Ehhh… znów tyle czasu minęło od poprzedniego wpisu, że wstyd mi. Choć obiecywałam i sama sobie wmawiałam, że teraz będzie już lepiej, jakoś to nie wychodzi. Więc już nie będę obiecywać, jak będzie, tak będzie. I only hope, że jednak moje blogowanie nie pójdzie w kąt i znów znajdę w sobie pasję do tworzenia.
Ale za to mam dziś dla Was bukiet pełen róż, a do tego smakujący kokosem. Co powiecie na to? W tajemnicy powiem Wam, że prawie mnie przerósł ten tort. Szczerze nie myślałam, że będzie taki trudny do zrobienia. Ale jak już go zrobiłam, to prawie zaniemówiłam z wrażenia. Chyba najpiękniejszy mój tort jaki do tej pory zrobiłam. Ale przecież nie mogło być inaczej, bo ten tort jest dla mnie. Dziś ja obchodzę swoje święto i to nie byle jakie. Dziś Wasza Babeczka kończy 40 years! I used to think, że mając 40 lat jest się już starym, a teraz myślę, że życie się dopiero zaczyna. How is it changing 🙂 …
Zapraszam więc na kawałek urodzinowego tortu, rozsiądźcie się wygodnie, and I'm going to brew a cup of coffee 🙂
Starałam się opisać dość dokładnie kolejne etaty tworzenia tortu, ale mówię lojalnie, że nie jest to tort dla całkiem początkujących, trzeba mieć trochę wprawy i wyobraźni przestrzenej (dziękuję kochany Mężu za wspieranie swojej totalnie humanistycznej żony), żeby wszystko wyszło tak, jak powinno.
Ingredients for the sponge:
- 10 eggs (separate the yolk and the egg white)
- 1 and 3/4 glass* of flour
- 3/4 glass of potato flour
- 1,5 glass caster sugar (lub trochę mniej)
Beat egg whites until stiff. At the end of the compaction add sugar batch, mixing all the time. Then add one egg, mixing after each. Mąki przesiać delikatnie wmieszać do masy jajecznej.
Dno prostokątnej blaszki o wymiarach 38x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Insert the prepared mass, align.
Bake in preheated oven 175 – 180° C for 35 – 40 minutes or so. dry stick. After this time, remove and allow to cool completely.
Ingredients for the mass:
- 5 mascarpone cheese (at 250g each)
- 3 śmietanki kremówki (the 250ml each)
- 200g of white chocolate
- 3/4 cup desiccated coconut
- 4 tablespoons granulated sugar (lub do smaku, at the discretion of)
- tablespoon vanilla extract
- 2 opakowania mleczka kokosowego w proszku (po 80g)
Chocolate broken into small pieces, 250ml kremówki podgrzać, wrzucić czekoladę i rozpuścić. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, and preferably all night.
Schłodzoną masę wyjąć, przełożyć do misy miksera, dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz wiórków i zmiksować na puszsytą masę. Na koniec wsypać wiórki i wymieszać.
Additionally:
- około 800g czerwonego lukru plastycznego do zrobienia różyczek
- about 1,5 kg białego lukru plastycznego do obłożenia tortu
Unfortunately, nie zrobiłam relacji z formowania róż, ale dopiszę ją w niedalekiej przyszłości – obiecuję. A chwilowo musicie posiłkować się tym, co znajdziecie w internecie, a jest tego sporo.
Biszkopt przeciąć wzdłuż na 3 tops, ale poskładać go z powrotem w całość. Tort należy zacząć od ustalenia wymiarów swojego bukietu. Mi do tego celu posłużyła okrągła podkładka korkowa i prostokątna mata. Na zdjęciu widać właśnie przymiarki do tego, jaki ma mieć kształt bukiet.
Gdy już ustalimy wielkość bukietu, z prostokątnego biszkoptu należy wyciąć pożądany kształt (czyli trzeba wyciąć trójkąt, pozostałe części biszkoptu będą potrzebne do formowania bukietu). Wycięty trójkąt przełożyć kremem (przedtem nasączyć każdy kawałek ulubionym ponczem, u mnie lekka herbata waniliowa z cytryną i ekstraktem waniliowym). I teraz należy dokładać kolejne kawałki biszkoptu i przekładać kremem, już formując bukiet. Całość ma nabrać kształt stożka i po przełożeniu kremem powinna wyglądać mniej więcej tak, as pictured. Choć w tym momencie bardziej przypomina to jakiś statek kosmiczny, to w efekcie końcowym będzie to piękny bukiet. Należy również pamiętać o tym, żeby dół naszego bukietu lekko zaokrąglić, podcinając go delikatnie.
Następnie całość obłożyć kremem, wyrównać i wstawić do lodówki do schłodzenia. W tym czasie przygotowujemy krem na bazie bezy szwajcarskiej.
Krem na bazie bezy szwajcarskiej:
- 100g białka
- 200g of sugar
- 300g bardzo miekkiego masła
Protein transfer to a bowl, add a pinch of salt. Place the bowl over a pan of boiling water, lightly fluff protein. Add sugar and beat until, when all the sugar dissolves. Best to check the foam rubbing between fingers – sugar should not be perceptible.
Remove the bowl from the pot and if you get too much protein should be heated the cool. Then pour into a mixing bowl and blade for whipping protein mix until, until the protein will be very dense (about 10 minutes).
After this time, change the end of the grating, and gradually add a piece of butter, softened, mixing all the time. When mixing can occur, that the weight starts to look like a blighted. Do not worry about it, after a while, further mixing everything will return to normal.
Schłodzony tort obłożyć kremem i najlepiej jak się to uda wygładzić. Ponownie schłodzić.
Teraz najważniejszy i jaka dla mnie najtrudniejszy moment całego tortu. Obkładanie lukrem plastycznym. Żeby tort dobrze wyglądał powinien być cały owinięty lukrem.
Biały lukier rozwałkować na pożądaną wielkość – najlepiej zrobić to na macie silikonowej. Nie ściągając lukru z maty ułożyć odpowiednio tort na lukrze i wykorzystując matę owinąć nim tort, najpierw z jednej strony, odkleić matę, potem z drugiej strony i odkleić matę. Teraz gotowy tort leży na macie i należałoby go z niej zdjąć. Niestety może się zdarzyć tak, że się to nie uda, So please take the mat as I 🙂 Mi failed, I was afraid, że tort się rozwali, więc obcięłam matę lekko odchylając tort, in order to, żeby maty nie było widać. Następnie należy doczepić wcześniej zrobione różyczki, które dodatkowo można posypać brokatem jadalnym, dodać listki, całość udekorować wstążką i … Gotowe!
*my glass = 250ml
Powodzenia i… tasty!
Hello, I'm stubborn, and the third time I've done this delicious cake with coconut cream. This time bought coconut milk and not, as previously coconut drink powder, and it was. previously, I wrote, the cream came out rare, This time, however, went out of which he should. Cake sitting in the refrigerator and nothing “flows”. However, there is a large difference, and between the beverage and coconut milk powder. Greetings and thanks for a delicious recipe for cream.
Welcome back, znowu zrobiłam ten pyszny krem i tym razem dałam więcej czekolady (jak pisałam wcześniej) i niestety znowu krem wyszedł zbyt rzadki i nadal nie wiem dlaczego pomimo że dodałam 2 śmietanfixy, a może to wina że zamiast kokosowego mleka w proszku, dodałam kokosowego napoju w proszku? Już sama nie wiem, muszę chyba kupić mleko, a nie napój (w sklepie pani powiedziała że mleko w proszku jest tylko zwierzęce, a w/w napój to jest to samo co mleko). Poszukałam w necie i znalazłam całe mnóstwo mleka w proszku, so anything else is not only order and do this again… read more »
Welcome back, krem przepyszny ale………………….. nie wiem co poszło nie tak że wyszedł mi za rzadki, boje się że jutro będzie totalna klapa przy krojeniu. Krem zrobiłam dokładnie z 3/5 porcji i już mi rano podpadło to, że czekolada rozpuszczona dzień wcześniej w śmietanie była płynna (jak robiłam z gorzką to rano można ją było kroić). Wiem że czekolada biała nie twardnie tak mocno jak gorzka, ale teraz nie wiem co z tym zrobić, już zastanawiam się nad pieczeniem drugiego tortu. Gdyby tak dodać żelatynę albo śmietan fix do kremu? ale boje się że to zmieni smak tego pysznego kremu,… read more »
I do not know, dlaczego tak z tą czekoladą wyszło, powinna być jednak gęsta ta masa po schłodzeniu… Jeśli masz, dodaj żelatynę albo ten śmietan fix. One nie zmieniają smaku. Trzymam kciuk!
Tort z tym kremem był przepyszny, tak był bo już zjedzony. Niedługo powtórka. Tak mi się wydaje że to wina czekolady, że krem był taki rzadki. Kupuje milkę bo tylko ona daje się roztopić bez problemu. Kiedyś próbowałam roztopić białe czekolady z innych firm i niestety robiły się twarde klychy. Może napisz jakiej ty używasz, oczywiście chodzi mi o białą czekolade. A tak wogóle to jak na razie twoje kremy które robiłam są świetne, pyszne i szybko się je robi. Ale ten kokosowy jak na razie nr1.
Spróbuję dać więcej czekolady, dam na te 3 serki i 450ml śmietany 2 czekolady. Tort pomimo jego wyglądu wszystkim tak smakował że poszedł w jeden wieczór, jeszcze raz dzięki za podzielenie się przepisem, I greet.
Hello, chcę zrobić tort (ale taki zwykły okrągły) z kremem kokosowym, kupiłam i tu n ie wiem czy dobrze kupiłam “mleko kokosowe” tak mi powiedziała pani w sklepie ze zdrową żywnością, ale na opakowaniu pisze napój kokosowy (jest w proszku) więc nie wiem czy o takie “mleczko” it. Pani w sklepie powiedziała że sproszkowane jest tylko mleko zwierzęce, więc mam nadzieje że kupiłam dobrze. Jeżeli tort będzie w tortownicy 25-26 cm to z powyższej ilości chyba będzie za dużo kremu? Bardzo proszę o szybką odpowiedź jeśli to możliwe z jakiej ilości na mój tort zrobić powyższy krem? I did Cake… read more »
I, że to co kupiłaś, it is the coconut milk powder 🙂
Na tortownicę 26 cm powinno wystarczyć 3 mascarpone, 300ml cream, wiórki – pół szklanki, chocolate 100 – 150g, cukier puder do smaku. Mleczko kokosowe zostawiłabym te dwa opakowania.
Serdeczne dzięki za tak szybką odpowiedź, tak właśnie też myślałam zrobić z 3 serków. Dam znać jak mi wyjdzie, pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
Jeszcze zapomniałam, czy czekoladę rozpuścić w 250 ml kremówki tak jak w przepisie, bo wtedy pozostanie mi tylko 50ml?
Chciałam jeszcze dodać że to mleczko które kupiłam jest w paczce 400g, pytałam czy mają paczki po 80g niestety nie, so I asked whether I bought
WELCOME ,w jaki sposób przymocować róże
Układałam róże od dołu jedna na drugiej, lekko wciskając w ciasto. Trzymały się ładnie.
Niesamowicie piękny tort. Lady has a great talent 🙂
Thank you very much! Until blushed 🙂
Witaj ☺ urzywam nie polskiej klawiatury – sorry . Thank you . 14 wrzesnia moja corka miala urodziny . Nie stac mnie bylo na prezent ,wiec zasugerowalam sie Twoim przepisem.Byl pierwowzorem. Zrobilam dla niej tort w ksztalcie bukietu roz. Dziekuje bo zobaczylam lzy w oczach mojej corki . oczywiscie umieszczajac zdjecie tortu – napisalam ,ze TO Ty mnie zaispirowalas. Thank you.
I am very happy, że przepis Ci się przydał i mogłaś uszczęśliwić córkę! Czy gdzieś mogę zobaczyć to zdjęcie tortu? Może przyślij mi na maila, będę mogła dodać do galerii.
Regards!
Gorgeous!!! I admire:) Witam w klubie:)
A czy mleczko kokosowe w proszku można zastąpić zwykłym mleczkiem kokosowym. And if you do not like you could prompt where you can get such milk powder 😉
Regards 😉
Kiedyś robiłam z mleczkiem z puszki, ale masa mi się mocno rozrzedziła, dlatego nie polecam. Smak mleczka w proszku też mi bardziej odpowiada niż tego z puszki. Mleczko w proszku można kupić w sklepie Kuchnie świata, lub w sieci Piotr i Paweł. Jest też na allegro.
Asya Babeczko, wszystkiego najcudowniejszego raz jeszcze, a tort wygląda po prostu zjawiskowo!
I do not know, czy ktokolwiek jest w stanie Ci dorównać, przebiłaś tym tortem wszystkie jakiekolwiek widziałam.
Hail :*
Dziękuję Ci Majanko serdecznie za życzenia i przemiłe słowa!
Kisses!
Twoje ciasto wyglądają bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, yum 🙂
Chapeau bas!
Wszystkiego najlepszego z okazji Urodzin!! Życie dopiero się zaczyna (wiem coś już o tym)! Przepiękny prezent Sobie zrobiłaś, cuuudo.
Regards 🙂
Wonderful!
szczękę z podłogi zbieram. Po prostu… szał!!!
wow! zbieram szczękę powoli z podłogi, beautiful cake 🙂
o matuchno! what a beautiful!!!! chętnie wykorzystam pomysł w przyszłości. Sama mam urodziny za tydzień ale przyznam szczerze, że dla mnie samej nigdy nie chce mi się robić tortu. All the greatest urodzinek the occasion and welcome to the club forties 🙂
World Championship! A beautiful cake,piękny wiek (mam latek tyleż samo).All the best!