Szarlotka tradycyjna

4.07 avg. rating (81% score) - 30 votes

Już od dłuższego czasu chodziła za mną… Nie wiem, czy to przez tą jesienna aurę, czy przez to, że tyle pięknych jabłek w warzywniakach. Może i jedno i drugie. Więc kiedy zobaczyłam na blogu Słodkie fantazje ten przepis długo się nie zastanawiałam. Szarlotka jest cudownie pachnąca cynamonem i bardzo, bardzo smaczna. Przepis zmieniłam do własnych potrzeb. Polecam!

Szarlotka tradycyjna

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 225g masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 3/4 szklanki cukru

W misie miksera umieścić mąkę i cukier. Wymieszać. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło oraz żółtka i zmiksować razem. Na koniec dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Gotowe uformować w kulę i wsadzić do lodówki na 30 minut.

Składniki na masę jabłeczną:

  • 3kg jabłek
  • szklanka cukru ( w zależności od jabłek, można dać więcej lub mniej)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Umyte jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Wykroić gniazda. Pokrojone jabłka umieścić w dużym garnku, dolać odrobinę wody i poddusić. Gdy zmiękną dodać cukier i cynamon i dalej dusić. Jabłka powinny być bardzo miękkie, ale należy uważać aby nie zrobiła się „papka”. Powinny być widoczne kawałki jabłek. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i poddusić jeszcze około  minuty, mieszając.

Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć połowę przygotowanego ciasta, posypać lekko bułką tartą aby wchłonęła wilgoć z jabłek. Na to wyłożyć masę jabłkową. Wszystko przykryć drugą częścią ciasta.

Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Szarlotka tradycyjna

Smacznego!

 


Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia



Przepis bierze udział w akcji:

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Szarlotki i jabłeczniki, z owocami i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

33
Dodaj komentarz

avatar
24 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
25 Comment authors
WeronikaAsiekElajerry61Monika Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o
Weronika
Gość
Weronika

Przepyszne! Chciałam upiec cokolwiek żeby wykorzystać żółtka pozostałe po bezach. Ta szarlotka przeszła jednak moje najśmielsze oczekiwania! Jest super! Będę ją robić częściej!
Tylko mam jedno pytanie . Moja ulubiona blacha do ciasta(20x 37 czy jakoś tak ) jest trochę większa i po prostu na górę brakło mi ciasta. Jak zwiększyć ilość ciasta nie zaburzając proporcji? Dziękuję za odpowiedź

Ela
Gość
Ela

Naprawdę bardzo dobra szarlotka, taka właśnie za mną chodziła! Duża blacha zniknęła szybko – robię następne. Pyszne, i co mnie zdziwiło – bez proszku do pieczenia! Extra.

jerry61
Gość

po całej serii Twoich super serników zatęskniłem za odmianą.Szybka narada rodzinna i…szarlotka tradycyjna w piekarniku!Pozdrawiam z nad wiosennego Bałtyku.

Monika
Gość

Dziś właśnie próbuje zrobić te ciasto.jestem ciekawa jak będzie smakować:)

ew
Gość
ew

dziękuję za przepis 😉 wypróbowałam, pycha!

Pelagia
Gość
Pelagia

Asiu, zrobiłam była przepyszna, pozdrawiam

Olciaky
Gość

Szarlotka palce lizać!

leonkot
Gość

wygląda bajecznie 🙂

lo
Gość

Wygląda jak ideał szarlotki, a ja ciągle szukam najlepszego przepisu. Muszę spróbować. Pozdrawiam.

tastefully
Gość

Między innymi dlatego lubię jesień, bo są pyszne jabłka, z których można robić choćby takie cuda jak ta szarlotka 🙂
Pozdrawiam 🙂

burczymiwbrzuchu
Gość

Ale cudna! U mnie dziś też szarlotka, ale z kremem francuskim i lodami. prawda jest taka, że szarlotka sama w sobie jest cudowna, że nie potrzebuje już dodatków 🙂

co by tu zjeść
Gość
co by tu zjeść

Asiu czy ty chcesz żebym sobie palce obgryzła ?:)) Jak ja mam iść teraz spać ,przecież nie zasnę :)) Wgląda bosko i nawet nie pytam bo wiem że jest pyszna:)Pozdrawiam 🙂

Nemi
Gość

Patrząc na te niezwykle apetyczne zdjęcia mogę się tylko oblizywać jak kot, który czai się na śmietankę:)

karto_flana
Gość

Pyszniutka- zwlaszcza z kleksem bitej smeitany, albo jeszcze lekko ciepla z waniliowymi lodami 🙂

nikol
Gość

Gdybym miała 3 kg jabłek, siedziałabym właśnie w kuchni i robiła tą szarlotkę. Za szarlotkami nie przepadam, mój M nawet nie lubi, ale ostatnio jakoś tak chodzą za mną jabłka i po prostu muszę coś z nimi zrobić 😉
Ta Twoja szarlotka naprawdę do mnie przemawia 😉

Prezydentowa
Gość
Prezydentowa

Profesjonalna Idealna Szarlotka, tak powinno się nazywać to ciasto. A najlepiej umieścić ją jako WZORZEC szarlotki w Sèvres, niedaleko wzorca metra. 😉

slodkiefantazje
Gość
slodkiefantazje

Asiu, piękna Ci wyszła 🙂 Aż sama znów nabralam ochoty na szarlotkę. 😉 I cieszę się, że smakowała. 🙂 pozdrawiam, Kasia

Russkaya
Gość

Ten duży kawałek z bitą śmietaną to dla mnie, tak? :)))) :*

Mirabelka
Gość

Cudnie wygląda to jabłkowe nadzienie 🙂 A u mnie właśnie śliwkowe dzisiaj 😉

asieja
Gość

dużo słodkich jabłek i aromat cynamonu.. tak lubię.

Izaa
Gość

cudnie wygląda!!! aż mi się jeść zachciało:)))

moje pasje
Gość

o mniam 🙂 Ale nabrałam ochoty na szarlotkę 🙂

komarka
Gość

Wygląda zawodowo 🙂 To już znak, że jesień za progiem – u mnie szarlotka i ciasto ze śliwkami to obowiązkowe pozycje o tej porze roku 🙂 Pozdrawiam!

mamabartka
Gość

mniam, chyba sama zrobię szarlotke sypaną….