Kategoria: Szarlotki i jabłeczniki
Szarlotka Eweliny z budyniem
Nie można obok tego ciasta przejść obojętnie:) Robiłam już niejednokrotnie szarlotkę z budyniem, ale ten przepis ze wszystkich przetestowanych przeze mnie jest najlepszy.
Szarlotka tatrzańska
Szarlotka tatrzańska od dawna plątała mi się po głowie i w końcu postanowiłam ją zrobić. Bardzo kruche ciasto i cała masa pysznych jabłek. To lubię najbardziej – gdy jabłek jest tak dużo. Polecam bardzo!
Szarlotka sypana
Popularna, znana i lubiana. Lubię ją i ja. Pierwszy raz robiłam ją jakieś 10 lat temu, albo i lepiej. Jest pyszna. Spróbujcie, a przekonacie się sami.
Jabłecznik styryjski
Urzekło mnie to ciasto zarówno swoim smakiem, jak i wyglądem. I mam nadzieję, że też się na nie skusicie. Polecam Wam bardzo.
Szarlotka z papierówek
Spodobał mi się wygląd tej szarlotki, taki rustykalny, a do tego mocno zaciekawił dodatek ciasteczek amaretti do masy jabłkowej. Smak przeszedł moje oczekiwania. Musicie koniecznie sami się przekonać.
Wyjątkowa szarlotka
Delikatny biszkopt, jabłka otoczone kwaskowatą galaretką, a na wierzchu słodki krem budyniowy, posypany chrupiącym kokosem. Wspaniałe. Zresztą, przekonajcie się sami. Polecam bardzo!
Jabłecznik z kruszonką
Uwielbiam jabłeczniki i szarlotki. Ten zapach w domu… Cudowny. Dzisiejsze ciasto już od jakiegoś czasu zerkało na mnie i zachęcająco uśmiechało się do mnie.
Szarlotka z pianką
Przyszła w końcu pora i na nią, choć żałuję że nie wcisnęłam jej gdzieś bliżej w kolejce, bo jest przepyszna! Kruche ciasto, mnóstwo jabłek i na koniec delikatna pianka. Idealna!
Jabłecznik
Cudowne ciasto! Tak w dwóch słowach mogę opisać to, co udało mi się upiec. Jadłam wiele ciast z jabłkami i każde jest dla mnie wyjątkowe i pyszne, bo bardzo je lubię, ale TO ciasto jest inne.
Szarlotka tradycyjna
Już od dłuższego czasu chodziła za mną… Nie wiem, czy to przez tą jesienna aurę, czy przez to, że tyle pięknych jabłek w warzywniakach. Może i jedno i drugie. Więc kiedy zobaczyłam na blogu Słodkie fantazje ten przepis długo się nie zastanawiałam.
Ciasto maślano – śmietankowe z jabłkami
Miałam wielką ochotę na ciasto z jabłkami. Ale miałam też warunki, jakie musi spełniać. Chciałam, żeby było w smaku maślane, delikatne a za razem puszyste jak puch. Przeglądnęłam sporą ilość przepisów, ale jakoś żaden mnie nie zachwycił.
Jabłecznik półfrancuski
Zawsze lubiłam ciasta z jabłkami. Najbardziej chyba ten zapach rozchodzący się po domu, gdy ciasto się piecze. Kruchość ciasta i smak cynamonu sprawia, że chce się sięgać po następny i następny kawałek. A to, że niektórym kojarzy się z jesienią? Cóż, wiosna to czas, gdy dni deszczowych i pochmurnych również nie brakuje.