Kolorowa babka

5.00 avg. rating (99% score) - 17 votes

Dziś kolejna propozycja babki. Spokojnie, mam ich jeszcze kilka w głowie, nie wiem tylko, czy czas mi pozwoli na zamieszczenie ich wszystkich. Tym razem proponuję Wam pyszną, dość wilgotną babkę w trzech kolorach. Pachnąca wanilią, z dodatkiem kakao i maku. Kto lubi babki, nie będzie zawiedziony. Nie dość, że dobrze smakuje, to jeszcze ładnie wygląda. Robi się ją bezproblemowo i szybciutko, co jest niewątpliwie wielkim atutem w ferworze świątecznych przygotowań. Polecam!

Przepis zapisałam kiedyś na kartce i nie mam pojęcia jakie jest jego źródło:).

Babka trójkolorowa / Tri-colour cake

Składniki na małą keksówkę:

  • 250g miękkiego masła
  • 5 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 szklanki mąki – odjąć jedną łyżę
  • cukier wanilinowy (16g)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel olejku waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek oleju (pominęłam)
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka kakao
  • pół szklanki maku

Ubić masło z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka, wanilię (olejek), ocet i zmiksować razem. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do ciasta. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać łyżkę kakao, do drugiej łyżkę mąki a do trzeciej mak.

Małą keksówkę (26x12cm, mierzone na górze) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Na dno wyłożyć jasne ciasto, następnie ciemne a na wierzch makowe.

Piec w temperaturze 180°C przez 1 godzinę lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika chwilę ostudzić w foremce a następnie wyjąć i ostudzić na kratce. Udekorować polewą czekoladową i migdałami w płatkach lub posiekanymi.

Moja ulubiona polewa:

  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki kakao

Zagotować mleko z cukrem i masłem, dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać.

Babka trójkolorowa / Tri-colour cake

Babka trójkolorowa / Tri-colour cake

Babka trójkolorowa / Tri-colour cake

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Na Wielkanoc i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

 

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

30 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Dorota K
Dorota K
6 lat temu

Taką babkę pieczemy u nas w domu “od zawsze” 🙂 jest bardzo pyszna, mówimy na nią “żołądkowiec”, nie mam pojęcia skąd ta nazwa 😉

Misiula
Misiula
8 lat temu

zdjęcie przyciąga jak magnes… 🙂 a gdyby tak chcieć upiec tą babkę w foremce babki z kominem to poporcje chyba należałoby zwiększyć prawda? jak małą keksówkę masz na myśli pisząc o niej w przepisie?

MichalinaMB
MichalinaMB
8 lat temu
Reply to  Asiek

dzięki 🙂 uwielbiam liczyć 🙂 szczególnie na siebie… 😉 pozdrawiam 🙂

Misiula
Misiula
8 lat temu
Reply to  Asiek

Asiu spokojnie, nie zrozumiałyśmy się 🙂 zastosowałam tylko grę słów bez żadnych podtekstów 🙂 teraz to przeczytałam i faktycznie mogło to być zrozumiane różnie ale ja juź taka jestem, dwuznaczna papla 😉 babka upieczona, bez żadnych przeliczeń, ze składników z przepisu weszła do mojej największej formy babki z kominem a wyszła
WYŚMIENITA! 🙂 z przyjemnością powtórzę ten wypiem 🙂

Jaga
Jaga
9 lat temu

Mam pytanie ten olej dodajemy czy nie? bo też chcę żeby mi wyszła taka sliczna;)

mamabeata
mamabeata
9 lat temu

mam małe pytanie ten mak to taki sypki czy gotowy zpuszki zmielony

Monika i Zuzia
Monika i Zuzia
9 lat temu

Dziś zrobiłam tą ‘Babę’ i jest pyszna mniam mniam .
Już połowy nie ma , mam nadzieję ,że zdążę zrobić fotkę 🙂 Dziękuję za przepis. Pozdrawiam

talablaska
10 lat temu

uwielbiam takie babeczki :))) Piękne zdjęcia !

moje pasje
10 lat temu

piękna 🙂 Dopisuję ją koniecznie do listy 🙂 Rany…. ja tez mam problem co upieke w Święta…. Tyle pyszności dookoła 🙂

DarkANGELika
10 lat temu

Piękna babka;) Też już muszę zacząć próby przedświąteczne;)

Jolanta Szyndlarewicz
10 lat temu

śliczna, kurcze teraz to juz mam naprawdę problem co upiec na ten weekend i święta:)

jerry61
10 lat temu

Właśnie został zjedzony ostatni kawałek.Extra!

flowerek
10 lat temu

Bardzo smacznie wyglada. Szkoda, ze u mnie nikt nie lubi ciast z makiem, bo bym chetnie przygotowala.

Kasia
Kasia
10 lat temu

czy mak ma być mielony??

Asia
10 lat temu

Mniam! Na święta jak znalazł.
Pozdrawiam

Jagoda
10 lat temu

Uwielbiam babki – to smak mojego dzieciństwa 🙂

edyta
edyta
10 lat temu

Zrobię Asiu i dam znać jak wyszła 🙂

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
10 lat temu

Piękna! W przekroju wygląda jak chatka z czekoladowym dachem!

mamabartka
10 lat temu

ślicznie się prezentuje 🙂 niby babka a jaka niezwykła

Domi z kuchni
10 lat temu

Zdaje się, że kiedyś jadłam podobną babkę i była pyszna 🙂
No i jej wygląd jest zniewalający! Super 🙂

Majana
10 lat temu

śliczna babeczka!:)