Kolorowa babka

5.00 avg. rating (99% score) - 16 votes

Dziś kolejna propozycja babki. Spokojnie, mam ich jeszcze kilka w głowie, nie wiem tylko, czy czas mi pozwoli na zamieszczenie ich wszystkich. Tym razem proponuję Wam pyszną, dość wilgotną babkę w trzech kolorach. Pachnąca wanilią, z dodatkiem kakao i maku. Kto lubi babki, nie będzie zawiedziony. Nie dość, że dobrze smakuje, to jeszcze ładnie wygląda. Robi się ją bezproblemowo i szybciutko, co jest niewątpliwie wielkim atutem w ferworze świątecznych przygotowań. Polecam!

Przepis zapisałam kiedyś na kartce i nie mam pojęcia jakie jest jego źródło:).

Babka trójkolorowa / Tri-colour cake

Składniki na małą keksówkę:

  • 250g miękkiego masła
  • 5 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 szklanki mąki – odjąć jedną łyżę
  • cukier wanilinowy (16g)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel olejku waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek oleju (pominęłam)
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka kakao
  • pół szklanki maku

Ubić masło z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka, wanilię (olejek), ocet i zmiksować razem. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do ciasta. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać łyżkę kakao, do drugiej łyżkę mąki a do trzeciej mak.

Małą keksówkę (26x12cm, mierzone na górze) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Na dno wyłożyć jasne ciasto, następnie ciemne a na wierzch makowe.

Piec w temperaturze 180°C przez 1 godzinę lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika chwilę ostudzić w foremce a następnie wyjąć i ostudzić na kratce. Udekorować polewą czekoladową i migdałami w płatkach lub posiekanymi.

Moja ulubiona polewa:

  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki kakao

Zagotować mleko z cukrem i masłem, dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać.

Babka trójkolorowa / Tri-colour cake

Babka trójkolorowa / Tri-colour cake

Babka trójkolorowa / Tri-colour cake

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Na Wielkanoc i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

30 odpowiedzi na „Kolorowa babka

  1. avatar Dorota K pisze:

    Taką babkę pieczemy u nas w domu „od zawsze” :) jest bardzo pyszna, mówimy na nią „żołądkowiec”, nie mam pojęcia skąd ta nazwa 😉

  2. avatar Misiula pisze:

    zdjęcie przyciąga jak magnes… :-) a gdyby tak chcieć upiec tą babkę w foremce babki z kominem to poporcje chyba należałoby zwiększyć prawda? jak małą keksówkę masz na myśli pisząc o niej w przepisie?

    • avatar Asiek pisze:

      Moja keksówka ma wymiary 26×12 cm (mierzona na górze), piekąc w formie z kominem musisz przeliczyć proporcje.

      • avatar MichalinaMB pisze:

        dzięki :) uwielbiam liczyć :) szczególnie na siebie… 😉 pozdrawiam :)

        • avatar Asiek pisze:

          Ale to jeszcze mam Ci przeliczyć?? Nie znając nawet wymiarów Twojej formy? To chyba nie jest problem poszukać sobie przeliczarki? Ale rozumiem, że lepiej czekać, aż wszystko będzie podane na tacy? :) pozdrawiam i więcej zrozumienia życzę :)

          • avatar Misiula pisze:

            Asiu spokojnie, nie zrozumiałyśmy się :-) zastosowałam tylko grę słów bez żadnych podtekstów :-) teraz to przeczytałam i faktycznie mogło to być zrozumiane różnie ale ja juź taka jestem, dwuznaczna papla 😉 babka upieczona, bez żadnych przeliczeń, ze składników z przepisu weszła do mojej największej formy babki z kominem a wyszła
            WYŚMIENITA! :-) z przyjemnością powtórzę ten wypiem :-)

          • avatar Asiek pisze:

            No zrozumiałam jak zrozumiałam, i nie dziw mi się, bo ludzie mają właśnie o to pretensje, że im foremek nie chcę przeliczać :)
            Cieszę się, że babka się udała i smakowała!
            Pozdrawiam.

  3. avatar Jaga pisze:

    Mam pytanie ten olej dodajemy czy nie? bo też chcę żeby mi wyszła taka sliczna;)

  4. avatar mamabeata pisze:

    mam małe pytanie ten mak to taki sypki czy gotowy zpuszki zmielony

  5. avatar Monika i Zuzia pisze:

    Dziś zrobiłam tą ‚Babę’ i jest pyszna mniam mniam .
    Już połowy nie ma , mam nadzieję ,że zdążę zrobić fotkę :) Dziękuję za przepis. Pozdrawiam

  6. avatar talablaska pisze:

    uwielbiam takie babeczki :))) Piękne zdjęcia !

  7. avatar moje pasje pisze:

    piękna :) Dopisuję ją koniecznie do listy :) Rany…. ja tez mam problem co upieke w Święta…. Tyle pyszności dookoła :)

  8. avatar DarkANGELika pisze:

    Piękna babka;) Też już muszę zacząć próby przedświąteczne;)

  9. śliczna, kurcze teraz to juz mam naprawdę problem co upiec na ten weekend i święta:)

  10. avatar jerry61 pisze:

    Właśnie został zjedzony ostatni kawałek.Extra!

  11. avatar flowerek pisze:

    Bardzo smacznie wyglada. Szkoda, ze u mnie nikt nie lubi ciast z makiem, bo bym chetnie przygotowala.

  12. avatar Kasia pisze:

    czy mak ma być mielony??

  13. avatar Asia pisze:

    Mniam! Na święta jak znalazł.
    Pozdrawiam

  14. avatar Jagoda pisze:

    Uwielbiam babki – to smak mojego dzieciństwa :)

  15. avatar edyta pisze:

    Zrobię Asiu i dam znać jak wyszła :-)

  16. avatar mojetworyprzetwory pisze:

    Piękna! W przekroju wygląda jak chatka z czekoladowym dachem!

  17. avatar mamabartka pisze:

    ślicznie się prezentuje :) niby babka a jaka niezwykła

  18. avatar Domi z kuchni pisze:

    Zdaje się, że kiedyś jadłam podobną babkę i była pyszna :)
    No i jej wygląd jest zniewalający! Super :)

  19. avatar Majana pisze:

    śliczna babeczka!:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *