Pieczenie chleba w moim domu to już powszednia sprawa. Nie zastanawiam się czy piec, tylko co piec. Dwa razy w tygodniu wyciągam zakwas i szykuję kolejny pyszny wypiek. Ten jak wszystkie upieczone do tej pory jest pyszny, wilgotny z fajnymi małymi dziurkami. Tym razem z dodatkiem ziaren które uwielbiam w chlebie. Chlebek znaleziony u Tatter i dostosowany do własnych potrzeb i możliwości. Polecam bardzo!
Zaczyn:
- 50g zakwasu żytniego razowego
- 150g maki żytniej razowej
- 300g wody
Wszystkie składniki wymieszać razem, przykryć szczelnie i pozostawić na 14 – 24 godziny.
Składniki na jeden bochenek:
- 320g zaczynu (resztę możemy przeznaczyć na kolejny chleb, lub wyrzucić)
- 280g wody
- 480g jasnej mąki żytniej
- 10g soli
- 50g pestek słonecznika
- 50g pestek dyni
Do zaczyny dodać wodę i dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę, sól, nasiona i wyrobić ciasto. Będzie lepkie i luźne. Przełożyć ciasto do naoliwionej foremki ( u mnie była to mała keksówka). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Im cieplej, tym krócej będzie to trwało. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięty chleb posmarować oliwą.
Piec w temperaturze 210°C przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec kolejne 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika wyjąć chleb z foremki i studzić na kratce.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:
Chleby na zakwasie
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Piękny chleb. Jutro upiekę.
nigdy nie piekłam chleba ale powoli do tego dojrzewam, i tu pojawiają się schodki – jak się robi zakwas?
Zrobienie zakwasu jest bardzo proste, postaram się dodać taki wpis ‘na dniach’, bo już sporo osób pytało.
Cześć Asiu,
chcę upiec chlebek rosyjski i skąd mam wziąć zakwas żytni, jak się go robi? czy zaczyn i zakwas żytni to jest to samo?
Buźka
Madziu, zakwas to nie to samo co zaczyn, przyjedź do mnie, to Ci dam trochę zakwasu. A jak nie, to musisz go wyhodować. Dajesz 50g mąki żytniej pełnoziarnistej i 50g wody, mieszasz i odstawiasz i tak przez 4 dni, na 5 dzień zakwas nadaje się do użycia.
Buziaki kochana!
🙂 Mój właśnie rośnie 🙂 Nie mogę się doczekać …. a odnośnie tego zdjęcia z serkiem… tak mi się przypomniało… Pamiętam jak kiedyś dawno temu poleciłam babci ser – wtedy to był camembert. Babcia poszła do sklepu kupiła i na drugi dzień do mnie dzwoni…. wiesz Elizko nie nacieszyłam się wiele.. jakiś taki stary kupiłam! Cały był spleśniały i ponad połowę odkroiłam i wyrzuciłam do śmieci 😉 Pozdrawiam 🙂
Hahahahaha!!! No babcie są niezłe!! A chleb pyszny i mam nadzieję, że będzie smakował:)
Pozdrawiam serdecznie!
Jest idealny! Gratuluję tak udanego wypieku Asiu! :*
Wspaniały chleb, piękne zdjęcia – jak zwykle smakowicie…
Chleb genialny! Zjadłabym taką kromkę:)
Niestety, nic nie zostało:(
Takie właśnie lubię ,wyszedł Ci przepięknie upiekę któregoś dnia tylko muszę zadać jeszcze kilka pytań ,ale to złapię Cię na durszlaku:)
Dziękuję:) Upiecz koniecznie, służę pomocą, jeśli tylko będę w stanie:)
jaki chleb piec – to moje cotygodniowe pytanie 🙂 rosyjski wygląda wspaniale, muszę się w końcu i z nim zmierzyć
Polecam!!! Warto się z nim zmierzyć:) Jest pyszny!
ale boski chlebek, następny piekę taki! 😉
Polecam, jest naprawdę pyszny!!
Wygląda idealnie! Wzorcowy chleb na zakwasie 🙂 Piękny jest Asiu.
Dziękuję, a jaki pyszny!!
ło matkooo, ten chleb i moje pasty do chlebka to dopiero bylby Hit. Uwielbiam to:))
pomyślimy, pomyślimy:):)