Mazurek czterowarstwowy

4.09 avg. rating (81% score) - 35 votes

Za tradycyjnymi mazurkami nie przepadam. Są dla mnie zbyt słodkie. Ale gdy wpadnie mi w ręce przepis, na trochę mniej tradycyjną wersję tego ciasta, to bardzo chętnie ją testuję. Dzisiaj proponuję Wam mazurka w wersji na bogato. Cztery różne warstwy ciasta – czekoladowa, kokosowa, makowa i orzechowa, przełożone masą jabłkową. Powiem Wam, że jest bardzo smaczny. Trochę pracochłonny, bo trzeba upiec cztery placki osobno, ale warto. Tym bardziej, jeśli nie przepadacie za klasyczną wersją mazurka. Polecam bardzo!

Jeśli spodobała Ci się taka wersja mazurka, to może zainteresuje Cię również mazurek rosyjski.

A już niebawem zaproszę Was na pyszne ciasto, które powstało przy okazji pieczenia tego mazurka.

Przepis pochodzi z książki ‚103 ciasta siostry Anastazji’.

Mazurek z 4 warstw | Mazurka with four layers

Składniki na 1 blat:

  • 100g miękkiej margaryny lub masła
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 100g cukru pudru
  • 100g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g zmielonych orzechów (dałam włoskie)

Margarynę utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać żółtka i zmiksować razem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy. Dokładnie wymieszać. Biała ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.

Blaszkę o wymiarach 23x38cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i wyrównać.

Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut. Wystudzić.

Składniki na 2 blat:

  • 100g miękkiej margaryny lub masła
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 100g cukru pudru
  • 100g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki suchego maku

Sposób wykonania i pieczenie jak blat 1. W miejsce zmielonych orzechów dodać mak.

Składniki na blat 3:

  • 100g miękkiej margaryny lub masła
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 100g cukru pudru
  • 100g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g wiórków kokosowych

Sposób wykonania i pieczenie jak blat 1. W miejsce zmielonych orzechów dodać kokos.

Składniki na 4 blat:

  • 100g miękkiej margaryny lub masła
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 100g cukru pudru
  • 100g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Sposób wykonania i pieczenie jak blat 1. W miejsce zmielonych orzechów dodać kakao.

Masa z jabłek:

  • 2 kg jabłek
  • szklanka cukru ( proponuję dać pół szklanki i sprawdzić, czy nam odpowiada słodkość, u mnie wystarczyło)
  • 1 galaretka w żółtym kolorze (moje jabłka były bardzo soczyste i musiałam dodać dwie galaretki)

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Usmażyć jabłka z cukrem (aż zmiękną). Na koniec dodać galaretkę (proszek) i dobrze wymieszać.

Przekładać blaty ciepłymi jabłkami w kolejności:

– blat kakaowy – masa z jabłek – blat makowy – masa z jabłek – blat kokosowy – masa z jabłek – blat orzechowy – polewa czekoladowa.

Polewa:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki śmietanki kremówki

Śmietankę podgrzać, wrzucić połamaną na małe kawałki czekoladę i roztopić. Udekorować mazurka wg własnego uznania.

Mazurek z 4 warstw | Mazurka with four layers

Mazurek z 4 warstw | Mazurka with four layers

Mazurek z 4 warstw | Mazurka with four layers

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Na Wielkanoc, z owocami i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

31 odpowiedzi na „Mazurek czterowarstwowy

  1. avatar Kasia pisze:

    Co zamian części makowej można zrobić? Tylko bez migdałów bo mam uczulenie :(

  2. avatar Asia pisze:

    Ciasto jest przepyszne. Dziękuję za przepis.Wesołych Świąt.

  3. avatar mireczka pisze:

    Witam mam pytanie czy zamiast zwykłej mąki mozna uzyc maki orkiszowej?

  4. avatar IzaT pisze:

    Ciekawy pomysł właśnie szukam inspiracji i pomysłów na te święta wielkanocne. Przepis mnie zainspirował pozwolę wykorzystać pomysł muszę pokombinować z masą.

  5. avatar Elka pisze:

    Witam
    Czy zamiast jabłek można by było użyć np masy kajmakowej?

    • avatar Asiek pisze:

      Można. Możesz zrobić dowolną masę jaką lubisz. Wyszukaj dla przykładu na blogu ciasto migdałowe, jest zrobione na bazie tego mazurka, ale z zupełnie inną masą.

  6. avatar Justyna pisze:

    Normalnie niebo w gebie, Ze tak sie wyraze.
    Cos wspanialego. Pochlania troche czasu ale warto bylo. Wszyscy zajadali.

  7. avatar Kasia M. pisze:

    Bardzo ciekawy i dobry mazurek (chociaż moi nie chcieli nazywać go mazurkiem, że taki wysoki). U mnie było nie całe 2kg jabłek i troszkę ich tam brakowało, na następny raz dodam nawet ciut więcej niż 2 kg :)

  8. avatar iza pisze:

    Asiu mam takie pytanie mozna go zrobić wcześniej? Chcialam zrobić i komus wyslac i sie zastanawiam czy będzie ok

  9. avatar zufik pisze:

    Zniewalający..

  10. avatar Ela pisze:

    Nawiązujac do mufinek- czy Tobie też tak nie chcą odchodzić papierowe foremki od babeczek?

  11. avatar Ela Dz pisze:

    Wygląda rewelacyjnie…

  12. avatar anahitka9 pisze:

    Wow! to sie nazywa rozpusta!!:)

  13. avatar Alicja pisze:

    Czy mogłabyś powiedzieć, jak rozsmarowujesz/wykładasz ciasta na blachy. Zrobiłam ciasta i miałam z tym kłopot, zwłaszcza z blatem makowym i kakaowym. Nie starczyło ciasta na całą blaszkę i mam karpatkę po upieczeniu. Na czym pieczesz, na papierze do pieczenia?

    • avatar Asiek pisze:

      Robię takie malutkie kleksy na całej spodzie blaszki i później łyżką staram się je połączyć w jedną całość. Nie wychodzą mi żadne góry, ciasto jest równe po upieczeniu. Piekę zawsze na papierze do pieczenia.

      • avatar Alicja pisze:

        Dziękuję,
        muszę nauczyć się cierpliwości.
        Całość wyszła bardzo smakowita. Włączę ten przepis do mojego repertuaru, z tą tylko poprawką, że bazę do 4 ciast robię od razu a potem dzielę na 4 i dodaję smaki.
        Pozdrawiam

  14. avatar amaranthrose pisze:

    Piekłam go kiedyś.
    To było dawno temu, ale smak pamiętam.
    Był przepyszny, a twój do tego ślicznie wygląda:)

  15. avatar grazyna pisze:

    Super przepis.Na pewno będęmpiec mazurka.

  16. Mazurek jest wpsaniały! :) BRAWO!

  17. avatar Ola pisze:

    Wygląda smakowicie :) Mój mąż bardzo lubi mazurka makowego, więc z tego coś by mu na pewno zasmakowało :)

  18. avatar madlene17 pisze:

    Trochę pracochłonny ale na pewno wart poświęconego mu czasu:)

  19. avatar Margarytka pisze:

    Wypasiony… właśnie sobie pomyślałam, że może wykorzystam pomysł na dwa blaty z orzechami, przełożę je galaretką jeżynową a górę potraktuję czekoladą i Zielonooki będzie miał mazurek :-)

  20. avatar iza pisze:

    ja w tym roku mam zamiar zrobic swój pierwszy mazurek 😉 Asiu Twój wygląda mega apetycznie 😉

  21. Hura……dla Mazura pyszny świąteczny mazurek – dziękuje :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *