Ciasto makowe z serkiem homogenizowanym

4.43 avg. rating (88% score) - 42 votes

Witam Was w nowym roku. Tak, tak, aż wstyd powiedzieć, ale to mój pierwszy wpis w tym roku… Coś nie po drodze mi ostatnio z blogowaniem. Zresztą chyba nie tylko z blogowaniem ale i ze wszystkim innym również. Nie lubię zimy, nie lubię, gdy nie ma słońca. Brakuje mi energii i chęci do robienia czegokolwiek… Cały zapał i motywacja odeszły gdzieś daleko, ukryły się głęboko i ani myślą wyjść z powrotem na światło dzienne. Co raz trudniej jest mi się zebrać do regularnego blogowania, choć w duszy bardzo za tym tęsknię. I te Wasze maile z zapytaniami co się dzieje i, że czekacie… Dziękuję, że nie zapomnieliście 🙂 Mam nadzieję, że nadchodząca wiosna jednak to zmieni i wpisy będą pojawiać się częściej niż ostatnimi czasy.
Na rozgrzewkę mam dla Was ciasto, które – gdy je zobaczyłam –  od razu mi się spodobało. I się co do niego nie pomyliłam. Jest pyszne! Delikatne makowe blaty doskonale komponują się z lekką masą na bazie serka homogenizowanego. Ciasto jest lekkie, wilgotne, nie za słodkie, dodatkowo słodycz przełamana jest kwaskowatym dżemem z owoców leśnych. Bajka! Musicie koniecznie sami się przekonać. Polecam bardzo!

Przepis na ciasto otrzymałam od Małgosi (bardzo dziękuję!), która wywalczyła nim trzecie miejsce w konkursie “Upiecz ciasto dla Słodkiej Babeczki”.

Ciasto makowe z serkiem homo

Składniki na ciasto biszkoptowe:

  • 5 jajek (osobna żółtka i białka)
  • 3/4 szklanki* cukru 
  • 1 szklanka suchego maku 
  • 3/4 szklanki mąki 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki oleju 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki gorącej wody

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie wymieszać żółtka z olejem i gorącą wodą, dodawać cienką strużką do ubitych białek, cały czas miksując. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia  i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Na końcu dodać mak i delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowaną masę, wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 – 180°C przez 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki i przeciąć na dwa blaty.

Składniki na masę:

  • 1 kg serka waniliowego homogenizowanego
  • 200g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej, jeżeli lubimy bardziej słodkie wypieki)
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki żelatyny

Dodatkowo:

  • słoik kwaskowatego dżemu (u mnie z owoców leśnych)
  • ok. 80g płatków migdałowych

Masło utrzeć na biały puch, małymi porcjami dodawać cukier puder. Następnie dodawać ser, cały czas ucierając na gładką masę.
Mleko zagotować, wlać do szklanki z żelatyną, dobrze wymieszać, aż się rozpuści. Gdy rozpuszczona żelatyna z lekko przestygnie, dodać parę łyżek masy serowej i wymieszać razem – zapobiegnie to robieniu się grudek. Żelatynę wlać do miski z masą i szybko zmiksować.
Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć połowę dżemu i równomiernie rozprowadzić. Na dżem wyłożyć 2/3 masy, wierzch masy posmarować dżemem i przykryć drugim biszkoptem. Wierzch biszkoptu posmarować pozostałą masą.
Na suchej patelni uprażyć na złoty kolor płatki migdałowe. Udekorować nimi wierzch ciasta.
Ciasto przechowywać w lodówce.

*szklanka = 250ml

Ciasto makowe z serkiem homo

Ciasto makowe z serkiem homo

Ciasto makowe z serkiem homo

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

27 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Aga
Aga
1 rok temu

Ciasto wyszło cudowne! Bardzo wszystkim smakuje ☺ Zamiast serka homogenizowanego (bo nie było), kupiłam twarożek i zhomogenizowałam sama 😉 czyli miksowałam w kielichu do koktajli na gładką masę (twaróg 1kg, jogurt naturalny 150g, 4 łyżki cukru, wanilia). To cudowne ciasto na pewno nie raz zagości na moimi stole ☺

naleśniki z serem
naleśniki z serem
3 lat temu

Twoje ciasto wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂

Kasia M.
Kasia M.
4 lat temu

No i ciasto upieczone na urodziny wczorajsze. Krem może faktycznie być nie lada wyzwaniem. Bałam się że będzie to ciasto słodkie, ale z dżemem i makowym biszkoptem wyszło wszystko idealnie. Smaki dobrze się komponują, ciasto jest bardzo dobre. Pozdrawiam 🙂

Martyna
Martyna
4 lat temu

Asiu jakiego (jakiej firmy) używałaś serka homogenizowanego? Czy taki będzie ok http://www.biedronka.pl/pl/product,id,3009,name,serek-waniliowy-president-200-g ?

Justyna
Justyna
5 lat temu

Zrobiłam 🙂 Jest przepyszne! 😀

wow
wow
5 lat temu

fajny przepis ja na Wielkanoc zrobilam babke z makiem, nastepnym razem zrobie tez z kremem i dzemem, bo na zdjeciu wyglada wysmienicie

Asiunia
Asiunia
5 lat temu

Witam!!!
bardzo proszę o szybką radę mój krem jest rzadki a właściwie lejący. Zrobiłam wszysstko zgodnie z przepisem. Jak mogę go uratować?

Laura
Laura
5 lat temu

Ślicznie wygląda, zamierzam zrobić na święta, ale nie jestem pewna co do maku. Ma być mielony czy niemielony? 🙂

moon-child.pl
5 lat temu

Super ciasto, wydaje się trochę “skomplikowane”, ale mam nadzieję, że uda mi się je jakoś zrobić 🙂

Majana
5 lat temu

Ależ ono pięknie wygląda Asiu! Mniam, mniam 🙂
Na święta będzie również idealne.
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie.

kulinarna148
5 lat temu

Piękne zdjęcia. Ciasto na pewno jest obłędne. Pycha.

kamila
5 lat temu

Ale się prezentuję pięknie.Mak uwielbiam,dlatego ciasto w moim guście smakowym;)

Słodkie Abstrakcje
5 lat temu

Makowe z masą budyniową przypadło mi do gustu, to więc zapewne także by mi zasmakowało 🙂 Wygląda niesamowicie!

magma
5 lat temu

jakie pyszności, zjadłabym taka kosteczkę:)

Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz
Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz
5 lat temu

Bardzo się cieszę, że zasmakowało 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Beata
Beata
5 lat temu

Pięknie wygląda, chyba zrobię na Święta Wielkanocne 🙂

iza
5 lat temu

Asiu ale kusisz tym pysznym ciastem

edzia
edzia
5 lat temu

Pięknie się prezentuje…Asiu to ciacho zajęło trzecie miejsce