Znane i bardzo lubiane, bo bardzo smaczne. A do tego banalnie proste. I pomyśleć, że do tej pory sama go jeszcze nigdy nie robiłam. Kiedyś, gdy ktoś mi powiedział, że jem ciasto z marchewką, to się popatrzyłam z niedowierzaniem i w duchu pomyślałam, że bzdury gada. Bo jak, tak dobre ciasto może być z marchewką? I to jeszcze wcale a wcale jej tam nie czuć. No ale jak widać może. Pachnące cynamonem, wilgotne, bardzo długo zachowuje świeżość. Smakuje trochę jak piernik. Widziałam wiele wersji na to ciasto, ale z takim kremem jak ten, który tu proponuję, to jeszcze nie widziałam. Bo krem jest z serka topionego. Uwierzycie? A do tego jest przepyszny. Polecam Wam bardzo, zróbcie, a nie pożałujecie!
Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Ewuni i jak do tej pory zajadałam się ciastem w jej wykonaniu. Wprowadziłam tylko niewielkie zmiany, które podałam w nawiasach.
Składniki:
- 2 szklanki* mąki
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru (użyłam brązowego)
- 2 ubite szklanki startej na drobnych oczkach marchwi
- 175g masła lub margaryny (dałam masło)
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej (dałam pół, bo bardzo nie lubię a 2 to wg mnie za dużo)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego (dałam opakowanie cukru z prawdziwą wanilią)
- 4 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
Polewa:
- 100g serka topionego śmietankowego (użyłam Hochland)
- 100g masła
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (dałam łyżeczkę pasty waniliowej)
- do dekoracji połówki orzechów włoskich
Całe jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać marchew, i delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąkę i pozostałe sypkie składniki. Masło rozpuścić, przestudzić, wlać do masy. Na koniec dodać orzechy i wszystko dokładnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowaną masę i wyrównać powierzchnię.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika.
Polewa:
Masło i serek rozpuścić, utrzeć na gładko z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Przestudzoną polewą posmarować ciepłe ciasto, udekorować połówkami orzechów (ja grubo posiekałam).
*szklanka = 250ml
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Mój ulubiony przepis na ciasto marchewkowe. Jest genialne 😋
Witam, jeżeli będę piekła w blaszce o wymiarach 36×23,5×6 to czy czas pieczenia należy skrócić/ zwiększyć?? i czy ilość składników będzie wystaczająca czy nie będzie za niskie ciasto? bardzo proszę o odpowiedz chciałabym je upiec na święta 🙂
Nic bym nie zmieniała.
pachnialo super, wyglada super, tylko ze to mi smakuje jak murzynek a nie marchewkowe. Moze mam za duze lyzki i sypnelam zbyt duzo kakao. Ale z polewa kawowa tez pyszniutkie! Kiedys sprobuje jeszcze raz.
Nie bardzo rozumiem ten komentarz, bo w przepisie nie ma kakao…
Mam w piekarniku ciasto marchewkowe i pieklam juz 50 minut a patyczek mokry.Marchewke troche odcisnelam z soku ale nie za bardzo zeby ciasto nie bylo za suche.I co teraz mam zrobic? Piec dalej?na razie dalam na 10 minut jeszcze i chyba tak az patyczek bedzie suchy?Prosze o rade bardzo
Uczę się polskiego, Twój blog jest bardzo nadaje się do tego celu.
Uwielbiam gotowanie też
GENIALNE! Najlepsze ciasto marchewkowe jakie jadłam w życiu. I to idealne połączenie słodkiego ciasta ze słonawą masą. Podbiło serca wszystkich którzy mieli okazję je jeść 😄
Bardzo mi miło 🙂