Chleb mieszany żytnio-orkiszowy / Rye and Spelt Sourdough bread

Chleb mieszany żytnio – orkiszowy

by

w przepisy na: ,

Dziś zapraszam Was na kolejny chleb z mojej domowej małej piekarni:) Wyszperany w Pracowni Wypieków czekał na dogodną chwilę, żeby go w końcu upiec. Żałuję tylko, że czekał tak długo, bo jest niesamowity. Chrupiąca skórka, miękki i zwarty miąższ z malutkimi dziurkami, takimi, jak lubię najbardziej. Bardzo, ale to bardzo nam podpasował i wiem, że będę do niego wracać. Nie jest skomplikowany, nie wymaga długiego przygotowywania. Wystarczy wieczorem nastawić zaczyn, by rano móc wymieszać ciasto i czekać aż wyrośnie. A po około 3 godzinach cieszyć się świeżym, pachnącym chlebem. Dodatkowym atutem jest zwarte ciasto, które łatwo jest uformować w pożądany kształt. Polecam Wam bardzo!

Tym razem do pieczenia użyłam formy ceramicznej, którą otrzymałam od sklepu Aledobre.pl. A o samej formie będzie niżej:)

P.S. Malutki chlebek obok formy to chleb uformowany prze Zuzię. Była z siebie bardzo dumna:) Ja z niej też…

Chleb mieszany żytnio-orkiszowy / Rye and Spelt Sourdough bread

Składniki na zaczyn:

  • 100 g zakwasu żytniego
  • 200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału ( użyłam typ 1100)
  • 100 g wody

Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.

Składniki ciasto właściwe:

  • 100g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 400g mąki pszennej
  • 230g wody
  • 1 łyżeczka miodu (akurat nie miałam, więc pominęłam)
  • 10 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych (nie dałam wcale)
  • 1,5 łyżeczki soli

Wszystkie składniki wraz z całym zaczynem umieścić w misce i wyrobić. Ja zrobiłam to hakiem, ale można zrobić to również ręcznie. Ciasto ma mieć zwartą i konsystencję. Z wyrobionego ciasta uformować kulkę, i wsadzić ją do lekko naoliwionej miski. Przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 – 2 godziny. W tym czasie ciasto powinno wyraźnie powiększyć swoją objętość. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta uformować bochenek, wsadzić do koszyka do wyrastania chleba, lub tak jak ja, od razu do formy w której będziemy piec. Odstawić do wyrośnięcia na 30 – 45 minut.

W tym czasie rozgrzać piekarnik z kamieniem lub blachą, do 230°C. Wyrośnięty chleb przełożyć jednym ruchem na blachę lub kamień do pieczenia . Ścianki piekarnika spryskać wodą. Piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec kolejne 30 minut. Chleb powinien się ładnie zarumienić. Upieczony, postukany od dołu powinien wydawać głuchy dźwięk. Wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. Kroić po całkowitym wystudzeniu.

A teraz słów kilka o formie, w której można przygotowywać nie tylko chleb, ale też pasztety, zapiekanki i dania warzywne, a którą zresztą zawsze chciałam mieć:) Nie wiem, czy to zasługa formy, ale chleb w niej wyrósł bardzo ładnie. Żaden chleb do tej pory, tak ładnie mi nie wyrósł w żadnej innej formie. Forma ma też emaliowaną powłokę, dzięki której potrawy w niej przygotowywane nie powinny przywierać. I nie przywierają, pod warunkiem, że przed pierwszym użyciem zastosujemy się do podanych w instrukcji wskazówek. Dla mnie jedynie jak na formę do chleba odrobinkę za mała. Ale z czystym sumieniem polecam!

Chleb mieszany żytnio-orkiszowy / Rye and Spelt Sourdough bread

Chleb mieszany żytnio-orkiszowy / Rye and Spelt Sourdough bread

Chleb mieszany żytnio-orkiszowy / Rye and Spelt Sourdough bread

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

34 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
11 lat temu

chleb upieczony, rewelacja. Obawiałam się co z tego wyjdzie bo zaczyn był bardzo gęsty, ciasto potem też dość suche nim wszystkie składniki się połączyły, ale wyrobione pięknie rosło i wyszedł wspaniały chlebek!

iwa.bu
iwa.bu
11 lat temu

Chleb wspaniały, dziękuję. Tak bardzo bałam się chlebków na zakwasie, a wyszedł idealny. Mój zakwas był jeszcze słaby, więc dodałam odrobinkę drożdży instant ale kolejnym razem spróbuję bez nich….polecam i dziękuję, dziękuję, dziękuję:))

ania
ania
11 lat temu

Hej !
właśnie piecze się mój pierwszy chleb orkiszowo-żytni ,zakwas dostałam od teściowej i przepis też,ale wymieniłam podaną w przepisie mąkę pszenną na orkiszową właśnie,dodałam pestki dyni i słonecznika…czekam na efekt.ale mam pytanie-nie rozumiem skoro używasz 100gr zakwasu do zaczynu,to kiedy “odbierasz ” z ciasta zakwas? wtedy,kiedy dodasz drożdże? czyli z tzw ciasta właściwego?zakwas chyba nie powinien być z drożdżami?nie znalazłam inf o tym a jestem kompletnym amatorem i potrzebuję odpowiedzi.jesli to nie problem odpisz proszę.serdecznie pozdrawiam.ania. p.s.twoje przepisy są bardzo inspirujące 🙂

Monika
Monika
11 lat temu

Dziękuję bardzo !
Mam nadzieje ,ze bedzie tak pieknie wyglądał jak twój no i smakował oczywiscie. Pozdrawiam gorąco.

Monika
Monika
12 lat temu

Rany koguta !!!

Kochani ,a co to jest zakwas żytni ? Od niedawna choruje na cukrzycę, tzn. niedawno dowiedziałam sie ,ze choruję od dawna 🙂 jak to zwykle bywa i teraz poszukuję sprawdzonych przepisów na chleb z mąki zytniej gdyż nawet odrobina pszennej podnosi mi cukier….a w sklepach jednak pokutują małe oszustwa…
Skąd więc mogę mieć zakwas żytni ???
Dziękuję za pomoc ale odżywiając się byle jak i byle gdzie ,gine teraz w gąszczu informacji ,które nie do końca rozumiem… Pozdrawiam wszystkich na forum .

Konkursy
12 lat temu

Nie ma nic lepszego jak chleb domowej roboty ale przepraszam – mam pytanie ponieważ i ja sam piekę w domu chleb. W przepisie jest taka oto bardzo ważna informacja “rozgrzać piekarnik z kamieniem lub blachą, do 230°C. Wyrośnięty chleb przełożyć jednym ruchem na blachę lub kamień do pieczenia . Ścianki piekarnika spryskać wodą. Piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec kolejne 30 minut” czy tutaj chodzi o to że zmniejszając temperaturę pieczenia chleb będzie trochę wilgotny? dlaczego takie pytanie. Ponieważ niestety czasami mimo zachowania tych samych składników chleb wychodzi mi bardzo suchy 🙁 byłbym wdzięczny za… Czytaj więcej »

Konkursy
12 lat temu
Reply to  Asiek

A widzisz!! co praktyka to praktyka. Nigdy tak nie robiłem!! ale teraz w sobotę będę piekł chleb, bo goście się zapowiedzieli, że się zjadą, więc poinformuje, co i jak……eh 🙂 warto przeczesując internet znaleźć odpowiednią stronę która rozjaśni trochę szare komórki 🙂 Odwiedzam ciebie na Facebook więc odnośnik na ten przepis wstawię u siebie w konkursach – przyda się i innym 🙂 pozdrawiam serdecznie i dziękuje za porady 🙂

Konkursy
12 lat temu
Reply to  Asiek

Już szybciutko dodałem na tablicę oraz poleciłem w Google + Dobre trzeba polecać. Szkoda jednak że ten przepis nie brał udziału w naszym kulinarnym konkursie ale przecież to nie jedyny i nie ostatni 🙂

Smaczny Kąsek
12 lat temu

Uwielbiam orkisz w wypiekach! Smaczny i zdrowy dodatek 😉 A chlebek wygląda pieknie, zresztą jak cała aranżacja! 🙂

Mama Alergika
12 lat temu

Piękny chlebek, w sam raz do akcji Domowe Pieczywo dla Alergika, dzięki pominięciu miodu idealny:) Od 19.05 akcja trwa na Durszlaku, przepisy archiwalne mile widziane. Zapraszam serdecznie

Smaczna Pyza
Smaczna Pyza
12 lat temu

śliczne chlebki – ja dzisiaj też piekę, ziołowy

Ann
12 lat temu

mniam lubię taki chlebek
mój małżon jest od pieczenia chleba – tylko on wygodnicki jest – piecze w automacie
a tak w ogóle to śliczny ten mały chlebek
buziaki

zawsze.oliwek
12 lat temu

zapisuję. kolekcjonuję przepisy na chleb 🙂

kasia, slodkiefantazje
kasia, slodkiefantazje
12 lat temu

Ależ apetycznie wygląda 🙂 jak tylko uporam się z obowiązkami zawodowymi to koniecznie go upiekę, zresztą jeszcze pare innych też ;)) kolejka zaczyna sie wysłużać, kiedy ja to wszytsko nadrobię 🙂 ps. mamy chyba takie same ściereczki 🙂 czyżby z Home&You? 😉 pozdrawiam cieplutko 🙂

DarkANGELika
12 lat temu

Rzeczywiście wygląda przepysznie. U mnie też zaraz chleb wyląduje w piekarniku.;)

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
12 lat temu

Ale pięknie wyrósł, cudny chlebek! wspaniały i śliczna kuchnia!

manoria
manoria
12 lat temu

Piękny chlebek, piękne zdjęcia i oczywiście piękna kuchnia, jak z najlepszego magazynu 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Majana
12 lat temu

Chlebuś wygląda znakomicie i bardzo smacznie.Pięknie sfotografowany !
Pozdrowienia 🙂

Aleksandra
12 lat temu

piekny chlebek 🙂