Konkurs z Almette trwa, a ja mam dla Was małą inspirację, w jaki sposób można wykorzystać serki Almette Fruit. Powiem Wam szczerze, że wcześniej przechodziłam obok półki z serkami bardzo obojętnie i jakoś nie umiałam się skusić, to try them out. Dopiero teraz poznałam ich smak, i jestem bardzo mile zaskoczona. Są wyraźne w smaku, pachnące i bardzo smaczne. Ja wyjadam je same z kubeczka, ale na pewno będą pysznie smakować ze świeżą bułeczką, albo chałką.
Do mojego sernika wykorzystałam serek o smaku jagodowo – malinowym. Jeśli macie ochotę, możecie użyć dowolnego, który Wam najbardziej będzie smakował. Sernik wyszedł zadziwiająco smaczny. Bardzo puszysty i pachnący latem. Żeby jeszcze bardziej podkreślić letni charakter deseru, na wierzchu ułożyłam owoce, a całość zalałam galaretką jagodową. I recommend you very much!
Ingredients:
- 4 opakowania serka Almette Fruit o smaku jagodowo – malinowym (po 150g każdy)
- 200 ml double cream
- 1 teaspoon vanilla extract
- opcjonalnie łyżka cukru pudru
- 2 płaskie łyżki żelatyny
Additionally:
- 10 – 15 sztuk okrągłych biszkoptów
- Any fruit (około 200g), użyłam malin, borówek i jeżyn
- 2 galaretki jagodowe (po 47g każda)
The bottom of the springform pan with a diameter of 22cm parchment paper for baking, na spodzie ułożyć biszkopty.
Wszystkie składniki na masę serową oprócz żelatyny umieścić w misie miksera i zmiksować na puszystą masę.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać kilka łyżek masy serowej i dokładnie wymieszać. Następnie połączyć z pozostałą masą serową i dokładnie zmiksować całość. Gotową masę wyłożyć na przygotowane biszkopty, align. On top put fruit. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania galaretki.
Galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody, ostudzić i wstawić do lodówki do czasu, aż galaretka zacznie tężeć (należy pilnować, żeby nie przegapić tego momentu). Gdy galaretka osiągnie odpowiednią konsystencję wyjąć sernik z lodówki, na wierzch wylać galaretkę. Sernik ponownie wstawić do lodówki. Schłodzić przez kilka godzin, and preferably all night. Keep refrigerated.
Enjoy!
To ciasto jest jednym z moich najbardziej ulubionych i na pewno wypróbuje też ten przepis. Z reguły robi się je podczas lata ale ja tam je lubię przez cały rok. Jak dla mnie najlepiej smakuje z cienką galaretką wiśniową lub kawałkami owoców takich jak maliny, ananas czy kiwi. A może ktoś robił sernik na zimno z granatem lub liczi ?
classics at its best 🙂