Tag: mak
Ciasto makowe z serkiem homogenizowanym
Na rozgrzewkę mam dla Was ciasto, które – gdy je zobaczyłam – od razu mi się spodobało. I się co do niego nie pomyliłam. Jest pyszne! Delikatne makowe blaty doskonale komponują się z lekką masą na bazie serka homogenizowanego.
Babka makowa
Babka, która od zawsze była w moim domu. Bardzo szybka i łatwa do zrobienia. No i oczywiście przepyszna. Wilgotna i puszysta, z lekkim aromatem migdałowym.
Rogale śniadaniowe
Nie znam nikogo, kto by nie lubił świeżego, jeszcze ciepłego pieczywa na śniadanie. Dlatego przygotowałam dla Was przepis na te doskonałe rogaliki. Idealne na leniwe śniadanie.
Ciasto migdałowe
Na pomysł tego ciasta wpadłam podczas robienia mazurka czterowarstwowego. Gdy upiekłam potrzebne do niego cztery blaty, wiedziałam, że do części z nich idealnie będzie pasował smak migdałowy.
Mazurek czterowarstwowy
Cztery różne warstwy ciasta – czekoladowa, kokosowa, makowa i orzechowa, przełożone masą jabłkową. Powiem Wam, że jest bardzo smaczny. Trochę pracochłonny, bo trzeba upiec cztery placki osobno, ale warto.
Makowiec
Pyszna masa makowa, na cieniutkim, kruchym cieście. Doskonałe. Szukacie tak jak ja swojego przepisu? To już nie musicie, bo dziś właśnie przedstawiam go Wam. I oczywiście polecam bardzo!
Sernik z makiem i lemon curd
Smak… Wyjątkowy i niepowtarzalny. Zdecydowanie inny niż zwykły sernik. Mak, który jest dodany do masy serowej sprawia, że gdyby zamknąć oczy, to trudno byłoby zgadnąć, co to za ciasto.
Makowe ciasto z kruszonką
Bardzo łatwe i bardzo smaczne ciasto drożdżowe. I co ważne, szybko się je robi. No i ta kruszonka… Tym razem nie mogłam się oprzeć i byłam pierwsza w obskubywaniu jej.
Kolorowa babka
Tym razem proponuję Wam pyszną, dość wilgotną babkę w trzech kolorach. Pachnąca wanilią, z dodatkiem kakao i maku. Kto lubi babki, nie będzie zawiedziony.
Czeskie kołacze
Kołacze robi się na wiele sposobów i z różnymi dodatkami, zarówno na słodko jak i na słono. Ja dziś proponuję kołacze na słodko. Pyszne! Z twarożkiem, makiem i powidłami.
Pluszki – rosyjskie bułeczki drożdżowe
Nigdy wcześniej nie myślałam, że kiedyś zakocham się w cieście drożdżowym. Bo przecież tak trudno się je robi i jest takie kapryśne. Otóż to kłamstwo! Wg. mnie nie ma nic prostszego. Uwielbiam robić drożdżowe wypieki i cieszyć się tym wspaniałym zapachem jaki rozchodzi się po domu podczas pieczenia.