Jesień to czas, gdy ma się szczególną ochotę na szarlotkę. Przynajmniej ja tak mam :). Zapach, jaki się rozchodzi po domu, gdy szarlotka się piecze, to jeden z moich ulubionych. I chyba tylko za to lubię jesień. Szarlotka tatrzańska od dawna plątała mi się po głowie i w końcu postanowiłam ją zrobić. Bardzo kruche ciasto (u mnie trochę za grubo rozwałkowane) i cała masa pysznych jabłek. To lubię najbardziej – gdy jabłek jest tak dużo. Ta szarlotka od dziś jest moją ulubioną, zaraz po szarlotce tradycyjnej:). Zapraszam Was na poczęstunek i zachęcam do wypróbowania przepisu. Polecam bardzo!
Przepis znaleziony na GP.
Składniki na ciasto kruche:
- 1/2 kg krupczatki
- 250g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bez, jak zwykle zapomniałam)
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, dodać posiekane masło i zagnieść szybko kruche ciasto. Można oczywiście zagnieść ręcznie, pamiętając, aby nie ogrzewać zbytnio ciasta dłońmi. Gotowe ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3.
Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć większą część ciasta. Schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę. Przed wyłożeniem jabłek można ciasto podpiec (10-15 minut w temperaturze 190°C).
Wypełnienie:
- ok. 2,5 – 3kg jabłek (najlepsza będzie szara reneta, antonówka)
- 2 łyżeczki cynamonu
- kilka łyżek cukru (do smaku, w zależności od słodkości jabłek)
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na cienkie plasterki – najlepiej przy pomocy maszynki. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
Na schłodzony spód wyłożyć pokrojone w plasterki jabłka. Na górę zetrzeć resztę ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć, przestudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
jaka śmietana???? 18% 12% czy 30 %
12 lub 18 %(gęsta)
Pyszna szarlotka, mniam.
Piekę juz kolejne ciasto, tym razem ze śliwkami. Jak tak dalej pójdzie to na wiosnę trzeba będzie iść na dietę.
Jeżeli zastanawiacie się jeszcze nad tą szarlotką czy warto zrobić – ją TRZEBA zrobić 🙂 jest pyszna, dogodzi największym szarlotkożercom 🙂 Polecam 🙂
Właśnie jem pierwszy kawałek. Ciasto wyszło przepyszne!
jest pyszna! jedna z lepszych jakie próbowałam,jeszcze nie raz ją zrobię 🙂
Zdecydowanie jedna z lepszych 🙂
Pozdrawiam!
dziękuję za przepis, szarlotka jest przepyszna 🙂
Cieszę się! 🙂
świetny przepis, używam go od kilku lat z tą, różnicą, że między spód a jabłka sypie się 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny. W powyższym przepisie jest luka -> rozumiem, że jabłka trzeba wymieszać z cukrem i cynamonem???
Gdy jabłka są bardzo soczyste też posypuję bułką tartą. Lukę już poprawiłam 🙂
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Witam
Czy zamiast jabłek mogę dać rabarbar? Czy wtedy mi sie rozejdzie to ciasto? 🙂
Nie, to jest zdecydowanie szarlotka. Jeśli chcesz ciasto z rabarbarem, polecam tartę z rabarbarem i bezą.
ja do jabłek daję 5-7 łyżek brązowego cukru plus waniliowy oraz 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki kamisa (imbir, gałka, goździk, kardamon, cynamon) i 1 łyżeczkę cynamonu. br azowy cukier daje karmelowy posmak. polecam z lodami pistacjowymi grycana lub domowymi 🙂 to moja najlepsza szarlotka a za nią szarlotka z bezą 🙂
Przepiękna i przesmacznie wyglądająca!!! muszę zrobić:)
Uwielbiam tatrzańską :):) to jedna z moich ulubionych 🙂
Piekłam w ubiegłym roku po raz pierwszy i bardzo nam smakowała:)
Wypełniona jabłkami po brzegi. Takie szarlotki właśnie lubię 🙂
moja ulubiona, żałuję, że nie mam sprzętu do cięcia plasterków, może spróbuję na ostrzu, które jest z boku tarki do jarzyn? Twoja wygląda perfekto 🙂
Wygląda idealnie! 🙂
śliczna, też gościła ostatnio u mnie na blogu. 🙂
Uwielbiam ją! Też robiłam i jest to zdecydowanie najlepsza z szarlotek!
bardzo ją lubię i muszę zrobic powtórkę 😉 dzięki za przypomnienie