Za tradycyjnymi mazurkami nie przepadam. Są dla mnie zbyt słodkie. Ale gdy wpadnie mi w ręce przepis, na trochę mniej tradycyjną wersję tego ciasta, to bardzo chętnie ją testuję. Dzisiaj proponuję Wam mazurka w wersji na bogato. Cztery różne warstwy ciasta – czekoladowa, kokosowa, makowa i orzechowa, przełożone masą jabłkową. Powiem Wam, że jest bardzo smaczny. Trochę pracochłonny, bo trzeba upiec cztery placki osobno, ale warto. Tym bardziej, jeśli nie przepadacie za klasyczną wersją mazurka. Polecam bardzo!
Jeśli spodobała Ci się taka wersja mazurka, to może zainteresuje Cię również mazurek rosyjski.
A już niebawem zaproszę Was na pyszne ciasto, które powstało przy okazji pieczenia tego mazurka.
Przepis pochodzi z książki ‘103 ciasta siostry Anastazji’.
Składniki na 1 blat:
- 100g miękkiej margaryny lub masła
- 2 jajka (osobno żółtka i białka)
- 100g cukru pudru
- 100g mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g zmielonych orzechów (dałam włoskie)
Margarynę utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać żółtka i zmiksować razem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy. Dokładnie wymieszać. Biała ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
Blaszkę o wymiarach 23x38cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut. Wystudzić.
Składniki na 2 blat:
- 100g miękkiej margaryny lub masła
- 2 jajka (osobno żółtka i białka)
- 100g cukru pudru
- 100g mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki suchego maku
Sposób wykonania i pieczenie jak blat 1. W miejsce zmielonych orzechów dodać mak.
Składniki na blat 3:
- 100g miękkiej margaryny lub masła
- 2 jajka (osobno żółtka i białka)
- 100g cukru pudru
- 100g mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g wiórków kokosowych
Sposób wykonania i pieczenie jak blat 1. W miejsce zmielonych orzechów dodać kokos.
Składniki na 4 blat:
- 100g miękkiej margaryny lub masła
- 2 jajka (osobno żółtka i białka)
- 100g cukru pudru
- 100g mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Sposób wykonania i pieczenie jak blat 1. W miejsce zmielonych orzechów dodać kakao.
Masa z jabłek:
- 2 kg jabłek
- szklanka cukru ( proponuję dać pół szklanki i sprawdzić, czy nam odpowiada słodkość, u mnie wystarczyło)
- 1 galaretka w żółtym kolorze (moje jabłka były bardzo soczyste i musiałam dodać dwie galaretki)
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Usmażyć jabłka z cukrem (aż zmiękną). Na koniec dodać galaretkę (proszek) i dobrze wymieszać.
Przekładać blaty ciepłymi jabłkami w kolejności:
– blat kakaowy – masa z jabłek – blat makowy – masa z jabłek – blat kokosowy – masa z jabłek – blat orzechowy – polewa czekoladowa.
Polewa:
- 100g gorzkiej czekolady
- 3-4 łyżki śmietanki kremówki
Śmietankę podgrzać, wrzucić połamaną na małe kawałki czekoladę i roztopić. Udekorować mazurka wg własnego uznania.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Co zamian części makowej można zrobić? Tylko bez migdałów bo mam uczulenie 🙁
Może zwykły biszkopt, lub pominąć.
Ciasto jest przepyszne. Dziękuję za przepis.Wesołych Świąt.
Witam mam pytanie czy zamiast zwykłej mąki mozna uzyc maki orkiszowej?
Orkiszowej jasnej tak.
Ciekawy pomysł właśnie szukam inspiracji i pomysłów na te święta wielkanocne. Przepis mnie zainspirował pozwolę wykorzystać pomysł muszę pokombinować z masą.
Witam
Czy zamiast jabłek można by było użyć np masy kajmakowej?
Można. Możesz zrobić dowolną masę jaką lubisz. Wyszukaj dla przykładu na blogu ciasto migdałowe, jest zrobione na bazie tego mazurka, ale z zupełnie inną masą.
Normalnie niebo w gebie, Ze tak sie wyraze.
Cos wspanialego. Pochlania troche czasu ale warto bylo. Wszyscy zajadali.
Bardzo ciekawy i dobry mazurek (chociaż moi nie chcieli nazywać go mazurkiem, że taki wysoki). U mnie było nie całe 2kg jabłek i troszkę ich tam brakowało, na następny raz dodam nawet ciut więcej niż 2 kg 🙂
Asiu mam takie pytanie mozna go zrobić wcześniej? Chcialam zrobić i komus wyslac i sie zastanawiam czy będzie ok
Można, tak nawet ze 3 dni, wtedy blaty nabiorą wilgoci od jabłek i będą rozpływać się w ustach.
Zniewalający..
Nawiązujac do mufinek- czy Tobie też tak nie chcą odchodzić papierowe foremki od babeczek?
Kupuję papilotki firmy Wilton i nie mam z nimi żadnego problemu.
Wygląda rewelacyjnie…
Wow! to sie nazywa rozpusta!!:)
Czy mogłabyś powiedzieć, jak rozsmarowujesz/wykładasz ciasta na blachy. Zrobiłam ciasta i miałam z tym kłopot, zwłaszcza z blatem makowym i kakaowym. Nie starczyło ciasta na całą blaszkę i mam karpatkę po upieczeniu. Na czym pieczesz, na papierze do pieczenia?
Robię takie malutkie kleksy na całej spodzie blaszki i później łyżką staram się je połączyć w jedną całość. Nie wychodzą mi żadne góry, ciasto jest równe po upieczeniu. Piekę zawsze na papierze do pieczenia.
Dziękuję,
muszę nauczyć się cierpliwości.
Całość wyszła bardzo smakowita. Włączę ten przepis do mojego repertuaru, z tą tylko poprawką, że bazę do 4 ciast robię od razu a potem dzielę na 4 i dodaję smaki.
Pozdrawiam
To bardzo dobry pomysł:)
Pozdrawiam!
Piekłam go kiedyś.
To było dawno temu, ale smak pamiętam.
Był przepyszny, a twój do tego ślicznie wygląda:)
Super przepis.Na pewno będęmpiec mazurka.
Mazurek jest wpsaniały! 🙂 BRAWO!
Jaki wysoki! Pięknie się prezentuje z tymi warstwami 🙂
Wygląda smakowicie 🙂 Mój mąż bardzo lubi mazurka makowego, więc z tego coś by mu na pewno zasmakowało 🙂
Trochę pracochłonny ale na pewno wart poświęconego mu czasu:)
Wypasiony… właśnie sobie pomyślałam, że może wykorzystam pomysł na dwa blaty z orzechami, przełożę je galaretką jeżynową a górę potraktuję czekoladą i Zielonooki będzie miał mazurek 🙂
Margarytko, dobry pomysł, na pewno będzie smacznie:)
ja w tym roku mam zamiar zrobic swój pierwszy mazurek 😉 Asiu Twój wygląda mega apetycznie 😉
Hura……dla Mazura pyszny świąteczny mazurek – dziękuje 🙂