Na pomysł tego ciasta wpadłam podczas robienia mazurka czterowarstwowego. Gdy upiekłam potrzebne do niego cztery blaty, wiedziałam, że do części z nich idealnie będzie pasował smak migdałowy. Wymyśliłam masę budyniowo – maślaną i przepis gotowy. Wykorzystałam blat czekoladowy i makowy, a w orzechowym zmieniłam orzechy na migdały. Do masy dodałam amaretto i cukier migdałowy, który kiedyś jakimś dziwnym trafem udało mi się kupić. Wyszło pysznie. Zresztą, co Wam będę mówić, upieczcie i przekonajcie się sami. Polecam bardzo!
Składniki na blat migdałowy:
- 100g miękkiej margaryny lub masła
- 2 jajka (osobno żółtka i białka)
- 100g cukru pudru
- 100g mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g zmielonych migdałów
Margarynę utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać żółtka i zmiksować razem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone migdały. Dokładnie wymieszać. Biała ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
Blaszkę o wymiarach 23x38cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut. Wystudzić.
Składniki na blat makowy:
- 100g miękkiej margaryny lub masła
- 2 jajka (osobno żółtka i białka)
- 100g cukru pudru
- 100g mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki suchego maku
Sposób wykonania i pieczenie jak blat 1. W miejsce zmielonych migdałów dodać mak.
Składniki na blat kakaowy:
- 100g miękkiej margaryny lub masła
- 2 jajka (osobno żółtka i białka)
- 100g cukru pudru
- 100g mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Sposób wykonania i pieczenie jak blat 1. W miejsce zmielonych migdałów dodać kakao.
Masa budyniowa:
- 700ml mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 2 opakowania cukru migdałowego (po 16g każdy, jeśli nie macie cukru migdałowego, możecie dodać wanilinowy i kilka kropel olejku migdałowego)
- łyżka cukru
- 2 łyżki amaretto
- 200g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 100g płatków migdałowych
W garnku zagotować 500ml mleka z cukrami, w pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlać rozpuszczony budyń i zagotować. Gotowy budyń ostudzić. Miękkie masło zmiksować na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Na koniec wlać amaretto i zmiksować razem.
Na blat kakaowy wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć blatem migdałowym, wyłożyć pozostałą część budyniu i przykryć ostatnim blatem makowym. Płatki migdałowe uprażyć na patelni. Wierzch polać polewą czekoladową i wyrównać (pozwolić, by polewa spłynęła delikatnie po bokach ciasta) i posypać uprażonymi migdałami. Odstawić ciasto do lodówki na kilka godzin by stężało. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdy blaty zmiękną od masy.
Polewa:
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki kakao
- 2-3 krople olejku migdałowego
Zagotować mleko z cukrem, masłem i olejkiem, dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Ale super apetyczne ciasto, zastanowię się, czy nie zrobić na święta 🙂
Ciasto świetnie się reprezentuje 🙂 Jest pysznie.
Bardzo apetyczne i piękne zdjecia !! 🙂
wow bardzo okazałe ciasto! no i perfekcyjne – jak spod linijki 🙂
alez to ciacho musi byc pyszne! genialnie wygląda
Jeny, wygląda po prostu niesamowicie. Super 🙂
Ja na wielkanoc upiekłam czterowarstwowy mazurek BYŁ PYSZNY ,ale ten migdałowiec przebija go dwukrotnie muszę go upiec DZIĘKI pozdrawiam
wygląda rewelacyjnie:-)
piękny , pozdrawiam 🙂
mmmm… wygląda tak zachęcająco!
Wygląda bardzo apetycznie! te warstwy.. perfekcyjny i na pewno pyszny! Koniecznie wypróbuję 🙂
To ciasto jest po prostu piękne.
Wygląda wspaniale. Lubię takie ciasta na dużą blachę. 😉
Ne pweno jest smaczne 🙂