I kolejna babka, którą chcę Wam zaproponować na święta. Mocno czekoladowa, z dodatkiem posiekanej czekolady, wilgotna i pachnąca. Doskonale smakuje z kubkiem gorącego kakao czy mleka. Muszę się przyznać, że ta babka sprawiła mi wiele kłopotów. Nie, nie z pieczeniem. Tylko nijak nie chciała dać się sfotografować… Męczyłam się strasznie, ale mam nadzieję, że jednak ja wygrałam. Babkę polecam bardzo, bo jest naprawdę pyszna!
Przepis znalazłam na blogu Kwestia Smaku, a pochodzi od Komarki.
Zobacz również moje propozycje na inne babki.
Składniki:
- 120g czekolady gorzkiej
- 3 łyżki mleka
- 150g miękkiego masła
- 150g miałkiego cukru do wypieków (dałam drobny brązowy)
- 3 jajka
- 200g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 100g kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady (inwencja własna)
Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić do przestudzenia. Ubić masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, miksując po każdym. Następnie wlać czekoladę i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i dodać do masy razem z kropelkami czekoladowymi. Dokładnie wymieszać.
Keksówkę lub karbowaną formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać przygotowane ciasto.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka (piekłam w karbowanej formie i babka była wysoka, piekła się 55 minut). Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przestudzić. Wyjąc z blaszki i polać polewą. Posypać posiekanymi orzechami.
Na polewę:
- 100g gorzkiej
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- garść posiekanych migdałów
Kremówkę podgrzać, czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w ciepłej kremówce.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
No i stało się, po kilku minutach walki z masłem mikser się spalil! Jakaś podpowiedź jak ręcznie ubić to masło? Wszystkie moje narzędzia są brudne, zamiast gładkiej masy papka, a cukier w ogóle się nie rozpuszcza 😉
A moja babka siedzi w piekarniku i nie rośnie …
Witam, czy zamiast masła mogę użyć margaryny np. Kasi? Mam wszystko – nawet kropelki czekoladowe, ale masło “wyszło”.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Jeśli nie przeszkadza Ci smak margaryny, to możesz ją użyć.
Piekłas z termoobiegiem? Czy grzanie góra-dół?
Zawsze piekę góra dół, jeśli jest inaczej, zaznaczam to w przepisie.
Witam.
Babka wyszła znakomicie i tak samo smakuje.
Polecam gorąco każdemu łasuchowi 🙂
Dziękuje 🙂
Mi wyszła strasznie sucha, musiałam coś źle zrobić.
Zbyt mało płynów. Czasem mąka ma inną wilgotność i dlatego podczas wyrabiania powinno się samemu ocenić, czy nie trzeba zmienić ilości wody/mleka.
Hej Asiek 🙂 Czy zamiast czekolady mogę dodać 3 łyżki kakao?
Możesz.
Rozpuszczona czekolada ma być gęstej konsystencji? Cieknącej?
Rozpuszczona czekolada raczej cieknąca nie jest. Jest dość gęsta. Ma być po prostu rozpuszczona. Mniej ważne, jaka to będzie konsystencja.
Miałam czekoladę 70% kakao i powstała miazga, dodałam więcej wody i można było ją “WLAĆ” (jak to w przepisie jest użyte słowo). Babeczka wyszła super, tylko że podejrzewam,że wysoko procentowa czekolada sprawiła, że babka się bardzo kruszyła (twarda). Najlepiej smakuje z dodatkiem bananów 😀
Hmmm… może tak być, że duża zawartość kakao w czekoladzie spowodowała jej kruszenie. Powinna wyjść ciężka ale i wilgotna. Cieszę się, ze mimo kruszenia smakowała.
Pozdrawiam!
Miałam dwa podejścia do tej babki i za każdym razem masło oddzielało mi się od jajek (teraz już wiem, że było to spowodowane różną temperaturą produktów 🙂 ). Lekko podłamana wyrzuceniem kolejnej miski rozwarstwionej “papki” z masła, cukru i jajek stwierdziłam, że mimo wszystko spróbuję dodać pozostałe składniki. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu po dodaniu czekolady, mąki i kakao konsystencja ponownie stała się jednolita a babka wyszła piękna, wyrośnięta i pyszna 🙂 Gorąco polecam 🙂
Nie trzeba się tym przejmować, że masło oddziela się od jajek. Po dodaniu mąki problem znika!
Pozdrawiam:)
ponieważ sernik z Pani przepisu wyszedł genialny, dziś zamierzam wypróbować tę oto babkę. Niestety nie mam w domu miałkiego cukru do wypieków czy zamiast niego lepiej użyć zwykłego cukru czy cukru pudru?
Użyłabym chyba zwykłego cukru.
Musze ten przepis wyprobować przed świętami, ja mi wyjdzie to podam gościom na święta! baba na zdjeciach wyglada cudownie i te kawałki czekolady mmm! Tylko boję się, że mi te kawałki czekolady opadną na dno ciasta! Zawsze mi tak opadają jak pieke ciasto z kawałkami czekolady! Czy jest jakas rada na to?
Możesz spróbować lekko obsypać czekoladę mąką, albo pokroić na drobniejsze kawałki. Ja użyłam kropelek czekoladowych i nie opadły.
mam pytanko,czy mogę użyć zamiast cukru brązowego cukier biały :)?
tak:)
wygląda arcyapetycznie, miła odmiana od bab drożdżowych 🙂
Mam pytanie Jak to zrobic zeby w babce byly te kawalki czekolady? Same sie zrobia podczas pieczenia? Czy na koncu do ciasta dodac nierozpuszczone kawalki czekolady/kropelki czekoladowe?
Kropelki czekoladowe dodajesz do ciasta na końcu.
Pozdrawiam.
Dzisiaj rano upieklam Super sie udala Gratuluje to super przepis
Cieszę się, że wyszła:)
Wspaniale wyglądają te kawałki czekolady zatopione w cieście. Piękna, dostojna babka:)
wygląda kusząco, szukałam przepisu na foremkę bez tzw.komina, mam pytanie, jakich rozmiarów jest pani forma?
Moja forma ma 12cm średnicy u podstawy, średnica na górze od najszerszego miejsca do najszerszego to 23 i wysoka jest na ok 9cm.
Śliczne zdjęcia:)
Wspaniale wygląda:)
bardzo apetyczna!Dziękujemy za zdjęcie 🙂
w garnku mam fotke z forma mojej babci.była używana w oiecu chlebowym.Pytanie -czy mogę użyc w elektrycznym piekarniku? jak?
Wygląda na porządną żeliwną(?) formę, natłuściłabym ją, wysypała bułką tartą i wtedy dopiero ciasto do niej:) Używałabym ją jak normalną formę. Babki z niej będą doskonałe:)
Tylko trzeba w elektrycznym uważać i wsadzić babkę nisko, bo jak wyrośnie (a według tego przepisu wyrośnie na pewno ) to się od góry może przypalić 🙂
Wspaniała babka! 🙂 uwielbiam takie czekoladowe!
Wyglada Przepysznie zrobie taka na swieta :*
musi być smaczna:) tyle czekolady pycha:)
piękna!!
No proszę……babeczka nas znowu zaskoczyła pysznościami……ja chcę kawałek a nawet dwa 🙂