Warning: Undefined array key "is_rate_editable" in /home/devstron/domains/zuzka.pl/public_html/babeczka/wp-content/plugins/wpdiscuz/class.WpdiscuzCore.php on line 1303
Tort karmelowy. | Traces of Sweet Muffins
Tort karmelowy

Tort karmelowy.

Właściwie to miałam nie robić tego wpisu, because tort z masą karmelową jest już na blogu, ale pomyślałam, że na pewno przyda się taki wpis, ze względu na dekorację tego tortu.
Czasem tak jest, że musimy coś szybko upiec, mamy mało czasu, a pomysłów w głowie na udekorowanie tortu jeszcze mniej. Otherwise, I thought, że jest wiele osób, które nie potrafią (lub nie wierzą, że potrafią) ładnie przystroić tortu. Ta dekoracja jest banalna. Całość – oprócz studzenia biszkoptu zajęła mi 1 hour and 10 minutes. Czyli ekspresowo! A efekt super!
Tort był niespodzianką dla Zuzi na jej 11 birthday. Robiłam go w nocy gdy spała, przed wyjazdem na weekend. I wanted, żeby po powrocie do domu czekał na nią tort. Jej zdumienie i zachwyt były szczere i nieudawane. I dla takich chwil warto czasem zarwać kawałek nocy. Oczywiście możecie upiec dowolny biszkopt i przełożyć go swoim ulubionym kremem, a udekorować w taki sposób jak ten proponowany przeze mnie. Ale masa karmelowa, którą przełożony jest ten tort jest przepyszna, choć dość słodka. Polecam Wam bardzo i jestem pewno, że taki tort sprawi przyjemność nie tylko maluchom! 🙂
Aaa! I jeszcze żeby uprzedzić Wasze pytania, tort kroi się bardzo dobrze, trzeba tylko troszeczkę się postarać, i przy krojeniu lekko przesunąć czy to m&m’s, czy to orzechy, making room for a knife 🙂

Tort karmelowy

Ingredients for the sponge:

  • 4 large eggs (osobno żółtka i biała)
  • half a cup of caster sugar *
  • jedna łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 glass of flour
  • 3 łyżki ziemniaczanej

The bottom of the springform pan with a diameter of 22cm parchment paper for baking, Nothing sides of greased.
Beat the whites to stiff peaks with a pinch of salt, at the end of churning add the sugar in batches, then add one egg, whisking all the time. Sift the flour and add the beaten egg,. Very gently stir. I'm doing it on the lowest speed mixer, można również wymieszać ręcznie. The finished weight transfer to the prepared springform pan, align the top.
Bake in oven preheated to 175 ° C for about 35 minutes or so. dry stick. Po tym czasie biszkopt wyjąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Cut the top three. Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej, wtedy idealnie się kroi.
Each deck soaking.
Ja do nasączenia użyłam herbaty waniliowej z cytryną i łyżką ekstraktu waniliowego. Natomiast Wy możecie użyć dowolnego nasączu, jaki Wam będzie pasował.

Mass:

  • 2 250g mascarpone cheese after each
  • 250ml double cream, strongly cooled (I used 30%)
  • ca. 250g of kajmakowej, wg upodobań, masa jest słodka, więc trzeba próbować podczas ubijania (można użyć masy o dowolnym smaku)
  • tablespoon vanilla extract

All components of the cream in a bowl put the mixer and beat together and fluffy.
Na paterze ułożyć pierwszy blat, spread with cream part, przykryć drugim i wyłożyć kolejną część kremu, Cover the final top. Wierzch i boki posmarować równo kremem.

Dodatkowo będą potrzebne:

  • 3 opakowania ciasteczek w czekoladzie w kształcie pałeczek (użyłam ciasteczek Milka Lila Stix po 112g każde)
  • 2 garści czekoladowych drażetek w stylu m&m’s (najlepiej dwa różne gatunki, żeby były rożne kolory)
  • garść orzechów w czekoladzie mlecznej
  • garść orzechów w czekoladzie gorzkiej
  • groszki z białej czekolady
  • groszki z mlecznej czekolady lub małe drażetki czekoladowe

Dekorowanie tortu:

It is important to, aby dopasować wysokość tortu do wysokości ciasteczek, którymi będziemy obkładać tort. Powinny one być nieco dłuższe od przełożonego masą tortu. Dlatego przecinając biszkopt na blaty, najpierw trzeba dobrze wymierzyć ich wysokość.
Górę tortu podzielić na 6 triangles, każdy trójkąt oddzielając ciasteczkiem. Do każdego trójkąta wysypać inną dekorację z czekoladek tak, aby naprzeciw siebie był ten sam rodzaj, jak pokazują zdjęcia (orzechy naprzeciw orzechów, białe drażetki naprzeciw białych drażetek itp.).

*my glass = 250ml

Tort karmelowy

Tort karmelowy

Good luck and bon appetit!


Welcome to my gingerbread shop (and Zuzia mascots):

Link to the shop with hand-iced Christmas gingerbreads

Like our gingerbread profile on Facebook -> FB – Sweet Gingerbread

Subscribe
Notify about
guest

The site uses Akismet, to limit spam. Learn more about how comment data is processed.

23 comments
Inline Feedbacks
View all comments
Restauracje Kraków | DaPietro

Cake looks phenomenally. The perfect gift for a loved one! 🙂 delights Greetings - DaPietro

But
But
7 years ago

Hello! You really do not need to beat the previously cream and gradually add the remaining ingredients?

Sylwia Ruc
Sylwia Ruc
7 years ago

The cream made me lumps ;/ where tp can be ?

naleśniki
naleśniki
7 years ago

What a beautiful and colorful! Certainly tastes great 🙂

Ania
Ania
7 years ago

I have to question whether the combination of the caramel mass with mascarpone cream cake and lemon jelly to combine with a slightly sweet taste sour?

Eve
Eve
8 years ago

Asiu, what do you think would fit in addition to the jam of the pie? I did it already in the basic version and came out very tasty but now I'm looking for some variety but I'm afraid not eventually spoil the taste 😉

Ania
Ania
8 years ago

MEGA:) Is the amount of weight just caramel on the cake with a diameter of 25cm??? Pozrdawiam:::)

Ciasteczkowa
Ciasteczkowa
8 years ago

Another batch of your successful recipe 🙂 cream came out perfect, Guests praised cake. The only thing that sticks swapped for Milka chocolate bars WW, because unfortunately I have not found anywhere sticks. I recommend – pride !!!

Marten
Marten
8 years ago

Tort zainteresował mnie bardzo, tylko mam pytanie gdzie można dostać ciastka Milka Lila Stix i groszki z białej czekolady?

Marten
Marten
8 years ago

Hello,
tort wyglada bosko! i planuje go zrobic na urodziny Synka. Obawiam sie tylko mieszania (stosunkowo twardej) masy kajmakowej ze semitana/mascarpone. Czy masa wyszlaby rowniez bez dodatko kajmaku?
Bede wdzieczna za odp.!
i przepraszam za brak polskich znakow

klaudia
klaudia
9 years ago

is there any wonder 😮

Agnieszka
Agnieszka
9 years ago

Jaki jestniej wiecej koszt tortu i na ile osob mozna go oszacowac?

Majana
9 years ago

It looks beautiful! Niesamowity wręcz.
pozdrowionka 🙂

Natalia
9 years ago

aż mnie zatkało jak to zobaczyłam. NIEBO :3