Chleb rosyjski z ziarnami

4.90 avg. rating (97% score) - 10 votes

Pieczenie chleba w moim domu to już powszednia sprawa. Nie zastanawiam się czy piec, tylko co piec. Dwa razy w tygodniu wyciągam zakwas i szykuję kolejny pyszny wypiek. Ten jak wszystkie upieczone do tej pory jest pyszny, wilgotny z fajnymi małymi dziurkami. Tym razem z dodatkiem ziaren które uwielbiam w chlebie. Chlebek znaleziony u Tatter i dostosowany do własnych potrzeb i możliwości. Polecam bardzo!

Chleb rosyjski z ziarnami (na zakwasie)

Chleb rosyjski z ziarnami (na zakwasie)

Zaczyn:

  • 50g zakwasu żytniego razowego
  • 150g maki żytniej razowej
  • 300g wody

Wszystkie składniki wymieszać razem, przykryć szczelnie i pozostawić na 14 – 24 godziny.

Składniki na jeden bochenek:

  • 320g zaczynu (resztę możemy przeznaczyć na kolejny chleb, lub wyrzucić)
  • 280g wody
  • 480g jasnej mąki żytniej
  • 10g soli
  • 50g pestek słonecznika
  • 50g pestek dyni

Do zaczyny dodać wodę i dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę, sól, nasiona i wyrobić ciasto. Będzie lepkie i luźne. Przełożyć ciasto do naoliwionej foremki ( u mnie była to mała keksówka). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Im cieplej, tym krócej będzie to trwało. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięty chleb posmarować oliwą.

Piec w temperaturze 210°C przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec kolejne 40 minut.

Po wyjęciu z piekarnika wyjąć chleb z foremki i studzić na kratce.

Chleb rosyjski z ziarnami (na zakwasie)

Chleb rosyjski z ziarnami (na zakwasie)

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji:


Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Chleby, Na zakwasie i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

21 odpowiedzi na „Chleb rosyjski z ziarnami

  1. avatar paproszek pisze:

    Piękny chleb. Jutro upiekę.

  2. avatar anula pisze:

    nigdy nie piekłam chleba ale powoli do tego dojrzewam, i tu pojawiają się schodki – jak się robi zakwas?

    • avatar Asiek pisze:

      Zrobienie zakwasu jest bardzo proste, postaram się dodać taki wpis ‚na dniach’, bo już sporo osób pytało.

    • avatar Magda pisze:

      Cześć Asiu,
      chcę upiec chlebek rosyjski i skąd mam wziąć zakwas żytni, jak się go robi? czy zaczyn i zakwas żytni to jest to samo?
      Buźka

      • avatar Asiek pisze:

        Madziu, zakwas to nie to samo co zaczyn, przyjedź do mnie, to Ci dam trochę zakwasu. A jak nie, to musisz go wyhodować. Dajesz 50g mąki żytniej pełnoziarnistej i 50g wody, mieszasz i odstawiasz i tak przez 4 dni, na 5 dzień zakwas nadaje się do użycia.
        Buziaki kochana!

  3. avatar moje pasje pisze:

    :) Mój właśnie rośnie :) Nie mogę się doczekać …. a odnośnie tego zdjęcia z serkiem… tak mi się przypomniało… Pamiętam jak kiedyś dawno temu poleciłam babci ser – wtedy to był camembert. Babcia poszła do sklepu kupiła i na drugi dzień do mnie dzwoni…. wiesz Elizko nie nacieszyłam się wiele.. jakiś taki stary kupiłam! Cały był spleśniały i ponad połowę odkroiłam i wyrzuciłam do śmieci 😉 Pozdrawiam :)

  4. avatar Russkaya pisze:

    Jest idealny! Gratuluję tak udanego wypieku Asiu! :*

  5. avatar tastefully pisze:

    Wspaniały chleb, piękne zdjęcia – jak zwykle smakowicie…

  6. avatar Nemi pisze:

    Chleb genialny! Zjadłabym taką kromkę:)

  7. Takie właśnie lubię ,wyszedł Ci przepięknie upiekę któregoś dnia tylko muszę zadać jeszcze kilka pytań ,ale to złapię Cię na durszlaku:)

  8. avatar Kaś pisze:

    jaki chleb piec – to moje cotygodniowe pytanie :) rosyjski wygląda wspaniale, muszę się w końcu i z nim zmierzyć

  9. avatar Prezydentowa pisze:

    ale boski chlebek, następny piekę taki! 😉

  10. avatar kasiaaaa24 pisze:

    Wygląda idealnie! Wzorcowy chleb na zakwasie :) Piękny jest Asiu.

  11. ło matkooo, ten chleb i moje pasty do chlebka to dopiero bylby Hit. Uwielbiam to:))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *