Chleb rosyjski z ziarnami (na zakwasie)

Chleb rosyjski z ziarnami

by

w przepisy na: ,

Pieczenie chleba w moim domu to już powszednia sprawa. Nie zastanawiam się czy piec, tylko co piec. Dwa razy w tygodniu wyciągam zakwas i szykuję kolejny pyszny wypiek. Ten jak wszystkie upieczone do tej pory jest pyszny, wilgotny z fajnymi małymi dziurkami. Tym razem z dodatkiem ziaren które uwielbiam w chlebie. Chlebek znaleziony u Tatter i dostosowany do własnych potrzeb i możliwości. Polecam bardzo!

Chleb rosyjski z ziarnami (na zakwasie)

Chleb rosyjski z ziarnami (na zakwasie)

Zaczyn:

  • 50g zakwasu żytniego razowego
  • 150g maki żytniej razowej
  • 300g wody

Wszystkie składniki wymieszać razem, przykryć szczelnie i pozostawić na 14 – 24 godziny.

Składniki na jeden bochenek:

  • 320g zaczynu (resztę możemy przeznaczyć na kolejny chleb, lub wyrzucić)
  • 280g wody
  • 480g jasnej mąki żytniej
  • 10g soli
  • 50g pestek słonecznika
  • 50g pestek dyni

Do zaczyny dodać wodę i dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę, sól, nasiona i wyrobić ciasto. Będzie lepkie i luźne. Przełożyć ciasto do naoliwionej foremki ( u mnie była to mała keksówka). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Im cieplej, tym krócej będzie to trwało. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięty chleb posmarować oliwą.

Piec w temperaturze 210°C przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec kolejne 40 minut.

Po wyjęciu z piekarnika wyjąć chleb z foremki i studzić na kratce.

Chleb rosyjski z ziarnami (na zakwasie)

Chleb rosyjski z ziarnami (na zakwasie)

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji:

Chleby na zakwasie


Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

21 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
paproszek
9 lat temu

Piękny chleb. Jutro upiekę.

anula
anula
10 lat temu

nigdy nie piekłam chleba ale powoli do tego dojrzewam, i tu pojawiają się schodki – jak się robi zakwas?

Magda
Magda
10 lat temu
Reply to  anula

Cześć Asiu,
chcę upiec chlebek rosyjski i skąd mam wziąć zakwas żytni, jak się go robi? czy zaczyn i zakwas żytni to jest to samo?
Buźka

moje pasje
12 lat temu

🙂 Mój właśnie rośnie 🙂 Nie mogę się doczekać …. a odnośnie tego zdjęcia z serkiem… tak mi się przypomniało… Pamiętam jak kiedyś dawno temu poleciłam babci ser – wtedy to był camembert. Babcia poszła do sklepu kupiła i na drugi dzień do mnie dzwoni…. wiesz Elizko nie nacieszyłam się wiele.. jakiś taki stary kupiłam! Cały był spleśniały i ponad połowę odkroiłam i wyrzuciłam do śmieci 😉 Pozdrawiam 🙂

Russkaya
12 lat temu

Jest idealny! Gratuluję tak udanego wypieku Asiu! :*

tastefully
12 lat temu

Wspaniały chleb, piękne zdjęcia – jak zwykle smakowicie…

Nemi
12 lat temu

Chleb genialny! Zjadłabym taką kromkę:)

co by tu zjeść
co by tu zjeść
12 lat temu

Takie właśnie lubię ,wyszedł Ci przepięknie upiekę któregoś dnia tylko muszę zadać jeszcze kilka pytań ,ale to złapię Cię na durszlaku:)

Kaś
12 lat temu

jaki chleb piec – to moje cotygodniowe pytanie 🙂 rosyjski wygląda wspaniale, muszę się w końcu i z nim zmierzyć

Prezydentowa
Prezydentowa
12 lat temu

ale boski chlebek, następny piekę taki! 😉

kasiaaaa24
12 lat temu

Wygląda idealnie! Wzorcowy chleb na zakwasie 🙂 Piękny jest Asiu.

Restauracja Domowa
12 lat temu

ło matkooo, ten chleb i moje pasty do chlebka to dopiero bylby Hit. Uwielbiam to:))