Szarlotka Eweliny z budyniem | Ewelina's apple pie with custard

Szarlotka Eweliny z budyniem

I kolejne ciasto napakowane jabłkami. Jabłka są w dużych kawałkach, więc bardzo mocno wyczuwa się je w cieście. A do tego zalane są pysznym budyniem waniliowym. Całość pokrywa delikatna masa z migdałami. Nie można obok tego ciasta przejść obojętnie:) Robiłam już niejednokrotnie szarlotkę z budyniem, ale ten przepis ze wszystkich przetestowanych przeze mnie jest najlepszy. Dlatego zapraszam Was do częstowania się ciastem i polecam bardzo!

Przepis dostałam od Eweliny i bardzo jej dziękuję!:) Wprowadziłam niewielkie zmiany i podaję już moją wersję.

Szarlotka Eweliny z budyniem | Ewelina's apple pie with custard

Składniki na ciasto półkruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 125g masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ew. łyżka zimnej wody

Masło posiekać, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby, można dodać łyżkę zimnej wody.
Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć dno blaszki. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Masa budyniowa:

  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 litr mleka
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 4 łyżki cukru

Z litra mleka odlać 3/4 szklanki i rozprowadzić w nim budyń. Pozostałe mleko wraz z cukrami zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzony budyń i zagotować. Gotować kilka minut, do zgęstnienia.

Dodatkowo:

  • 7 dużych jabłek (szara reneta lub antonówka)
  • 125g masła
  • 200g migdałów w płatkach
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • pół szklanki cukru pudru

Masło rozpuścić dodać migdały i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. W tym czasie przygotować masę jajeczną.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym. Na koniec delikatnie wmieszać do masy jajecznej migdały.
Jabłka obrać podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Poukładać ściśle na przygotowanym, i schłodzonym spodzie. Zalać budyniem i wyrównać. Na wierzch wylać masę z migdałami.

Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Następnie wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Szarlotka Eweliny z budyniem | Ewelina's apple pie with custard

Szarlotka Eweliny z budyniem | Ewelina's apple pie with custard

Smacznego!


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

45 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Basia W
Basia W
6 lat temu

Zobaczylam przepis, przeczytalam recenzje, ktore sa mieszane i postanowilam sie przekonac sama jakie to ciacho jest. Pieczenie to moja pasja i zajmuje sie tyl od lat. w trakcie robienia juz wiedzialam, ze to nie to, skonczylam jednak i niestety nie bylam mile zaskoczona. Kolejny przepis, ktory zaskakuje mnie dlaczego ludzie zadowalaja sie byle czym. Wystarczyloby wprowadzic kilka zmian(zamiast zbyt gestego bez jakosci kupnego budyniu zrobic wlasny i kremowy np wedlug przepisu Lebkowskiego z przepisu tarty z jablkami pod beza, i to ciasto byloby o niebo lepsze..poza tym to jest deser a wcale nie jest slodki… uzylabym tez zmielonych migdalow bo… Czytaj więcej »

Dorota
Dorota
7 lat temu

No mnie niestety nie przekonało. Ciasto mi się rozsypuje, ale to akurat pewnie jakiś błąd popełniłam. Jabłek za dużo, a przede wszystkim jak bym robiła drugi raz, to nie kladlabym ich bezpośrednio na ciasto, bo się w ogóle z nim nie skleily, więc najpierw polozylabym trochę budyniu. A budyniu jak dla mnie zdecydowanie zbyt dużo, przez to ciasto jest mdłe 🙁 szkoda, bo zapowiadało się super.

agata
agata
7 lat temu

Upiekłam zgodnie z przepisem ale budyń jest za gesty myślę ze 2 wystarczy a góra za tłusta i bardzo się kruszy brakuje mi przypraw do jabłek typowej do szarlotek lub zwykłego cynamonu

Ola
Ola
8 lat temu

Jak na ciasto z budyniem wyszło całkiem dobre 🙂 Wszystko ok 🙂

Albina
Albina
8 lat temu

Dla mnie niestety nie wyszło tak jak powinno. Oczywiście robiłam zgodnie z przepisem. Napewno jablka pokroje drobniej następnym razem. Ale za jagodzianki jestem Ci dozgonnie wdzięczna☺️

Agnieszka
Agnieszka
9 lat temu

Siedzi w piekarniku 🙂 bardzo dużo jabłek wyszło. Ledwo mi się masa z migdałami zamieściła. Zobaczymy co z tego będzie 🙂

agus
agus
9 lat temu
Reply to  Agnieszka

ciasto się upiekło ale według mnie nie jest za dobre.. budyń nie rozpłynął się po jabłkach, dodatkowo jest bardzo gęsty i mało słodki (robiłam zgodnie z przepisem). Nie smakuje mi. Chyba wolę klasyczne szarlotki.

agula
agula
9 lat temu

wspanialy przepis, niestety moje ciasto było cale 15 min panowie oraz rodzinka pochłoneli w tempie ekspresowym 🙁

kajka
kajka
9 lat temu

Super przepis dziś go wypróbowałam i na pewno jeszcze nie jeden raz go wyprobuje poprostu coś pysznego

Tośka
Tośka
9 lat temu

Zachęcający przepis, spróbuję go upiec. Potem wydam opinię, wygląda apetycznie , a smak określę po skonsumowaniu. Pozdrawiam.

pieguska
10 lat temu

Ten przepis muszę wypróbować – uwielbiam szarlotkę a takie połączenie z masą budyniową musi być super ! Zbliża się słodka sobota… ^^
Pozdrawiam

KAROLINA
KAROLINA
10 lat temu

piekarnik nastawić na termoobieg czy nie?

len
len
10 lat temu

A co z resztą białek??

Kotka_Pusia
Kotka_Pusia
10 lat temu

Myślisz, że jagody (zamiast jabłek) nadadzą się do tego ciasta? 🙂

czoubaka
czoubaka
10 lat temu

Kiedy przeczytałem, że budyniowe od początku wiedziałem, że wyjdzie ekstra 🙂 ogólnie jestem fanem tego “medium” 🙂 wyszło happysensation do kruca fuxa :)) Połowę ciasta zmodyfikowałem po swojemu, za część wkładu owocowego posłużyły dodatkowo świeżutkie wisienki, postawiłem bonusowo na przetestowany przeze mnie wypełniacz z jabłek prażonych (z Gomaru) co prawda z waniliną ale lubię takie sensownie posłodzone że light, A BUDYŃ.. tego właśnie mi trzeba było 🙂

czoubaka
czoubaka
10 lat temu

Jak przeczytałem, że budyniowe od początku wiedziałem, że wyjdzie ekstra 🙂 ogólnie jestem fanem tego “medium” 🙂 wyszło happysensation do kruca fuxa :)) Połowę ciasta zmodyfikowałem po swojemu, za część wkładu owocowego posłużyły dodatkowo świeżutkie wisienki, postawiłem bonusowo na przetestowany przeze mnie wypełniacz z jabłek prażonych (z Gomaru) co prawda z waniliną ale sensownie posłodzone że light, A BUDYŃ.. tego właśnie mi trzeba było 🙂

Gosia
Gosia
10 lat temu

Czy dobrze zrozumiałam-na wierzchu ciasta jest warstwa jajeczno-migdałowa? Czy nie powinna być jeszcze warstwa ciasta kruchego?
Obawiam się, że ta warstwa bezowa może mi się spiec podczas dlugiego pieczenia. Proszę o odpowiedź

giga197
giga197
10 lat temu

Wlasnie upieklam, jeszcze ciepla, ale wspaniale mieciutka,Wspanialy przepis.Smak napewno tez wspanialy,Jak ostygnie i spròbujemy dam znac jaka wyszla w smaku.Ale jak przepis taki fajny to nie moze byc nie smaczna.Pozdrawiam

cukrowawrozka
10 lat temu

Jabłka i budyń najlepsze połączenie <3

evik
evik
10 lat temu

Swietny przepis – dzis bede piekla.Mam pytanie: czy budyn ma byc zimny czy goracy?I czy mozna zastapic platki migdalow mielonymi orzechami laskowymi?Dziekuje i pozdrawiam.

evik
evik
10 lat temu
Reply to  Asiek

Mimo tego,ze użyłam do bezy mielonych orzechów ciacho wyszło przepyszne.Jedynym minusem jest to,ze już go nie ma 🙂 Nastepnym razem zrobię z migdałami.Dziękuję za przepis ipozdrawiam cieplutko.

pieczarka mysia
10 lat temu

Uwielbiam szarlotki z budyniem, tez musze zrobic, bo mi smaka narobilas 🙂

Nemi
10 lat temu

Wow, rewelacja!!

Majana
10 lat temu

Obłędnie wygląda to ciasto Asiu! Zjadłabym kawałek dobrej szarlotki, a Twoja jest pyszna. Wiem to! 🙂

Ela Dz
10 lat temu

Pamiętam jak pierwszy raz piekłam jabłecznik z budyniem. Domownicy uważali, że oszalałam a ja z każdą minutą byłam coraz bardziej przepełniona obawami. Jednak…efekt końcowy był powalający. Cisto na dobre zagościło w moim domu. Ja jestem fanką bardzo kruchych spodów i daję mąkę pół na pół z ziemniaczaną. Pozdrawiam 🙂

Inspirowane Smakiem
10 lat temu

A ja nigdy nie próbowałam połączenia jabłek i budyniu. Ale robiłam budyń z rabarbarem i ciasto było pyszne, więc pewnie i tu by się sprawdziło, szczególnie, że jabłka są o wiele słodsze.

dusia
10 lat temu

bardzo lubię taką, oj muszę też zrobić

Magda Lena
Magda Lena
10 lat temu

DZIĘKI,DZIĘKI ,DZIĘKI za ten PrzeWspanialy przepis 😀
Nie mogę sie doczekać jak go wyprobuje!
Budyń,jabłka ojojoj UWIELBIAM!!!!!!

wedelka
10 lat temu

Fajny pomysł z połączeniem jabłek z budyniem. Nie jadłam jeszcze takiej szarlotki, ale zapowiada się ciekawie 🙂

Malwinka
10 lat temu

Takiej szarlotki nie jadłam, ale podoba mi się ten pomysł z dodatkiem budyniu 🙂

iza
10 lat temu

ale apetytu na ciasto mi zrobiłaś