To ciasto powstało w mojej głowie przez zupełny przypadek, a w zasadzie przez potrzebę zutylizowania biszkoptu, który miał być na tort. Someone, however, changed his mind and forgot to tell me 🙂 But maybe it's good, bo dzięki temu powstało pyszne ciasto, idealne na upalne dni. Bardzo proste do zrobienia, a przy tym pięknie się prezentujące.
Delikatny mus truskawkowy na puszystym biszkopcie, otulony lekkim waniliowym sernikiem. Wiele razy wspomniałam już, że nie przepadam za sernikami na zimno, ale ten zjadłam z ogromną przyjemnością. Zniknął w mgnieniu oka, i niech to będzie dla Was największą zachętą do zrobienia go. I recommend a very!
Ingredients for the sponge:
- 4 eggs (separate the yolk and the egg white)
- pół szklanki* drobnego cukru + 1 vanilla sugar
- half a cup of plain flour +2 tablespoons
- 3 tablespoons of potato flour
The bottom of the springform pan with a diameter of 24cm parchment paper for baking, Nothing sides of greased.
Beat the whites to stiff peaks with a pinch of salt, at the end of churning add the sugar in batches, then add one egg, whisking all the time. Sift the flour and add the beaten egg,. Very gently stir. I'm doing it on the lowest speed mixer. The finished weight transfer to the prepared springform pan, align the top.
Bake in oven preheated to 175 ° C for about 35 minutes or so. dry stick. After this time, remove and leave to cool completely. Cut two tops (one frozen and used for subsequent baking or eat 🙂 ).
Składniki na mus truskawkowy:
- about 1 kg truskawek
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 2-4 tablespoons of sugar with real vanilla, lub zwykłego (ilość cukru dopasować do słodkości truskawek i własnych upodobań)
Wash strawberries, remove stems and mix the mousse, dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia się cukru.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, następnie dodać do niej kilka łyżek musu truskawkowego i wymieszać (zapobiegnie to powstawaniu grudek podczas mieszania żelatyny z pozostałym musem). W misie miksera umieścić mus truskawkowy i wlać miksując, wlewać powoli całą żelatynę.
The bottom of the springform pan with a diameter 22 cm wyłożyć folią spożywczą. Przelać gotowy mus i schłodzić w lodówce do stężenia (kilka godzin, lub całą noc)
Sernik waniliowy:
- 500g curd (can be wiaderkowy, ale musi być twaróg, a nie produkt seropodobny, ja używam sera “My favorite”)
- 360g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- Laski z ziarenka wanilii
- tablespoon vanilla extract
- 2-4 tablespoons of sugar with real vanilla (ilość cukru wg własnych upodobań smakowych)
Wszystkie składniki oprócz żelatyny umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać kilka łyżek masy serowej i wymieszać. Następnie powoli wlewać żelatynę do pozostałej masy serowej, mixing all the time (gdyby zdarzyło Wam się tak, że mimo to zrobią się grudki z żelatyny, to należy całość podgrzać do rozpuszczenia się grudek, I tested the performance of 🙂 ).
Składanie całości:
Mus truskawkowy wyjąć z lodówki, zdjąć, oddzielić od tortownicy i zdjąć folię spożywczą.
Blat biszkoptu umieścić ponownie w tortownicy (mój się jakoś skurczył, więc wsadziłam go do tortownicy o średnicy 23 cm in diameter), na środku ułożyć mus truskawkowy tak, żeby po bokach był margines. Na wierzch wylać przygotowaną masę serową.
Całość wsadzić do lodówki, schłodzić przez kilka godzin do stężenia. Before serving, decorate any (np. bitą śmietaną i truskawkami). Keep refrigerated.
*my glass = 250ml
Enjoy!
Proud!
It looks insanely! Wprawdzie miałam inne plany na weekend, ale jak uda mi się tylko kupić truskawki to zrobię to cudo. Dam znać na pewno. Yours sincerely 🙂 Agata
Zrobiłam ten sernik w niedzielę i wyszedł pyszny !!! Very good looks 🙂 However, I did a springform pan 26 cm i dobrze, bo i tak ledwie mi się zmieścił. Biszkopt upiekłam swój sprawdzony z dwóch jajek. Mus truskawkowy musiałam ratować galaretką bo na dwóch łyżkach żelatyny nie chciał mi dobrze stężeć. Mimo małego kłopotu wyszedł pyszny!!! I recommend. Yours sincerely 🙂
I'm glad, że koniec końców wszystko się udało.
Thank you for the comment and best regards!
Czy zamiast żelatyny można dodać galaretkę? 😉
I, so, but I know how much AD, that the consistency was such as it is compact…
Witam.Jutro zabieram się za robienie tego apetycznego serniczka,ale czy ciasto jest dobre bez proszku do pieczenia? Regards
Do sernika nie dodaje się proszku do pieczenia.
Regards.
Przepiękne są te ciasta i torty! Na Boże Narodzenie obiecałam sobie kupić wreszcie piekarnik. W starym mieszkaniu nie było miejsca, a w nowym jest masa potrzebniejszych rzeczy do kupienia. Jak się do niego dorwę w końcu!!! Będę piekła i piekła. No matter whether anyone will eat 😛
Hello, mus mam już od 5 h w lodówce i konsystencja jest luźna, a powinna być galaretowata tak ?. Czy mogę to rozmiksować i dodać jeszcze żelatyny ?
After 5 godzinach mus powinien być zwarty i dać się kroić… Spróbowałabym to ratować żelatyną. Ale pewnie już sobie poradziłaś?
So I added 🙂 gelatin and managed to 🙂 thank you for your answer 🙂 greet 🙂
Oj, to cieszę się bardzo, bo zastanawiałam się, czy się udało!
Regards
Truskawki mogą być mrożone? A biszkopt piecze pani z termoobiegiem czy bez?
Mogą być mrożone. Biszkopt piekę na grzałce góra-dół, zawsze.
Welcome to Sweet Babeczko,
od roku śledzę Twoje wypieki. To mój pierwszy wpis. Many recipes tried out and every time I go out all the dough perfectly 🙂 I am very happy, że prowadzisz tego bloga. Nieraz skorzystam z przepisów. Regards, serdecznie!
Miło mi Cię powitać u mnie! I'm glad, że korzystasz z moich przepisów i co więcej, że się sprawdzają! Thanks to these commentaries I want to work 🙂
Regards!
Cake looks insanely. Napewno wypróbuję, but … jak Pani to zrobiła, że mus został w środku (such równiutki), a ser jest po bokach?:)
Wszystko jest w opisane we wpisie najlepiej jak umiałam.
Uwielbiam Pani ciasta ! 🙂 most 😉 caramel cheesecake as a beginner, You just came across on the rules and so far all went well and what are delicious encouraged to further baking 😉 this also I'm going to try, looks tasty. I hope, że jak zawsze się uda, because I wanted to add a birthday present to greet 🙂.
I am very happy, that my recipes come true I hope 🙂, że się na nich nie zawiedziesz.
Thank you for the comment and best regards!
looks great!
Jak dla mnie bomba! Śliczny wizualnie – podobno przepyszny (ja nie jadam bo nieznoszę truskawek). I te pytania ” a jak to zrobiłaś…” Mi nie wyszedł taki ładny – troche się mus rozszedł ale drugim razem dam więcej żelatyny…
POLECAM i dziękuję za kolejny przepis
I'm glad, that what tasted like strawberries 🙂
Regards!
great 🙂
Czy mus truskawkowy dobrze trzyma się na biszkopcie/ nie oddziela się?
Nie oddziela się, nawet bym powiedziała, że biszkopt fajnie namaka od musu i ładnie się przez to łączą te dwie warstwy.
Thank you for your response.
Wygląda perfekcyjnie i na pewno tak smakuje:)
A ten środek jaki zaskakujący! Super sernik!
Regards!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com