Chleb codzienny na zakwasie

4.95 avg. rating (98% score) - 22 votes

Ten chlebek wypatrzyłam u Domi i tak mocno podziałał na moje zmysły, że nie było wyjścia i musiałam go upiec. Moja wyobraźnia podpowiadała mi, że chleb będzie doskonały w smaku i się nie zawiodłam. Wyszedł dokładnie taki, jak sobie wyobraziłam. Miękki miąższ i super chrupiąca skórka. A najbardziej podobały mi się te malutkie dziureczki. Idealne. Jest co prawda trochę pracochłonny, ale jego smak wynagrodzi Wam wszelkie trudy.  Dopisuję go do długiej już listy moich ulubionych chlebów:)  Polecam bardzo!

Domi, dziękuję Ci za super przepis!

Chleb codzienny na zakwasie / Sourdough bread daily

Zaczyn (400g):

  • 50g żytniego zakwasu
  • 180g mąki żytniej (typ 720)
  • 170g ciepłej wody

Zaczyn przygotowujemy w 3 etapach (ponieważ jest dość rozciągnięty w czasie, proponuję zacząć około godziny 15):

  1. Wymieszać 50g zakwasu żytniego z 60g mąki żytniej i 60g ciepłej wody i odstawić pod przykryciem w ciepłe i zacienione miejsce na 5 – 6 godzin.
  2. Po tym czasie dodać 60g mąki żytniej i 50g ciepłej wody i znów odstawić ale tym razem na 8 – 12 godzin.
  3. W ostatnim etapie dodać 60g mąki żytniej i 60g ciepłej wody. Odstawić pod przykryciem na 3 godziny. W tym czasie zaczyn powinien znacznie powiększyć swoją objętość.

Składniki na chleb:

  • 400g gotowego zaczynu
  • 100g maki żytniej (typ 720)
  • 100g mąki pszennej tortowej
  • 200g mąki pszennej
  • 150ml ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10ml oleju roślinnego

Wszystkie składniki wymieszać razem, zagniatać przez 5 minut. Odstawić ciasto na 20 minut, aby odpoczęło, po tym czasie zagnieść kolejne 5 minut.

Uformować bochenek i włożyć go do mocno wysypanego mąką koszyka do wyrastania chleba. Ja włożyłam od razu do foremki. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (u mnie trwało to niecałe 3 godziny).

Piekarnik nagrzać do 230°C, na spodzie ustawić naczynie z gorącą wodą. Chleb delikatnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować wodą i wsadzić do piekarnika. Jeśli pieczemy w foremce, wstawić ją wraz z wyrośniętym chlebem do piekarnika. Piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 20 minut, do przyrumienienia skórki. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Upieczony chleb postukany od dołu daje głuchy odgłos.

Chleb codzienny na zakwasie / Sourdough bread daily

Chleb codzienny na zakwasie / Sourdough bread daily

Chleb codzienny na zakwasie / Sourdough bread daily

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Chleby, Na zakwasie i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

18 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Kaś
8 lat temu

bardzo ładny chlebek! do wypróbowania, jeśli tylko zabiorę się za zakwas 🙂

Russkaya
8 lat temu

Zrobiłabym go chętnie, gdyby nie to, że zakwas mi uciekł z lodówki ;))))

burcyzmibwrzuchu
8 lat temu

Pięknie wyrósł, wygląda bardzo apetycznie 🙂

Salaterka.blox.pl
8 lat temu

Wyglada bardzo smakowicie!

Jagoda
8 lat temu

Wygląda fantastycznie, ale nie wiem czy dałabym radę…
A czy zakwas można gdzieś kupić?

urtica1
8 lat temu

Rzeczywiście piękne dziurki ma 🙂 No to nie mam wyjścia 🙂 w następny weekend zabieram się za niego 🙂 Żałuję tylko że muszę czekać aż do następnego weekendu, przez pracę nie wyrobię się w czasie z tym 3-etapowym zaczynem.

urtica1
8 lat temu
Reply to  Asiek

Asiu wreszcie zrobiłam 🙂 Dam Ci znać jak będzie na blogu 🙂 Chlebek pyszny wyszedł i już wiem że będę do niego wracać i testować z różnymi dodatkami. Z moich spostrzeżeń to może dałabym do ciasta właściwego odrobinę więcej wody, ale to może dlatego że użyłam mąki pszennej chlebowej typu 750 (te 200 g).
W każdym razie tak jak piszesz chleb wart zachodu 🙂 Dzięki że podzieliłaś się tym przepisem.

urtica1
8 lat temu
Reply to  urtica1

Chlebek jest już ( a raczej dopiero teraz) u mnie na blogu. Pozdrawiam 🙂

co by tu zjeść
co by tu zjeść
8 lat temu

Pięknie ci się upiekł i te dziureczki ,mniam:)

Iwona [Escapade Gourmande]

Ale pięknie Ci wyszedł 🙂 Podoba mi się jego miękisz i skórka. Pozdrawiam!

DarkANGELika
8 lat temu

Piękny bochenek;) Widzę, że dużej ilości zakwasu do niego użyłaś, jestem ciekawa smaku;)

Majana
8 lat temu

Piękny chlebek Asiu i śliczne zdjęcia!
Uściski :*

Iza
8 lat temu

ja poproszę kanapkę :)))

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
8 lat temu

Piękny! Nad chlebami mogę się zachwycać godzinami i oczywiście przy okazji zajadać nimi;) Przepis napewno wypróbuję!

Domi z kuchni
8 lat temu

Cieszę się Asiu, że tak Ci zasmakował, widziałam też, że Kasi ze Słodkich Fantazji tak się spodobał, że aż przybiegła do mnie, ach, dziewczyny 🙂

Chlebek jest naprawdę pyszny, a Tobie tak ładnie wyrósł, u Ciebie wydaje się być większy (objętościowo), ale to pewnie moje wrażenie jest 🙂

Kasia, slodkiefantazje
Kasia, slodkiefantazje
8 lat temu

Asiu, wygląda genialnie! Ale mi narobiłaś smaku 🙂 Jak tylko będę miała ciut wiecej czasu to na pewno go zrobię! pozdrawiam cieplutko