Chleb z płatkami owsianymi / Sourdough bread with oat flakes

Chleb z płatkami owsianymi

by

w przepisy na: ,

Fantastyczny, pachnący, doskonały w każdym calu. Miękki, sprężysty miąższ, lekko chrupiąca skórka. Idealny zarówno do wędlin i serów, jak i do dżemów. Dodatek płatków ma sprawiać, że chleb będzie miał lekko orzechowy posmak (ja tego nie wyczułam, ale i tak jest pysznie). Od kiedy go znalazłam robię raz w tygodniu na przemian z tym chlebkiem. Niekłopotliwy w wykonaniu i bardzo, bardzo smaczny. Szczerze polecam!

Przepis pochodzi ze tej strony, ja go znalazłam u Dorotuś.

Chleb z płatkami owsianymi / Sourdough bread with oat flakes

I w końcu wyszedł mi taki bochenek, o jakim od dawna marzyłam. Czyż nie jest piękny? …

Składniki na duży bochenek lub dwa mniejsze:

  • 120g aktywnego zakwasu żytniego
  • 450g mąki pszennej
  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 15g świeżych drożdży (nie daję wcale, chyba, że mam mało czasu, a chcę, żeby chleb szybko urósł, dodaję może 5g)
  • 450g letniej wody
  • 1-2 łyżeczki golden syrupu (lub miodu)
  • 1 łyżka soli
  • 40g płatków owsianych podpieczonych na suchej patelni* (dałam 50g)

Z podanej ilości wody odlać pół szklanki, rozpuścić w niej drożdże, dodać łyżkę mąki i wymieszać. Odstawić aż zaczyn zacznie się pienić. Wszystkie składniki na ciasto (oprócz płatków) wymieszać razem, dodać zaczyn i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać ostudzone płatki i jeszcze raz wyrobić.

Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej, do podwojenia objętości. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić, uformować bochenek (lub dwa mniejsze) i przełożyć do koszyka lub foremki. Odstawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać razem z blachą (lub kamieniem) do 240°C, na dno postawić żaroodporne naczynie z wrzącą wodą. Wyrośnięty bochenek przełożyć na deseczkę wyłożoną papierem do pieczenia, a potem szybkim ruchem zsunąć go na blachę. W przypadku pieczenia w foremkach, wkładamy foremkę również na rozgrzaną blachę. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 20 minut. Upieczony chleb, postukany od dołu daje głuchy odgłos. Wyjąć z piekarnika na kratkę, kroić ostudzony.

Chleb z płatkami owsianymi / Sourdough bread with oat flakes

Chleb z płatkami owsianymi / Sourdough bread with oat flakes

Chleb z płatkami owsianymi / Sourdough bread with oat flakes

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

16 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
iza
iza
10 lat temu

Gdzie mogę kupić zakwas żytni

abcmojejkuchni
12 lat temu

Jest piękny! Zachwycający. Szukam przepisu na chleb i dotarłam tutaj:) Bardzo się cieszę:)

Basia
Basia
12 lat temu

Jest idealny 🙂

moje pasje
12 lat temu

Asiu piękny Ci wyszedł!!!!! Ja tez zakochałam sie w tym chlebku i pieke go ostatnio non stop w różnych wersjach i warjacjach 🙂 Pozdrawiam Cię cieplutko 🙂

flowerek
12 lat temu

Piekny chleb. Uwielbiam taki z platkami owsianymi. Najlpiej mi smakuje z samym maslem, jeszcze cieply 🙂

Majana
12 lat temu

O wow! Ależ wielki, piękny bochen! Cudowny jest, Aśku 🙂

urtica1
12 lat temu

Ale cudo 🙂 Piękny bochenek, muszę koniecznie upiec 🙂

Domi z kuchni
12 lat temu

Kolejny, cudowny wypiek u Ciebie, Asiu :))

Piękny chlebuś, a jakie ma pęcherzyki – idealne na to, by weszło w nie trochę masła :))

co by tu zjeść
co by tu zjeść
12 lat temu

Asiu namówiłaś mnie jest piękny sprężysty taki jak lubię 🙂 Biorę się zaraz za wyrabianie miałam piec inny ale ten jest piękny:)

Fun & Taste
12 lat temu

Wygląda obłędnie, piękne zdjęcia! Dużo bym dała za kromeczkę tego cuda.

Izaa
12 lat temu

piękny chlebek…;) jak ja Wam zazdroszczę tych wypieków ;))