Drożdżowe serca.

5.00 avg. rating (99% score) - 21 votes

Dziś Walentynki. Nie obchodzę tego święta, but… Pomyślałam sobie, I'll do you a nice surprise, and especially for you bake delicious pastries in the shape of a heart the more 🙂, że moje wpisy pojawiają się bardzo rzadko… Serca dla Was są za to, że nie zapominacie o mnie, że jesteście ze mną zarówno tu, the blog, jak i na profilu na FB, że pocieszacie, wspieracie i motywujecie do dalszego działania. Thank you! 🙂
A drożdżówki, cóż dużo mówić, oprócz tego że są śliczne, to są bardzo, very tasty. Mięciutkie i delikatne ciasto wprost rozpływa się w ustach. Nadziane po brzegi masą migdałową, lub kokosową. Who likes what I would recommend very 🙂!!

Przepis na ciasto pochodzi z bloga My Pastries, sposób formowania również podpatrzyłam long ago, dawno temu u Dorotuś.

Dla Was, ode mnie…

Drożdżowe serca

Ingredients 16 buns:

  • 600g of wheat flour
  • 25g of fresh yeast
  • 250ml of milk
  • 2 eggs
  • 100g melted butter
  • 60g of sugar
  • 1/4 soli

Sift flour into a bowl, make a hole in it, Pour the crushed yeast, half tablespoons of sugar and pour half of the warm milk. Cover with a small amount of flour and mix it, in order to create consistency of thick cream (picture of what's going on). Let stand, covered, for about 20 minutes, until the solution grows up. Masło rozpuścić w pozostałym mleku, jajka lekko roztrzepać. Do podrośniętego rozczynu dodać wszystkie pozostałe składniki. Knead smooth and elastic dough. Form dough into a ball, przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości (about 2 hours). After this time, remove the dough, short to form. Divide the 16 equal parts. Każdą część uformować w kulkę a następnie rozwałkować na okrągły placek.

Posmarować nadzieniem – about 1 tablespoons. Placek zwinąć jak się zwija naleśnika.

Drożdżowe serca - the collapseDrożdżowe serca - the collapse
Następnie złożyć na pół i ostrym nożem przeciąć wzdłuż, pozostawiając około 2 cm nierozcięte.
Drożdżowe serca - the collapseDrożdżowe serca - the collapseNastępnie wywinąć rozcięte boki tak, by powstało serce. Serca układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Drożdżowe serca - the collapseDrożdżowe serca - the collapse
Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia, na około pół godziny. Przed samym pieczeniem bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem (ja nie posmarowałam).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Piec bułeczki przez 20 minutes, to a light golden brown to. After this time, remove the, przełożyć na kratkę i ostudzić.

Weight coconut:

  • 1,5 glass of milk [250ml]
  • 180g desiccated coconut
  • 1/2 szklanki cukry
  • 100g butter
  • 1/5 tablespoons of potato flour

Szklankę mleka zagotować z cukrem, następnie dodać masło. Gdy się rozpuści dodać wiórki kokosowe. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać do masy kokosowej. Gotować do momentu, until it thickens. Cool.

Masa migdałowa:

  • 200g ground almonds (mogą być również orzechy)
  • 80g brown sugar
  • 80ml double cream
  • a few drops of almond flavor

Kremówkę podgrzać razem z cukrem (nie gotować), aż się cukier rozpuści, dodać zmielone migdały i aromat, mix thoroughly. Cool.

Drożdżowe serca Drożdżowe serca Drożdżowe serca

Enjoy!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Yeast Rolls i oznaczony tagami , , . Bookmark this permalink.
Subscribe
Notify about
guest

The site uses Akismet, to limit spam. Learn more about how comment data is processed.

9 comments
Inline Feedbacks
View all comments
Blueberry
Blueberry
3 years ago

Hello. A co należy zrobić ze składnikami na masę migdałową? Po prostu je wymieszać czy jakoś rozpuszczać np. Jeśli chodzi o cukier?

Adorable Ami
1 a year ago
Reply to Asiek

Ok, nice

Alice
Alice
4 years ago

Thanks for the inspiration:)
Dzisiaj zrobiłam je już drugi raz z tym, że upiekłam z tej porcji 32 serducha. Z dżemem z własnych zapasów. Fajna zabawa.
Regards

Margarytka
4 years ago

They look beautiful… i nie wątpię, że smakują wspaniale. I love everything, co drożdżowe.

Majana
4 years ago

Piękne serduszka <3
🙂

Nemi
4 years ago

Charming :DDDD

Justa
4 years ago

They look beautiful!!! Surely they used to do 🙂
Yours nice and warm!