Pluszki - bułki drożdżowe

Pluszki – rosyjskie bułeczki drożdżowe

by

w przepisy na:

Pluszki - bułki drożdżowe

Nigdy wcześniej nie myślałam, że kiedyś zakocham się w cieście drożdżowym. Bo przecież tak trudno się je robi i jest takie kapryśne. Otóż to kłamstwo! Wg. mnie nie ma nic prostszego. Uwielbiam robić drożdżowe wypieki i cieszyć się tym wspaniałym zapachem jaki rozchodzi się po domu podczas pieczenia. Dziś chciałam Wam zaproponować bardzo smaczne drożdżowe bułeczki, które swoim wyglądem zachęcają do skosztowania. A co najfajniejsze, to można je robić z różnym nadzieniem i w różnym kształcie. Dzięki temu podczas jednego pieczenia mamy kilka różnych bułeczek. Przepis pochodzi z rosyjskiego forum Izbushka.

Składniki na 16 bułeczek:

  • 325ml letniego mleka
  • 50g roztopionego masła
  • 1,5 łyżeczki majonezu
  • 500g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 18g świeżych drożdży

Mąkę przesiać, zrobić w niej dołek, wsypać cukier i pokruszone drożdże, zalać połową letniego (nie gorącego) mleka. Zasypać częścią mąki tak, by powstał rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie, do podrośniętego rozczynu dodać resztę mleka z roztopionym masłem i pozostałe składniki. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na 16 części z których zrobić kulki. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do napuszenia na 10 minut.

Pluszki - bułeczki drożdżowe

Każdą kulkę rozwałkować na placuszek a następnie posmarować nadzieniem.

Jak zrobić bułeczki drożdżowe?

Posmarowany placuszek zwinąć jak naleśnik. Rulonik naciąć wzdłuż, zostawiając z każdego końca ok. 1/4 nieprzeciętej długości.

Jak zrobić bułeczki drożdżowe?

Końce wywinąć pod spód i włożyć do środka powstałego nacięcia.

Jak zrobić bułeczki drożdżowe?

Jak zrobić bułeczki drożdżowe?

Nadzienie serowe:

  • 400g zmielonego twarożku
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki miękkiego masła

Lub nadzienie orzechowe:

  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g brązowego cukru
  • 80 g śmietany kremówki
  • 40 ml rumu (można zastąpić aromatem rumowym, do smaku)
  • pół łyżeczki cynamonu

Lub nadzienie makowe:

  • 400g gotowej masy makowej

Gotowe bułeczki zostawić na 15 – 20 minut do napuszenia. Piec w temperaturze 190 stopni przez 20 – 25 minut.

Smacznego!


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

17 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danka
Danka
9 lat temu

Dziękuję za wspaniały przepis… 🙂 Pluszki są baaaardzo smaczne… 🙂 Gorąco polecam 🙂

Ewa Capri
10 lat temu

zrobiłam, wyszły przepyszne, polecam wszystkim 🙂

Ewa Capri
10 lat temu

po niedzieli będę robić na bank ! 🙂

Magdalena
Magdalena
10 lat temu

Świetny przepis…bułeczki wyszły rewelacyjnie!!! Pięknie się prezentują, są miękkie a przede wszystkim smaczne. Czuję, że będą często u mnie gościć na stole:)
Takiego właśnie przepisu szukałam:)
DZIĘKUJĘ za przepis:)…i szukam następnego;)

w kuchennym amoku
w kuchennym amoku
11 lat temu

wspaniały przepis, bardzo dziękuję, nie mogliśmy się najeść 🙂

Matylda
Matylda
11 lat temu

Przymierzam się do upieczenia bułek z Twojego przepisu z tym że zastanawia mnie w jakim celu dodaje się majonez do słodkiego ciasta drożdżowego. Nigdy z czymś takim się nie spotkałam mimo że moja babcia, ciotki i mama dużo piekły. Proszę o wyjaśnienie

okinawaoneway
12 lat temu

Decyzja zapadła! Robię dzisiaj wieczorkiem… Dziękuję bardzo za przepis!

Kasia
Kasia
12 lat temu

Kolejny Twój przepis, który wykorzystuje. Rozczyn już rośnie. Pozdrawiam

Kasia
Kasia
12 lat temu
Reply to  Asiek

ojjj smakują !!! i to bardzo!!!

Russkaya
12 lat temu

mniam mniam mniam 🙂
Już Cię lubię 😉