pudru
  • 100g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Sposób wykonania i pieczenie jak blat 1. W miejsce zmielonych migdałów dodać kakao.

Masa budyniowa:

  • 700ml mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 opakowania cukru migdałowego (po 16g każdy, jeśli nie macie cukru migdałowego, możecie dodać wanilinowy i kilka kropel olejku migdałowego)
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki amaretto
  • 200g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 100g płatków migdałowych

W garnku zagotować 500ml mleka z cukrami, w pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlać rozpuszczony budyń i zagotować. Gotowy budyń ostudzić. Miękkie masło zmiksować na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Na koniec wlać amaretto i zmiksować razem.

Na blat kakaowy wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć blatem migdałowym, wyłożyć pozostałą część budyniu i przykryć ostatnim blatem makowym. Płatki migdałowe uprażyć na patelni. Wierzch polać polewą czekoladową i wyrównać (pozwolić, by polewa spłynęła delikatnie po bokach ciasta) i posypać uprażonymi migdałami. Odstawić ciasto do lodówki na kilka godzin by stężało. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdy blaty zmiękną od masy.

Polewa:

  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki kakao
  • 2-3 krople olejku migdałowego

Zagotować mleko z cukrem, masłem i olejkiem, dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać.

Ciasto migdałowe | Almond cake

Ciasto migdałowe | Almond cake

Ciasto migdałowe | Almond cake

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

14 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Bogusia
Bogusia
5 lat temu

Ale super apetyczne ciasto, zastanowię się, czy nie zrobić na święta 🙂

najsmaczniejsze.pl
6 lat temu

Ciasto świetnie się reprezentuje 🙂 Jest pysznie.

Domowe Wypieki
6 lat temu

Bardzo apetyczne i piękne zdjecia !! 🙂

Kaś
7 lat temu

wow bardzo okazałe ciasto! no i perfekcyjne – jak spod linijki 🙂

iza
7 lat temu

alez to ciacho musi byc pyszne! genialnie wygląda

gin
7 lat temu

Jeny, wygląda po prostu niesamowicie. Super 🙂

bena
bena
7 lat temu

Ja na wielkanoc upiekłam czterowarstwowy mazurek BYŁ PYSZNY ,ale ten migdałowiec przebija go dwukrotnie muszę go upiec DZIĘKI pozdrawiam

Marzena
Marzena
7 lat temu

wygląda rewelacyjnie:-)

kasandraa6
7 lat temu

piękny , pozdrawiam 🙂

karmel-itka
7 lat temu

mmmm… wygląda tak zachęcająco!

Beti K
Beti K
7 lat temu

Wygląda bardzo apetycznie! te warstwy.. perfekcyjny i na pewno pyszny! Koniecznie wypróbuję 🙂

urtica1
7 lat temu

To ciasto jest po prostu piękne.

COOLINARNA STREFA
7 lat temu

Wygląda wspaniale. Lubię takie ciasta na dużą blachę. 😉

Ervisha
7 lat temu

Ne pweno jest smaczne 🙂