Sernik waniliowy z musem truskawkowym

Sernik waniliowy z musem truskawkowym.

by

in recipes for: , ,

To ciasto powstało w mojej głowie przez zupełny przypadek, a w zasadzie przez potrzebę zutylizowania biszkoptu, który miał być na tort. Someone, however, changed his mind and forgot to tell me 🙂 But maybe it's good, bo dzięki temu powstało pyszne ciasto, idealne na upalne dni. Bardzo proste do zrobienia, a przy tym pięknie się prezentujące.
Delikatny mus truskawkowy na puszystym biszkopcie, otulony lekkim waniliowym sernikiem. Wiele razy wspomniałam już, że nie przepadam za sernikami na zimno, ale ten zjadłam z ogromną przyjemnością. Zniknął w mgnieniu oka, i niech to będzie dla Was największą zachętą do zrobienia go. I recommend a very!

Sernik waniliowy z musem truskawkowym

Ingredients for the sponge:

  • 4 eggs (separate the yolk and the egg white)
  • pół szklanki* drobnego cukru + 1 vanilla sugar
  • half a cup of plain flour +2 tablespoons
  • 3 tablespoons of potato flour

The bottom of the springform pan with a diameter of 24cm parchment paper for baking, Nothing sides of greased.
Beat the whites to stiff peaks with a pinch of salt, at the end of churning add the sugar in batches, then add one egg, whisking all the time. Sift the flour and add the beaten egg,. Very gently stir. I'm doing it on the lowest speed mixer. The finished weight transfer to the prepared springform pan, align the top.
Bake in oven preheated to 175 ° C for about 35 minutes or so. dry stick. After this time, remove and leave to cool completely. Cut two tops (one frozen and used for subsequent baking or eat 🙂 ).

Składniki na mus truskawkowy:

  • about 1 kg truskawek
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 2-4 tablespoons of sugar with real vanilla, lub zwykłego (ilość cukru dopasować do słodkości truskawek i własnych upodobań)

Wash strawberries, remove stems and mix the mousse, dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia się cukru.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, następnie dodać do niej kilka łyżek musu truskawkowego i wymieszać (zapobiegnie to powstawaniu grudek podczas mieszania żelatyny z pozostałym musem). W misie miksera umieścić mus truskawkowy i wlać miksując, wlewać powoli całą żelatynę.
The bottom of the springform pan with a diameter 22 cm wyłożyć folią spożywczą. Przelać gotowy mus i schłodzić w lodówce do stężenia (kilka godzin, lub całą noc)

Sernik waniliowy:

  • 500g curd (can be wiaderkowy, ale musi być twaróg, a nie produkt seropodobny, ja używam sera “My favorite”)
  • 360g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • Laski z ziarenka wanilii
  • tablespoon vanilla extract
  • 2-4 tablespoons of sugar with real vanilla (ilość cukru wg własnych upodobań smakowych)

Wszystkie składniki oprócz żelatyny umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać kilka łyżek masy serowej i wymieszać. Następnie powoli wlewać żelatynę do pozostałej masy serowej, mixing all the time (gdyby zdarzyło Wam się tak, że mimo to zrobią się grudki z żelatyny, to należy całość podgrzać do rozpuszczenia się grudek, I tested the performance of 🙂 ).

Składanie całości:
Mus truskawkowy wyjąć z lodówki, zdjąć, oddzielić od tortownicy i zdjąć folię spożywczą.
Blat biszkoptu umieścić ponownie w tortownicy (mój się jakoś skurczył, więc wsadziłam go do tortownicy o średnicy 23 cm in diameter), na środku ułożyć mus truskawkowy tak, żeby po bokach był margines. Na wierzch wylać przygotowaną masę serową.
Całość wsadzić do lodówki, schłodzić przez kilka godzin do stężenia. Before serving, decorate any (np. bitą śmietaną i truskawkami). Keep refrigerated.Sernik waniliowy z musem truskawkowym

Sernik waniliowy z musem truskawkowym

Sernik waniliowy z musem truskawkowym

Sernik waniliowy z musem truskawkowymSernik waniliowy z musem truskawkowym

*my glass = 250ml

Enjoy!


Welcome to my gingerbread shop (and Zuzia mascots):

Link to the shop with hand-iced Christmas gingerbreads

Like our gingerbread profile on Facebook -> FB – Sweet Gingerbread

Subscribe
Notify about
guest

The site uses Akismet, to limit spam. Learn more about how comment data is processed.

30 comments
Inline Feedbacks
View all comments
Denmark
3 years ago

Proud!

Agata
Agata
8 years ago

It looks insanely! Wprawdzie miałam inne plany na weekend, ale jak uda mi się tylko kupić truskawki to zrobię to cudo. Dam znać na pewno. Yours sincerely 🙂 Agata

Agata
Agata
8 years ago
Reply to Agata

Zrobiłam ten sernik w niedzielę i wyszedł pyszny !!! Very good looks 🙂 However, I did a springform pan 26 cm i dobrze, bo i tak ledwie mi się zmieścił. Biszkopt upiekłam swój sprawdzony z dwóch jajek. Mus truskawkowy musiałam ratować galaretką bo na dwóch łyżkach żelatyny nie chciał mi dobrze stężeć. Mimo małego kłopotu wyszedł pyszny!!! I recommend. Yours sincerely 🙂

Charles
Charles
8 years ago

Czy zamiast żelatyny można dodać galaretkę? 😉

Ania
Ania
8 years ago

Witam.Jutro zabieram się za robienie tego apetycznego serniczka,ale czy ciasto jest dobre bez proszku do pieczenia? Regards

Marten
Marten
8 years ago

Przepiękne są te ciasta i torty! Na Boże Narodzenie obiecałam sobie kupić wreszcie piekarnik. W starym mieszkaniu nie było miejsca, a w nowym jest masa potrzebniejszych rzeczy do kupienia. Jak się do niego dorwę w końcu!!! Będę piekła i piekła. No matter whether anyone will eat 😛

Barbara
Barbara
9 years ago

Hello, mus mam już od 5 h w lodówce i konsystencja jest luźna, a powinna być galaretowata tak ?. Czy mogę to rozmiksować i dodać jeszcze żelatyny ?

Barbara
Barbara
8 years ago
Reply to Asiek

So I added 🙂 gelatin and managed to 🙂 thank you for your answer 🙂 greet 🙂

Basia
Basia
9 years ago

Truskawki mogą być mrożone? A biszkopt piecze pani z termoobiegiem czy bez?

Goshia
Goshia
9 years ago

Welcome to Sweet Babeczko,
od roku śledzę Twoje wypieki. To mój pierwszy wpis. Many recipes tried out and every time I go out all the dough perfectly 🙂 I am very happy, że prowadzisz tego bloga. Nieraz skorzystam z przepisów. Regards, serdecznie!

Kinga F.
Kinga F.
9 years ago

Cake looks insanely. Napewno wypróbuję, but … jak Pani to zrobiła, że mus został w środku (such równiutki), a ser jest po bokach?:)

Kinga
Kinga
9 years ago

Uwielbiam Pani ciasta ! 🙂 most 😉 caramel cheesecake as a beginner, You just came across on the rules and so far all went well and what are delicious encouraged to further baking 😉 this also I'm going to try, looks tasty. I hope, że jak zawsze się uda, because I wanted to add a birthday present to greet 🙂.

iza
9 years ago

looks great!

Jolek
Jolek
9 years ago

Jak dla mnie bomba! Śliczny wizualnie – podobno przepyszny (ja nie jadam bo nieznoszę truskawek). I te pytania ” a jak to zrobiłaś…” Mi nie wyszedł taki ładny – troche się mus rozszedł ale drugim razem dam więcej żelatyny…
POLECAM i dziękuję za kolejny przepis

wedelka
9 years ago

great 🙂

Beata
Beata
9 years ago

Czy mus truskawkowy dobrze trzyma się na biszkopcie/ nie oddziela się?

Beata
Beata
9 years ago
Reply to Asiek

Thank you for your response.

wiosenka27
9 years ago

Wygląda perfekcyjnie i na pewno tak smakuje:)

kornik
9 years ago

A ten środek jaki zaskakujący! Super sernik!
Regards!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com