Fantastyczny, pachnący, doskonały w każdym calu. Miękki, sprężysty miąższ, lekko chrupiąca skórka. Idealny zarówno do wędlin i serów, jak i do dżemów. Dodatek płatków ma sprawiać, że chleb będzie miał lekko orzechowy posmak (ja tego nie wyczułam, ale i tak jest pysznie). Od kiedy go znalazłam robię raz w tygodniu na przemian z tym chlebkiem. Niekłopotliwy w wykonaniu i bardzo, bardzo smaczny. Szczerze polecam!
Przepis pochodzi ze tej strony, ja go znalazłam u Dorotuś.
I w końcu wyszedł mi taki bochenek, o jakim od dawna marzyłam. Czyż nie jest piękny? …
Składniki na duży bochenek lub dwa mniejsze:
- 120g aktywnego zakwasu żytniego
- 450g mąki pszennej
- 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 15g świeżych drożdży (nie daję wcale, chyba, że mam mało czasu, a chcę, żeby chleb szybko urósł, dodaję może 5g)
- 450g letniej wody
- 1-2 łyżeczki golden syrupu (lub miodu)
- 1 łyżka soli
- 40g płatków owsianych podpieczonych na suchej patelni* (dałam 50g)
Z podanej ilości wody odlać pół szklanki, rozpuścić w niej drożdże, dodać łyżkę mąki i wymieszać. Odstawić aż zaczyn zacznie się pienić. Wszystkie składniki na ciasto (oprócz płatków) wymieszać razem, dodać zaczyn i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać ostudzone płatki i jeszcze raz wyrobić.
Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej, do podwojenia objętości. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić, uformować bochenek (lub dwa mniejsze) i przełożyć do koszyka lub foremki. Odstawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać razem z blachą (lub kamieniem) do 240°C, na dno postawić żaroodporne naczynie z wrzącą wodą. Wyrośnięty bochenek przełożyć na deseczkę wyłożoną papierem do pieczenia, a potem szybkim ruchem zsunąć go na blachę. W przypadku pieczenia w foremkach, wkładamy foremkę również na rozgrzaną blachę. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 20 minut. Upieczony chleb, postukany od dołu daje głuchy odgłos. Wyjąć z piekarnika na kratkę, kroić ostudzony.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Gdzie mogę kupić zakwas żytni
Podobno można kupić na allegro, ale najlepiej po prostu zrobić samemu.
Jest piękny! Zachwycający. Szukam przepisu na chleb i dotarłam tutaj:) Bardzo się cieszę:)
Ja również bardzo się cieszę:) A chleb oprócz tego, że est piękny, to jeszcze jest bezproblemowy i bardzo, bardzo smaczny:)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam częściej:)
Jest idealny 🙂
Asiu piękny Ci wyszedł!!!!! Ja tez zakochałam sie w tym chlebku i pieke go ostatnio non stop w różnych wersjach i warjacjach 🙂 Pozdrawiam Cię cieplutko 🙂
Piekny chleb. Uwielbiam taki z platkami owsianymi. Najlpiej mi smakuje z samym maslem, jeszcze cieply 🙂
O wow! Ależ wielki, piękny bochen! Cudowny jest, Aśku 🙂
Dziękuję:)
Ale cudo 🙂 Piękny bochenek, muszę koniecznie upiec 🙂
Kolejny, cudowny wypiek u Ciebie, Asiu :))
Piękny chlebuś, a jakie ma pęcherzyki – idealne na to, by weszło w nie trochę masła :))
Asiu namówiłaś mnie jest piękny sprężysty taki jak lubię 🙂 Biorę się zaraz za wyrabianie miałam piec inny ale ten jest piękny:)
Kasiu! Bardzo się cieszę, nie zawiedziesz się, bo jest pyszny!:) Mam nadzieję, że się potem pchwalisz:)
Wygląda obłędnie, piękne zdjęcia! Dużo bym dała za kromeczkę tego cuda.
piękny chlebek…;) jak ja Wam zazdroszczę tych wypieków ;))
Iza, tu nie ma czego zazdrościć, tylko piec!:)