Chleb Vermont Sourdough

4.79 avg. rating (95% score) - 14 votes

Kolejna propozycja chleba na zakwasie i kolejny ulubiony chleb. Gdybym miała wybrać, który z dotychczasowo upieczonych przeze mnie chlebów był najlepszy, to maiłabym duży problem… Wszystkie są tak samo pyszne i wszystkie stają się ulubione. Ten chleb wymaga trochę czasu, ale warto mu go poświęcić, bo jest wyśmienity. Cudownie chrupiąca skórka i pyszny pszenny miąższ. Po prostu musicie go spróbować!

Przepis Jeffreya Hamelmana.

Chleb Vermont Sourdough

Z podanych składników wychodzą dwa bochenki.

Składniki na zaczyn:

  • 136 g mąki białej pszennej chlebowej
  • 168 g wody
  • 2 łyżki zakwasu żytniego lub pszennego

Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać razem, przykryć szczelnie folią i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.

Składniki na ciasto właściwe:

  • 680 g mąki białej pszennej chlebowej
  • 90 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 420 g wody
  • 1 łyżka soli
  • cały zaczyn

Wszystkie składniki ciasta właściwego oprócz soli wymieszać. Szczelnie przykryć i odstawić na około 60 minut w temperaturze pokojowej. Następnie ciasto posypać solą i zmiksować przez 2 minuty. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 2,5 godziny składając dwukrotnie w tym czasie (co  50 minut).

Podzielić ciasto na dwie części i uformować z nich bochenki. Wsadzić do kosza do wyrastania. Ja w dalszym ciągu nie mam kosza, ale ciasto było na tyle zwarte, że uformowałam bochenki i pozostawiłam na blaszce, bochenki nie straciły formy. Pozostawić do wyrastania na kolejne 2,5 godziny.

Piec z parą w temperaturze 230°C przez około 45 minut. Studzić na kratce.

Chleb Vermont SourdoughChleb Vermont Sourdough

 

Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:


Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Chleby, Na zakwasie i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

13 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ana38
Ana38
5 lat temu

Mozesz mi podac jak sie robi zakwas do chleba? Dzieki

Przemo007
Przemo007
7 lat temu

Chleb upiekłem, jest pyszny !!Piekłem go na prostokątnej blaszce ponieważ ciasto wyszło mi dość luźne i bałem się, że nie ograniczając go wyjdzie mi pizza 😉 Serdeczne dzięki za przepis. Pozdrawiam

tastefully
9 lat temu

Piętka moja!

Russkaya
9 lat temu

hi hi ja tak mam z ciastami 🙂 ciężko mi określić, które jest naj i za każdym razem mówię, że to moje ulubione 🙂
A chlebek- idealny!

moje pasje
9 lat temu

o rany!!! Cudny jest!!! Muszę go zrobić !!!

Kaś
9 lat temu

ma cudowny miąższ. już sobie wyobrażam masełko, które wpada w te dziury 🙂

zauberi
9 lat temu

piękny Ci wyszedł

urtica1
9 lat temu

Piękny wypiek i faktycznie bardzo smaczny. Kiedyś już go piekłam i fajnie że przypomniałaś ten przepis bo z chęcią do niego wrócę 🙂 A z tymi ulubionymi chlebami to widzę że tak jak u mnie 🙂 Ciężko się zdecydować, bo każdy jeden jest pod jakimś względem najlepszy 🙂

Nemi
9 lat temu

Chrupiąca skórka i ten zapach…idealne niedzielne śniadanko:)

karmel-itka
karmel-itka
9 lat temu

piękne fotografie.
piękny chleb.
domowe pieczywo nie zastąpi żadnego innego.

http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

evita0007
9 lat temu

Nie no ekstra,twój chlebek ,jaki on musi być smaczny i pachnący mmmm 🙂