Witam Was w nowym roku. Tak, tak, aż wstyd powiedzieć, ale to mój pierwszy wpis w tym roku… Coś nie po drodze mi ostatnio z blogowaniem. Zresztą chyba nie tylko z blogowaniem ale i ze wszystkim innym również. Nie lubię zimy, nie lubię, gdy nie ma słońca. Brakuje mi energii i chęci do robienia czegokolwiek… Cały zapał i motywacja odeszły gdzieś daleko, ukryły się głęboko i ani myślą wyjść z powrotem na światło dzienne. Co raz trudniej jest mi się zebrać do regularnego blogowania, choć w duszy bardzo za tym tęsknię. I te Wasze maile z zapytaniami co się dzieje i, że czekacie… Dziękuję, że nie zapomnieliście 🙂 Mam nadzieję, że nadchodząca wiosna jednak to zmieni i wpisy będą pojawiać się częściej niż ostatnimi czasy.
Na rozgrzewkę mam dla Was ciasto, które – gdy je zobaczyłam – od razu mi się spodobało. I się co do niego nie pomyliłam. Jest pyszne! Delikatne makowe blaty doskonale komponują się z lekką masą na bazie serka homogenizowanego. Ciasto jest lekkie, wilgotne, nie za słodkie, dodatkowo słodycz przełamana jest kwaskowatym dżemem z owoców leśnych. Bajka! Musicie koniecznie sami się przekonać. Polecam bardzo!
Przepis na ciasto otrzymałam od Małgosi (bardzo dziękuję!), która wywalczyła nim trzecie miejsce w konkursie “Upiecz ciasto dla Słodkiej Babeczki”.
Składniki na ciasto biszkoptowe:
- 5 jajek (osobna żółtka i białka)
- 3/4 szklanki* cukru
- 1 szklanka suchego maku
- 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki gorącej wody
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie wymieszać żółtka z olejem i gorącą wodą, dodawać cienką strużką do ubitych białek, cały czas miksując. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Na końcu dodać mak i delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowaną masę, wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 – 180°C przez 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki i przeciąć na dwa blaty.
Składniki na masę:
- 1 kg serka waniliowego homogenizowanego
- 200g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej, jeżeli lubimy bardziej słodkie wypieki)
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
- słoik kwaskowatego dżemu (u mnie z owoców leśnych)
- ok. 80g płatków migdałowych
Masło utrzeć na biały puch, małymi porcjami dodawać cukier puder. Następnie dodawać ser, cały czas ucierając na gładką masę.
Mleko zagotować, wlać do szklanki z żelatyną, dobrze wymieszać, aż się rozpuści. Gdy rozpuszczona żelatyna z lekko przestygnie, dodać parę łyżek masy serowej i wymieszać razem – zapobiegnie to robieniu się grudek. Żelatynę wlać do miski z masą i szybko zmiksować.
Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć połowę dżemu i równomiernie rozprowadzić. Na dżem wyłożyć 2/3 masy, wierzch masy posmarować dżemem i przykryć drugim biszkoptem. Wierzch biszkoptu posmarować pozostałą masą.
Na suchej patelni uprażyć na złoty kolor płatki migdałowe. Udekorować nimi wierzch ciasta.
Ciasto przechowywać w lodówce.
*szklanka = 250ml
Smacznego!
W tym roku kolejny raz piekę na szkolny kiermasz.Córka mówi że zawsze schodzi.
Ciasto wyszło cudowne! Bardzo wszystkim smakuje ☺ Zamiast serka homogenizowanego (bo nie było), kupiłam twarożek i zhomogenizowałam sama 😉 czyli miksowałam w kielichu do koktajli na gładką masę (twaróg 1kg, jogurt naturalny 150g, 4 łyżki cukru, wanilia). To cudowne ciasto na pewno nie raz zagości na moimi stole ☺
Cieszę się, że ciasto smakowało. Pozdrawiam serdecznie!
Twoje ciasto wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂
No i ciasto upieczone na urodziny wczorajsze. Krem może faktycznie być nie lada wyzwaniem. Bałam się że będzie to ciasto słodkie, ale z dżemem i makowym biszkoptem wyszło wszystko idealnie. Smaki dobrze się komponują, ciasto jest bardzo dobre. Pozdrawiam 🙂
Cieszę się, że się udało i smakowało.
Pozdrawiam! 🙂
Asiu jakiego (jakiej firmy) używałaś serka homogenizowanego? Czy taki będzie ok http://www.biedronka.pl/pl/product,id,3009,name,serek-waniliowy-president-200-g ?
Nie pamiętam już jaki, ale to nie ma znaczenia. może być dowolny.
Zrobiłam 🙂 Jest przepyszne! 😀
fajny przepis ja na Wielkanoc zrobilam babke z makiem, nastepnym razem zrobie tez z kremem i dzemem, bo na zdjeciu wyglada wysmienicie
Witam!!!
bardzo proszę o szybką radę mój krem jest rzadki a właściwie lejący. Zrobiłam wszysstko zgodnie z przepisem. Jak mogę go uratować?
Niestety, nie jestem w stanie odpowiadać na komentarze natychmiast, mam nadzieję, że sobie poradziłaś, wystarczyło wsadzić na 10 minut masę do lodówki, żeby zaczęła tężeć.
Ślicznie wygląda, zamierzam zrobić na święta, ale nie jestem pewna co do maku. Ma być mielony czy niemielony? 🙂
Jest napisane, suchego, czyli niemielonego.
Super ciasto, wydaje się trochę “skomplikowane”, ale mam nadzieję, że uda mi się je jakoś zrobić 🙂
Ciasto jest bardzo proste do wykonania i pysznie smakuje 🙂
Ależ ono pięknie wygląda Asiu! Mniam, mniam 🙂
Na święta będzie również idealne.
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie.
Będzie idealne na każą okazję 🙂
Pozdrawiam Cię równie ciepło!!
Piękne zdjęcia. Ciasto na pewno jest obłędne. Pycha.
Ale się prezentuję pięknie.Mak uwielbiam,dlatego ciasto w moim guście smakowym;)
Makowe z masą budyniową przypadło mi do gustu, to więc zapewne także by mi zasmakowało 🙂 Wygląda niesamowicie!
jakie pyszności, zjadłabym taka kosteczkę:)
Bardzo się cieszę, że zasmakowało 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Smakowało bardzo!
Pozdrawiam!
Pięknie wygląda, chyba zrobię na Święta Wielkanocne 🙂
Asiu ale kusisz tym pysznym ciastem
Pięknie się prezentuje…Asiu to ciacho zajęło trzecie miejsce
Tak, już to poprawiłam 🙂