Ten wpis chciałabym zadedykować Asi i Mariuszowi – moim przemiłym znajomym z Poznania. To dzięki nim jest ten wpis, bo na ich specjalne życzenie a w zasadzie prośbę, upiekłam ten sernik. I nic wielkiego by w tym nie było, gdyby nie malutki drobiazg – piekłam u nich, podczas weekendowej wizyty. Chyba z racji na utrudnione warunki, sernik trochę popękał, ale kto by się tym przejmował? A co do sernika – jest banalnie prosty, przepyszny w smaku, bardzo delikatny i rozpływający się w ustach. Mam specjalny sentyment do tego przepisu, bo był pierwszym z którego upiekłam sernik. Z czasem troszkę przepis się zmienił i dzięki temu jest teraz idealny!
Polecam wszystkim sernikożercom!
Składniki na spód ciasteczkowy:
- opakowanie ciastek Digestive (250g)
- 80g roztopionego masła
Masło roztopić, ciastka pokruszyć (można blenderem). Wymieszać razem tak, by powstał mokry piasek. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki mocno wysmarować tłuszczem. Na to wysypać masę ciasteczkową i wcisnąć w dno tortownicy. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa*:
- 1kg sera twarogowego potrójnie zmielonego (może być wiaderkowy)
- 100g masła miękkiego
- 5 dużych jajek (białka i żółtka osobno)
- szklanka cukru
- cukier wanilinowy (16g)
- budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i utrzeć. Następnie dodać ser, budyń, ekstrakt i utrzeć razem na gładką masę ale nie za długo, by się ser zbytnio nie napowietrzył. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy serowej. Wylać na przygotowany spód ciasteczkowy. Piec w temperaturze 160°C przez około 1 godz (czasem nawet dłużej, do 1,5 godziny). Sernik jest upieczony, gdy po dotknięciu lekko patyczkiem, środek sprężynuje. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie ostudzony wsadzić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
*Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
Smacznego!
Szukam wlasnie takiego przepisu , zabieram die do pieczenia , napisze jak wyszedl spod robie z Bastogne ciastek pozdrawiam i dziekuje za przepisu
Mam pytanie odnośnie przepisu , jakiej wielkości proszek budyniowy należy użyć (ten na 3/4 litra mleka czy wystarcza na 1/2 litra mleka )?
Wystarczy na 1/2 litra.
Sernik robiłam już drugi raz.Piekłam 1,5h w 160 stopniach.Ładnie wyrósł i jest poprostu pyszny. Mój synek 18mczny tez go lubi 😉
Witam, ostatnio pytałam Panią czy sernik upiecze się w piekarniku gazowym, bo grzeje tylko od spodu.. piekłam już dwa razy i za każdym razem wyszedł idealnie 🙂 w piekarniku gazowym piekłam 1h 10 minut w zakresie temperatur pomiędzy 2 a 3, bo w piekarniku gazowym nie ma podanych stopni. Może komuś się przyda informacja 🙂 Pozdrawiam 🙂
Nie polegaj na oznaczeniach na pokrętle to regulacji temperatury. Kup sobie termometr do pieczenia w piekarniku. To jest niedrogie, a będziesz miała pewność tego co robisz.Pieczenie wymaga precyzji, wtedy o wiele więcej wypieków wychodzi udanych. Zapewniam.
Pozdrawiam
Gerard
Jak dotąd piekłem tylko serniki z brzoskwiniami i bezą ale na dłużej blasze. W tym roku na święta gości nie będzie zbyt wielu więc pomyślałem, że może znajdzie się w internecie jakiś fajny przepis na sernik na mniejszą blaszkę tortową. Tak Panie zachwalają ten przepis od pani Asiek, że taki pyszny i pięknie wychodzi więc chyba jutro spróbuję go zrobić. Fajne są przepisy ze spodem “ciasteczkowym, gdzie nie trzeba już dodatkowo wyrabiać osobnego ciasta na spód. Też mieszkam w Poznaniu, więc jeśli u znajomych z Poznania się Pani udał to u mnie myślę, że też wyjdzie taki sam 🙂 Życzę… Czytaj więcej »
Jedna UWAGA, szkoda że nie wspomniałaś o niej w przepisie – ten sernik MUSI odsiedzieć swoje w lodówce. Najlepiej jakieś trzy dni, a nie zaszkodzi dłużej, nawet do tygodnia. Nie potrafię nawet wyrazić różnicy w smaku po tym czasie. 48h jako absolutne minimum, jeśli ktoś się obawia dłuższego czasu.
Wspomniałam o tym 🙂 Co prawda nie o trzech dniach, bo nigdy tyle u mnie nie wytrzymał 🙂
Witam, już kilka razy piekłam ten sernik i za każdym razem wychodził pyszny (w piekarniku elektrycznym u mamy). Zamierzam upiec kolejny raz tylko tym razem po raz pierwszy będzie pieczony w piekarniku gazowym (taki mam na stancji).. zastanawiam się czy się uda? czy dłużej go piec? piekarnik gazowy piecze tylko od spodu i nie wiem czy sernik mi się nie przypali. Proszę o radę, sernik zamierzam upiec na weekend, pozdrawiam
Niestety, używam tylko piekarnik elektrycznego i nie umiem określić ile powinien się piec w gazowym 🙁
Witam co to znaczy ze sernik spreżynuje?gdzie kupić ekstrakt z wanilia i te ciasteczka dziękuję za odpowiedź serdecznie pozdrawiam 😊
Czy ten sernik wyjdzie pieczony w prodzizu?
Przepyszny sernik ,pieke go juz ktorys raz z kolei i zawsze sie udaje.Mieszkam w Belgii a wiec ser nie jest tu taki jak w Pl,ale wyczailam podobny i rewelacja .Wszyscy sa zachwyceni .Dziekuje pieknie za super przepis.
Mój się już piecze. Ale mam uwagę co do przepisu. Cukier waniliowy uciekamy razem ze zwykłym? Jest w liście składników ale w opisie go nie ma…
Czekam na niego z niecierpliwością już godzinę i 10 min. Boję się jak nigdy.
Razem ze zwykłym.
Sześć lat temu ktoś zwrócił uwagę, a błąd do teraz w przepisie.
“Żółtka utrzeć z cukrem” – serio nie rozumiesz? Jeśli nie podoba Ci się przepis, po prostu z niego nie korzystaj 🙂
Witam,
czy można czymś zastąpić (np. maizeną?) lub pominąć budyń w proszku?
Pozdrawiam
P.S. Sernik najlepszy 🙂
Pominąć nie, można zastąpić np. mąką ziemniaczaną. Nie wiem, czy mazeina się nada, nie korzystałam.
Zanim upiekłam ten sernik, dwa wyrzuciłam… Powiedziałam sobie “Do trzech razy sztuka, jeśli się nie uda, to już nigdy więcej nie spróbuję” 🙂
Dziękuję za wspaniały przepis 😀
Mój już w piekarniku, masa wyszła przepyszna. Teraz dajmy mu czas. Nie mam absolutnie doświadczenia w pieczeniu serników, to mój debiut. Czasami coś upiekę jednak ze wzg na miejsce w jakim się znajduje nie zawsze mam składniki. Jestem kapitanem statku a jutro Święta więc chciałem aby chociaż namiastka tej atmosfery domowej mogła zagościć na stole. Kucharza mam filipińczyka i super gotuje ale serników nie piecze. Dam znać czy wyszedł, bardzo się “eksajtuję”.
Ja mam pytanie czy mozna zrobic na biszkopcie lub na kruchym spodzie i czy mozna do srodka dac rodzynki lub innego rodzaju bakalie
Tak, na wszystkie pytania.
Witaj, zawsze robie go wg Twojego przepisu juz od 5 lat 🙂 jest pyszny 🙂 dzis wlasnie pieke dla synka do szkoly i zawsze pieke go dluzej, okolo 80-90 min. chodz mam nowy piekarnik a wczesniej pieklam na starym to czas jest dluzszy 🙂 pozdrawiam i dzieki za super bloga !
Ja też ostatnio coś go długo piekę, chyba ser się zmienił…
Dziękuję, że do mnie zaglądasz!
Pozdrawiam!
Gdzie można kupić te ciasteczka na spód, objezdziłam wszystkie supermarkety i delikatesy. …nigdzie ich nie ma! Czy można zastąpić je innymi? Jakimi najlepiej?
Mi najbardziej smakuje z pełnoziarnistymi (dowolnymi), ale jeśli nie możesz nigdzie kupić, to mogą być dowolne inne herbatniki, jakie lubisz.
Dziękuję za odpowiedź ☺ W końcu kupiłam Krakuski zbożowe z płatkami owsianymi (2 paczki po 143g. Z drugiej paczki dałam trochę ponad połowę ) Sernik wyszedł pychota, stał przez noc w lodówce, właśnie znika następny kawałek. ….
Ciasteczka dostepne w biedronce lub lidlu:) Sernik jadlam w noc sylwestrowa w 2015 roku u znajomych. Od tej pory zawsze go pieke. Nawet moja mama przestala piec swoj sernik, bo stwierdzila, ze ten jest najlepszy na swiecie 🙂
Pierwszy raz w życiu robiłam sernik. Gdy się piekł był bardzo wybrzuszony. Po wyłączeniu piekarnika wybrzuszenie opadło równiutko do górnej krawędzi tortownicy. Jak nalewałam masę to była koło 3cm poniżej tej krawędzi, więc sernik urósł. Piekłam go godzinę i 10min, wtedy po naciśnięciu środka – sprężynował. Kiedy był gorący, smakował jak nadzienie do naleśników i przestraszyłam się, że za wcześnie go wyjęłam. Teraz po jakimś czasie w lodówce jest przepyszny i rozpływający się w ustach =) Niestety ja nie zrobiłam spodu z ciastek wg przepisu. Postanowiłam zrobić taki spód jaki robię do szarlotki. Normalnie piekę szarlotkę 30min w 190 stopniach.… Czytaj więcej »
Witam, czy można sernik ucierać mikserem?
Tak, ale krótko i na najniższych obrotach, żeby go zbytnio nie napowietrzać.
Sernik pychota, cała rodzina chwaliła. Ale nie ma bata, żeby piekł się godzinę, przynajmniej w moim piekarniku. Piekę go już drugi raz, siedzi już 1h 15 min i wciąż rośnie. Pierwszy pieczony na Święta też siedział około półtorej godziny.
Ostatnio też piekłam 1,5godziny.
Sernik przepyszny!Piekłam 1.5h.
Najlepszy przepis na sernik.
Pozdrawiam i wszystkim Wesołych Świąt 🎄
Sernik przepyszny!!!Piekłam 1.5 h Najlepszy przepis na sernik.
Pozdrawiam i wszystkim Wesołych Świąt🎄
Sernik wyszedł przepyszny, rozpływa się w ustach,mąż powiedział,że jest najlepszym sernikiem jaki jadł. Szybkie wykonanie,proste składniki. Zdecydowanie polecam.
Przywrocilas mi wiare w … Sama siebie :))) nigdy ciasta ktorw pieklam mi sie nie udawaly a serniki to juz w ogole a Twoj zawsze sie udaje pycha!!!
Bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie!
nie wyszedl 🙁 mimo ze robilam wszystko według przepisu…
Przykro mi. Ale co nie wyszło? Nie upiekł się, niedobry jest? Sernik zawsze wychodzi…
Pyszny!! Wyszedł identyczny jak u ciebie,włącznie z pęknięciami☺. Puszysty,idealny w smaku i swojej prostocie. Jedyna zmiana jakiej dokonałam to spód z kruchego ciasta (zamiast ciastek digestive) odrobinę podpieczony przed wyłożeniem masy serowej. Z pewnością przepis zawita na stałe na moim stole. Dziękuję bardzo i pozdrawiam!!
Serniczek pyszny. Wyszedł identyczny jak na zdjęciu autorki. Wczoraj wieczorem upieczony. Dziś już zjedzony. Pieklam prawie 2 godziny. Ale to wina mojego piekarnika. Wszystkie ciasta musze dopiekać grubo ponad normę. Pozdrawiam
Wlasnie siedzi w piekarniku ,möj sernik.To moje pierwsze w zyciu ciasto.Martwie sie bo po godzinie jest on taki jak galareta ,caly sie trzesie w tortownicy wiec mam watpliwosc ,czy juz gotowy.Posiedzi jeszcze w tortownicyw piekarniku.Acha no i myslalam ,ze przepis jest zly ,bo zapomnialas wpisac w skladniki make ha ha .No cöz nowicjuszka ,zielona w pieczeniu ,bylam pewna ,ze w serniku maka musi byc ….a tu masz NIE MA. Trzymajcie kciuki ,nie wiem czy wyszedl ,ale wyrösl ladnie i wyglada strasznie profesjonalnie.Zobaczymy co bedzie ,czy da sie to w ogöle zjesc …..bo ja mamz pieczeniem na bakier.
Mam nadzieję, że po ostygnięciu okazał się jednak dobry 🙂
Sprawdzam mój sernik już piecze się już 1.5 godz i mokry jest cały czas czy jest jeszcze szansa że wyjdzie?
Sernik zawsze będzie mokry. To, czy jest upieczony, sprawdza się stukając lekko w środek. Jeśli sprężynuje, to znak, że jest gotowy (jest to zresztą napisane we wpisie)
Sernik przepyszny:) Chciałabym go zrobić w większej blaszce prostokątnej, czy zwiększyć składniki 2 razy , czyli zrobić z 2 kg sera? Czy to nie za dużo będzie?
Nie wiem, musisz zmierzyć blaszkę i przeliczyć proporcję.
Wyszedł bardzo smaczny ! Naprawdę polecam ten przepis 🙂
Najlepszy sernik na świecie, nie ma możliwości zeby nie wyszedł!:)
Czy można upiec ten sernik na kruchym spodzie
Oczywiście.
Witam,
Mam tortownice 22cm. Więc na pewno powinnam zredukować składniki. Czy 800g sera będzie oka, czy lepiej 750g? Z resztą składników sobie poradzę, zawsze mam problem z ilością sera, gdy mam inny rozmiar tortownicy niż podany w Pani przepisie.
Ps. Sernik karmelowy wg Pani przepisu wyszedł obłędny, znajomi chwalili, myśleli, że kupny 😀
Tak, sernik jest naprawdę cudowny.
Jednak mam pytanie co do czasu pieczenia. Nigdy nie upiekł mi się w ciągu 1 godziny. Nastawiam na 160 st. i piekę go 1 h 30 -40 min. Czy może ma być 160 st. i termoobieg?
Długość pieczenia zależy od sera. Mi też się zdarza, że piekę dłużej niż jest podane we wpisie. Ale nigdy nie piekę na termoobiegu, bo ten wysusza ciasto.
Pozdrawiam!
Sernik świetny! Dziękuję za tak przemyślany przepis, wyszedl idealnie puszysty i delikatny mimo że to mój 1sernik. Od teraz jeśli sernik- to tylko ten.
Cieszę się, że się udał i smakował.
Pozdrawiam!
hej:> można zrobić go ze spodem z tego przepisu: http://babeczka.zuzka.pl/2012/08/sernik-malinowy-na-spodzie-brownies/ ?? :* pozdrawiam
Tak.
Sernik jest mega !!! Tesciowa prawie zemdlała jak zobaczyła efekt końcowy :)) Hi hi 🙂 A ja byłam dumna jak paw. Przepis świetny. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za przepis 🙂
Nie ma to jak zabłysnąć przed teściową 🙂 Cieszę się, że to się udało!
Pozdrawiam!
proszę powiedzcie mi czy sernik można zrobić w 29cm tortownicy?
Przepis jest podany na tortownicę 26. Jak chcesz upiec w większej, musisz zwiększyć proporcje.
Witam,
czy można ten sernik zrobić bez spodu?
Tak.
Mam pytanko moj piekarnik grzeje tylko z dołu bo u góry jest girl nie ma termoobiegiem czy dostanę jakies wskazówki ??? Prosze na emaila odpowiedz bede bardzo wdzięczna dziękuje Pozdrawiam
Być może będzie musiała dłużej piec. Termoobieg i tak nie jest Ci tu potrzebny, bo sernika nie pieczemy w termoobiegu.
Pozdrawiam.
Witam mam zamiar upiec ten sernik tylko mam pytanie mogę go zrobić bez ekstraktu waniliowego?
Tak.
Asiu masz rację! Jest to najlepszy sernik na świecie. Bardzo łatwy w przygotowaniu. Delikatny, puszysty, w oole nie jest suchy. Po spróbowaniu sernika przez rodzinę grono Twoich fanów zwiększyło się co najmniej o trzy rodziny 🙂 dziękuję za takie miłe doznania smakowe! Pozdrawiam serdecznie.
Cieszę się, że po raz kolejny okazał się najlepszy!
Pozdrawiam!:)
Serniczek przepyszny robiłam go urósł wielki a w smaku bajka na pewno będę go jeszcze nie raz robiła
Jestem strasznie nie zadowolona, sernik oklapł, jest za tłusty
Serniki czasem opadają, za tłusty? To chyba już nie jest wina przepisu 🙂
Witam czym można by było zastąpić ekstrakt waniliowy i w jakiej ilości? Czy można upiec sernik bez spodu?
Czy budyń ma być z cukrem czy bez?
Jaki poleca pani twaróg wiaderkowy? (firma) aby był łatwo dostępny
Czy zamiast tłuszczu na dno można użyć papieru czy to coś popsuje?
Jak sprawdzić patyczkiem skoro nie można otwierać piekarnika podczas pieczenia gdyż sernik opadnie? 🙂 Pozdrawiam liczę na odpowiedź na moje liczne pytania
Na wszystkie pytania odpowiedzi można znaleźć w komentarzach.
Pozdrawiam.
sernik PRZEPYSZNY…. robi furorę prawdziwą 🙂 wszyscy zachwyceni 🙂 i najedzeni 🙂 prosto, szybko, smacznie 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam!
Ten sernik jest mega zarąbisty. Odchudziłam go zmiejszając ilość cukru o 50% i masła o 30%. Wychodzi bajeczny w smaku, rodzina wciąż się dopytuje kiedy następny. Piekę go w tortownicy, znika na jednym posiedzeniu. Polecam każdemu, nawet nowicjuszom, ja też nie umiem piec a ten sernik zawsze mi się udaje.
Czyli ile dałaś cukru i masła ogólnie? Pozdrawiam
w gramach? 😉
hej. chcialabym zrobic ten sernik na wesele. juz go kiedys robilam I pamietam ze byl pyszny. nie pamietam jednak jaki byl wysoki.
czy jesli zrobie w blaszce 24×24 to czy wysokosc bedzie ok? jak myslisz? dzieki z gory!
Taka blaszka powinna być ok.
ja robię w blaszce 24 i jest ok, po prostu jest wyższy no i piekę równo godzinę czasami godzinę i 5-10 minut. Musisz sprawdzać patyczkiem tak jak w opisie czy jest już dobry.
Przepis nieskomplikowany i skuteczny, nawet dla osoby bez doświadczenia w pieczeniu ciast.
Wszystko wyszło idealnie.
Ciasto rewelacja, nie jestem doskonała w pieczeniu, ale ten sernik jest niebiański, spód zrobiłam ze zwykłych herbatników z dodatkiem masła, POLECAM