Szarlotka tatrzańska

4.76 avg. rating (95% score) - 21 votes

Jesień to czas, gdy ma się szczególną ochotę na szarlotkę. Przynajmniej ja tak mam :). Zapach, jaki się rozchodzi po domu, gdy szarlotka się piecze, to jeden z moich ulubionych. I chyba tylko za to lubię jesień. Szarlotka tatrzańska od dawna plątała mi się po głowie i w końcu postanowiłam ją zrobić. Bardzo kruche ciasto (u mnie trochę za grubo rozwałkowane) i cała masa pysznych jabłek. To lubię najbardziej – gdy jabłek jest tak dużo. Ta szarlotka od dziś jest moją ulubioną, zaraz po szarlotce tradycyjnej:). Zapraszam Was na poczęstunek i zachęcam do wypróbowania przepisu. Polecam bardzo!

Przepis znaleziony na GP.

Szarlotka tatrzańska | Tatra apple pie

Składniki na ciasto kruche:

  • 1/2 kg krupczatki
  • 250g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bez, jak zwykle zapomniałam)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, dodać posiekane masło i zagnieść szybko kruche ciasto. Można oczywiście zagnieść ręcznie, pamiętając, aby nie ogrzewać zbytnio ciasta dłońmi. Gotowe ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3.
Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć większą część ciasta. Schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę. Przed wyłożeniem jabłek można ciasto podpiec (10-15 minut w temperaturze 190°C).

Wypełnienie:

  • ok. 2,5 – 3kg jabłek (najlepsza będzie szara reneta, antonówka)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • kilka łyżek cukru (do smaku, w zależności od słodkości jabłek)

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na cienkie plasterki – najlepiej przy pomocy maszynki. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
Na schłodzony spód wyłożyć pokrojone w plasterki jabłka. Na górę zetrzeć resztę ciasta.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć, przestudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Szarlotka tatrzańska | Tatra apple pie

Szarlotka tatrzańska | Tatra apple pie

Szarlotka tatrzańska | Tatra apple pie

Szarlotka tatrzańska | Tatra apple pie

Smacznego!

 


Aktualności od Słodkiej Babeczki

Jeśli ciekawi jesteście nowych wypieków, tortów lub szukacie kontaktu ze mną - zapraszam na profil Facebook.com/slodkie.przepisy:

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Szarlotki i jabłeczniki, z owocami i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

23
Dodaj komentarz

avatar
18 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
AsiekladysavageMyszapieguskadoris Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o
ladysavage
Gość
ladysavage

jaka śmietana???? 18% 12% czy 30 %

Mysza
Gość
Mysza

Pyszna szarlotka, mniam.
Piekę juz kolejne ciasto, tym razem ze śliwkami. Jak tak dalej pójdzie to na wiosnę trzeba będzie iść na dietę.

pieguska
Gość

Jeżeli zastanawiacie się jeszcze nad tą szarlotką czy warto zrobić – ją TRZEBA zrobić 🙂 jest pyszna, dogodzi największym szarlotkożercom 🙂 Polecam 🙂

doris
Gość
doris

Właśnie jem pierwszy kawałek. Ciasto wyszło przepyszne!

ewa
Gość

jest pyszna! jedna z lepszych jakie próbowałam,jeszcze nie raz ją zrobię 🙂

matka_Wariatka
Gość

dziękuję za przepis, szarlotka jest przepyszna 🙂

ZO
Gość
ZO

świetny przepis, używam go od kilku lat z tą, różnicą, że między spód a jabłka sypie się 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny. W powyższym przepisie jest luka -> rozumiem, że jabłka trzeba wymieszać z cukrem i cynamonem???

Kinga
Gość
Kinga

Witam
Czy zamiast jabłek mogę dać rabarbar? Czy wtedy mi sie rozejdzie to ciasto? 🙂

f-cia
Gość
f-cia

ja do jabłek daję 5-7 łyżek brązowego cukru plus waniliowy oraz 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki kamisa (imbir, gałka, goździk, kardamon, cynamon) i 1 łyżeczkę cynamonu. br azowy cukier daje karmelowy posmak. polecam z lodami pistacjowymi grycana lub domowymi 🙂 to moja najlepsza szarlotka a za nią szarlotka z bezą 🙂

nessy
Gość
nessy

Przepiękna i przesmacznie wyglądająca!!! muszę zrobić:)

Aleksandra
Gość

Uwielbiam tatrzańską :):) to jedna z moich ulubionych 🙂

wiosenka27
Gość

Piekłam w ubiegłym roku po raz pierwszy i bardzo nam smakowała:)

wedelka
Gość

Wypełniona jabłkami po brzegi. Takie szarlotki właśnie lubię 🙂

Ewa Capri
Gość

moja ulubiona, żałuję, że nie mam sprzętu do cięcia plasterków, może spróbuję na ostrzu, które jest z boku tarki do jarzyn? Twoja wygląda perfekto 🙂

justka2712
Gość

Wygląda idealnie! 🙂

Justyś
Gość

śliczna, też gościła ostatnio u mnie na blogu. 🙂

moje pasje
Gość

Uwielbiam ją! Też robiłam i jest to zdecydowanie najlepsza z szarlotek!

iza
Gość

bardzo ją lubię i muszę zrobic powtórkę 😉 dzięki za przypomnienie