Szarlotka sypana

4.75 avg. rating (95% score) - 57 votes

Popularna, znana i lubiana. Lubię ją i ja. Jest pyszna. Pierwszy raz robiłam ją jakieś 10 lat temu, albo i lepiej. Oglądałam program w telewizji i jedna z aktorek opowiadała, a swoim ulubionym, błyskawicznym cieście. A, że wtedy nie wiedziałam, że umiem piec, a wręcz byłam przekonana, że nie umiem, szybko zanotowałam jej przepis i postanowiłam kiedyś spróbować. Początkowo nie wierzyłam, że z tych kilku składników i w tak prosty sposób może wyjść normalne, smaczne ciasto, ale szybko zdanie zmieniłam. Polecam to ciasto w szczególności tym, którzy go jeszcze nie mieli okazji robić, a także tym, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Bo to ciasto robi się po prostu błyskawicznie. Dodam tylko, że smakuje doskonale jeszcze ciepła, z gałką lodów waniliowych, ale nie zawiedzie Was również i kolejnego dnia. Spróbujcie, a przekonacie się sami. Polecam bardzo!

A tych którzy szukają innych inspiracji z jabłkami zapraszam do działu szarlotki i jabłeczniki 🙂

Szarlotka sypana | Easy apple pie

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki* mąki pszennej
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru (tym razem użyłam  brązowy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g masła zmrożonego przez 2 godziny w zamrażarce**

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek (najlepiej soczystych)
  • 1,5 łyżeczki cynamonu (jak ktoś lubi, mocniejszy smak może dać więcej)
  • 16g cukru wanilinowego (lub z prawdziwą wanilią)
  • 5 – 6 łyżek cukru (w zależności od rodzaju użytych jabłek)

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać z cukrami i cynamonem. Podzielić na dwie równe części.

Mąkę, kaszę, cukier i proszek dokładnie wymieszać. Podzielić na 3 równe części. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem. Na dno wysypać pierwszą część mieszanki i wyłożyć połowę jabłek. Na jabłka wysypać drugą część mieszanki i znów wyłożyć jabłka. Jabłka przykryć pozostałą częścią mieszanki. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach masło. Ja dodatkowo robię dziurki w cieście, patyczkiem do szaszłyków, żeby masło przesiąknęło do samego dna.

Piec z termoobiegiem w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Wierzch ciasta powinien być ładnie zarumieniony.

* szklanka = 250ml

** W związku z pojawiającymi się komentarzami, że szarlotka nie wychodzi taka, jak powinna, tzn, że jest sucha i nie nadaje się do jedzenia, proponuję podzielić masło na trzy części i po wysypaniu każdej warstwy zetrzeć na nią część masła, czyli: warstwa sypka, jabłka, część masła, i tak do końca. Mam nadzieję, że teraz już wszystkim wyjdzie jak trzeba:).

Szarlotka sypana | Easy apple pie

Szarlotka sypana | Easy apple pie

Szarlotka sypana | Easy apple pie

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Aktualności od Słodkiej Babeczki

Jeśli ciekawi jesteście nowych wypieków, tortów lub szukacie kontaktu ze mną - zapraszam na profil Facebook.com/slodkie.przepisy:

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Szarlotki i jabłeczniki, z owocami i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

56
Dodaj komentarz

avatar
35 Comment threads
21 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
36 Comment authors
AsiekElizaMartaNatuuuuteresa cz Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o
Marta
Gość
Marta

Cześć. Już dawno słyszłam o tej szarlotce ale nie miałam odwagi spróbować. Dopiero nie dawno sie odważyłam i wyszła super!!! Przepyszna i taka szybka 🙂 Jadłam na ciepło bo zapach był kuszący.

teresa cz
Gość
teresa cz

znakomita polecam

teresa cz
Gość
teresa cz

szarlotka pyszna ciepla i zimna polecam

teresa cz
Gość
teresa cz

Upieklam twoja szarlotke sypana wyszla znakomita ,ciepla sie troszeczke sypala ale zimna byla lepsza

Barbara
Gość
Barbara

Zrobiłam i REWELACJA !!
Dziękuje za pyszny i szybki przepis. ‚:)

Dorota K.
Gość
Dorota K.

Podchodziłam do tego ciasta sceptycznie, ale jestem miło zaskoczona. Szarlotka jest przepyszna, prosta i szybka w wykonaniu. Będę robić ją często 🙂

Karola
Gość
Karola

Szarlotka wyszła przepyszna, a na ciepło z lodami jeszcze lepsza! Polecam 🙂

am
Gość

Uwielbiam tą szarlotkę 🙂 prosta klasyczna, genialna 🙂

Runka
Gość
Runka

Własnie szarlotka z tego przepisu w piekarniku… to juz kolejny przepis ktory wykorzystuje z Twojego bloga… zawsze ciasta idealnie wychodza

korfanty78
Gość
korfanty78

a nie potrzeba do ciata jajek??

gosia
Gość
gosia

Zrobiłam to ciasto już 2 razy. Za każdym razem wyszło inaczej (drugie bardziej się rozsypywało), ale oba były przepyszne. Widzę, że tutaj więcej takich ciekawych przepisów. Na pewno skorzystam 🙂 Pozdrawiam.

Kasia
Gość
Kasia

Ja dodałam 1/4 masła do ciasta i wyszło coś w rodzaju kruszonki – reszta wg przepisu (także brązowy cukier) , wyszło pyszne i tak jak na zdjęciu (swojemu też zrobiłam zdjęcie). Dzięki za przepis – rewelacyjny sposób na nadzienie i dwie warstwy jabłek po prostu się sprawdzają. Pozdrawiam.

Natuuuu
Gość
Natuuuu

Pytanko. A to dodane masło też było srate na tarce, czy jakiś inny sposób?

danka
Gość
danka

Dziś zrobiłam twoją szarlotkę. Przepyszna!
Bardzo łatwy przepis. Szybka w przygotowaniu, a zapach cynamonu unoszący się po całym domu jeszcze bardziej przypomina o nadchodzących Świętach, na które z pewnością wykorzystam ten przepis 🙂
dziękuję i pozdrawiam

Malwina
Gość
Malwina

właśnie wyciągnęłam szarlotkę z piekarnika
pachnie bajecznie
a jeszcze lepiej smakuje
😉
a z lodami waniliowymi to już całkiem poezja
bardzo dziękuje za przepis 😉

Wojtek
Gość
Wojtek

Szarlotka wypróbowana! wczoraj 🙂 Wyszła znakomicie, ciasto baaaardzo kruche i chrupkie (szczególnie po bokach i na wierzchu). Dałem tylko więcej kaszy i mąki, bo chciałem aby ciasto było grubsze (bardzo takie lubię). Dałem również duużo więcej masła i tak jak zaleciłaś- posypywałem wiórkami każdą warstwę 🙂 po za tym musiałem troszkę ją podlać wodą bo jabłka były mało soczyste. Dziękuję za przepis ;***** Na pewno jeszcze nieraz przygotuję to ciasto 😀 Pozdrawiam :**

Poziomkowa
Gość
Poziomkowa

a ja jestem tak zwanym „debilem” jesli chodzi o gotowanie ciasta i takie tam – obrac ziemniaki i pokroic cebule mi cięzko – najtrudniej było mi własnie obrac jabłka :D:D – nie śmiejcie się. W każdym razie cięzko mi uwierzyc że komus to ciasto nie wyszło bo naewet ja bylam zachwycona – gotuje słabo ale zjeśc lubię dobrze – reszta mojej rodziny również 😀 ♥ tą szarlotkę

neelia
Gość
neelia

Szarlotka jest wspaniała!
Robiłam ją wielokrotnie,zawsze wychodzi.
Najlepsze do niej są szare renety,bardzo soczyste,kwaskowate z nutą słodyczy.
Dobrze jest zostawić jabłka wymieszane z przyprawami na dłuższą chwilę żeby puściły sok,wtedy szarlotka nie wychodzi sucha:)

Anna Lichoń
Gość
Anna Lichoń

mi wyszła juz po raz trzeci idealnie.. no na samym dole troche się pojawiło maki ale minimalnie.. RADA: spróbujcie nakłuć nie zwykłym patyczkiem.. ja nakłuwam pałeczką od chińskiego jedzenia.. działa 🙂 Asiu przepis cudowny prosty a efekty

Świetlik
Gość
Świetlik

Jeśli komuś szarlotkawyszła za sucha, proponuję nastepnym razem wziąć więcej jabłek. Ja zwykle robię z większej ilości niż w przepisie i nigdy się nie zawiodłam. Polecam to ciasto jest szybkie i smaczne.

veronique
Gość
veronique

Niestety nie wyszła mi ta szarlotka – spodnia warstwa po upieczeniu w dalszym ciągu została niezwiązaną mąką, kaszką, proszkiem do pieczenia itd. 🙁 a w drugiej warstwie też gdzieniegdzie pjawiały się place niezwiązanych składników 🙁 Być może powodem było dodanie jabłek lekko podgotowanych, a nie surowych, ale już sama nie wiem. I tak były dość mocno wilgotne, więc nie wiem skąd pojawił się ten problem, tym bardziej że warstwy mąki były doprawdy cieniutkie. Poza tym ściśle trzymałam się powyższego przepisu, a nawet więcej, bo w piecu siedziała o 20 min dłużej, co i tak w niczym nie pomogło 🙁 Zatem… Czytaj więcej »

Eliza
Gość
Eliza

jak mogła wyjść skoro podgotowała Pani jabłka ???

w przepisie jasno jest napisane, że mają być surowe, tylko takie mają w sobie odpowiednią ilość soku, aby ten w piekarniku dopiero związał składniki.

Jeżeli ktoś modyfikuje przepis to nie może oczekiwać, że mu zawsze wyjdzie … to chyba jasne.
Moją właśnie wyciągnęłam…jest idealna … <3 według przepisu – bez modyfikacji 😛

kasia, slodkiefantazje
Gość
kasia, slodkiefantazje

Pięknie wygląda i bardzo jestem ciekawa jak smakuje. Ale sezon jablkowy w pełni, więc będe miała okazje się przekonać. 🙂 ps. a Twoje zdjęcia jak zwykle mega apetyczne, człowiek ma ochotę ugryźć monito 🙂

ELA
Gość
ELA

mnie niestety też nie wyszło ,zarumnieniło sie pieknie reszta jest surowa:( jednak zostane przy tradycyjnej szarlotce

zuza
Gość
zuza

Nie radze naprawde. Szkoda czasu i skladnikow. Po upieczeniu dalej polowa jest w formie sypkiej. Tragedia!

Bibi
Gość
Bibi

Bo pewnie zapomniała autorka przepisu dodać, że na KAŻDĄ warstwę sypką struga się po kilka płatków masla, a na wierzch kilkanaście. Tłuszcz zwiąże suchą część i ciasto nie rozsypie się.

sara
Gość
sara

150 g masła , konkretnie chodzi o masło czy może być margaryna ?

karo
Gość
karo

moja właśnie się upiekła, wygląda cudnie, a pachnie jeszcze lepiej! mam tylko pytanko: po jakim czasie mogę otworzyć blaszkę i przełożyć ciasto na paterę?
;))

laura
Gość
laura

Jedno z moich ulubionych ciast! Robi się błyskawicznie i mimo kilku składników smakuje rewelacyjnie! Ta chrupiąca skórka, mmm pycha! Zgadzam się z przedmówczynią, że szarlotki najlepiej smakują właśnie teraz, jesienią:)
Ja nie daję proszku do pieczenia, a starte jabłka przed wyłożeniem na ciasto odsączam na sitku, wtedy podczas pieczenia ciasto nie zalewa piekarnika:)
Pozdrawiam!

DarkANGELika
Gość

Dawno ją jadłam, Twoja wygląda przepysznie;)

ilovebakepl
Gość

to moja ulubiona szarlotka, ale musi być wyważona w smaku, nie za słodka

karmel-itka
Gość

moja ulubiona!
ale osobiście robię ją w kwadracie i nie podwajam warstwy owoców, tylko robię jedną grubszą :]

Majana
Gość

Znakomicie wygląda! Piękne zdjęcia. A szarlotki sa najpyszniejsze właśnie teraz 🙂
Pozdrowienia:)

kuchenny bałagan
Gość

Bardzo apetyczna Ci wyszła! Też robiłam kiedyś, jest świetna w swej prostocie, ale ja chyba jednak wolę taką tradycyjną na kruchym spodzie, choć ta w moim domu znalazła wielu entuzjastów 🙂

deserowo
Gość

moje podejście jest takie samo, ciągle nie wierzę, że z takiej „sypanki” może wyjść ciasto 😉
ale zdjęcia przekonują mnie, że się da, więc może w końcu też się skuszę 🙂

Ajot
Gość
Ajot

I nie wiem czy ma to znaczenie ale ja przykrywam folią aluminiową i odkrywam 10 minut przed końcem pieczenia. Musze spróbować zupełnie bez. Może nie jest to konieczne.

Ajot
Gość
Ajot

Witam , ja zamiast 3/4 szklanki cukru dodaję 1,5 szkl cukru razem z mąką i kaszą i nie dodaję już do jabłek, one pięknie przesiąkną cukrem z mieszanki. szarlotka jest szybka i pyszna. tak jak Babeczka ja tez polecam. podaje z prawdziwa bitą smietana i gałką waniliowych lodów. rozpusta w biały dzień. Pozdrawiam i dziekuję za przypomnienie tak fantastycznego przepisu. Nika

agattekh
Gość

Jest pyszna i robi sie ją na prawdę szybko 🙂 Często ją robię…