Maślany jabłecznik Słodkiej Babeczki :-)

Ciasto maślano – śmietankowe z jabłkami

Miałam wielką ochotę na ciasto z jabłkami. Ale miałam też warunki, jakie musi ono spełniać. Chciałam, żeby było w smaku maślane, delikatne a za razem lekkie jak puch. Przeglądnęłam sporą ilość przepisów, ale jakoś żaden mnie nie zachwycił. Więc spróbowałam pokombinować sama. Co mi wyszło? Pyszne ciasto o jakim marzyłam. Przekonajcie się sami a na pewno nie pożałujecie! 🙂

Maślany jabłecznik Słodkiej Babeczki :-)

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki śmietany kwaśnej (u mnie 18%)
  • 125g roztopionego masła

Dodatkowo:

  • 3 duże jabłka pokrojone na drobne kawałki
  • 1-2 łyżki cukru brązowego (w zależności od jabłek)
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda. Pokroić na drobne kawałki. Oprószyć cynamonem i wymieszać.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy powoli wlewać roztopione i ostudzone masło, cały czas miksując. Następnie dodać śmietanę oraz esencję waniliową i dalej miksować. Dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia i zmiksować krótko, tylko do połączenia składników, na najwyższych obrotach miksera.

Formę do pieczenia o wymiarach 25×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej przygotowaną masę. Na wierzch wysypać jabłka, posypać cukrem brązowym.

Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Maślany jabłecznik Słodkiej Babeczki :-)

Maślany jabłecznik Słodkiej Babeczki :-)

Maślany jabłecznik Słodkiej Babeczki :-)

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji:“Sezon na jabłka”

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

47 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina
Karolina
9 lat temu

Witam
Dwa razy robiłam tego typu ciasto i dwa razy nie wyszło 🙁
w obu przypadkach trzymałam się ściśle przepisu i w obu wyrosło na piękne ciasto po czym… opadło. Za pierwszym razem myślałam że za szybko wyjęłam z piekarnika i opadło tworząc “ciapę” dlatego za drugim nie wyjęłam go od razu tylko zostawiłam żeby powoli wystygło. W smaku ciasto jest pyszne ale opadło o połowę i środku wygląda jakby było ściśnięte. Nie wiem co jest nie tak bo wcześniej robiłam inne ciasta i wszystko wyszło ok

Magda
Magda
10 lat temu

Witaj Asiu, właśnie wstawilam ciasto do piekarnika, teraz pozostaje mi tylko czekać 😉 ten zapach cynamonu – mmm.. obłędny 😉
Mam tylko jedno pytanko, ciasto wyszło mi baaardzo gęste – takie ma być? A i posypałam zwykłym cukrem, bo brązowego brak w domu 😉
Mam nadzieję, że mi wyjdzie to ciacho, bo na Twoich zdjęciach wygląda baaardzo kusząco 😉 pozdrawiam serdecznie, Magda.

Magda
Magda
10 lat temu
Reply to  Asiek

Asiu, mimo moich obaw ciasto wyszło super 😉 pyszne i naprawdę takie lekkie 😉 Zaczęło znikać jeszcze na ciepło, bo moje małe głodomorki się nie mogły doczekać aż ostygnie 😉 Sama też spróbowałam kawałeczek na ciepło, był pyyycha, taki leciutki jak chmurka 😉 Za tydzień powtórka, tym razem w wersji z mrożonymi jagodami i kruszonką 😉 pozdrawiam i dziękuję za super przepisy 😉

ewa
ewa
10 lat temu

Witam , czy zamiast jabłek mogę dać świeże truskawki lub zamrożone jagody?

Joanna
11 lat temu

Dzisiaj zrobiłam. Wyszło pyszne. Dałam zamiast śmietany jogurt naturalny, ponieważ śmietany nie miałam w lodówce a do sklepu za daleko. Trochę za mało cukru w cieście tak więc posypałam więcej cukrem pudrem:-) Połowy ciasta już nie ma tak smakuje:-)

Ala
Ala
11 lat temu

Pieczemy na funkcji góra-dół czy termoobieg? Dziękuję za odp.

Lilja184
Lilja184
11 lat temu

ciasto trzymać w lodówce czy może stać w piekarniku?

Lilja184
Lilja184
11 lat temu

przepraszam to maja być 2 lub 3 szklanki smietany

Lilja184
Lilja184
11 lat temu

Witam chciałam zapytać jaka to ma być mąka?

Mada
Mada
11 lat temu

Asiek to ciasto po prostu wymiata! Dziś będę robiła już trzeci raz od soboty a jest dopiero czwartek:-) TANIE, SZYBKIE, WYŚMIENITE W SMAKU!!!!!!!!

cerri
cerri
12 lat temu

Ciasto wypróbowane, ma przyjemny maślany smak, nie za słodkie i delikatne. Niestety wyszło mi z małym zakalcem (ku uciesze męskiego grona zajadaczy). Pozdrawiam

joanna_kuchareczka
13 lat temu

Jakie piękne puszyste. Cudowne.

Kaś
13 lat temu

maślane i delikatne? i dla mnie takie ciasto jest idealna

Nemi
13 lat temu

Ależ kusisz…nie mogę się oprzeć, więc porywam kawałeczek ciasta wraz z przepisem;)

Pelagia
Pelagia
13 lat temu

zobaczymy jak mi jutro wyjdzie 🙂

beatka03
13 lat temu

Smakowicie się prezentuje 🙂

beatka03
13 lat temu

Wygląda niesamowicie smakowicie 🙂

moje pasje
13 lat temu

cudnie wygląda 🙂 i jakie równiótkie 🙂

Pozdrawiam 🙂

Aneta
Aneta
13 lat temu

Wspaniale wypieki i wspaniale zdjecia:)Kiedys posiedze u Ciebie dluzej:)
Pozdrawiam

tastefully
13 lat temu

Piękne zdjęcia, piękny kolor ciasta i ten cynamon… Cudo…

martex.82
13 lat temu

jakie równiusie kosteczki, w szeregu zbiórka;), strasznie fajne ciacho wymyśliłaś, nie pozostaje mi nic innego jak dołączyć do grona tych, którzy sobie ten przepis od ciebie pożyczą, zdecydowanie do wypróbowania 🙂

Łyżka
13 lat temu

cudowne!

kuchennefascynacje
13 lat temu

Piękne, puszyste, delikatne 🙂 Przepis już zapisany, na pewno wypróbuję 🙂

Monisia
13 lat temu

Smakowite,pachnące cynamonem ciacho;)

slodkiefantazje
slodkiefantazje
13 lat temu

Śliczne Ci wyszło, i takie żółciutkie… już sobie zapisuje przepis… po takiej rekomendacji nie pozostaje nic innego jak go wypróbować. ps. gratuluję udanego “eksperymentu” :))

zauberi
13 lat temu

przepysznie wygląda, takie puchate i z jabłuszkiem na wierzchu 🙂

Pafka
Pafka
13 lat temu

Pierwszy autorski wypiek! GRATULACJE!

asieja
13 lat temu

teraz i ja zamarzę o takim cieście..

kasiaaaa24
13 lat temu

Jakie puszyste Ci wyszło. Super wygląda i ma piękny kolor.

Miłego dnia Asiu 🙂

EVE
13 lat temu

wygląda na niesamowicie delikatne i puszyste! z chęcią pochwyciłabym kawałek!

annaz
13 lat temu

wygląda rewelacyjnie!!! no i pokrojone jak od linijki 🙂
http://www.kuchnia-domowa-ani.blogspot.com