Do you ever tried your hand at building? I yes, This phase is behind me. I built in my life (and otynkowałam) one trash, back, i kawałek muru:) But this time I got into the building of cottages. Of course, gingerbread cottages. The first time I did this house, This was not without disturbances, who has it garnish. I had to bake for another:) So now wary baked immediately 3, that each had its own hut. The dough for these cabins is perfect, does not deform and is not deformed when baking. Once cooled, it gets hard. The hardest step is gluing of parts of a house in the whole, but if you do it in stages, This all goes as it should. For ease, done for you template cottages with gingerbread, but of course you can make a hut to your liking. Joy to decorate reward you all hardships. I recommend!
I recall also still ongoing charity Sweet Calendar 2014!! Join her 🙂 or invite your friends!
Cake recipe comes from Dorotuś and this is the best cake for cottages that tried out.
Ingredients (of the following ingredients should go out two small huts, by the dimensions of the template):
- 600g of wheat flour (ponieważ niektórym ciasto się bardzo kruszyło, proponuję wsypać ok. 500g i ewentualnie później dosypywać jeśli ciasto będzie zbyt luźne)
- 250g margarine (if the house will be eaten recommend butter)
- 200g dark muscovado sugar (White sugar is not suitable)
- 7 tablespoons liquid honey
- 1,5 teaspoon baking soda
- 1 gingerbread spice packaging
In a pot place the margarine, sugar, honey and heat, until everything is dissolved. Cool slightly.
To the mixer bowl add flour, soda, Gingerbread spice, pour the melted margarine into the remaining ingredients. Blend until smooth.
Roll out the dough to a thickness of 4-5mm and cut out the individual elements of a holiday. Top rolling out immediately on baking paper, then it will be easier to carry all the items on the plaque. The walls can cut any shape, windows which will, all at their own discretion, depending on the molds have.
Bake at 180 ° C for 12 minutes. The edges of the dough should be slightly browned. Remove from the oven, moment to leave on a baking tray – the dough will be soft. When slightly harden przestygnie and move on to the grill cool completely.
Template gingerbread cottage (ready to print)
Bonding house:
For gluing chalet:
- 1 egg white
- about 1,5 cups granulated sugar
Sift powdered sugar, Whip together with the protein spoon or wooden stick (I sponge cake mixer all together, tip kneading fragile). Crust should be very thick, freeze faster and be more strongly held glued elements.
It is good to find a suitable size support, which will hold and gently push the wall while gluing. I impose joint from the inside – out to have more freedom in decorating. Can also be glued on the outside – should be easier. The whole holiday glued stages – first wall, then half of the roof and at the end of the frosting already firmly solidified appends the second half of the roof. The whole process takes some time – me bungalows often waiting for the inspiration for several days. Every day, something he FINE.
Finally, it remains set on the base and final decorating… And there is no longer any restrictions, You can use your imagination and go wild!
And it looked like my decorated huts in previous years, photo decorated this year, unfortunately, have to wait, until luck will come:)
Good luck!
I do not recommend this recipe all the stars are thawed and soft and not suitable for assembling a Christmas tree, unfortunately a failure and I baked stars for 6 Christmas trees
Witam.Czy instead of sugar can add cane sugar?
I would recommend, however, look like in the recipe, as a last resort to use cane.
Niestety żenada. Wszystko robiłam wg przepisu.ciasto fajnie się lepilo. Za to jak wyjęłam z piekarnika to się poplakalam. Zupełnie odksztalcone! Otwory zaciśnięte krawędzie krzywe. Szkoda roboty. Poza tym zdecydowanie ciasto jest zbyt słodkie. I do not recommend.
A ja polecam, because many times did 🙂 amount of sugar you can always reduce the, otherwise, w zamyśle chatka jest do dekoracji a nie do jedzenia. Jeśli z ciastem się dobrze pracowało, a po upieczeniu się odkształciło, to przyczyn może być kilka (i wcale nie żenujący przepis). Mogło mieć odrobinę za mało mąki, odrobinę za krótko się piec, albo być za cienko rozwałkowane… Otwory trzeba wycinać spore, ponieważ zawsze ciasto rośnie…
Przed wlozeniem elementow domku do piekarnika w otwory okienne wsypalam pokruszone pokruszone kolorowe landrynki i wyszly fajne witraze.
robiłam ściśle wg przepisu, ale nie wiem co jest nie tak, ciasto się rozwarstwia tzn, nie bardzo sie klei nie jest spoiste, co prawda nie kruszy sie całkiem , powinno chyba być ość zwarte i plastyczne, tak myśle, mam mąke z kłoskiem typ 550. niestety tortowa u nne jest nieosiągalna, co można dodac żeby uzyskać dobrą konsystencję? masła chyba nie bardzo bo będzie zbyt tłuste,
Za mało tłuszczu.
Gingerbread cake must lie eg overnight then everything nicely zespala.Jak after such a night while the dough is not przestraszcie because it is a little hard but then you have to powyrabiac and git.
Hello,
co się stanie jeśli użyjemy zwykłego, białego cukru? Dlaczego się nie nadaje?
Regards 🙂
Ma zupełnie inną strukturę, oraz smak.
Hello, chatki fenomenalne! Robiłam w zeszłym roku. Jednak u mnie ciasto po upieczeniu również się odkształca. W komentarzach pisałaś, że może byc to wina mąki. Napisz proszę jakiej Ty używasz byc może to jej wina. Do chatki dodałam również brązowy cukier trzcinowy z biedronki.
Używam mąki tortowej szymanowskiej.
Jak długo wytrzyma taki domek? Po jakim czasie zmięknie? Jego dach się ugnie?
To bardzo różnie. W zależności od wilgotności powietrza. Jeden domek po 3 latach stał cały i nic mu się nie zapadło, drugi po półtorej roku się rozsypał (stał w kuch na półce). Moje zawsze stoją bardzo długo, mam w domu sucho. Dach się nie ugina. Jak będziesz robić, pamiętaj, żeby nie wałkować ciasta zbyt cienko. Musi być grube, tak na ok 5mm.
Great recipe!
Pierwszy raz piekłam piernik i trzymając sie przepisu wszystko wychodzi idealnie.
Jedyne co można by było dodać w opisie to to, że ciasto troszeczke sie odkształca podczas pieczenia i zaraz po wyjęciu, gdy ciasto jest jeszcze miękkie można przyłożyć szablony i poodkrawać nierówne brzegi, ale ma sie na to około minuty. Po ostygnięciu ciasta nie ma możliwości na poprawki co może utrudnić składanie domku.
Nie powinno się odkształcać, w tym tkwi jego zaleta. Ale dobrze, że się wszystko udało.
Thank you for the comment and best regards!