Chleb schwarzwaldzki

4.79 avg. rating (95% score) - 14 votes

Pyszny z mięsistym i miękkim środkiem a na wierzchu chrupiąca skórka. Te kilka słów powinno wystarczyć, abyście mieli ochotę upiec ten chleb. Bardzo nam smakował i jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Za przepis dziękuję Eli z kartoflanego pola a wszystkim bardzo polecam ten chlebek!

chleb schwarzwaldzki

Składniki na dwa bochenki:

Zakwas (przygotowany wieczór przed pieczeniem):

  • 116g maki żytniej
  • 116g wody
  • 10g zakwasu podstawowego

Zaczyn:

  • 388g maki chlebowej pszennej
  • 1g świeżych drożdży
  • 1g soli
  • 270 ml wody

Ciasto właściwe:

  • cały zakwas
  • cały zaczyn
  • 388g maki pszennej chlebowej
  • 78g maki żytniej
  • 10g smalcu wieprzowego
  • 10g świeżych drożdży
  • 300 ml wody
  • 21g soli

Dzień przed pieczeniem przygotować zakwas i odstawić na ok. 18 godzin w temperaturze pokojowej.

W tym samym czasie zrobić zaczyn: wszystkie składniki połączyć razem i odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej a następnie wsadzić do lodówki na 16 godzin.

W dniu pieczenia:

Wymieszać w misce obie mąki, dodać smalec, zakwas i zaczyn. Drożdże rozpuścić w wodzie i wlać do miski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić przez ok 8 minut. Następnie dosypać sól i wyrabiać przez kolejne 4 minuty. Ciasto powinno być gładkie i odstawać od miski. Gotowe ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na posypany mąką blat, odgazować i złożyć i wsadzić ponownie do miski na 15 minut.

Podzielić ciasto na 2 części i uformować dwa bochenki. Wsadzić chleby do wysypanych mąką koszy do wyrastania, złączeniem do góry.

Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia (chleb powinien podwoić swoją objętość).

Na najniższą półkę piekarnika postawić naczynie z wodą, nagrzać piekarnik do 240°C. Wsadzić chleb i piec przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 40 minut. W połowie pieczenia uchylić na chwilę drzwiczki, aby wypuścić parę. Wyjąć z piekarnika, pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Upieczony chleb powinien mieć rumianą skórkę a postukany od dołu powinien wydawać głuchy dźwięk.

chleb schwarzwaldzkichleb schwarzwaldzkichleb schwarzwaldzkichleb schwarzwaldzki

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Aktualności od Słodkiej Babeczki

Jeśli ciekawi jesteście nowych wypieków, tortów lub szukacie kontaktu ze mną - zapraszam na profil Facebook.com/slodkie.przepisy:

Ten wpis został opublikowany w kategorii Chleby, Na zakwasie i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

20
Dodaj komentarz

avatar
16 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
evita0007chlebAsiektastefullyKaś Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o
evita0007
Gość

Jaki wspaniały chlebuś,poproszę o chrupiącą pietkę 🙂

chleb
Gość

Chlebek wygląda rewelacyjnie – gratulacje 🙂

tastefully
Gość

Jaki ten chlebuś pracochłonny, ale z tego co widzę i czytam, to warto.
A co to znaczy „odgazować”? Chodzi o uderzanie ciastem o blat?

Kaś
Gość

piękny bochenek. bardzo apetyczny miąższ

moje pasje
Gość

haaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!! A ja właśnie dziś go zrobiłam i był pyyyyyysznyyy!!!! Z pełną świadomością piszę „był” bo została tylko piętka 😉 Jeden poszedł do rodziców, a po drugim tylko zapach i okruszki na desce zostały 😀

co by tu zjeść
Gość
co by tu zjeść

Asiu piękny chlebek.Ja następnym razem też taki upiekę bo bardzo apetycznie mi ten chlebek wygląda

monami
Gość

kusi. Ale ja nadal nie mogę się zebrać na zakwas…

Anahitka9
Gość

Piekny chlebek i piekne zdjecia. Az chcialoby sie porwac kromeczke:)

moje pasje
Gość

😀 a ja właśnie wertowałam mój segregatorek z przepisami na chleb jutrzejszy 🙂 I bach drugim okiem wypatrzyłam u Ciebie 🙂 Zatem jutro będzie i u mnie (choć na śniadanie nie zdążę) 😀 Pozdrawiam 🙂

karto_flana
Gość

Super, ze skoruystalas z przepisu, i ze sie spodobal 🙂

Prezydentowa
Gość
Prezydentowa

O, to ten będzie następny w moim chlebowym życiorysie. 😉 Idealnie Ci się udał! 🙂

zauberi
Gość

pięknie wygląda, taki jak lubię :), posmarowany masełkiem mniam

Klaudia
Gość

wygląda przepysznie

Nemi
Gość

O rany czuję jego zapach:) Bardzo apetyczne zdjęcia! Ach, i ta chrupiąca skórka…działa na wyobraźnię:)

SmacznaPyza
Gość
SmacznaPyza

niehumanitarne jest pokazywanie takiego chleba jak ja jeszcze bez śniadania! wygląda wspaniale 🙂

mamabartka
Gość

wygląda przecudnie i przepysznie!!
porywam kromeczkę na śniadanko 🙂