Nigdy wcześniej nie myślałam, że kiedyś zakocham się w cieście drożdżowym. Bo przecież tak trudno się je robi i jest takie kapryśne. Otóż to kłamstwo! Wg. mnie nie ma nic prostszego. Uwielbiam robić drożdżowe wypieki i cieszyć się tym wspaniałym zapachem jaki rozchodzi się po domu podczas pieczenia. Dziś chciałam Wam zaproponować bardzo smaczne drożdżowe bułeczki, które swoim wyglądem zachęcają do skosztowania. A co najfajniejsze, to można je robić z różnym nadzieniem i w różnym kształcie. Dzięki temu podczas jednego pieczenia mamy kilka różnych bułeczek. Przepis pochodzi z rosyjskiego forum Izbushka.
Składniki na 16 bułeczek:
- 325ml letniego mleka
- 50g roztopionego masła
- 1,5 łyżeczki majonezu
- 500g mąki pszennej
- 50g cukru
- pół łyżeczki soli
- 18g świeżych drożdży
Mąkę przesiać, zrobić w niej dołek, wsypać cukier i pokruszone drożdże, zalać połową letniego (nie gorącego) mleka. Zasypać częścią mąki tak, by powstał rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie, do podrośniętego rozczynu dodać resztę mleka z roztopionym masłem i pozostałe składniki. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na 16 części z których zrobić kulki. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do napuszenia na 10 minut.
Każdą kulkę rozwałkować na placuszek a następnie posmarować nadzieniem.
Posmarowany placuszek zwinąć jak naleśnik. Rulonik naciąć wzdłuż, zostawiając z każdego końca ok. 1/4 nieprzeciętej długości.
Końce wywinąć pod spód i włożyć do środka powstałego nacięcia.
Nadzienie serowe:
- 400g zmielonego twarożku
- pół szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 4 łyżki miękkiego masła
Lub nadzienie orzechowe:
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 100 g brązowego cukru
- 80 g śmietany kremówki
- 40 ml rumu (można zastąpić aromatem rumowym, do smaku)
- pół łyżeczki cynamonu
Lub nadzienie makowe:
- 400g gotowej masy makowej
Gotowe bułeczki zostawić na 15 – 20 minut do napuszenia. Piec w temperaturze 190 stopni przez 20 – 25 minut.
Smacznego!
Dziękuję za wspaniały przepis… 🙂 Pluszki są baaaardzo smaczne… 🙂 Gorąco polecam 🙂
zrobiłam, wyszły przepyszne, polecam wszystkim 🙂
po niedzieli będę robić na bank ! 🙂
Świetny przepis…bułeczki wyszły rewelacyjnie!!! Pięknie się prezentują, są miękkie a przede wszystkim smaczne. Czuję, że będą często u mnie gościć na stole:)
Takiego właśnie przepisu szukałam:)
DZIĘKUJĘ za przepis:)…i szukam następnego;)
Dziękuję za komentarz, cieszę się, że bułeczki smakowały.
Pozdrawiam:)
wspaniały przepis, bardzo dziękuję, nie mogliśmy się najeść 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowały:) Dziękuję za komentarz.
Przymierzam się do upieczenia bułek z Twojego przepisu z tym że zastanawia mnie w jakim celu dodaje się majonez do słodkiego ciasta drożdżowego. Nigdy z czymś takim się nie spotkałam mimo że moja babcia, ciotki i mama dużo piekły. Proszę o wyjaśnienie
Do innych drożdżowych też nie dodaję majonezu, ale ten przepis go zawiera i tym właśnie różni się od innych. Majonez sprawia, że ciasto jest bardzo mięciutkie i pulchne. Spróbuj, nie czuć go w cieście.
Decyzja zapadła! Robię dzisiaj wieczorkiem… Dziękuję bardzo za przepis!
Cieszę się, liczę na recenzje:)
Pozdrawiam!
Kolejny Twój przepis, który wykorzystuje. Rozczyn już rośnie. Pozdrawiam
Bardzo lubię te bułeczki, są naprawdę pyszne i mam nadzieję, że Tobie równie bardzo posmakują:)
Dziękuję i pozdrawiam!
ojjj smakują !!! i to bardzo!!!
Oj, to cieszę się!! I to jeszcze bardziej!!:)
Pozdrawiam!
mniam mniam mniam 🙂
Już Cię lubię 😉
Bardzo mi miło!:)