Cold cheesecake with cheese Almette

Sernik na zimno z serków Almette Fruit

Konkurs z Almette trwa, a ja mam dla Was małą inspirację, w jaki sposób można wykorzystać serki Almette Fruit. Powiem Wam szczerze, że wcześniej przechodziłam obok półki z serkami bardzo obojętnie i jakoś nie umiałam się skusić, to try them out. Dopiero teraz poznałam ich smak, i jestem bardzo mile zaskoczona. Są wyraźne w smaku, pachnące i bardzo smaczne. Ja wyjadam je same z kubeczka, ale na pewno będą pysznie smakować ze świeżą bułeczką, albo chałką.
Do mojego sernika wykorzystałam serek o smaku jagodowo – malinowym. Jeśli macie ochotę, możecie użyć dowolnego, który Wam najbardziej będzie smakował. Sernik wyszedł zadziwiająco smaczny. Bardzo puszysty i pachnący latem. Żeby jeszcze bardziej podkreślić letni charakter deseru, na wierzchu ułożyłam owoce, a całość zalałam galaretką jagodową. I recommend you very much!

Cold cheesecake with cheese Almette

Ingredients:

  • 4 opakowania serka Almette Fruit o smaku jagodowo – malinowym (po 150g każdy)
  • 200 ml double cream
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • opcjonalnie łyżka cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny

Additionally:

  • 10 – 15 sztuk okrągłych biszkoptów
  • Any fruit (około 200g), użyłam malin, borówek i jeżyn
  • 2 galaretki jagodowe (po 47g każda)

The bottom of the springform pan with a diameter of 22cm parchment paper for baking, na spodzie ułożyć biszkopty.
Wszystkie składniki na masę serową oprócz żelatyny umieścić w misie miksera i zmiksować na puszystą masę.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać kilka łyżek masy serowej i dokładnie wymieszać. Następnie połączyć z pozostałą masą serową i dokładnie zmiksować całość. Gotową masę wyłożyć na przygotowane biszkopty, align. On top put fruit. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania galaretki.
Galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody, ostudzić i wstawić do lodówki do czasu, aż galaretka zacznie tężeć (należy pilnować, żeby nie przegapić tego momentu). Gdy galaretka osiągnie odpowiednią konsystencję wyjąć sernik z lodówki, na wierzch wylać galaretkę. Sernik ponownie wstawić do lodówki. Schłodzić przez kilka godzin, and preferably all night. Keep refrigerated.

Cold cheesecake with cheese Almette

Cold cheesecake with cheese Almette

Cold cheesecake with cheese Almette

Cold cheesecake with cheese Almette

Cold cheesecake with cheese Almette

Enjoy!

 


Welcome to my gingerbread shop (and Zuzia mascots):

Link to the shop with hand-iced Christmas gingerbreads

Like our gingerbread profile on Facebook -> FB – Sweet Gingerbread

Subscribe
Notify about
guest

The site uses Akismet, to limit spam. Learn more about how comment data is processed.

2 comments
Inline Feedbacks
View all comments
Miszela Anna
9 years ago

To ciasto jest jednym z moich najbardziej ulubionych i na pewno wypróbuje też ten przepis. Z reguły robi się je podczas lata ale ja tam je lubię przez cały rok. Jak dla mnie najlepiej smakuje z cienką galaretką wiśniową lub kawałkami owoców takich jak maliny, ananas czy kiwi. A może ktoś robił sernik na zimno z granatem lub liczi ?

karmel-itka
9 years ago

classics at its best 🙂