Właściwie to miałam nie robić tego wpisu, because tort z masą karmelową jest już na blogu, ale pomyślałam, że na pewno przyda się taki wpis, ze względu na dekorację tego tortu.
Czasem tak jest, że musimy coś szybko upiec, mamy mało czasu, a pomysłów w głowie na udekorowanie tortu jeszcze mniej. Otherwise, I thought, że jest wiele osób, które nie potrafią (lub nie wierzą, że potrafią) ładnie przystroić tortu. Ta dekoracja jest banalna. Całość – oprócz studzenia biszkoptu zajęła mi 1 hour and 10 minutes. Czyli ekspresowo! A efekt super!
Tort był niespodzianką dla Zuzi na jej 11 birthday. Robiłam go w nocy gdy spała, przed wyjazdem na weekend. I wanted, żeby po powrocie do domu czekał na nią tort. Jej zdumienie i zachwyt były szczere i nieudawane. I dla takich chwil warto czasem zarwać kawałek nocy. Oczywiście możecie upiec dowolny biszkopt i przełożyć go swoim ulubionym kremem, a udekorować w taki sposób jak ten proponowany przeze mnie. Ale masa karmelowa, którą przełożony jest ten tort jest przepyszna, choć dość słodka. Polecam Wam bardzo i jestem pewno, że taki tort sprawi przyjemność nie tylko maluchom! 🙂
Aaa! I jeszcze żeby uprzedzić Wasze pytania, tort kroi się bardzo dobrze, trzeba tylko troszeczkę się postarać, i przy krojeniu lekko przesunąć czy to m&m’s, czy to orzechy, making room for a knife 🙂
Ingredients for the sponge:
- 4 large eggs (osobno żółtka i biała)
- half a cup of caster sugar *
- jedna łyżka cukru waniliowego
- 3/4 glass of flour
- 3 łyżki ziemniaczanej
The bottom of the springform pan with a diameter of 22cm parchment paper for baking, Nothing sides of greased.
Beat the whites to stiff peaks with a pinch of salt, at the end of churning add the sugar in batches, then add one egg, whisking all the time. Sift the flour and add the beaten egg,. Very gently stir. I'm doing it on the lowest speed mixer, można również wymieszać ręcznie. The finished weight transfer to the prepared springform pan, align the top.
Bake in oven preheated to 175 ° C for about 35 minutes or so. dry stick. Po tym czasie biszkopt wyjąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Cut the top three. Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej, wtedy idealnie się kroi.
Each deck soaking.
Ja do nasączenia użyłam herbaty waniliowej z cytryną i łyżką ekstraktu waniliowego. Natomiast Wy możecie użyć dowolnego nasączu, jaki Wam będzie pasował.
Mass:
- 2 250g mascarpone cheese after each
- 250ml double cream, strongly cooled (I used 30%)
- ca. 250g of kajmakowej, wg upodobań, masa jest słodka, więc trzeba próbować podczas ubijania (można użyć masy o dowolnym smaku)
- tablespoon vanilla extract
All components of the cream in a bowl put the mixer and beat together and fluffy.
Na paterze ułożyć pierwszy blat, spread with cream part, przykryć drugim i wyłożyć kolejną część kremu, Cover the final top. Wierzch i boki posmarować równo kremem.
Dodatkowo będą potrzebne:
- 3 opakowania ciasteczek w czekoladzie w kształcie pałeczek (użyłam ciasteczek Milka Lila Stix po 112g każde)
- 2 garści czekoladowych drażetek w stylu m&m’s (najlepiej dwa różne gatunki, żeby były rożne kolory)
- garść orzechów w czekoladzie mlecznej
- garść orzechów w czekoladzie gorzkiej
- groszki z białej czekolady
- groszki z mlecznej czekolady lub małe drażetki czekoladowe
Dekorowanie tortu:
It is important to, aby dopasować wysokość tortu do wysokości ciasteczek, którymi będziemy obkładać tort. Powinny one być nieco dłuższe od przełożonego masą tortu. Dlatego przecinając biszkopt na blaty, najpierw trzeba dobrze wymierzyć ich wysokość.
Górę tortu podzielić na 6 triangles, każdy trójkąt oddzielając ciasteczkiem. Do każdego trójkąta wysypać inną dekorację z czekoladek tak, aby naprzeciw siebie był ten sam rodzaj, jak pokazują zdjęcia (orzechy naprzeciw orzechów, białe drażetki naprzeciw białych drażetek itp.).
*my glass = 250ml
Good luck and bon appetit!
Cake looks phenomenally. The perfect gift for a loved one! 🙂 delights Greetings - DaPietro
Hello! You really do not need to beat the previously cream and gradually add the remaining ingredients?
And what would otherwise post? You really do not need 🙂
The cream made me lumps ;/ where tp can be ?
How has lumps, This according to me is blighted…
What a beautiful and colorful! Certainly tastes great 🙂
I have to question whether the combination of the caramel mass with mascarpone cream cake and lemon jelly to combine with a slightly sweet taste sour?
Honestly say, it is rather difficult for me to imagine such a combination 🙁
Asiu, what do you think would fit in addition to the jam of the pie? I did it already in the basic version and came out very tasty but now I'm looking for some variety but I'm afraid not eventually spoil the taste 😉
I think so and I think… Honestly, I do not know… can cherry?
MEGA:) Is the amount of weight just caramel on the cake with a diameter of 25cm??? Pozrdawiam:::)
The recipe is listed on the cake with a diameter of 22cm. and a sufficient weight. You need to convert a larger proportion.
Another batch of your successful recipe 🙂 cream came out perfect, Guests praised cake. The only thing that sticks swapped for Milka chocolate bars WW, because unfortunately I have not found anywhere sticks. I recommend – pride !!!
I'm glad, that went up another batch 🙂
Face!
Tort zainteresował mnie bardzo, tylko mam pytanie gdzie można dostać ciastka Milka Lila Stix i groszki z białej czekolady?
Ciastka kupiłam w markecie carrefour, a groszki to już trochę bardziej skomplikowane sprawa, bo chyba przywiozłam z Niemiec. Ale możesz zastąpić je jakimiś małymi drażami, można wszędzie je dostać.
Hello,
tort wyglada bosko! i planuje go zrobic na urodziny Synka. Obawiam sie tylko mieszania (stosunkowo twardej) masy kajmakowej ze semitana/mascarpone. Czy masa wyszlaby rowniez bez dodatko kajmaku?
Bede wdzieczna za odp.!
i przepraszam za brak polskich znakow
Masa kajmakowa nie jest twarda (na pewno nie bardziej niż mascarpone). Doskonale miesza się z resztą składników. Bez dodatku kajmaku też wyjdzie, but it will not kajmakowa 🙂
Regards!
is there any wonder 😮
Jaki jestniej wiecej koszt tortu i na ile osob mozna go oszacowac?
Koszt w zależności od użytych słodyczy to ok. 55-60 zł. To jest nieduży tort (22cm in diameter), ale i tak powinien wystarczyć spokojnie dla 12 people, a jak się postaramy to i dla 15 (w zależności od wielkości krojonych kawałków).
It looks beautiful! Niesamowity wręcz.
pozdrowionka 🙂
aż mnie zatkało jak to zobaczyłam. NIEBO :3