Chleb wiejski

Chleb wiejski (wg Zorry)

by

w przepisy na: ,

Gdy zobaczyłam ten chleb wiedziałam, że muszę go zrobić. Nie miałam tylko pewności, czy mój zakwas sobie poradzi. Po paru pytaniach do bardziej wprawionych w pieczeniu chleba koleżanek, postanowiłam spróbować. Chleb nie na darmo jest nazywany “mercedesem wśród chlebów’. Ma bardzo chrupiącą skórkę i fajnie dziurkowany miąższ. I wbrew pozorom nie jest trudny do wykonania. Przepis znalazłam u Doroty a pochodzi z Forum CinCin.

Chleb wiejski

 

Składniki na duży bochenek chleba:

Biga:

  • 85g mąki pszennej (typ 550)
  • 20g mąki pszennej razowej
  • 60g wody
  • 0,2g świeżych drożdży
  • 0,2g soli

Poolish:

  • 105g mąki pszennej (typ 550)
  • 115g wody
  • 0,2g świeżych drożdży
  • 0,2g soli

Mieszanina z zakwasem:

  • 170g mąki pszennej (typ 550)
  • 40g mąki pszennej razowej
  • 115g wody
  • 105g aktywnego zakwasu

Ciasto właściwe:

  • 540g mąki pszennej chlebowej
  • 40g mąki pszennej razowej
  • 320g wody
  • 5g świeżych drożdży
  • 22g soli
  • biga, poolish i mieszanina z zakwasem – całość

Wieczorem dzień przed pieczeniem przygotować w trzech osobnych naczyniach bigę, poolish i mieszaninę z zakwasem. Odstawić pod przykryciem na 10-12 godzin w temperaturze pokojowej.

Następnego dnia rozpuścić drożdże w 20g wody. Mąki, rozpuszczone drożdże, 230g wody oraz poolish umieścić w misie miksera i zagnieść ciasto (ok 3-4minuty). Odstawić pod przykryciem na 30 minut.

Po autolizie, dodać bigę, zakwas, sól oraz pozostałą wodę i zagniatać 5 min. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i lekko klejące. Odstawić pod przykryciem na 1,5 godziny. Po 20 i 40 minutach zagnieść(w celu odgazowania).

Ciasto uformować w kulę, włożyć do omączonego kosza. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny. (Ja niestety nie mam jeszcze kosza do wyrastania, więc moje ciasto rosło i piekło się w tortownicy o średnicy 24 cm).

Rozgrzać piekarnik do 240°C. Na dole piekarnika ustawić naczynie z wodą, która wytworzy parę. Ciasto naciąć i natychmiast włożyć do piekarnika. Piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C, uchylić drzwiczki piekarnika aby wypuścić parę i piec kolejne 10 minut.

Wyjąć chleb z piekarnika, podnieść temperaturę do 230°C, wsadzić chleb i piec jeszcze przez 10 minut.

Wyjąć z piekarnika, studzić na kratce.

Chleb wiejski

Chleb wiejski

Smacznego!

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

9 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Kamilku
Kamilku
12 lat temu

Hejkum ejkum!

A jak wygląda przepis na sam zakwas? Tyle różnych różnistych w internecie ale Pani chlebki wyglądają najpiękniej 🙂

Magda K.
12 lat temu

Piękny bochenek, też mam na niego chrapkę 🙂

russkaya
12 lat temu

Miło mi Cię poinformować, że Twój blog został nominowany do One lovely blog award 🙂
http://dzismamochotena.blox.pl/2011/07/Lody-cynamonowe-i-wyroznienie.html

co by tu zjeść
co by tu zjeść
12 lat temu

Wygląda rzeczywiście świetnie ,zachęca do upieczenia:)

dorotus76
12 lat temu

Smaczny! I ma piękny przekrój, śliczne dziury 🙂
pozdrawiam!

tastefully
12 lat temu

Piękny! Aż przez monitor wyczuwam jego zapach…
Asiek, jesteś Mistrzynią wszelkich wypieków!