Miałam wielką ochotę na ciasto z jabłkami. Ale miałam też warunki, jakie musi ono spełniać. Chciałam, żeby było w smaku maślane, delikatne a za razem lekkie jak puch. Przeglądnęłam sporą ilość przepisów, ale jakoś żaden mnie nie zachwycił. Więc spróbowałam pokombinować sama. Co mi wyszło? Pyszne ciasto o jakim marzyłam. Przekonajcie się sami a na pewno nie pożałujecie! 🙂
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2/3 szklanki śmietany kwaśnej (u mnie 18%)
- 125g roztopionego masła
Dodatkowo:
- 3 duże jabłka pokrojone na drobne kawałki
- 1-2 łyżki cukru brązowego (w zależności od jabłek)
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda. Pokroić na drobne kawałki. Oprószyć cynamonem i wymieszać.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy powoli wlewać roztopione i ostudzone masło, cały czas miksując. Następnie dodać śmietanę oraz esencję waniliową i dalej miksować. Dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia i zmiksować krótko, tylko do połączenia składników, na najwyższych obrotach miksera.
Formę do pieczenia o wymiarach 25×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej przygotowaną masę. Na wierzch wysypać jabłka, posypać cukrem brązowym.
Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:“Sezon na jabłka”
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Witam
Dwa razy robiłam tego typu ciasto i dwa razy nie wyszło 🙁
w obu przypadkach trzymałam się ściśle przepisu i w obu wyrosło na piękne ciasto po czym… opadło. Za pierwszym razem myślałam że za szybko wyjęłam z piekarnika i opadło tworząc “ciapę” dlatego za drugim nie wyjęłam go od razu tylko zostawiłam żeby powoli wystygło. W smaku ciasto jest pyszne ale opadło o połowę i środku wygląda jakby było ściśnięte. Nie wiem co jest nie tak bo wcześniej robiłam inne ciasta i wszystko wyszło ok
To, co opisujesz, to klasyczny zakalec. Przyczyn może być kilka, np. składniki nie miały temperatury pokojowe lub ciasto było zbyt intensywnie mieszane – to jest najczęstszą przyczyną. Pewnie to nie będzie dla Ciebie zbytnie pocieszenie, ale te najłatwiejsze z pozoru ciasta okazują się najtrudniejsze w wykonaniu. Mi często również wychodzi zakalec – niestety.
Witaj Asiu, właśnie wstawilam ciasto do piekarnika, teraz pozostaje mi tylko czekać 😉 ten zapach cynamonu – mmm.. obłędny 😉
Mam tylko jedno pytanko, ciasto wyszło mi baaardzo gęste – takie ma być? A i posypałam zwykłym cukrem, bo brązowego brak w domu 😉
Mam nadzieję, że mi wyjdzie to ciacho, bo na Twoich zdjęciach wygląda baaardzo kusząco 😉 pozdrawiam serdecznie, Magda.
Tak, ciasto jest dość gęste.
Mam nadzieję, że smakowało tak jak pachniało 🙂
Pozdrawiam!
Asiu, mimo moich obaw ciasto wyszło super 😉 pyszne i naprawdę takie lekkie 😉 Zaczęło znikać jeszcze na ciepło, bo moje małe głodomorki się nie mogły doczekać aż ostygnie 😉 Sama też spróbowałam kawałeczek na ciepło, był pyyycha, taki leciutki jak chmurka 😉 Za tydzień powtórka, tym razem w wersji z mrożonymi jagodami i kruszonką 😉 pozdrawiam i dziękuję za super przepisy 😉
Bardzo się cieszę, że się udało 🙂
Pozdrawiam!
Witam , czy zamiast jabłek mogę dać świeże truskawki lub zamrożone jagody?
Tak, mogą być dowolne owoce.
Dzisiaj zrobiłam. Wyszło pyszne. Dałam zamiast śmietany jogurt naturalny, ponieważ śmietany nie miałam w lodówce a do sklepu za daleko. Trochę za mało cukru w cieście tak więc posypałam więcej cukrem pudrem:-) Połowy ciasta już nie ma tak smakuje:-)
Bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie!
Pieczemy na funkcji góra-dół czy termoobieg? Dziękuję za odp.
Zawsze góra dół, gdy jest inaczej zaznaczam to w przepisie.
ciasto trzymać w lodówce czy może stać w piekarniku?
Nie musi być w lodówce, ja przechowuję owinięte w folię aluminiową, normalnie w kuchni lub w spiżarni.
przepraszam to maja być 2 lub 3 szklanki smietany
2/3 czyli niepełna szklanka, nie 2 lub 3 szklanki:)
Witam chciałam zapytać jaka to ma być mąka?
Zwykła pszenna.
Asiek to ciasto po prostu wymiata! Dziś będę robiła już trzeci raz od soboty a jest dopiero czwartek:-) TANIE, SZYBKIE, WYŚMIENITE W SMAKU!!!!!!!!
Bardzo mnie to cieszy:)
Pozdrawiam!
Ciasto wypróbowane, ma przyjemny maślany smak, nie za słodkie i delikatne. Niestety wyszło mi z małym zakalcem (ku uciesze męskiego grona zajadaczy). Pozdrawiam
Jakie piękne puszyste. Cudowne.
maślane i delikatne? i dla mnie takie ciasto jest idealna
Ależ kusisz…nie mogę się oprzeć, więc porywam kawałeczek ciasta wraz z przepisem;)
zobaczymy jak mi jutro wyjdzie 🙂
Trzymam kciuki, mam nadzieję, że będzie Wam smakowało:)
Smakowicie się prezentuje 🙂
Wygląda niesamowicie smakowicie 🙂
cudnie wygląda 🙂 i jakie równiótkie 🙂
Pozdrawiam 🙂
Wspaniale wypieki i wspaniale zdjecia:)Kiedys posiedze u Ciebie dluzej:)
Pozdrawiam
Zapraszam, będzie mi bardzo miło:)
Piękne zdjęcia, piękny kolor ciasta i ten cynamon… Cudo…
jakie równiusie kosteczki, w szeregu zbiórka;), strasznie fajne ciacho wymyśliłaś, nie pozostaje mi nic innego jak dołączyć do grona tych, którzy sobie ten przepis od ciebie pożyczą, zdecydowanie do wypróbowania 🙂
cudowne!
Piękne, puszyste, delikatne 🙂 Przepis już zapisany, na pewno wypróbuję 🙂
Smakowite,pachnące cynamonem ciacho;)
Śliczne Ci wyszło, i takie żółciutkie… już sobie zapisuje przepis… po takiej rekomendacji nie pozostaje nic innego jak go wypróbować. ps. gratuluję udanego “eksperymentu” :))
przepysznie wygląda, takie puchate i z jabłuszkiem na wierzchu 🙂
Pierwszy autorski wypiek! GRATULACJE!
Dziękuję kochanie:)
Buziaczki!
teraz i ja zamarzę o takim cieście..
W takim razie… DO ROBOTY:):)!!
Pozdrawiam
Jakie puszyste Ci wyszło. Super wygląda i ma piękny kolor.
Miłego dnia Asiu 🙂
Dziękuję:) Jestem dumna z tego ciasta:)
Tobie również miłego dnia:)
wygląda na niesamowicie delikatne i puszyste! z chęcią pochwyciłabym kawałek!
Takie właśnie było:) Proszę, częstuj się do woli:):)
Pozdrawiam:)
wygląda rewelacyjnie!!! no i pokrojone jak od linijki 🙂
http://www.kuchnia-domowa-ani.blogspot.com