Wyjątkowa szarlotka / Exclusive apple pie

Wyjątkowa szarlotka

Ciasto z jabłkami chodziło za mną już od jakiegoś czasu. Tylko nie do końca wiedziałam, czego tak naprawdę chcę. I gdy znalazłam to ciasto, długo się nie zastanawiałam. Bo co z tego, że teraz nie sezon na jabłka? Jak mi się właśnie jabłek zachciało:). Delikatny biszkopt, jabłka otoczone kwaskowatą galaretką, a na wierzchu słodki krem budyniowy, posypany chrupiącym kokosem (musiałam się mocno hamować, żeby nie wyjeść całej posypki). Wspaniałe. Zresztą, przekonajcie się sami. Polecam bardzo!

Przepis znaleziony na blogu O pysznym jedzeniu.

Wyjątkowa szarlotka / Exclusive apple pie

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać dodawać partiami cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując po każdym. Mąkę z proszkiem przesiać i dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera.

Blaszkę o wymiarach 25x30cm (piekłam w 25×25, ale ciasto wyszło bardzo wysokie i miałam problem ze zmieszczeniem masy budyniowej, więc proponuję większą blachę) dokładnie wysmarować tłuszczem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowany biszkopt przełożyć do blaszki, wyrównać.

Piec w temperaturze 170°C przez 35 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Masa jabłkowa:

  • 3 galaretki cytrynowe (paczka 75g)
  • 5-6 średniej wielkości jabłek
  • 3 szklanki gorącej wody

Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Wsypać do gorącej galaretki i wymieszać. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ja na ostudzony biszkopt.

Krem:

  • pół litra mleka
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200g miękkiego masła

Z pół litra mleka odlać pół szklanki i rozprowadzić w nim mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią. Do gotującego mleka wlać masę mączną i ugotować budyń. Ostudzić.

Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Zmiksować na gładką masę. Gotowy krem wyłożyć na galaretkę.

Posypka:

  • 100g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru
  • 100g margaryny lub masła (proponuję dać mniej, tak z 70g, bo bardzo dużo masła zlałam)

Wszystkie składniki na posypkę zarumienić na patelni, stale mieszając. Przestudzić, zimną posypać krem.

Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Wyjątkowa szarlotka / Exclusive apple pie

Wyjątkowa szarlotka / Exclusive apple pie

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

79 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Smaczni Przyjaciele
10 lat temu

Ja też mam problem z galaretką, ponieważ nie chce mi stężeć – nawet po dodaniu dwóch porcji żelatyny. Zastanawiam się czy to nie zależy od kwasowości jabłek (tak jak np. nie można zalewać kiwi galaretką, bo nie wyjdzie). Mam jeszcze pytanie odnośnie kremu budyniowego – mój prawie się zważył – wydaje mi się, że mój proces miksowania trwał troszkę za długo, czy to może być przyczyna złej konsystencji masy.
Biszkopt natomiast wyszedł wspaniale – musiałam odciąć z 1.5cm, bo wyszedł za wysoki. Mam nadzieję, że galaretka mi się w końcu uda, bo nie mogę się doczekać tego ciasta. 🙂

Smaczni Przyjaciele
10 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję! Faktycznie stężała!

Beata
Beata
11 lat temu

Witaj Najsłodsza Babeczko.
Mam pytanie…czy nie potrzeba nasączać biszkoptu ? czy nie będzie zbyt suchy?
czy masa jabłkowa wystarczy aby go zmiękczyć?
Pozdrawiam.
Beata

Martysiaa
Martysiaa
11 lat temu

Ciasto jest przepyszne ! Jestem początkującą w dziedzinie pieczenia ciast i muszę przyznać, że biszkopt wyszedł mi za drugim razem, może dlatego że należy go włożyć do jeszcze rozgrzewającego się piekarnika (przynajmniej mi tak wyszło) ale reszta wyszła wyśmienicie! Polecam!

ala
ala
11 lat temu

Babeczko, ratuj!
moja galaretka nie chce zastygnąć. Nie wiem co źle zrobiłam.

pieczarka mySia
11 lat temu

Jest idealna! Uwielbiam takie szarlotki <3

ulka
ulka
11 lat temu

Zrobiłam, jestem zachwycona. Ciasto zostaje na dłużej w moim menu na różne okazje jak i bez okazji. Przepyszne i bardzo efektowne. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam 😀

Renata
Renata
11 lat temu

Wykonałam je przed chwilą i już nie mogłam się powstrzymać od skosztowania chociaż kawałka. Pychotka!!! Zobaczę, co powiedzą inni konsumenci mojego ciasta.
Dziękuję za przepis i pozdrawiam cieplutko w ten mroźny dzionek. Renia

Dorcia
Dorcia
12 lat temu

Wczoraj upiekłam i powiem szczerze, że ciasto jest naprawdę wyjątkowe. Wszystkim bardzo smakowało! Wszystkie pani przepisy są warte tego by je wypróbować. Dziękuję za inspiracje:)

iwona
iwona
12 lat temu

Witam! Ciasto bardzo przypomina Trociniaka,z tym ze tutaj w tym ciescie sa galaretki agrestowe.Pozdrawiam! Dodam ze ciasto jest bardzo smaczne.

monika_k3
monika_k3
12 lat temu

ciasto ciekawie wygląda…mam pytanie, te proporcje na jaką blaszkę są? (wymiary).

olka
olka
12 lat temu

Pięknie wygląda,zaraz lecę po składniki i piekę,mam nadzieję ,że wyjdzie pyszne:)

Edyta
Edyta
12 lat temu

Jak już wcześniej wspomniałam byłam zachwycona tym ciastem, gdy kolejny raz naszła mnie na nie ochota okazało się że w lodówce był brak mleka, masła, no i wiórków kokosowych…lecz zostały mi 2 woreczki śmietanki 30% i czekolada deserowa…
A więc zamiast kremu budyniowego z prażonymi wiórkami ubiłam bita śmietanę z 3 łyżkami cukru pudru i 4 łyżeczkami żelatyny a na wierzch posypałam startą czekoladę..
Wyszło równie rewelacyjnie jak ta pierwsza wersja ! Naprawdę gorąco polecam !
Przez te “eksperymenty”teraz będę miała ogromne dylematy za każdym razem a mianowicie którą wersję wybrać 😉

Liwiao
Liwiao
12 lat temu

To ciasto ma swoją nazwę – nazywa się “trociniak”

Misia
Misia
12 lat temu

Ciasto wyszło PRZEPYSZNE i wyjątkowo delikatne! ;D
Mi w szczególności przypadło do gustu takie wyjęte na kilkanaście minut z lodówki, jest wtedy takie mięciusie i rozpływające w ustach…:>
Jeszcze nigdy nie udało mi się upiec tak puszystego biszkoptu jak ten 😉
A posypka ? Mmmm….teraz już wiem co będę przyrządzała gdy w domu brak składników a nachodzi nas chęć na coś słodkiego, naprawdę jest pyszna 😉
Ciasto warte uwagi GORĄCO POLECAM!!! ;]

Marzenna
Marzenna
12 lat temu

Wspaniały przepis…zrobiłam …teraz spróbuję z wiśniami:)
Dziękuję i pozdrawiam:)

Marzenna
Marzenna
12 lat temu
Reply to  Asiek

Zrobiłam z wiśniami i galaretką wiśniową. Zakalca ani śladu:)
Pycha… wzięłam wiśnie – szklanki.
Jeszcze raz dzięki za przepyszne ciasto… będzie u mnie w różnych odmianach:)
Pozdrawiam:)

Cicha
12 lat temu

Zrobiłam w weekend 😉

Cicha
12 lat temu
Reply to  Asiek

Ja nie będę obiektywna, bo obecnie jestem w ciąży na etapie mdłości i nudności i nie najlepiej ciasto na mnie wpłynęło… ale! Wszystkim smakowało, łącznie z tym, że zostałam przez trzy osoby poproszona o przepis.

Kasia Majewska
12 lat temu

Nie jestem wielką fanką ciasta z jabłkami. Nawet za pyszną szarlotka mojej mamy nie do końca przepadam. Ale muszę przyznać, że ten przepis mnie zaciekawił i postanowiłam go wypróbować. Ciasto zrobiło doskonałe wrażenie nie tylko na mnie, ale również na całej mojej rodzinie, która mogła spróbować mojego wypieku w niedzielne popołudnie w ogrodzie. Połączenie budyniu z jabłkami oraz kokosem daje doskonały smak. Polecam.

zufik
12 lat temu

Ależ u mnie jak najbardziej sezon już się zaczął na jabłka z powodu ich wczesnego spadania z drzew, nie wiem czy to upał czy co…u nas szarlotka co parę dni;) Twoja bardzo apetyczna..pozdrawiam

mariola1975
12 lat temu

Wygląda apetycznie,robię podobny jabłecznik tylko ostatnio użyłam prażonych jabłek z Ldl a i wyszło super.

Barrett
Barrett
12 lat temu

Jaka jest jednostka miary galaretki cytrynowej w przypadku masy jabłkowej?? To po prostu mówi 3. Dzięki.

Barrett
Barrett
12 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję!

Barrett
Barrett
12 lat temu
Reply to  Barrett

Przepraszam, więc masz na myśli 3 x 75 gramów lub łącznie 75 gramów? Wybacz moją niewiedzę!

myfudo
12 lat temu

Uwielbiam warstwy…Nie mogę się doczekać weekendu, na pewno trzeba będzie to zrobić wcześniej.

Kaś
12 lat temu

bajeczna! szczególnie masa jabłkowa zachwyca

Magda
Magda
12 lat temu

No właśnie tak myśle żeby Teściowi na imieny zrobić. Myślałam że będe musiała wymienić po prostu galaretke na inny smak, ale dodam cukru,dziękuje.

Magda
Magda
12 lat temu

Jeszcze będe dociekliwa (za co przepraszam). Przepis spisany, tylko tak się zastanawiam czy przez te galaretki cytrynowe ciasto nie jest kwaskowe albo mało słodkie?Bo my lubimy na bardzo słodko ;-).

bernadeta
12 lat temu

mistrzostwo świata! wow.

Magda
Magda
12 lat temu

Migdały-cudownie, bo uwielbiam,dziękuje za odpowiedź,jak tylko skończe z moją dietą-piękę.

Perfect Party
12 lat temu

A ja jednak wolę szarlotkę w tradycyjnej wersji 😉

wiosenka27
12 lat temu

Przepyszne ciasto:)

Gosia
12 lat temu

Wygląda tak apetycznie, że aż chcę się skusić 🙂

Gabi
Gabi
12 lat temu

Ja to mam szczęście! Zamieszkując w nowym domu nie wiedziałam, że to Asia będzie moją sąsiadką. A teraz, jestem nieoficjalnym kiperem Jej ciast:) I powiadam Wam, KAŻDE jest niezwykle pyszne. Szarlotka była wprost boska! Mój Mąż jest oddanym fanem twórczości Asi:)))

Ola
12 lat temu

świetne! efekt końcowy powalający

Magda
Magda
12 lat temu

Wygląda bosko! Pytanko malutkie, czym można zastąpić wiórki kokosowe? Niestety nie jestem ich w stanie przełknąć a to ciacho mam chęć zrobić.

martex.82
12 lat temu

cudna, piękne, apetyczne zdjęcia, też wbrew panującym owocom sezonowym chętnie spałaszowałabym jakąś szarlotkę. Robiłam bardzo podobne ciasto, trociniaczka, z tym, że biszkopt przecinałam na 2 blaty i krem budyniowy stanowił 2 warstwy.

moje pasje
12 lat temu

Fantastyczna Asiu!!! Taka elegancka i ten kokos…. mmmmm…. uwielbiam 🙂 To musi być pyszne 😀 Pozdrawiam Cię cieplutko !!!!!
PS. a jak tam ząbek?

Justin&Dorothy
12 lat temu

Wow… Jaka wysoka ta szarlotka!! Cudna 🙂

strawberries@cream
12 lat temu

Ten krem strasznie mnie zachęca do spróbowania:)))

Antenka
12 lat temu

piękne ciacho! wygląda niesamowicie!:)

Aleksandra
12 lat temu

boskie!!

Izaa
12 lat temu

no ciekawe ciekawe 😉 musi być pyszne to ciasto :))) pozdrawiam

alebabka.blogspot.com
12 lat temu

Moja droga zjadłabym sama całą blachę takiego ciasta:) IDEALNE!!!

Margarytka
12 lat temu

Bardzo mi się podoba to ciacho… tylko już kombinuję jak zmniejszyć ten biszkopt, bo nie przepadam za ciastami na takim wysokim biszkopcie – zapychają mnie niemiłosiernie i potem mam czkawkę 🙂
I oczywiście już mi się otworzyła szufladka “kombinacje” i po głowie chodzą mi porzeczki w galaretce porzeczkowej… Aleś teraz Asiu narobiła, nie tylko ślinianki ale i wyobraźnię mi pobudziłaś 🙂

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
12 lat temu

Taka torcikowa szarlotka! Pyszności i jak pięknie się prezentuje!

Majana
12 lat temu

Jaka doskonała! Piękna ,pyszna, pachnąca. O tak, rozmarzyłam się.
Pozdrawiam:)

abbra
12 lat temu

Nie dziwię się , że Ci się zachciało TAKIEJ szarlotki – sama bym zjadła chętnie kilka kawałków !
To co , że nie pora 😉 [ kiedyś latem zdarzyło mi się upiec piernik, bo miałam na niego ogromną ochotę ] 🙂

Dietetyczne fanaberie
12 lat temu

Wygląda iście królewsko! 🙂

karmel-itka
12 lat temu

normalnie… szczęka mi opadła!