Warning: Undefined array key "is_rate_editable" in /home/devstron/domains/zuzka.pl/public_html/babeczka/wp-content/plugins/wpdiscuz/class.WpdiscuzCore.php on line 1303
Królewiec | Śladami Słodkiej Babeczki
Królewiec | Royal cake

Królewiec

Do świąt zostało już tak niewiele czasu. Pomęczę Was jeszcze do czwartku, a potem już dam Wam spokój. Pojawi się jeszcze ciasto makowe, sernik gotowany i murzynek piernikowy. Więc jeśli jeszcze nie dokonaliście ostatecznego wyboru świątecznych ciast, to serdecznie zapraszam. Ale dziś królewiec. Piękne i pyszne ciasto. Co prawda troszkę nie chciało ze mną współpracować przy krojeniu (pamiętajcie, do przełożenia musicie użyć bardzo twardej marmolady) i się rozjeżdżało na boki, ale i tak jest piękne. I wcale nie trudne do wykonania. Przepyszne miodowe blaty, przełożone masą budyniową a pomiędzy biszkopt. Poezja… U mnie nigdy nie robiło się tego ciasta i to jest mój debiut, zarówno w pieczeniu, jak i jedzeniu. Polecam Wam bardzo!

Przepis znaleziony u Arabeski, jedynie biszkopt zrobiłam wg własnego przepisu.

Królewiec | Royal cake

Biszkopt:

  • 4 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 3/4 szklanki* drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie dodawać po jednym, żółtku, miksują dokładnie po każdym. Mąki przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 23x33cm (lub podobną) Wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać przygotowany biszkopt, wierzch wyrównać.

Piec w temperaturze 175°C prze około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć, i pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie przygotować blaty miodowe.

Ciasto miodowe:

  • 300 g mąki
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka wody
  • 1 żółtko
  • 150 g margaryny
  • 1 łyżeczka sody

Mąkę wymieszać z sodą, dodać posiekaną margarynę oraz pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na wymiar blaszki (tej same, co był pieczony biszkopt). Piec w temperaturze 200°C, każdy blat osobno, przez 8 – 10 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Przygotować masę budyniową.

Masa budyniowa:

  • 200 g cukru
  • 1/2 l mleka
  • 2 cukry waniliowe
  • 250 g masła lub margaryny (dałam masło)
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • twarda marmolada, ilość wedle uznania ( u mnie wieloowocowa, która okazała się nie dość twarda i trochę wypływałam na boki ciasta)

Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki i rozmieszać w nim mąki. Pozostałe mleko ugotować z cukrami i masłem. Wlać rozprowadzone mąki i energicznie mieszając ugotować budyń. Gotować chwilę, do zgęstnienia masy. Ostudzić.

Pierwszy blat miodowy włożyć do blaszki, na niego wyłożyć połowę masy budyniowej. Spód biszkoptu posmarować marmoladą i posmarowaną częścią położyć na masie budyniowej. Wierzch biszkoptu posmarować marmoladą, na nią wyłożyć pozostałą masę budyniową i przykryć drugim plackiem miodowym. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.

Polewa:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao

Zagotować mleko z masłem i cukrem, dodać przesiane kakao i energicznie wymieszać.

*szklanka = 250ml

Królewiec | Royal cake

Królewiec | Royal cake

Królewiec | Royal cake

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

37 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Iska
Iska
8 lat temu

Ile czas potrzeba aby placek zmiękł?

ella
ella
9 lat temu

Masa wyszła mi za rzadka, rozlewa się. Przygotowywałam ją według przepisu, także nie błąd jest chyba w proporcjach. Dla tych którzy planują zrobić to ciasto, proponuję dodać więcej mąki do mleka.

madziulaczek1991]
madziulaczek1991]
9 lat temu
Reply to  ella

Mi też masa wyszła rzadka

ella
ella
9 lat temu

już to ogaarnęłam, jak się włoży do lodówki z tą rzadką masą to zastygnie, następnego dnia, albo za 2 dni będzie pycha 🙂

magma
9 lat temu

świetne Ci ciasto wyszło na pewno smaczne i śliczne zdjęcia:) ten kominek w tle:)

aaaaaa
aaaaaa
11 lat temu

Strasznie głupia strona. Żeby cokolwiek skopiować, czy nawet otworzyć podstrony w osobnych zakładkach, trzeba wyłączyć javascript, bo autorce przestarzały skrypt sprzed 10 lat daje poczucie, że ktoś nie skopiuje jej cennego zdjęcia :/

Olga
Olga
11 lat temu

Ciasto wygląda pięknie – właśnie mam zamiar zrobić je pierwszy raz w życiu. mam pytanie techniczne: jak posmarować spód biszkopta i go położyć tak, żeby się nie połamał?
Pozdrawiam!

Agaz
Agaz
11 lat temu

Zrobiłam to ciasto i musze przyznac,ze jest przepyszne!!!
Pozdrawiam serdecznie:)

Ola
11 lat temu

Zrobiłam, jest pyszny 🙂

marzena
marzena
11 lat temu

Moim zdaniem w przepisie na biszkopt powinien być jeszcze proszek do pieczenia,reszta ok.

Crispy Biscuits
11 lat temu

Wygląda przepysznie! Uwielbiam ciasta z blatami miodowymi 🙂 Swoją drogą, kilka dni temu upiekłam Twoją Stefankę 🙂

Ola
11 lat temu

Ja mam w planie jutro je zrobić 🙂 Mam nadzieję, że do poniedziałku zmięknie 🙂

marzena
marzena
11 lat temu

pięknie wygląda…, mam nadzieję, że też mi się tak pięknie uda jak na zdjątkach:-) Tobie

iza
11 lat temu

uwielbiam to ciasto :))) super zdjęcia Asiu 😉

Nemi
11 lat temu

Zachwycające zdjęcia:) A ciasto z pewnością przepyszne:)

Gotuj z Cukiereczkiem
11 lat temu

Ciasto prezentuje się rewelacyjnie 😉 dla mnie bomba 🙂

anahitka9
11 lat temu

Cudowne ciasto, śliczne zdjęcia i zazdroszcze kominka:)

wiosenka27
11 lat temu

A ja znam to ciasto, kiedyś robiłam je bardzo często chociaż nie wiem dlaczego przestałam:)

Antenka
11 lat temu

niesamowicie apetycznie wygląda:) z miłą chęcią skusiłabym się na kawałek

Ervisha
11 lat temu

Rzeczywiście królewskie ciasto ;D

Ana
Ana
11 lat temu

Jakie piękne ciacho 🙂 Asiu czy Twoim zdaniem ta masa budyniowa będzie odpowiednia do przełożenia piernika staropolskiego czy lepiej zrobić ją na bazie kaszy manny? pozdrawiam ciepło 🙂

Agata
11 lat temu

Absolutnie zazdroszczę kominka. A ciasto prezentuje się wyśmienicie.

magma
11 lat temu

Już dawno nie robiłam tego ciasta:) pięknie Ci wyszło:)

megii013
11 lat temu

piękny królewiec ,zdjęcie cudne!!!

Aleksandra
11 lat temu

śliczne ciasto i ten kominek….

PikkuMyy
PikkuMyy
11 lat temu

Aaaa wlasnie… Bo to ciasto musi troche odstac przed proba krojenia. A najlepsze jest po 2-3dniach:)