Babka czekoladowa z kawałkami czekolady | Chocolate cake with chocolate chips

Babka czekoladowa z kawałkami czekolady

by

w przepisy na: , ,

I kolejna babka, którą chcę Wam zaproponować na święta. Mocno czekoladowa, z dodatkiem posiekanej czekolady, wilgotna i pachnąca. Doskonale smakuje z kubkiem gorącego kakao czy mleka. Muszę się przyznać, że ta babka sprawiła mi wiele kłopotów. Nie, nie z pieczeniem. Tylko nijak nie chciała dać się sfotografować… Męczyłam się strasznie, ale mam nadzieję, że jednak ja wygrałam. Babkę polecam bardzo, bo jest naprawdę pyszna!

Przepis znalazłam na blogu Kwestia Smaku, a pochodzi od Komarki.

Zobacz również moje propozycje na inne babki.

Babka czekoladowa z kawałkami czekolady | Chocolate cake with chocolate chips

Składniki:

  • 120g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki mleka
  • 150g miękkiego masła
  • 150g miałkiego cukru do wypieków (dałam drobny brązowy)
  • 3 jajka
  • 200g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 100g kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady (inwencja własna)

Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić do przestudzenia. Ubić masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, miksując po każdym. Następnie wlać czekoladę i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i dodać do masy razem z kropelkami czekoladowymi. Dokładnie wymieszać.

Keksówkę lub karbowaną formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać przygotowane ciasto.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka (piekłam w karbowanej formie i babka była wysoka, piekła się 55 minut). Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przestudzić. Wyjąc z blaszki i polać polewą. Posypać posiekanymi orzechami.

Na polewę:

  • 100g gorzkiej
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • garść posiekanych migdałów

Kremówkę podgrzać, czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w ciepłej kremówce.

Babka czekoladowa z kawałkami czekolady | Chocolate cake with chocolate chipsBabka czekoladowa z kawałkami czekolady | Chocolate cake with chocolate chipsBabka czekoladowa z kawałkami czekolady | Chocolate cake with chocolate chips

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

42 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ol
Ol
7 lat temu

No i stało się, po kilku minutach walki z masłem mikser się spalil! Jakaś podpowiedź jak ręcznie ubić to masło? Wszystkie moje narzędzia są brudne, zamiast gładkiej masy papka, a cukier w ogóle się nie rozpuszcza 😉

Aliss
Aliss
7 lat temu

A moja babka siedzi w piekarniku i nie rośnie …

Delena
Delena
7 lat temu

Witam, czy zamiast masła mogę użyć margaryny np. Kasi? Mam wszystko – nawet kropelki czekoladowe, ale masło “wyszło”.
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Gosia
Gosia
7 lat temu

Piekłas z termoobiegiem? Czy grzanie góra-dół?

Iwona
Iwona
7 lat temu

Witam.
Babka wyszła znakomicie i tak samo smakuje.
Polecam gorąco każdemu łasuchowi 🙂
Dziękuje 🙂

arlena
arlena
7 lat temu

Mi wyszła strasznie sucha, musiałam coś źle zrobić.

Sandru
Sandru
8 lat temu

Hej Asiek 🙂 Czy zamiast czekolady mogę dodać 3 łyżki kakao?

Anna
Anna
9 lat temu

Rozpuszczona czekolada ma być gęstej konsystencji? Cieknącej?

Anna
Anna
9 lat temu
Reply to  Asiek

Miałam czekoladę 70% kakao i powstała miazga, dodałam więcej wody i można było ją “WLAĆ” (jak to w przepisie jest użyte słowo). Babeczka wyszła super, tylko że podejrzewam,że wysoko procentowa czekolada sprawiła, że babka się bardzo kruszyła (twarda). Najlepiej smakuje z dodatkiem bananów 😀

Kotka_Pusia
Kotka_Pusia
9 lat temu

Miałam dwa podejścia do tej babki i za każdym razem masło oddzielało mi się od jajek (teraz już wiem, że było to spowodowane różną temperaturą produktów 🙂 ). Lekko podłamana wyrzuceniem kolejnej miski rozwarstwionej “papki” z masła, cukru i jajek stwierdziłam, że mimo wszystko spróbuję dodać pozostałe składniki. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu po dodaniu czekolady, mąki i kakao konsystencja ponownie stała się jednolita a babka wyszła piękna, wyrośnięta i pyszna 🙂 Gorąco polecam 🙂

Marta
Marta
9 lat temu

ponieważ sernik z Pani przepisu wyszedł genialny, dziś zamierzam wypróbować tę oto babkę. Niestety nie mam w domu miałkiego cukru do wypieków czy zamiast niego lepiej użyć zwykłego cukru czy cukru pudru?

zosia21
zosia21
9 lat temu

Musze ten przepis wyprobować przed świętami, ja mi wyjdzie to podam gościom na święta! baba na zdjeciach wyglada cudownie i te kawałki czekolady mmm! Tylko boję się, że mi te kawałki czekolady opadną na dno ciasta! Zawsze mi tak opadają jak pieke ciasto z kawałkami czekolady! Czy jest jakas rada na to?

patuśka
patuśka
10 lat temu

mam pytanko,czy mogę użyć zamiast cukru brązowego cukier biały :)?

Aleksandra
10 lat temu

wygląda arcyapetycznie, miła odmiana od bab drożdżowych 🙂

Joanna87
Joanna87
10 lat temu

Mam pytanie Jak to zrobic zeby w babce byly te kawalki czekolady? Same sie zrobia podczas pieczenia? Czy na koncu do ciasta dodac nierozpuszczone kawalki czekolady/kropelki czekoladowe?

una
una
10 lat temu

Dzisiaj rano upieklam Super sie udala Gratuluje to super przepis

Majana
10 lat temu

Wspaniale wyglądają te kawałki czekolady zatopione w cieście. Piękna, dostojna babka:)

tusia2267
tusia2267
10 lat temu

wygląda kusząco, szukałam przepisu na foremkę bez tzw.komina, mam pytanie, jakich rozmiarów jest pani forma?

Nemi
10 lat temu

Śliczne zdjęcia:)

wiosenka27
10 lat temu

Wspaniale wygląda:)

wykrywacz smaku
10 lat temu

bardzo apetyczna!Dziękujemy za zdjęcie 🙂

jerry61
10 lat temu

w garnku mam fotke z forma mojej babci.była używana w oiecu chlebowym.Pytanie -czy mogę użyc w elektrycznym piekarniku? jak?

Mirosław Mazur
10 lat temu
Reply to  Asiek

Tylko trzeba w elektrycznym uważać i wsadzić babkę nisko, bo jak wyrośnie (a według tego przepisu wyrośnie na pewno ) to się od góry może przypalić 🙂

pieczarka mysia
10 lat temu

Wspaniała babka! 🙂 uwielbiam takie czekoladowe!

Edyta
Edyta
10 lat temu

Wyglada Przepysznie zrobie taka na swieta :*

magma
10 lat temu

musi być smaczna:) tyle czekolady pycha:)

iza
10 lat temu

piękna!!

Mirosław Mazur
10 lat temu

No proszę……babeczka nas znowu zaskoczyła pysznościami……ja chcę kawałek a nawet dwa 🙂