Chleb Vermont Sourdough

Chleb Vermont Sourdough

by

w przepisy na: ,

Kolejna propozycja chleba na zakwasie i kolejny ulubiony chleb. Gdybym miała wybrać, który z dotychczasowo upieczonych przeze mnie chlebów był najlepszy, to maiłabym duży problem… Wszystkie są tak samo pyszne i wszystkie stają się ulubione. Ten chleb wymaga trochę czasu, ale warto mu go poświęcić, bo jest wyśmienity. Cudownie chrupiąca skórka i pyszny pszenny miąższ. Po prostu musicie go spróbować!

Przepis Jeffreya Hamelmana.

Chleb Vermont Sourdough

Z podanych składników wychodzą dwa bochenki.

Składniki na zaczyn:

  • 136 g mąki białej pszennej chlebowej
  • 168 g wody
  • 2 łyżki zakwasu żytniego lub pszennego

Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać razem, przykryć szczelnie folią i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.

Składniki na ciasto właściwe:

  • 680 g mąki białej pszennej chlebowej
  • 90 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 420 g wody
  • 1 łyżka soli
  • cały zaczyn

Wszystkie składniki ciasta właściwego oprócz soli wymieszać. Szczelnie przykryć i odstawić na około 60 minut w temperaturze pokojowej. Następnie ciasto posypać solą i zmiksować przez 2 minuty. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 2,5 godziny składając dwukrotnie w tym czasie (co 50 minut).

Podzielić ciasto na dwie części i uformować z nich bochenki. Wsadzić do kosza do wyrastania. Ja w dalszym ciągu nie mam kosza, ale ciasto było na tyle zwarte, że uformowałam bochenki i pozostawiłam na blaszce, bochenki nie straciły formy. Pozostawić do wyrastania na kolejne 2,5 godziny.

Piec z parą w temperaturze 230°C przez około 45 minut. Studzić na kratce.

Chleb Vermont SourdoughChleb Vermont Sourdough

Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:

Akcja: “Chleby na zakwasie”.


Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

13 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ana38
Ana38
9 lat temu

Mozesz mi podac jak sie robi zakwas do chleba? Dzieki

Przemo007
Przemo007
11 lat temu

Chleb upiekłem, jest pyszny !!Piekłem go na prostokątnej blaszce ponieważ ciasto wyszło mi dość luźne i bałem się, że nie ograniczając go wyjdzie mi pizza 😉 Serdeczne dzięki za przepis. Pozdrawiam

tastefully
13 lat temu

Piętka moja!

Russkaya
13 lat temu

hi hi ja tak mam z ciastami 🙂 ciężko mi określić, które jest naj i za każdym razem mówię, że to moje ulubione 🙂
A chlebek- idealny!

moje pasje
13 lat temu

o rany!!! Cudny jest!!! Muszę go zrobić !!!

Kaś
13 lat temu

ma cudowny miąższ. już sobie wyobrażam masełko, które wpada w te dziury 🙂

zauberi
13 lat temu

piękny Ci wyszedł

urtica1
13 lat temu

Piękny wypiek i faktycznie bardzo smaczny. Kiedyś już go piekłam i fajnie że przypomniałaś ten przepis bo z chęcią do niego wrócę 🙂 A z tymi ulubionymi chlebami to widzę że tak jak u mnie 🙂 Ciężko się zdecydować, bo każdy jeden jest pod jakimś względem najlepszy 🙂

Nemi
13 lat temu

Chrupiąca skórka i ten zapach…idealne niedzielne śniadanko:)

karmel-itka
karmel-itka
13 lat temu

piękne fotografie.
piękny chleb.
domowe pieczywo nie zastąpi żadnego innego.

http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

evita0007
13 lat temu

Nie no ekstra,twój chlebek ,jaki on musi być smaczny i pachnący mmmm 🙂