Chleb francuski

5.00 avg. rating (99% score) - 10 votes

Mój zakwas ma już  (a może dopiero ?) 2,5 miesiąca. Doskonale sobie radzi a chlebki na nim wychodzą naprawdę przepyszne. I tak mi się to pieczenie chleba spodobało, że dziś mam dla Was propozycję kolejnego:). Ten był tak pyszny, że nie wiem kiedy zniknął. Jest mięciutki i sprężysty z chrupiącą skórką. Przepis wyszperałam na blogu Kornik w kuchni.

Chleb francuski (na zakwasie)

Składniki na 2 bochenki

Zaczyn:

  • 50 g zakwasu żytniego, uaktywnionego dzień wcześniej w dwóch etapach*
  • 80 g letniej wody
  • 150 g mąki pszennej t.550

Ciasto właściwe:

  • 400 g letniej wody
  • 600 g mąki pszennej o dużej zawartości białka
  • 50 g mąki pszennej razowej
  • 25 g mąki żytniej razowej
  • 270 g zaczynu
  • 1,5 łyżeczki soli

Składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin. Zaczyn powinien mieć konsystencję zwartego, gęstego ciasta.

Po tym czasie wymieszać mąkę z wodą do połączenia się składników. Odstawić na 20 minut. Następnie dodać cały zaczyn i sól i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć  do naoliwionej miski. Odstawić do wyrośnięcia na 2,5 – 3,5 godziny. Po godzinie wyjąć z miski na oprószoną mąką stolnicę, odgazować i złożyć. Włożyć do miski. Po kolejnej godzinie można powtórzyć czynność.

Wyjąć wyrośnięte ciasto na stolnicę, podzielić na dwie części. Z każdej uformować bochenek. Jeśli posiadamy kosze do wyrastania, wsadzamy do nich chleb, łączeniem do góry. Ja nie posiadam koszy, więc piekłam w keksówkach wysmarowanych olejem.

Pozostawić do wyrośnięcia na około 3 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. U mnie wystarczyły 2 godziny.

Do piekarnika wsadzić na najniższą półkę naczynie z wodą (chleb będzie pieczony z parą). Rozgrzać piekarnik do 230°C. Wsadzić bochenki i piec przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 25 minut.

Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.

* zakwas uaktywniony w 2 etapach: bierzemy zakwas, dokarmiamy taką samą ilością mąki i wody, mieszamy i odstawiamy na 8-12 godzin, po tym czasie znów dokarmiamy taką samą ilością mąki i wody jak wyżej i odstawiamy na 5-6 godzin.

Chleb francuski (na zakwasie)Chleb francuski (na zakwasie)

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Chleby, Na zakwasie i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

11 odpowiedzi na „Chleb francuski

  1. avatar tastefully pisze:

    Jak malowany. Super.

  2. avatar jolus-75 pisze:

    Zakwas dokarmila drugi raz,ciekawe czy mi wyjdzie,bo chlebek wyglada super:)
    Pozdrawiam,Jola:)

  3. avatar Maggie pisze:

    Przecudny! Koniecznie musze zrobic :)

  4. o tym chlebku bede dzisiaj marzyc:))

  5. Piękny chleb :) Ja za swój zakwas zabieram się dzisiaj :)

  6. avatar kasiaaaa24 pisze:

    Wygląda na bardzo delikatny i puszysty :) Super !

  7. avatar kornik pisze:

    Bardzo się cieszę, że się udał i smakował!
    Piękny Ci wyszedł, gratuluję!

  8. avatar KeJt pisze:

    Chlebek wygląda przepysznie, chętnie wypróbuję :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *