Zanim jeszcze sama zaczęłam piec, przez wiele lat męczyłam moją Mamę o makowiec, który gdzieś, kiedyś jadłam i bardzo mi smakował. Było to cieniutkie ciasto i całe mnóstwo maku. Ale niestety, Mamie nie udało się odtworzyć tego, co zostało mi w pamięci i żaden makowiec nie był dość dobry. To nie było to. I pewnego dnia, napisała do mnie życzliwa osoba, przysyłając mi przepis na makowiec, który u niej w domu robi się od lat. Pomyślałam, że czemu nie, może w końcu trafię na ten zapamiętany smak. I wiecie co… Okazało się że to strzał w dziesiątkę! Dokładnie to, o co mi chodziło. Pyszna masa makowa, na cieniutkim, kruchym cieście. Doskonałe. Szukacie tak jak ja swojego przepisu? To już nie musicie, bo dziś właśnie przedstawiam go Wam. I oczywiście polecam bardzo!
A za przepis bardzo serdecznie dziękuję kolejnej Ani (te Anie to strasznie fajne kobitki). Aniu, dziękuję, że zechciałaś się nim podzielić!
Składniki na masę makową:
- 1 kg maku
- 4 żółtka
- 4 białka
- 600g cukru (dałam 400g)
- 150g miękkiego masła
- kilka kropel olejku migdałowego
- drobno siekane orzechy i migdały (wedle uznania)
- skórka pomarańczowa (ilość wedle uznania )
- 100g rodzynek
- 3 łyżki miodu
Mak sparzyć, dokładnie odcedzić i wystudzić. Zimny zmielić trzykrotnie (można sobie zaoszczędzić czasu i kupić mak mielony). Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać miękkie masło cały czas ubijając. Następnie dodać mak i dokładnie wymieszać. Do masy makowej dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, posiekane migdały olejek migdałowy i miód. Wszystko razem dokładnie wymieszać, jeśli uznacie, że masa jest za mało słodka, możecie dodać cukier lub miód. Ja nie lubię bardzo słodkich ciast i taka ilość mi w zupełności wystarczyła (a uważam, że była i tak bardzo słodka). Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą makową.
Masę można przygotować dzień wcześniej.
Składni na kruche ciasto:
- 3 szklanki* mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g margaryny
- 5 żółtek
- pół szklanki cukru pudru
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części -jedna część powinna być trochę większa. Pierwszą część – tą większą – rozwałkować i wyłożyć nią dno i boki formy. Na ciasto wyłożyć przygotowaną masę makową. Rozwałkować pozostałą część ciasta i przykryć nią masę makową. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach.
Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Polać polewą czekoladową, ja dodatkowo posypałam posiekanymi migdałami.
Polewa:
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki kakao
Mleka, masło i cukier zagotować, dodać przesiane kakao. dokładnie wymieszać.
*szklanka = 250ml
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Bedzie na swieta, wydaje sie byc idealne ;), tak jak Twoj sernik, ktory na dobre zagoscil na wszystkie okazje 🙂
Proszę napisz, czy mielony mak trzeba jakoś przygotować np. namoczyć?
Nie trzeba.
Asiu,jesli chcialabym zrobic z polowy porcji i okraglej tortownicy to jakiej wielkosci uzyc blaszki ? Makowiec wyglada cudnie :)pozdrawiam
Zrobiłabym w takiej 25×20 lub 20×20 cm.
Pozdrawiam.
Witam,
czy piekarnik powinien być nagrzany przed włożeniem ciasta i czy ustawić piekarnik góra -dół a może termoobieg?
Pozdrawiam
Piekarnik zawsze nagrzewamy. Opcja pieczenia góra – dół.
Pozdrawiam.
Bardzo dziękuję i życzę Zdrowych, Spokojnych i Wesołych Świąt.
Dziękuję i wzajemnie! 🙂
Witam
Czy do podanego przepisu można użyć maku z puszki?
Nie robiłam, więc pewności nie mam, ale pewnie tak, bo niby czemu nie?
Zamierzam wypróbować ten naukowiec, ale boje sie że dodam za dużo bądź za mało bakalii. Może Pani powiedzieć ile mniej więcej gramowo powinno tego być? Pozdrawiam
Trudno powiedzieć, bo każdy lubi co innego, jak lubisz bakalie, to dodaj po 2 pełne garście orzechów i migdałów i garść skórki. Jak nie lubisz któregoś ze składnika, to zastąp go innym lub pomiń, też się nic nie stanie.
Pozdrawiam!
Witam.Jak dlugo powinien parzyć się mak? Czy go zagotowac czy tylko zaparzyc wrzątkiem?
Wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut.
Dziękuję.
Witam , czy mogę wierzch maku zamiast kruchego ciasta posypać kruszonką ? pozdrawiam
Tak.
Czy można tą masę jeść na surowo? Chciałabym trochę zostawić do klusek z makiem, ale trochę się boję ze względu na surowe jajka. Może część masy upiec osobno?
No ja podjadam zawsze na surowo i nic mi nigdy nie było:) Co do pieczenia jej osobno, to nie mam pojęcia, ale pewnie tak…
Chciałabym masę makową zrobić wcześniej. Czy można ją zamrozić? Sam zmielony mak, czy już z dodatkami?
Możesz zamrozić gotową masę.
Jeżeli kupię gotową masę makową to muszę do niej dodawać cukier, masło, jajka…? Czy wystarczy połączyć ją z orzechami i rodzynkami? Ile gotowej masy będzie odpowiadać masie makowej z Twojego przepisu tak mniej więcej…?
Gotowa masa jest już gotowa:) nie trzeba do niej już dodawać cukru itp…
A ja mam pytanie odnośnie gotowej masy makowej bo taką zakupiłam jej waga to 900g czy to wystarczy bo nie wiem czy masy makowej z podanego przepisu nie wychodzi czasem więcej?Proszę o odpowiedź bo makowiec tak mnie zachwycił że muszę go upiec a nie chciała bym nie udanego wypieku na świątecznym stole ;-D
No wychodzi więcej, bo samego maku masz 1 kg… Gotowa masa nie jest tak dobra jak zrobiona samodzielnie:)
sernik był pyszny to jestem pewna ze makowiec rowniez zachwyci:) i chyba sie tu zadomowie:) pozdrawiam
Będzie mi miło, jeśli zostaniesz na dłużej:)
Pozdrawiam!
zrobilam Asiu:) jest pyszny, nie wiem czy doczeka do jutra, bo widze ze moj maz sie ciagle kolo niego kreci:) Wesołych Świąt:)
To jest to ! Duzo maku malo ciasta!
Bardzo dziękuję za ten wspaniały przepis. Taka duża ilość masy makowej mnie zachwyciła i postanowiłam upiec ten makowiec na święta, choć jest trochę pracochłonny. Ciasto wyszło wspaniałe, nie za słodkie i wszystkim bardzo smakowało, choć nie obeszło się bez problemów. Po zmieleniu maku było tak dużo, że nie miałam naczynia, wktórym mogłabym połączyć go z pozostałymi składnikami, a wszystkie większe garnki były już zajęte. Na przyszłość muszę go piec wcześniej, a nie tak jak teraz dzień przed wigilią.
Ciasto tak nam zasmakowało, ze myślę, iz na stałe zagości u nas w święta.
Jeszcze raz dziękuję.
Miałam to samo z makiem:)
Cieszę się, że ciasto smakowało. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie:)
jak wielkość brytfanki bedzie odpowiednia do tego przepisu?
35x25cm, jest podane w przepisie.
zaraz będę testować przepis – szkoda, że stronki nie można dodać do zakładek (pojawia się jakiś komunikat o kopiowaniu:/) Korzystałabym częsciej, ale jak zamknę to już nie znajadę tej stronki a przecież nie zostawie otwartej do konca świata; )
Możesz zrobić sobie zakładkę na pasku:)
Moja droga czy zda egzamin masa makkowa z puszki??
Tak, jak najbardziej.
Wypas
Male pytanko czy zamiast kruchego spodu moze byc ciasto ucierane jak na babke?
Pozdrawiam cieplutko.
Skylla
Myślę, że tak:)
Pozdrawiam:)
Wspaniały, z taką grubą warstwą maku:)
Pycha!
jakie piękne zdjęcia.
i wspaniały makowiec. bardzo lubię ciasta z makiem.
uwielbiam takie makowce 🙂
Asieńko :)) nie wierzę makowiec? jak się Cieszę że wykorzystałaś mój przepis na ciacho .. jestem niesamowicie i bardzo miło zaskoczona.. i cieszę się że się udał tak jak u mnie w domku.. To Ty zaraziłaś mnie pasją do pieczenia i dlatego właśnie ja taki zwykły szaraczek jestem dumna i to bardzo że taka utalentowana osóbka wykorzystała mój przepis.. DZIĘKUJĘ CI BARDZO 😉
Aniu, przepis est wspaniały, więc nie mogło być inaczej. Dziękuję za wszystkie miłe słowa:)
No to w takim razie już nie szukam 🙂
Duzo maku, malo ciasta – podoba mi sie!
śliczne świąteczne zdjęcia, aż się rozmarzyłam 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
cudny makowiec!!! taki własnie lubię z mnóstwem maku