Babka czekoladowa z kawałkami czekolady

4.78 avg. rating (95% score) - 27 votes

I kolejna babka, którą chcę Wam zaproponować na święta. Mocno czekoladowa, z dodatkiem posiekanej czekolady, wilgotna i pachnąca. Doskonale smakuje z kubkiem gorącego kakao czy mleka. Muszę się przyznać, że ta babka sprawiła mi wiele kłopotów. Nie, nie z pieczeniem. Tylko nijak nie chciała dać się sfotografować… Męczyłam się strasznie, ale mam nadzieję, że jednak ja wygrałam. Babkę polecam bardzo, bo jest naprawdę pyszna!

Przepis znalazłam na blogu Kwestia Smaku, a pochodzi od Komarki.

Zobacz również moje propozycje na inne babki.

Babka czekoladowa z kawałkami czekolady | Chocolate cake with chocolate chips

Składniki:

  • 120g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki mleka
  • 150g miękkiego masła
  • 150g miałkiego cukru do wypieków (dałam drobny brązowy)
  • 3 jajka
  • 200g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 100g kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady (inwencja własna)

Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić do przestudzenia. Ubić masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, miksując po każdym. Następnie wlać czekoladę i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i dodać do masy razem z kropelkami czekoladowymi. Dokładnie wymieszać.

Keksówkę lub karbowaną formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać przygotowane ciasto.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45-50 minut  lub do tzw. suchego patyczka (piekłam w karbowanej formie i babka była wysoka, piekła się 55 minut). Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przestudzić. Wyjąc z blaszki i polać polewą. Posypać posiekanymi orzechami.

Na polewę:

  • 100g gorzkiej
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • garść posiekanych migdałów

Kremówkę podgrzać, czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w ciepłej kremówce.

Babka czekoladowa z kawałkami czekolady | Chocolate cake with chocolate chipsBabka czekoladowa z kawałkami czekolady | Chocolate cake with chocolate chipsBabka czekoladowa z kawałkami czekolady | Chocolate cake with chocolate chips

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Ciasta, Na Wielkanoc i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

42 odpowiedzi na „Babka czekoladowa z kawałkami czekolady

  1. avatar Ol pisze:

    No i stało się, po kilku minutach walki z masłem mikser się spalil! Jakaś podpowiedź jak ręcznie ubić to masło? Wszystkie moje narzędzia są brudne, zamiast gładkiej masy papka, a cukier w ogóle się nie rozpuszcza 😉

  2. avatar Aliss pisze:

    A moja babka siedzi w piekarniku i nie rośnie …

  3. avatar Delena pisze:

    Witam, czy zamiast masła mogę użyć margaryny np. Kasi? Mam wszystko – nawet kropelki czekoladowe, ale masło „wyszło”.
    Pozdrawiam serdecznie :)

  4. avatar Gosia pisze:

    Piekłas z termoobiegiem? Czy grzanie góra-dół?

  5. avatar Iwona pisze:

    Witam.
    Babka wyszła znakomicie i tak samo smakuje.
    Polecam gorąco każdemu łasuchowi :)
    Dziękuje :)

  6. avatar arlena pisze:

    Mi wyszła strasznie sucha, musiałam coś źle zrobić.

    • avatar Asiek pisze:

      Zbyt mało płynów. Czasem mąka ma inną wilgotność i dlatego podczas wyrabiania powinno się samemu ocenić, czy nie trzeba zmienić ilości wody/mleka.

  7. avatar Sandru pisze:

    Hej Asiek :) Czy zamiast czekolady mogę dodać 3 łyżki kakao?

  8. avatar Anna pisze:

    Rozpuszczona czekolada ma być gęstej konsystencji? Cieknącej?

    • avatar Asiek pisze:

      Rozpuszczona czekolada raczej cieknąca nie jest. Jest dość gęsta. Ma być po prostu rozpuszczona. Mniej ważne, jaka to będzie konsystencja.

      • avatar Anna pisze:

        Miałam czekoladę 70% kakao i powstała miazga, dodałam więcej wody i można było ją „WLAĆ” (jak to w przepisie jest użyte słowo). Babeczka wyszła super, tylko że podejrzewam,że wysoko procentowa czekolada sprawiła, że babka się bardzo kruszyła (twarda). Najlepiej smakuje z dodatkiem bananów 😀

        • avatar Asiek pisze:

          Hmmm… może tak być, że duża zawartość kakao w czekoladzie spowodowała jej kruszenie. Powinna wyjść ciężka ale i wilgotna. Cieszę się, ze mimo kruszenia smakowała.
          Pozdrawiam!

  9. avatar Kotka_Pusia pisze:

    Miałam dwa podejścia do tej babki i za każdym razem masło oddzielało mi się od jajek (teraz już wiem, że było to spowodowane różną temperaturą produktów :) ). Lekko podłamana wyrzuceniem kolejnej miski rozwarstwionej „papki” z masła, cukru i jajek stwierdziłam, że mimo wszystko spróbuję dodać pozostałe składniki. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu po dodaniu czekolady, mąki i kakao konsystencja ponownie stała się jednolita a babka wyszła piękna, wyrośnięta i pyszna :) Gorąco polecam :)

  10. avatar Marta pisze:

    ponieważ sernik z Pani przepisu wyszedł genialny, dziś zamierzam wypróbować tę oto babkę. Niestety nie mam w domu miałkiego cukru do wypieków czy zamiast niego lepiej użyć zwykłego cukru czy cukru pudru?

  11. avatar zosia21 pisze:

    Musze ten przepis wyprobować przed świętami, ja mi wyjdzie to podam gościom na święta! baba na zdjeciach wyglada cudownie i te kawałki czekolady mmm! Tylko boję się, że mi te kawałki czekolady opadną na dno ciasta! Zawsze mi tak opadają jak pieke ciasto z kawałkami czekolady! Czy jest jakas rada na to?

    • avatar Asiek pisze:

      Możesz spróbować lekko obsypać czekoladę mąką, albo pokroić na drobniejsze kawałki. Ja użyłam kropelek czekoladowych i nie opadły.

  12. avatar patuśka pisze:

    mam pytanko,czy mogę użyć zamiast cukru brązowego cukier biały :)?

  13. avatar Aleksandra pisze:

    wygląda arcyapetycznie, miła odmiana od bab drożdżowych :)

  14. avatar Joanna87 pisze:

    Mam pytanie Jak to zrobic zeby w babce byly te kawalki czekolady? Same sie zrobia podczas pieczenia? Czy na koncu do ciasta dodac nierozpuszczone kawalki czekolady/kropelki czekoladowe?

  15. avatar una pisze:

    Dzisiaj rano upieklam Super sie udala Gratuluje to super przepis

  16. avatar Majana pisze:

    Wspaniale wyglądają te kawałki czekolady zatopione w cieście. Piękna, dostojna babka:)

  17. avatar tusia2267 pisze:

    wygląda kusząco, szukałam przepisu na foremkę bez tzw.komina, mam pytanie, jakich rozmiarów jest pani forma?

  18. avatar Nemi pisze:

    Śliczne zdjęcia:)

  19. avatar wiosenka27 pisze:

    Wspaniale wygląda:)

  20. bardzo apetyczna!Dziękujemy za zdjęcie :)

  21. avatar jerry61 pisze:

    w garnku mam fotke z forma mojej babci.była używana w oiecu chlebowym.Pytanie -czy mogę użyc w elektrycznym piekarniku? jak?

    • avatar Asiek pisze:

      Wygląda na porządną żeliwną(?) formę, natłuściłabym ją, wysypała bułką tartą i wtedy dopiero ciasto do niej:) Używałabym ją jak normalną formę. Babki z niej będą doskonałe:)

  22. Wspaniała babka! :) uwielbiam takie czekoladowe!

  23. avatar Edyta pisze:

    Wyglada Przepysznie zrobie taka na swieta :*

  24. avatar magma pisze:

    musi być smaczna:) tyle czekolady pycha:)

  25. No proszę……babeczka nas znowu zaskoczyła pysznościami……ja chcę kawałek a nawet dwa :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *