Jabłecznik z kruszonką / Apple pie with crumble

Jabłecznik z kruszonką

Uwielbiam jabłeczniki i szarlotki. Jaka jest między nimi różnica, zawsze było dla mnie zagadką. Podobno do szarlotki daje się jabłka surowe, a jabłeczniki robi się z jabłkami przetworzonymi. Podobno. Dla mnie to jest bez większego znaczenia, bo jedne i drugie uwielbiam. Ten zapach w domu… Cudowny. Dzisiejsze ciasto już od jakiegoś czasu zerkało na mnie i zachęcająco uśmiechało się do mnie. Znalazłam je na blogu u Margarytki. Wiedziałam, że musi być pyszne i nie zawiodłam się. Zresztą co będę dużo mówić. Zobaczcie, zróbcie i przekonajcie się sami. Polecam bardzo!

Jabłecznik z kruszonką / Apple pie with crumble

Margarytko, dziękuję za przepis! Jest super!

 

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (1 szklanka krupczatki, 1 szklanka tortowej)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 180 g masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany (u mnie 18%)
  • szczypta soli

Do misy miksera przesiać mąki, dodać drobno pokrojone masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia, sól i śmietanę. Wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej i kruszonki.

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 80g masła
  • 100g drobnego cukru

Wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć między palcami tak, by powstał ‘mokry piasek’. Wsadzić razem z miską do zamrażalnika, na czas przygotowania masy jabłkowej.

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można pominąć jeśli ktoś nie ma)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. W garnku zagotować wodę z cukrem i ekstraktem waniliowym. Gotować chwilę, do uzyskania gęstego syropu. Wsypać jabłka i dusić pod przykryciem ok 15 minut. Jabłka powinny być miękkie, ale nie rozgotowane zupełnie. Pod koniec dodać cynamon i dokładnie wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 30×25 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim, dno blaszki i lekko boki. Nagrzać piekarnik do 200°C i podpiec ciasto przez 10 minut. Na podpieczony spód wyłożyć przygotowaną masę jabłkową a na wierzch wysypać kruszonkę. Piec około 30 minut, aż kruszonka się lekko zarumieni. Wyjąć z piekarnika i chwilę przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto polukrować.

Lukier(można pominąć):

  • szklanka cukru pudru
  • gorąca woda
  • pół łyżki soku z cytryny

Jabłecznik z kruszonką / Apple pie with crumbleJabłecznik z kruszonką / Apple pie with crumbleJabłecznik z kruszonką / Apple pie with crumbleJabłecznik z kruszonką / Apple pie with crumbleSmacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

75 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
paulina27
paulina27
6 lat temu

Czy zamiast śmietany moze byc jogurt naturalny?

NerviSelin
NerviSelin
7 lat temu

Jablecznik na kruchym spodzie z gruba warstwa jablek i migdalowa chrupiaca kruszonka. Palce lizac!

empty war
8 lat temu

Wlasnie upieklam jablecznik z tego przepisu i musze powiedziec ze wyszedl przepyszny. Dzieciaki nie moga sie go najesc. Korzystalam z wielu roznych przepisow ale jablecznik z tego przepisu zdecydowanie wyszedl najsmaczniejsze!

Juliet
Juliet
8 lat temu

Chciałam się zapytać,czy zamiast tych mąk ,można dać mąkę kukurydzianą?

Aśka
Aśka
8 lat temu

Jeden z niewielu przepisów, w którym jest mowa żeby najpierw podpiec spód. Ciasto super 🙂 pozdrawiam

norsuk89
norsuk89
8 lat temu

Przepis super bardzo dziękuje! 🙂

Liliana
Liliana
8 lat temu

Szarlotka super,super,super.W ciągu jednego tygodnia pieczona trzy razy. Zajadali się i młodzi i starzy. Dziękuję.Świetny przepis.

Agnieszka
Agnieszka
9 lat temu

Wyszło przepyszne. W ciągu ostatnich 2 tygodni zagościło u mnie na stole juz 3 razy, ostatecznie z podwójną porcją kruszonki 🙂 wszystkim domownikom smakowało i nawet wybredna babcia się skusiła 🙂

Monia
Monia
10 lat temu

Czy jezeli mam gotowe jablka to ile trwa mniej wiecej przygotowanie samemu jablek?

Kasia
Kasia
10 lat temu

Wow 😀 mój pierwszy jabłecznik w życiu 😀 I od razu się udał! 🙂 Dzięki! Właśnie zjadłam pierwszą porcję. Oczywiście robiłam sama jabłka, bo te w słoikach mają taki skład dobijający, że w życiu bym nie kupiła. Na początku to ciasto z boków mi opadło, ale to chyba bez różnicy, wyszło świetne 😀

kasia
kasia
10 lat temu

Czy te 200stopni ma być z termoobiegiem czy grzałki góra dół

kasia
kasia
10 lat temu

Przepis wyśmienity;))wprowadziałam jedną zmianę, po prostu nie wyrzucam białek tylko je ubijam i dodaje ciutkę cukru pudru i wykładam na mus jabłkowy i na to kruszonkę;)Pychota;))

Jola
Jola
10 lat temu

Pyszny, wlasnie go upieklam mmmmmm….. super przepis 🙂
Bardzo smacznie i przepysznie polecam 😀

Julka
Julka
10 lat temu

Ciasto przepyszne, chrupiąca kruszonka. Skorzystałam z podpowiedzi “Asiorka” I wykorzystałam białka. Wyszlo rewelacyjnie, już od dawna szukałam takiego przepisu. Dziękuję “Asiek” za super przepis. Gorąco pozdrawiam -:)

Halina
11 lat temu

Jak dla mnie lukier na jabłeczniku dodaje mu gracji, ciasto wygląda pięknie i na pewno pysznie smakuje:-)
Pozdrawiam<3

Asiorek
Asiorek
11 lat temu

Krok po kroku i jabłecznik SUPER! Proponuję, aby białka również wykorzystać. Ja ubijam je z 3/4 szkl. cukru, a pod koniec dodaję 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Ubite białka wykładam pomiędzy jabłka a kruszonkę, dodatkowo je to skleja, smakuje wyśmienicie!

zosia
zosia
11 lat temu

szarlotka wspaniala z lukierem a jeszcze lepsza ciepla dzieki

Basia
Basia
11 lat temu

Jabłecznik jest na prawdę przepyszny i godny polecenia. Jest bardzo leciutki i odpowiednio słodki. POLECAM!

Aga
Aga
11 lat temu

Mam problem zwykle kruszonkę przygotowywałam na patelni,a tu o tym nie pisze ( nie myśl sobie że to przecież banalne zdałam w tym roku do 6 kl. sp.) Tą kruszonkę się miesza i wkłada do zamrażarki czy rozczynia z masłem na patelni i dopiero w tedy włożyc do zamrażalnika

Veyron
Veyron
11 lat temu

Dziś upiekłem swoje pierwsze ciasto w życiu, właśnie z tego przepisu.. Nie wiem jak to się stało, ale mi wyszło 😉 Bardzo dziękuję! 🙂

jerry61
11 lat temu

właśnie wsadziłem Go do pieca!

jerry61
11 lat temu

Próbowany!pyszności a kruszonka.. !!!!!
myślę że z kruszonka powinno się robić zapiekanki np : makaronowe!!

jerry61
11 lat temu

właśnie siedzi w piecu! trochę inaczej robie jabłka[przesmażam na maśle-przepis mojej babci] reszta jak u Ciebie tyle że bez lukru będzie.Jak posmakujemy gdy ostygnie to napisze jak smakował!Pozdrawiam

Ania
Ania
11 lat temu

Wspaniały przepis. Wypróbowałam go jakieś półtora miesiąca temu i mój mąż od tego czasu nie jada innych ciast. Co tydzień kiedy się pytam co upiec słyszę odpowiedź – jabłecznik z kruszonką. Swoją drogą to mój smak z dzieciństwa, taki sam piekła moja babcia. Pozdrawiam.

ela
ela
12 lat temu

zobaczyłam ten przepis na jabłecznik tak pysznie wyglądz że chyba sama sie skusze dziękuje za przepis pozdrawiam

Agi
Agi
12 lat temu

wow *_* wygląda niesamowicie ;))
mam zamiar go wypróbować ;D i mam pytanie czy koniecznie trzeba dodawać mąke tortową i krupczatkę ? czy to ma jakieś znaczenie ? czy można zastąpic krupczatkę zwykłą pszenną dalachowską którą akurat mam pod ręka lub tortową ? 😉

Niulka_
Niulka_
12 lat temu

Cześć dziewczyny:) Miałam zapas jabłek i tak postanowiłam zrobić szarlotkę 🙂 Prawdę mówiąc jest to moja pierwsza szarlotka:) Oczywiście korzystałam z tego przepisu, bo był bardzo dokładny! Zobaczymy co z tego wyjdzie;) Za 20 minut szarlotka powinna być gotowa:))

emmy
emmy
12 lat temu

Cudowne ciasto, smaczne 🙂 A patera śliczna. Dla zainteresowanych jest taka na allegro http://allegro.pl/villa-italia-talerz-do-ciasta-clara-wa-wa-i2095836692.html.

zawsze.oliwek
12 lat temu

absolutnie zachwycający, powalający i niesamowity 😉

Russkaya
12 lat temu

Asiu, biorę w ciemno! Jeśli zrobione przez Ciebie to na 100% pyszne!

aga w kuchni
12 lat temu

musi byc pyszniutkie;) bo wygląda obłędnie, aż mi ślinka leci 🙂

Magda K.
12 lat temu

cudowne zjadłabym z wielką przyjemnością 🙂

Usagi
12 lat temu

Zachwycająca. Jak z najlepszej cukierni. Pod wrażeniem jestem.

abbra
12 lat temu

Pyszności !
Dobrą szarlotką nie pogardzę, nawet jeżeli nazywa się ją jabłecznikiem 😉

Dla mnie to jedno i to samo, chociaż zwykle używam nazwy “szarlotka” niezależnie od tego, czy wrzucam do niej jabłka surowe czy prażone 🙂

Koper
12 lat temu

Ale to wszystko obłędnie wygląda, i ta kruszonka… 🙂

KucharzyTrzech
12 lat temu

Ooooo, patrzę na zdjęcia i mam ślinotok. Wygląda obłednie!

Strawberries&Cream
12 lat temu

Te zdjęcia powalają..są pyszne:)

kuchareczka
12 lat temu

Aj, klasyka. A jaką masz ładną łopatkę do nakładania ciasta 🙂

moje pasje
12 lat temu

rany… Asiu ta szarlotka wyglada rewelacyjnie!!!! A patera…. powala na kolana…. Duś męża…. gdzie ją kupił??? 😉 Pozdrawiam 🙂

mamabartka
12 lat temu

szarlotka jest dobra na wszystko

Monika
Monika
12 lat temu

Ten jabłecznik jest cudowny, uwielbiam go i moi znajomi również 😉 a przepis znam od Margarytki 🙂 również wielkie dzięki

zauberi
12 lat temu

świetną masz paterę na ciasto, gdzie kupiłaś? 🙂 a w Twoim jabłeczniku się zakochałam (ja tam wszystko nazywam szarlotką :D)

Margarytka
12 lat temu

Piękny… i aż mi ślinka poleciała, bo wiem jak cudownie smakuje…. Ale ta patera mnie powaliła – jest przepiękna.

megii013
12 lat temu

Bardzo ładny ten jabłecznik, i całe zdjęcie:)))

kocie-smaki
12 lat temu

zdjęcia są prześliczne, jabłecznik wygląda uroczo.. nic tylko zjeść 🙂

DarkANGELika
12 lat temu

Obłędny jabłecznik;) Ten lukier nadaje mu jeszcze większego uroku;)

Majana
12 lat temu

Pysznie wygląda ten jabłecznik. Dawno u mnie nie było. Może skuszę się na Twój?
Pozdrawiam:)

Kaś
12 lat temu

pyszne ciacho (jak zwał tak zwał :), piekne zdjęcia!

Iza
12 lat temu

Asiu….jabłecznik bosko wygląda z tym lukrem i kruszonką 😉