Chleb francuski (na zakwasie)

Chleb francuski

by

w przepisy na: ,

Mój zakwas ma już (a może dopiero ?) 2,5 miesiąca. Doskonale sobie radzi a chlebki na nim wychodzą naprawdę przepyszne. I tak mi się to pieczenie chleba spodobało, że dziś mam dla Was propozycję kolejnego:). Ten był tak pyszny, że nie wiem kiedy zniknął. Jest mięciutki i sprężysty z chrupiącą skórką. Przepis wyszperałam na blogu Kornik w kuchni.

Chleb francuski (na zakwasie)

Składniki na 2 bochenki

Zaczyn:

  • 50 g zakwasu żytniego, uaktywnionego dzień wcześniej w dwóch etapach*
  • 80 g letniej wody
  • 150 g mąki pszennej t.550

Ciasto właściwe:

  • 400 g letniej wody
  • 600 g mąki pszennej o dużej zawartości białka
  • 50 g mąki pszennej razowej
  • 25 g mąki żytniej razowej
  • 270 g zaczynu
  • 1,5 łyżeczki soli

Składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin. Zaczyn powinien mieć konsystencję zwartego, gęstego ciasta.

Po tym czasie wymieszać mąkę z wodą do połączenia się składników. Odstawić na 20 minut. Następnie dodać cały zaczyn i sól i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do naoliwionej miski. Odstawić do wyrośnięcia na 2,5 – 3,5 godziny. Po godzinie wyjąć z miski na oprószoną mąką stolnicę, odgazować i złożyć. Włożyć do miski. Po kolejnej godzinie można powtórzyć czynność.

Wyjąć wyrośnięte ciasto na stolnicę, podzielić na dwie części. Z każdej uformować bochenek. Jeśli posiadamy kosze do wyrastania, wsadzamy do nich chleb, łączeniem do góry. Ja nie posiadam koszy, więc piekłam w keksówkach wysmarowanych olejem.

Pozostawić do wyrośnięcia na około 3 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. U mnie wystarczyły 2 godziny.

Do piekarnika wsadzić na najniższą półkę naczynie z wodą (chleb będzie pieczony z parą). Rozgrzać piekarnik do 230°C. Wsadzić bochenki i piec przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 25 minut.

Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.

* zakwas uaktywniony w 2 etapach: bierzemy zakwas, dokarmiamy taką samą ilością mąki i wody, mieszamy i odstawiamy na 8-12 godzin, po tym czasie znów dokarmiamy taką samą ilością mąki i wody jak wyżej i odstawiamy na 5-6 godzin.

Chleb francuski (na zakwasie)Chleb francuski (na zakwasie)

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

11 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
tastefully
13 lat temu

Jak malowany. Super.

jolus-75
jolus-75
13 lat temu

Zakwas dokarmila drugi raz,ciekawe czy mi wyjdzie,bo chlebek wyglada super:)
Pozdrawiam,Jola:)

Maggie
13 lat temu

Przecudny! Koniecznie musze zrobic 🙂

Restauracja Domowa
13 lat temu

o tym chlebku bede dzisiaj marzyc:))

kuchennefascynacje
13 lat temu

Piękny chleb 🙂 Ja za swój zakwas zabieram się dzisiaj 🙂

kasiaaaa24
13 lat temu

Wygląda na bardzo delikatny i puszysty 🙂 Super !

kornik
13 lat temu

Bardzo się cieszę, że się udał i smakował!
Piękny Ci wyszedł, gratuluję!

KeJt
13 lat temu

Chlebek wygląda przepysznie, chętnie wypróbuję 🙂