Babka makowa

Babka makowa

by

w przepisy na: , ,

Babka, która od zawsze była w moim domu. I aż sama nie mogę w to uwierzyć, że nigdy wcześniej jej nie piekłam. Tym bardziej, że zaraz po murzynku, jest to ulubione ciasto mojego męża. Bardzo szybka i łatwa do zrobienia. No i oczywiście przepyszna. Wilgotna i puszysta, z lekkim aromatem migdałowym. Ale najbardziej lubię w niej to, że gdy gryzie się kolejny kęs mak tak fajnie strzela pod zębami :). Jest to moja tegoroczna propozycja na wielkanocny stół. Polecam Wam bardzo!

Zobacz pozostałe wypieki na Wielkanoc.

Babka makowa
Składniki:

  • 250g margaryny lub masła (zdecydowanie polecam masło)
  • czubata szklanka* mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 3/4 szklanki maku (nie mielonego)
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Margarynę lub masło ubić z cukrami na jasną i puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z makiem. Dodawać stopniowo do masy, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wmieszać delikatnie do ciasta.

Tortownicę o średnicy 24cm z kominem, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto i wyrównać.

Piec w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, następnie wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Przed podanie posypać cukrem pudrem.

Babka makowa

Babka makowa

Babka makowa

*szklanka = 250ml

Smacznego!


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

26 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Słownik
Słownik
3 lat temu

Jak można w przepisie podawać: „czubata szklanka”? Ile to gramów?

Ewa
Ewa
4 lat temu

Babka wyszla naprawde pyszna. Moze jak najbardziej zastapic makowiec na Swieta. 😊

Ewa
Ewa
6 lat temu

Witam, dziś zrobiłam babkę. Wyszła przepyszna i robię drugą na przyjazd gości😊
DZIĘKUJĘ !!!!

darczella
darczella
9 lat temu

Witam, czy myśli Pani, że przepis ten może stanowić podstawę do tortu?

darczella
darczella
9 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję serdecznie 🙂

Mysza
9 lat temu

Super babka,bardzo łatwa ,robilam juz 2 razy i zawsze wychodzi ,swietny przepis nawet dla takiego laika jak Ja.

TesKa
TesKa
9 lat temu

Właśnie skończyła się piec i próbowaliśmy całą rodziną jeszcze ciepłą 🙂 Mmmmm niebo w gębie mniam 😛 To mój pierwszy ale nie ostatni raz z tą babą 😀

Aga
Aga
10 lat temu

Babka wyszła cudowna;-) Piekłam ją już dwa razy i za każdym razem wyszła idealna;-)
Aha piekłam też babkę marcepanową i też wyszła bardzo smaczna;-)

Dorota
Dorota
10 lat temu

pomocy, dlaczego wyszedł zakalec, wprawdzie nieduży ale zawsze to psuje wrażenie. proszę o wyjaśnienie jak przedszkolakowi : czyskładniki muszabyć o temp pokojowej, czy długo miksować masę, no i wogóle co po kolei. Dodam tylko , że w smaku wyśmienita tylko jakaś taka wogóle niewyrośnięta.

Majana
10 lat temu

Jaka nakrapiana , pięknie wygląda !:)

Basia
Basia
10 lat temu

Uwielbiam Twoje przepisy, właśnie z pieca wyciągnęłam babkę makową! Jednak przepis ciut zmodyfikowałam i dodałam 2 łyżki śmietany, gdyż masa była tak gęsta i nie dało się jej miksować. Ciasto wygląda przepysznie, degustacja po obiadku.Jesteś moją inspiracją 🙂 Twoje przepisy są jasne i proste a ciasta wyśmienite 🙂 Czekam na nowe przepisy, pozdrawiam

iza
10 lat temu

pieknie wygląda 😉

kas
kas
10 lat temu

jestem początkową kucharką, i mam pytanie z serii glupich :0
Niemielony czyli taki surowy, kupny ze sklepu bez moczenia, gotowania itd. ?
bardzo proszę o odpowiedź, gdyż planuję babkę na Wielkanoc i nie chcę wtopy

Barbara
Barbara
10 lat temu

Witam! Wygląda przepysznie, bardzo lubię wyroby z makiem! Na pewno będzie wykonana, mam na nią ogromną ochotę. Dam znać jak się udała. Dziękuję za przepis! Miłego dnia

Ania
Ania
10 lat temu

Mam w domu mak ale zmielony, nada się czy nie bardzo?

Mmm
Mmm
10 lat temu

Babka chodzi za mną od kilku dni..
O mały włos nie zjadłam monitora jak zobaczyłam makową babkę.
Jak mi mój dwumiesięczny brzdąc pozwoli to z ogromną przyjemnością ją zrobię 🙂
Najpiękniejsze jest to, że z Pani przepisów zawsze wszystko wychodzi. Zaczynając od koszyków wielkanocnych kończąc na bezach.

Dziękuję za tak dobre przepisy!

Pozdrawiam

Ola
Ola
10 lat temu
Reply to  Asiek

Czekam na makową babeczke – jeszcze pół godziny 😉
Oby się udała !
Dziękuje za przepis – baaaaardzo mi pomogłaś :):)