Chleb z płatkami owsianymi

4.93 avg. rating (98% score) - 29 votes

Fantastyczny, pachnący, doskonały w każdym calu. Miękki, sprężysty miąższ, lekko chrupiąca skórka. Idealny zarówno do wędlin i serów, jak i do dżemów. Dodatek płatków ma sprawiać, że chleb będzie miał lekko orzechowy posmak (ja tego nie wyczułam, ale i tak jest pysznie). Od kiedy go znalazłam robię raz w tygodniu na przemian z tym chlebkiem. Niekłopotliwy w wykonaniu i bardzo, bardzo smaczny. Szczerze polecam!

Przepis pochodzi ze tej strony, ja go znalazłam u Dorotuś.

Chleb z płatkami owsianymi / Sourdough bread with oat flakes

I w końcu wyszedł mi taki bochenek, o jakim od dawna marzyłam. Czyż nie jest piękny? …

Składniki na duży bochenek lub dwa mniejsze:

  • 120g aktywnego zakwasu żytniego
  • 450g mąki pszennej
  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 15g świeżych drożdży (nie daję wcale, chyba, że mam mało czasu, a chcę, żeby chleb szybko urósł, dodaję może 5g)
  • 450g letniej wody
  • 1-2 łyżeczki golden syrupu (lub miodu)
  • 1 łyżka soli
  • 40g płatków owsianych podpieczonych na suchej patelni* (dałam 50g)

Z podanej ilości wody odlać pół szklanki, rozpuścić w niej drożdże, dodać łyżkę mąki i wymieszać. Odstawić aż zaczyn zacznie się pienić. Wszystkie składniki na ciasto (oprócz płatków) wymieszać razem, dodać zaczyn i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać ostudzone płatki i jeszcze raz wyrobić.

Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej, do podwojenia objętości. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić, uformować bochenek (lub dwa mniejsze) i przełożyć do koszyka lub foremki. Odstawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać razem z blachą (lub kamieniem) do 240°C, na dno postawić żaroodporne naczynie z wrzącą wodą. Wyrośnięty bochenek przełożyć na deseczkę wyłożoną papierem do pieczenia, a potem szybkim ruchem zsunąć go na blachę. W przypadku pieczenia w foremkach, wkładamy foremkę również na rozgrzaną blachę. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 20 minut. Upieczony chleb, postukany od dołu daje głuchy odgłos. Wyjąć z piekarnika na kratkę, kroić ostudzony.

Chleb z płatkami owsianymi / Sourdough bread with oat flakes

Chleb z płatkami owsianymi / Sourdough bread with oat flakes

Chleb z płatkami owsianymi / Sourdough bread with oat flakes

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Chleby, Na zakwasie i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

16 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
iza
iza
6 lat temu

Gdzie mogę kupić zakwas żytni

abcmojejkuchni
8 lat temu

Jest piękny! Zachwycający. Szukam przepisu na chleb i dotarłam tutaj:) Bardzo się cieszę:)

Basia
Basia
8 lat temu

Jest idealny 🙂

moje pasje
8 lat temu

Asiu piękny Ci wyszedł!!!!! Ja tez zakochałam sie w tym chlebku i pieke go ostatnio non stop w różnych wersjach i warjacjach 🙂 Pozdrawiam Cię cieplutko 🙂

flowerek
8 lat temu

Piekny chleb. Uwielbiam taki z platkami owsianymi. Najlpiej mi smakuje z samym maslem, jeszcze cieply 🙂

Majana
8 lat temu

O wow! Ależ wielki, piękny bochen! Cudowny jest, Aśku 🙂

urtica1
8 lat temu

Ale cudo 🙂 Piękny bochenek, muszę koniecznie upiec 🙂

Domi z kuchni
8 lat temu

Kolejny, cudowny wypiek u Ciebie, Asiu :))

Piękny chlebuś, a jakie ma pęcherzyki – idealne na to, by weszło w nie trochę masła :))

co by tu zjeść
co by tu zjeść
8 lat temu

Asiu namówiłaś mnie jest piękny sprężysty taki jak lubię 🙂 Biorę się zaraz za wyrabianie miałam piec inny ale ten jest piękny:)

Fun & Taste
8 lat temu

Wygląda obłędnie, piękne zdjęcia! Dużo bym dała za kromeczkę tego cuda.

Izaa
8 lat temu

piękny chlebek…;) jak ja Wam zazdroszczę tych wypieków ;))