Chleb mieszany żytnio – orkiszowy

5.00 avg. rating (99% score) - 22 votes

Dziś zapraszam Was na kolejny chleb z mojej domowej małej piekarni:) Wyszperany w Pracowni Wypieków czekał na dogodną chwilę, żeby go w końcu upiec. Żałuję tylko, że czekał tak długo, bo jest niesamowity. Chrupiąca skórka, miękki i zwarty miąższ z malutkimi dziurkami, takimi, jak lubię najbardziej. Bardzo, ale to bardzo nam podpasował i wiem, że będę do niego wracać. Nie jest skomplikowany, nie wymaga długiego przygotowywania. Wystarczy wieczorem nastawić zaczyn, by rano  móc wymieszać ciasto i czekać aż wyrośnie. A po około 3 godzinach cieszyć się świeżym, pachnącym chlebem. Dodatkowym atutem jest zwarte ciasto, które łatwo jest uformować w pożądany kształt. Polecam Wam bardzo!

Tym razem do pieczenia użyłam formy ceramicznej, którą otrzymałam od  sklepu Aledobre.pl. A o samej formie będzie niżej:)

P.S. Malutki chlebek obok formy to chleb uformowany prze Zuzię. Była z siebie bardzo dumna:) Ja z niej też…

Chleb mieszany żytnio-orkiszowy / Rye and Spelt Sourdough bread

Składniki na zaczyn:

  • 100 g zakwasu żytniego
  • 200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału ( użyłam typ 1100)
  • 100 g wody

Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.

Składniki ciasto właściwe:

  • 100g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 400g mąki pszennej
  • 230g wody
  • 1 łyżeczka miodu (akurat nie miałam, więc pominęłam)
  • 10 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych (nie dałam wcale)
  • 1,5 łyżeczki soli

Wszystkie składniki wraz z całym zaczynem umieścić w misce i wyrobić. Ja zrobiłam to hakiem, ale można zrobić to również ręcznie. Ciasto ma mieć zwartą i konsystencję. Z wyrobionego ciasta uformować kulkę, i wsadzić ją do lekko naoliwionej miski. Przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 – 2 godziny. W tym czasie ciasto powinno wyraźnie powiększyć swoją objętość. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta uformować bochenek, wsadzić do koszyka do wyrastania chleba, lub tak jak ja, od razu do formy w której będziemy piec. Odstawić do wyrośnięcia na 30 – 45 minut.

W tym czasie rozgrzać piekarnik  z kamieniem lub blachą, do 230°C. Wyrośnięty chleb przełożyć jednym ruchem na blachę lub kamień do pieczenia . Ścianki piekarnika spryskać wodą. Piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec kolejne 30 minut. Chleb powinien się ładnie zarumienić. Upieczony, postukany od dołu powinien wydawać głuchy dźwięk. Wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. Kroić po całkowitym wystudzeniu.

A teraz słów kilka o formie, w której można przygotowywać nie tylko chleb, ale też pasztety, zapiekanki i dania warzywne, a którą zresztą zawsze chciałam mieć:) Nie wiem, czy to zasługa formy, ale chleb w niej wyrósł bardzo ładnie. Żaden chleb do tej pory, tak ładnie mi nie wyrósł w żadnej innej formie. Forma ma też emaliowaną powłokę, dzięki której potrawy w niej przygotowywane nie powinny przywierać. I nie przywierają, pod warunkiem, że przed pierwszym użyciem zastosujemy się do podanych w instrukcji wskazówek. Dla mnie jedynie jak na formę do chleba odrobinkę za mała. Ale z czystym sumieniem polecam!

Chleb mieszany żytnio-orkiszowy / Rye and Spelt Sourdough bread

Chleb mieszany żytnio-orkiszowy / Rye and Spelt Sourdough bread

Chleb mieszany żytnio-orkiszowy / Rye and Spelt Sourdough bread

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Chleby, Na zakwasie i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

34 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
7 lat temu

chleb upieczony, rewelacja. Obawiałam się co z tego wyjdzie bo zaczyn był bardzo gęsty, ciasto potem też dość suche nim wszystkie składniki się połączyły, ale wyrobione pięknie rosło i wyszedł wspaniały chlebek!

iwa.bu
iwa.bu
7 lat temu

Chleb wspaniały, dziękuję. Tak bardzo bałam się chlebków na zakwasie, a wyszedł idealny. Mój zakwas był jeszcze słaby, więc dodałam odrobinkę drożdży instant ale kolejnym razem spróbuję bez nich….polecam i dziękuję, dziękuję, dziękuję:))

ania
ania
7 lat temu

Hej !
właśnie piecze się mój pierwszy chleb orkiszowo-żytni ,zakwas dostałam od teściowej i przepis też,ale wymieniłam podaną w przepisie mąkę pszenną na orkiszową właśnie,dodałam pestki dyni i słonecznika…czekam na efekt.ale mam pytanie-nie rozumiem skoro używasz 100gr zakwasu do zaczynu,to kiedy “odbierasz ” z ciasta zakwas? wtedy,kiedy dodasz drożdże? czyli z tzw ciasta właściwego?zakwas chyba nie powinien być z drożdżami?nie znalazłam inf o tym a jestem kompletnym amatorem i potrzebuję odpowiedzi.jesli to nie problem odpisz proszę.serdecznie pozdrawiam.ania. p.s.twoje przepisy są bardzo inspirujące 🙂

Monika
Monika
7 lat temu

Dziękuję bardzo !
Mam nadzieje ,ze bedzie tak pieknie wyglądał jak twój no i smakował oczywiscie. Pozdrawiam gorąco.

Monika
Monika
7 lat temu

Rany koguta !!!

Kochani ,a co to jest zakwas żytni ? Od niedawna choruje na cukrzycę, tzn. niedawno dowiedziałam sie ,ze choruję od dawna 🙂 jak to zwykle bywa i teraz poszukuję sprawdzonych przepisów na chleb z mąki zytniej gdyż nawet odrobina pszennej podnosi mi cukier….a w sklepach jednak pokutują małe oszustwa…
Skąd więc mogę mieć zakwas żytni ???
Dziękuję za pomoc ale odżywiając się byle jak i byle gdzie ,gine teraz w gąszczu informacji ,które nie do końca rozumiem… Pozdrawiam wszystkich na forum .

Konkursy
8 lat temu

Nie ma nic lepszego jak chleb domowej roboty ale przepraszam – mam pytanie ponieważ i ja sam piekę w domu chleb. W przepisie jest taka oto bardzo ważna informacja “rozgrzać piekarnik z kamieniem lub blachą, do 230°C. Wyrośnięty chleb przełożyć jednym ruchem na blachę lub kamień do pieczenia . Ścianki piekarnika spryskać wodą. Piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec kolejne 30 minut” czy tutaj chodzi o to że zmniejszając temperaturę pieczenia chleb będzie trochę wilgotny? dlaczego takie pytanie. Ponieważ niestety czasami mimo zachowania tych samych składników chleb wychodzi mi bardzo suchy 🙁 byłbym wdzięczny za… Czytaj więcej »

Konkursy
8 lat temu
Reply to  Asiek

A widzisz!! co praktyka to praktyka. Nigdy tak nie robiłem!! ale teraz w sobotę będę piekł chleb, bo goście się zapowiedzieli, że się zjadą, więc poinformuje, co i jak……eh 🙂 warto przeczesując internet znaleźć odpowiednią stronę która rozjaśni trochę szare komórki 🙂 Odwiedzam ciebie na Facebook więc odnośnik na ten przepis wstawię u siebie w konkursach – przyda się i innym 🙂 pozdrawiam serdecznie i dziękuje za porady 🙂

Konkursy
8 lat temu
Reply to  Asiek

Już szybciutko dodałem na tablicę oraz poleciłem w Google + Dobre trzeba polecać. Szkoda jednak że ten przepis nie brał udziału w naszym kulinarnym konkursie ale przecież to nie jedyny i nie ostatni 🙂

Smaczny Kąsek
8 lat temu

Uwielbiam orkisz w wypiekach! Smaczny i zdrowy dodatek 😉 A chlebek wygląda pieknie, zresztą jak cała aranżacja! 🙂

Mama Alergika
8 lat temu

Piękny chlebek, w sam raz do akcji Domowe Pieczywo dla Alergika, dzięki pominięciu miodu idealny:) Od 19.05 akcja trwa na Durszlaku, przepisy archiwalne mile widziane. Zapraszam serdecznie

Smaczna Pyza
Smaczna Pyza
8 lat temu

śliczne chlebki – ja dzisiaj też piekę, ziołowy

Ann
8 lat temu

mniam lubię taki chlebek
mój małżon jest od pieczenia chleba – tylko on wygodnicki jest – piecze w automacie
a tak w ogóle to śliczny ten mały chlebek
buziaki

zawsze.oliwek
8 lat temu

zapisuję. kolekcjonuję przepisy na chleb 🙂

kasia, slodkiefantazje
kasia, slodkiefantazje
8 lat temu

Ależ apetycznie wygląda 🙂 jak tylko uporam się z obowiązkami zawodowymi to koniecznie go upiekę, zresztą jeszcze pare innych też ;)) kolejka zaczyna sie wysłużać, kiedy ja to wszytsko nadrobię 🙂 ps. mamy chyba takie same ściereczki 🙂 czyżby z Home&You? 😉 pozdrawiam cieplutko 🙂

DarkANGELika
8 lat temu

Rzeczywiście wygląda przepysznie. U mnie też zaraz chleb wyląduje w piekarniku.;)

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
8 lat temu

Ale pięknie wyrósł, cudny chlebek! wspaniały i śliczna kuchnia!

manoria
manoria
8 lat temu

Piękny chlebek, piękne zdjęcia i oczywiście piękna kuchnia, jak z najlepszego magazynu 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Majana
8 lat temu

Chlebuś wygląda znakomicie i bardzo smacznie.Pięknie sfotografowany !
Pozdrowienia 🙂

Aleksandra
8 lat temu

piekny chlebek 🙂