Uwielbiam jabłeczniki i szarlotki. Jaka jest między nimi różnica, zawsze było dla mnie zagadką. Podobno do szarlotki daje się jabłka surowe, a jabłeczniki robi się z jabłkami przetworzonymi. Podobno. Dla mnie to jest bez większego znaczenia, bo jedne i drugie uwielbiam. Ten zapach w domu… Cudowny. Dzisiejsze ciasto już od jakiegoś czasu zerkało na mnie i zachęcająco uśmiechało się do mnie. Znalazłam je na blogu u Margarytki. Wiedziałam, że musi być pyszne i nie zawiodłam się. Zresztą co będę dużo mówić. Zobaczcie, zróbcie i przekonajcie się sami. Polecam bardzo!
Margarytko, dziękuję za przepis! Jest super!
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (1 szklanka krupczatki, 1 szklanka tortowej)
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 180 g masła
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej śmietany (u mnie 18%)
- szczypta soli
Do misy miksera przesiać mąki, dodać drobno pokrojone masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia, sól i śmietanę. Wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej i kruszonki.
Kruszonka:
- 150g mąki pszennej
- 80g masła
- 100g drobnego cukru
Wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć między palcami tak, by powstał ‘mokry piasek’. Wsadzić razem z miską do zamrażalnika, na czas przygotowania masy jabłkowej.
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można pominąć jeśli ktoś nie ma)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. W garnku zagotować wodę z cukrem i ekstraktem waniliowym. Gotować chwilę, do uzyskania gęstego syropu. Wsypać jabłka i dusić pod przykryciem ok 15 minut. Jabłka powinny być miękkie, ale nie rozgotowane zupełnie. Pod koniec dodać cynamon i dokładnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 30×25 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim, dno blaszki i lekko boki. Nagrzać piekarnik do 200°C i podpiec ciasto przez 10 minut. Na podpieczony spód wyłożyć przygotowaną masę jabłkową a na wierzch wysypać kruszonkę. Piec około 30 minut, aż kruszonka się lekko zarumieni. Wyjąć z piekarnika i chwilę przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto polukrować.
Lukier(można pominąć):
- szklanka cukru pudru
- gorąca woda
- pół łyżki soku z cytryny
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Czy zamiast śmietany moze byc jogurt naturalny?
Lepiej śmietana, inna zawartość tłuszczu.
Jablecznik na kruchym spodzie z gruba warstwa jablek i migdalowa chrupiaca kruszonka. Palce lizac!
Wlasnie upieklam jablecznik z tego przepisu i musze powiedziec ze wyszedl przepyszny. Dzieciaki nie moga sie go najesc. Korzystalam z wielu roznych przepisow ale jablecznik z tego przepisu zdecydowanie wyszedl najsmaczniejsze!
Bardzo się cieszę, że dzieciakom smakuje! Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
Chciałam się zapytać,czy zamiast tych mąk ,można dać mąkę kukurydzianą?
Nie wiem, nie piekłam nic z mąką kukurydzianą.
Jeden z niewielu przepisów, w którym jest mowa żeby najpierw podpiec spód. Ciasto super 🙂 pozdrawiam
Przepis super bardzo dziękuje! 🙂
Szarlotka super,super,super.W ciągu jednego tygodnia pieczona trzy razy. Zajadali się i młodzi i starzy. Dziękuję.Świetny przepis.
Cieszę się, że tak bardo smakuje 🙂
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
Wyszło przepyszne. W ciągu ostatnich 2 tygodni zagościło u mnie na stole juz 3 razy, ostatecznie z podwójną porcją kruszonki 🙂 wszystkim domownikom smakowało i nawet wybredna babcia się skusiła 🙂
Oj tak, kruszonka to jest to!! Cieszę się bardzo, że ciasto tak Wam przypadło do gustu 🙂
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!
Czy jezeli mam gotowe jablka to ile trwa mniej wiecej przygotowanie samemu jablek?
Nie rozumiem pytania…
Wow 😀 mój pierwszy jabłecznik w życiu 😀 I od razu się udał! 🙂 Dzięki! Właśnie zjadłam pierwszą porcję. Oczywiście robiłam sama jabłka, bo te w słoikach mają taki skład dobijający, że w życiu bym nie kupiła. Na początku to ciasto z boków mi opadło, ale to chyba bez różnicy, wyszło świetne 😀
Cieszę się, że się udało i smakowało.
Pozdrawiam!
Czy te 200stopni ma być z termoobiegiem czy grzałki góra dół
Wszystkie przepisy na blogu podane są na grzanie góra- dół. Jeśli jest inaczej, zaznaczam to w przepisie.
Pozdrawiam.
Przepis wyśmienity;))wprowadziałam jedną zmianę, po prostu nie wyrzucam białek tylko je ubijam i dodaje ciutkę cukru pudru i wykładam na mus jabłkowy i na to kruszonkę;)Pychota;))
Doskonały pomysł z białkami! Też tak zrobię przy następnej okazji 🙂
Pyszny, wlasnie go upieklam mmmmmm….. super przepis 🙂
Bardzo smacznie i przepysznie polecam 😀
Cieszę się Jolu, że Ci smakował, ja też bardzo lubię ten jabłecznik 🙂
Pozdrawiam!
Ciasto przepyszne, chrupiąca kruszonka. Skorzystałam z podpowiedzi “Asiorka” I wykorzystałam białka. Wyszlo rewelacyjnie, już od dawna szukałam takiego przepisu. Dziękuję “Asiek” za super przepis. Gorąco pozdrawiam -:)
Dziękuję za komentarz, cieszę się, że ciasto się udało.
Pozdrawiam!
Jak dla mnie lukier na jabłeczniku dodaje mu gracji, ciasto wygląda pięknie i na pewno pysznie smakuje:-)
Pozdrawiam<3
Krok po kroku i jabłecznik SUPER! Proponuję, aby białka również wykorzystać. Ja ubijam je z 3/4 szkl. cukru, a pod koniec dodaję 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Ubite białka wykładam pomiędzy jabłka a kruszonkę, dodatkowo je to skleja, smakuje wyśmienicie!
szarlotka wspaniala z lukierem a jeszcze lepsza ciepla dzieki
Jabłecznik jest na prawdę przepyszny i godny polecenia. Jest bardzo leciutki i odpowiednio słodki. POLECAM!
Mam problem zwykle kruszonkę przygotowywałam na patelni,a tu o tym nie pisze ( nie myśl sobie że to przecież banalne zdałam w tym roku do 6 kl. sp.) Tą kruszonkę się miesza i wkłada do zamrażarki czy rozczynia z masłem na patelni i dopiero w tedy włożyc do zamrażalnika
Kruszonkę najpierw rozcieram razem ( masło musi być miękkie) i potem do zamrżalnika.
Dziś upiekłem swoje pierwsze ciasto w życiu, właśnie z tego przepisu.. Nie wiem jak to się stało, ale mi wyszło 😉 Bardzo dziękuję! 🙂
Cieszę się, że się udało, zapraszam częściej:)
właśnie wsadziłem Go do pieca!
Próbowany!pyszności a kruszonka.. !!!!!
myślę że z kruszonka powinno się robić zapiekanki np : makaronowe!!
właśnie siedzi w piecu! trochę inaczej robie jabłka[przesmażam na maśle-przepis mojej babci] reszta jak u Ciebie tyle że bez lukru będzie.Jak posmakujemy gdy ostygnie to napisze jak smakował!Pozdrawiam
Wspaniały przepis. Wypróbowałam go jakieś półtora miesiąca temu i mój mąż od tego czasu nie jada innych ciast. Co tydzień kiedy się pytam co upiec słyszę odpowiedź – jabłecznik z kruszonką. Swoją drogą to mój smak z dzieciństwa, taki sam piekła moja babcia. Pozdrawiam.
zobaczyłam ten przepis na jabłecznik tak pysznie wyglądz że chyba sama sie skusze dziękuje za przepis pozdrawiam
wow *_* wygląda niesamowicie ;))
mam zamiar go wypróbować ;D i mam pytanie czy koniecznie trzeba dodawać mąke tortową i krupczatkę ? czy to ma jakieś znaczenie ? czy można zastąpic krupczatkę zwykłą pszenną dalachowską którą akurat mam pod ręka lub tortową ? 😉
Mąka krupczatka sprawia, że ciasto jest bardziej kruche, ale nic się wielkiego nie stanie, jak ją zastąpisz zwykłą pszenną czy tortową.
Pozdrawiam:)
Cześć dziewczyny:) Miałam zapas jabłek i tak postanowiłam zrobić szarlotkę 🙂 Prawdę mówiąc jest to moja pierwsza szarlotka:) Oczywiście korzystałam z tego przepisu, bo był bardzo dokładny! Zobaczymy co z tego wyjdzie;) Za 20 minut szarlotka powinna być gotowa:))
Koniecznie daj znać jak wyszła:)
Pozdrawiam:)!
Cudowne ciasto, smaczne 🙂 A patera śliczna. Dla zainteresowanych jest taka na allegro http://allegro.pl/villa-italia-talerz-do-ciasta-clara-wa-wa-i2095836692.html.
absolutnie zachwycający, powalający i niesamowity 😉
Asiu, biorę w ciemno! Jeśli zrobione przez Ciebie to na 100% pyszne!
musi byc pyszniutkie;) bo wygląda obłędnie, aż mi ślinka leci 🙂
cudowne zjadłabym z wielką przyjemnością 🙂
Zachwycająca. Jak z najlepszej cukierni. Pod wrażeniem jestem.
Dziękuję za te miłe słowa:)
Pozdrawiam serdecznie!
Pyszności !
Dobrą szarlotką nie pogardzę, nawet jeżeli nazywa się ją jabłecznikiem 😉
Dla mnie to jedno i to samo, chociaż zwykle używam nazwy “szarlotka” niezależnie od tego, czy wrzucam do niej jabłka surowe czy prażone 🙂
Ale to wszystko obłędnie wygląda, i ta kruszonka… 🙂
Ooooo, patrzę na zdjęcia i mam ślinotok. Wygląda obłednie!
Te zdjęcia powalają..są pyszne:)
Aj, klasyka. A jaką masz ładną łopatkę do nakładania ciasta 🙂
Klasyka jest zawsze na czasie:) Dziękuję:)
rany… Asiu ta szarlotka wyglada rewelacyjnie!!!! A patera…. powala na kolana…. Duś męża…. gdzie ją kupił??? 😉 Pozdrawiam 🙂
Szarlotka nie tylko wygląda ale i smakuje rewelacyjnie!! A patera do zdobycia na allegro, firma Villa Italia
Pozdrawiam:)
szarlotka jest dobra na wszystko
Ten jabłecznik jest cudowny, uwielbiam go i moi znajomi również 😉 a przepis znam od Margarytki 🙂 również wielkie dzięki
świetną masz paterę na ciasto, gdzie kupiłaś? 🙂 a w Twoim jabłeczniku się zakochałam (ja tam wszystko nazywam szarlotką :D)
Dla mnie też bez różnicy, szarlotka, czy jabłecznik:) Patera jak już wspomniałam to moja walentynka:)
Piękny… i aż mi ślinka poleciała, bo wiem jak cudownie smakuje…. Ale ta patera mnie powaliła – jest przepiękna.
Patera to mój prezent walentynkowy od Mężusia:) Też mi się podoba:)
Bardzo ładny ten jabłecznik, i całe zdjęcie:)))
Dziękuję:)
zdjęcia są prześliczne, jabłecznik wygląda uroczo.. nic tylko zjeść 🙂
Częstuj się więc do woli:)
Obłędny jabłecznik;) Ten lukier nadaje mu jeszcze większego uroku;)
Ten lukier dodaje mu cudnej słodkości!:)
Pysznie wygląda ten jabłecznik. Dawno u mnie nie było. Może skuszę się na Twój?
Pozdrawiam:)
Miło by mi było:)
Pozdrawiam!
pyszne ciacho (jak zwał tak zwał :), piekne zdjęcia!
Dokładnie, jak zwał tak zwał, ważne, że cudnie smakuje!:) Dziękuję!
Asiu….jabłecznik bosko wygląda z tym lukrem i kruszonką 😉
I tak samo smakuje!