Babka, która od zawsze była w moim domu. I aż sama nie mogę w to uwierzyć, że nigdy wcześniej jej nie piekłam. Tym bardziej, że zaraz po murzynku, jest to ulubione ciasto mojego męża. Bardzo szybka i łatwa do zrobienia. No i oczywiście przepyszna. Wilgotna i puszysta, z lekkim aromatem migdałowym. Ale najbardziej lubię w niej to, że gdy gryzie się kolejny kęs mak tak fajnie strzela pod zębami :). Jest to moja tegoroczna propozycja na wielkanocny stół. Polecam Wam bardzo!
Zobacz pozostałe wypieki na Wielkanoc.
Składniki:
- 250g margaryny lub masła (zdecydowanie polecam masło)
- czubata szklanka* mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 4 jajka (białka i żółtka osobno)
- 3/4 szklanki maku (nie mielonego)
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu migdałowego
Margarynę lub masło ubić z cukrami na jasną i puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z makiem. Dodawać stopniowo do masy, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wmieszać delikatnie do ciasta.
Tortownicę o średnicy 24cm z kominem, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, następnie wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Przed podanie posypać cukrem pudrem.
*szklanka = 250ml
Smacznego!
Jak można w przepisie podawać: „czubata szklanka”? Ile to gramów?
Wiele osób korzysta i nie ma z tym problemu 🙂
Babka wyszla naprawde pyszna. Moze jak najbardziej zastapic makowiec na Swieta. 😊
Witam, dziś zrobiłam babkę. Wyszła przepyszna i robię drugą na przyjazd gości😊
DZIĘKUJĘ !!!!
Witam, czy myśli Pani, że przepis ten może stanowić podstawę do tortu?
Obawiam się, że na tort to jednak będzie zbyt suche to ciasto. Ale mogę polecić ciasto z innego przepisu, to będzie bardzo odpowiadało:
http://babeczka.zuzka.pl/2015/03/ciasto-makowe-z-serkiem-homogenizowanym/
Dziękuję serdecznie 🙂
Super babka,bardzo łatwa ,robilam juz 2 razy i zawsze wychodzi ,swietny przepis nawet dla takiego laika jak Ja.
Właśnie skończyła się piec i próbowaliśmy całą rodziną jeszcze ciepłą 🙂 Mmmmm niebo w gębie mniam 😛 To mój pierwszy ale nie ostatni raz z tą babą 😀
Cieszę się, że smakowała 🙂
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
Babka wyszła cudowna;-) Piekłam ją już dwa razy i za każdym razem wyszła idealna;-)
Aha piekłam też babkę marcepanową i też wyszła bardzo smaczna;-)
pomocy, dlaczego wyszedł zakalec, wprawdzie nieduży ale zawsze to psuje wrażenie. proszę o wyjaśnienie jak przedszkolakowi : czyskładniki muszabyć o temp pokojowej, czy długo miksować masę, no i wogóle co po kolei. Dodam tylko , że w smaku wyśmienita tylko jakaś taka wogóle niewyrośnięta.
Nie umiem powiedzieć, dlaczego wychodzą zakalce. Mi też się to zdarza. Może zbyt mono i długo było miksowane. Miksujemy do pałączenia się składników.
Jaka nakrapiana , pięknie wygląda !:)
Uwielbiam Twoje przepisy, właśnie z pieca wyciągnęłam babkę makową! Jednak przepis ciut zmodyfikowałam i dodałam 2 łyżki śmietany, gdyż masa była tak gęsta i nie dało się jej miksować. Ciasto wygląda przepysznie, degustacja po obiadku.Jesteś moją inspiracją 🙂 Twoje przepisy są jasne i proste a ciasta wyśmienite 🙂 Czekam na nowe przepisy, pozdrawiam
Jest mi bardzo miło czytać takie komentarze:)
Pozdrawiam serdecznie!
pieknie wygląda 😉
jestem początkową kucharką, i mam pytanie z serii glupich :0
Niemielony czyli taki surowy, kupny ze sklepu bez moczenia, gotowania itd. ?
bardzo proszę o odpowiedź, gdyż planuję babkę na Wielkanoc i nie chcę wtopy
Nie ma głupich pytań 🙂
Mak ma być suchy, nie mielony, bez namaczania i gotowania 🙂
Witam! Wygląda przepysznie, bardzo lubię wyroby z makiem! Na pewno będzie wykonana, mam na nią ogromną ochotę. Dam znać jak się udała. Dziękuję za przepis! Miłego dnia
czekam na opinię 🙂
Pozdrawiam!
Mam w domu mak ale zmielony, nada się czy nie bardzo?
Do tej babki potrzebny jest niemielony.
Babka chodzi za mną od kilku dni..
O mały włos nie zjadłam monitora jak zobaczyłam makową babkę.
Jak mi mój dwumiesięczny brzdąc pozwoli to z ogromną przyjemnością ją zrobię 🙂
Najpiękniejsze jest to, że z Pani przepisów zawsze wszystko wychodzi. Zaczynając od koszyków wielkanocnych kończąc na bezach.
Dziękuję za tak dobre przepisy!
Pozdrawiam
Dziękuję za miłe słowa. Mam nadzieję, że uda Ci się upiec babkę.
Pozdrawiam!
Czekam na makową babeczke – jeszcze pół godziny 😉
Oby się udała !
Dziękuje za przepis – baaaaardzo mi pomogłaś :):)