Szarlotka z pianką

4.58 avg. rating (91% score) - 19 votes

Kiedy jakiś czas temu zobaczyłam tą szarlotkę, zakochałam się w niej bez pamięci. Ale lista wypieków do zrobienia była tak długa, że szarlotka musiała odczekać swoje. Przyszła w końcu pora i na nią, choć żałuję że nie wcisnęłam jej gdzieś bliżej w kolejce, bo jest przepyszna! Kruche ciasto, mnóstwo jabłek i na koniec delikatna pianka. Idealna! Niestety, w tym miejscu muszę przyznać, że ja z szarotkami chyba się nie lubimy. Bo nie jest to pierwsza moja szarlotka, ale za każdym razem mam ten sam problem, a mianowicie – jabłka. Jakbym się nie starała, to jabłka zawsze mi się ‘rozłażą’. I nawet jak przed pieczeniem są gęste i zwarte, to po upieczeniu nie chcą pozostać na swoim miejscu:( Tak czy owak, nie przestaję ich piec, z nadzieją, że kiedyś w końcu odwzajemnią moją miłość. Polecam bardzo!

Przepis pochodzi z cudnego bloga Kaś i bardzo za niego dziękuję!

Szarlotka z pianką


Składniki na kruche ciasto:

  • 1,5 kostki masła
  • 4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki gęstej śmietany (u mnie 18%)

Do misy miksera przesiać mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia, wrzucić pokrojone masło i wmieszać tak, by powstały grudki. Następnie dodać żółtka i śmietanę i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Ja wsadziłam do zamrażalnika na 1 godzinę.

Nadzienie:

  • ok 2 kg kwaskowatych jabłek (u mnie szara reneta)
  • 4 łyżki wody
  • 3/4 szklanki cukru (dałam brązowy)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki soku z cytryny

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Włożyć je do garna, zalać wodą, wsypać cukier i cynamon i dusić ok 15 minut pod przykryciem nie mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w soku z cytryny i wlać do jabłek. Wymieszać i gotować jeszcze 2 minuty. Masa powinna być gęsta a jabłka nierozgotowane.

Pianka:

  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • budyń (proszek, u mnie waniliowy, 40g)

Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać pomału cukier cały czas ubijając. Na koniec wmieszać budyń i dokładnie zmiksować.

Blaszkę o wymiarach 35×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na spód 2/3 ciasta, wyrównać dociskając. Podpiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok 10 minut. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Na podpieczony i przestudzony spód wysypać równomiernie 3 łyżki bułki tartej i wyłożyć masę jabłeczną, na masę piankę budyniową a na wierz zetrzeć pozostałe ciasto.

Piec w temperaturze 180°C przez ok 1 godzinę. Ja swoje ciasto po 45 minutach przykryłam folią aluminiową, bo się za szybko przyrumieniło. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Szarlotka z piankąSzarlotka z pianką

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Szarlotki i jabłeczniki, z owocami i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

 

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

42 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Shiraja
6 lat temu

Witaj 🙂
Szarlotka nieziemsko pyszna. Ja do masy jabłkowej dodałam rodzynki a zamiast cynamonu – kardamon. Pięknie pachnie 🙂
Pozdrawiam

Majka
Majka
8 lat temu

Witaj!!! Znam sposób żeby masa jabłkowa nie rozpływała się. Do każdego kilograma utartych jabłek dodaję 1 op galaretki w proszku. Mieszam z masą i gotowe. Dodaję trochę cynamonu, cukru i garść rodzynek. Najczęściej dokladam galaretke o smaku pomarańczowym. Po upieczeniu jest fajny smak jablecznika. Żelatyna zawarta w galaretce wiąże wypływający sok z jabłuszka w czasie pieczenia, (wyczytałam to gdzieś w necie ) Pozdrawiam słodko :)))

Magda
Magda
8 lat temu

Witaj Asiu 😉 mam pytanko, które może wydać się głupie i banalne, ale powiedz mi – tą masę jabłkową wykładamy jeszcze ciepłą (gorącą) na ciasto? czy dopiero jak ostygnie? 😉

Iwona
Iwona
9 lat temu

witaj Asieńko:)
Mam pytanie – jaka jest ta pianka po upieczeniu – ciągnąca czy taka krucha jak beza??? gdzieś kiedyś znalazłam przepis, że do “bezy” dolewa się olej. Chcę to ciasto upiec dzisiaj na jutro i nie wiem, jak się zachowa ta warstwa piankowa.

oczko43
oczko43
9 lat temu

Witaj,
przeczytałam, przygotowałam, posmakowałam. Ciasto bajka, wyszło za pierwszym razem. Dzięki za cudowny przepis.

skakanka
9 lat temu

Piekę tę szarlotkę już drugi raz i muszę przyznać że wychodzi naprawdę pyszna, dziękuję za przepis:)))

Renata
Renata
9 lat temu

dzisiaj zaczynam robić podzielę się swoją mądrością i smakiem:) zobaczymy co z tego wyjdzie:)

Iwona
Iwona
9 lat temu

Zrobiona wczoraj wieczorem, zjedzona dziś na śniadanie. Pyszna, bardzo słodka, warta zachodu.

Magdalena
Magdalena
10 lat temu

Przepis cudowny! Wczoraj pod wieczor pieklam aby na wigilię był już gotowy 🙂 jeszcze nigdy mi taka szarlotka nie wyszła ! Dziękuje i to nie koniec mojej przygody z wypiekami z Waszej strony :))

Ewelina
Ewelina
10 lat temu

A budyń do pianki trzeba najpierw przyrządzić wg przepisu? Czyli z mlekiem?

Ewelina
Ewelina
10 lat temu
Reply to  Asiek

Super 🙂 Dzięki za odpowiedź 🙂 Ciekawa jestem co to wyjdzie 😉

Ewelina
Ewelina
10 lat temu
Reply to  Asiek

Szarlotka wyszła rewelacyjna 🙂 Nie został ani jeden kawałek 🙂 Dzięki za pomoc 😉

Myszata
Myszata
10 lat temu

pyszne! jeszcze ciepłe przed chwilą próbowałam 😉
z tym , że ciasto wyrabiałam ręcznie, jabłka radziłabym jednak mieszać bo mi się tak garczek przypalił ze nie moge doczyścic i piekłam 45 min na termoobiegu.
Dziękuje za przepis i zajrzę tu jeszcze napewno;)

Myszata
Myszata
10 lat temu

szukałam przepisu na szarlotkę, ale nie taką normalną tylko trochę ulepszoną – hmm rzekłabym na wypasie 😉 i znalazłam Twój przepis…
Zabieram się do pieczenia… mam nadzieję, żę wyjdzie doobrze;) lecę po jabłka do sadu 😀

izabela
izabela
10 lat temu

wlasnie pieke 🙂 mam nadzieje , ze bedzie smaczna 😛

ewka
ewka
10 lat temu

piekłam dzisiaj…dosłownie przed chwilą wyjęłam z piekarnika..i jest baaaardzo wysokie 🙂

Kasia
Kasia
10 lat temu

Twój przepis na szarlotkę jest fantastyczny! 🙂 Pierwszy raz w życiu wyszła mi taka jak trzeba. Ciasto świetnie się wyrabiało no i wszyscy chwalili przepyszną masę. Dziękuję bardzo i chętnie będę korzystać z pozostałych Twoich przepisów.

PS. Bardzo podoba mi się Twój blog, jest profesjonalnie prowadzony zarówno pod względem merytorycznym jak i graficznym. Zdjęcia są niesłychanie apetyczne 😉

Pozdrawiam! 🙂

justyna
justyna
10 lat temu

śliczny śliczny tylko nie wiem ile białek dodać do pianki 😉

Mania
11 lat temu

Kwintesencja jesieni 🙂 Pozdrawiam!

Izaa
11 lat temu

cudnie wygląda i po co ja na noc zaglądam na blogi:) teraz mi się jeść zachcialo

Nemi
11 lat temu

Rewelacyjna!!! Aż ślinka cieknie od samego patrzenia;)

Klaudia
11 lat temu

przepiękna jest, można najeść się patrzeć na samo piękne zdjęcie

Eilan
Eilan
11 lat temu

Uwielbiam szarlotkę 🙂 Ta wygląda bardzo kusząco 🙂

Zapraszam Cię na mojego bloga po wyróżnienie http://oliwkawczekoladzie.blogspot.com/2011/11/wyroznienie-dla-mojego-bloga.html
Pozdrawiam

moje pasje
11 lat temu

Asiu piękna Ci wyszła!!! Ja tam nie widzę żeby coś się rozłaziło 😀

karmel-itka
karmel-itka
11 lat temu
wedelka
11 lat temu

To moja ulubiona wersja szarlotki 🙂 Najlepsza na ciepło, z waniliowymi lodami 🙂 Pięknie Ci wyszła 🙂

Kaś
11 lat temu

Asiek, piękna Ci wyszła! perfekcyjna 🙂
jabłka wydają się być idealnie na swoim miejscu 🙂 jakby co polecam do wypróbować kortlandy do szarlotki

mamabartka
11 lat temu

cudna, bedzie następna którą zrobię 🙂

Prezydentowa
11 lat temu

Bardzo ciekawie i ładnie wygląda 🙂

Domi z kuchni
11 lat temu

Mmm, szarlotka z bezą to niebo w gębie 🙂
Przepięknie wygląda!

zauberi
11 lat temu

no wiesz co tak od rana kusić taką szarlotką! 🙂 Wygląda super!

slodkiefantazje
slodkiefantazje
11 lat temu

Piękna, ja niedawno miałam szarlotkę, ale patrząc na Twoją znów mi się marzy… 🙂 ps. I wcale nie widać, żeby jabłka się rozłaziły. Wygląda idealnie! 🙂