Sernik – najlepszy na świecie

3.96 avg. rating (79% score) - 224 votes

Ten wpis chciałabym zadedykować Asi i Mariuszowi – moim przemiłym znajomym z Poznania. To dzięki nim jest ten wpis, bo na ich specjalne życzenie a w zasadzie prośbę, upiekłam ten sernik. I nic wielkiego by w tym nie było, gdyby nie malutki drobiazg – piekłam u nich, podczas weekendowej wizyty. Chyba z racji na utrudnione warunki, sernik trochę popękał, ale kto by się tym przejmował? A co do sernika – jest banalnie prosty, przepyszny w smaku, bardzo delikatny i rozpływający się w ustach. Mam specjalny sentyment do tego przepisu, bo był pierwszym z którego upiekłam sernik. Z czasem troszkę przepis się zmienił i dzięki temu jest teraz idealny!

Polecam wszystkim sernikożercom!

Sernik - najlepszy na świecie :-)

Składniki na spód ciasteczkowy:

  • opakowanie ciastek Digestive (250g)
  • 80g roztopionego masła

Masło roztopić, ciastka pokruszyć (można blenderem). Wymieszać razem tak, by powstał mokry piasek. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki mocno wysmarować tłuszczem. Na to wysypać masę ciasteczkową i wcisnąć w dno tortownicy. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa*:

  • 1kg sera twarogowego potrójnie zmielonego (może być wiaderkowy)
  • 100g masła miękkiego
  • 5 dużych jajek (białka i żółtka osobno)
  • szklanka cukru
  • cukier wanilinowy (16g)
  • budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i utrzeć. Następnie dodać ser, budyń, ekstrakt i utrzeć razem na gładką masę ale nie za długo, by się ser zbytnio nie napowietrzył. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy serowej. Wylać na przygotowany spód ciasteczkowy. Piec w temperaturze 160°C przez około 1 godz (czasem nawet dłużej, do 1,5 godziny). Sernik jest upieczony, gdy po dotknięciu lekko patyczkiem, środek sprężynuje. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie ostudzony wsadzić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

*Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Sernik - najlepszy na świecie :-)

 

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Serniki i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

380 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
naiwniak
naiwniak
6 lat temu

A jezeli zrobie bez masla?

Beata
Beata
6 lat temu

Mam wsypać do masy serowej cały budyń, sam proszek, czy mam wcześniej zrobić budyń normalny na mleku?

meliska
meliska
6 lat temu

witam 🙂 mój serniczek siedzi już 1,5 h w piekarniku a patyczek nadal mokry.. zarumienił się u góry i popękał, ale zastosowałam się do rady niżej , przykryłam folią aluminiową.. \mam go trzymać w piekarniku aż patyk będzie suchy? proszę o szybka odpowiedź

viola
viola
6 lat temu

pierwszy raz bede robic – piec sernik,
przepis wydaje sie do zrobienia
ale utrzec,,, czy ucieram mikserem czy taka palka do ucierania (ktorej nie ma)
blagam o szybka odpowiedz
z gory przepraszam za banalne pytanie
aha no i ta czekolada na wierzchu, to zwykla czekolada roztopiona czy z kako taki krem ?

Nelson
Nelson
6 lat temu

Asiek, dziekuje za cudowny przepis!!! Sernik zrobilam dzis rano i wyszedl wspanialy. Powiem szczerze, ze przeszedl moje oczekiwania !!! To dopiero pierwszy dzien tego cudenka, jutro bedzie jeszcze pyszniejszy:)…
Polecam serdecznie i zycze wszytkim Wesolych Swiat!

celka
celka
6 lat temu

czy piekę go z termoobiegem?

Olcia
Olcia
6 lat temu

Witaj Asik, jak mozesz podaj mi jakie proporcje tego sernika potrzebuje na blache, o wymiarach: 40cm x 24cm.
sernik jest tak pyszny, ze jest za maly na to by sie nim nacieszyc kiedy robie go w tortownicy:)

kaia
kaia
6 lat temu

serniczek wyszedł pyszny, spód robiłam ze zwykłymi biszkoptami ze względu na dietę muszę ograniczać błonnik więc nie mogły być pełno zbożowe. pozdrawiam 🙂

Klaudia
Klaudia
6 lat temu

Serniczek przepyszny, robiłam pierwszy raz i się nie zawiodłam, dziękuje i dodaję ten przepis do moich ulubionych.Pozdrawiam

Chati
Chati
6 lat temu

W dniu wczorajszym zrobiłam ciasto wg tego przepisu i choć moje umiejętności do wypieków są mierne, to wyszło rewelacyjnie – puszyste, wilgotne, nie popękało i nie opadło! Goście byli zachwyceni do tego stopnia, że nie bardzo dowierzali, że sama je zrobiłam, a nie zakupiłam w cukierni, jak zwykle to robię;-) Ja piekłam je w okrągłej blaszce o średnicy 23 cm i czas pieczenia osiągnął 1h i 30 minut, ale na prawdę warto było poczekać na efekt;-) Skorzystałam również z rady znalezionej w poniższych komentarzach i użyłam sera mielonego w wiaderku 1kg dostępnego w Biedronce – jest na prawdę OK. Dziękuję… Czytaj więcej »

Imienniczka :)
Imienniczka :)
6 lat temu

Mam 2 pytania odnośnie tego serniczka:
1) Czy można zrobić go bez ciasteczkowego spodu?
2) Czy ew. można zrobić go w wersji z kruszonką lub wykonać na górze czekoladowe “esy-floresy”?
Dodam, że już piekłam ciasto w wersji oryginalnej i wyszło genialne, choć nieco opadło, ale to w niczym nie umniejszało doskonałego smaku 🙂
Dziękuję za cudowne przepisy 🙂

anna
anna
6 lat temu

co to za ciastka digestive? i gdzie można je nabyć?

anna
anna
6 lat temu
Reply to  Asiek

ale digestive ma być w nazwie tych ciastek czy jak?

anna
anna
6 lat temu
Reply to  Asiek

nabyłam ciasteczka zbożowe DELICANTE , na zdjęciu wyglądają tak jak te LU , zabieram się do pracy ale mam tortownicę 28cm więc najwyżej będzie niższy.

Aleksandra
Aleksandra
6 lat temu

Ciasto jest wspaniałe. pierwszy raz robiła. Sernik i wyszed. Rewelacyjny.żadnego zakalca a.na drugi dzie. Po prostu niebo w gębie 🙂

Przemek
Przemek
6 lat temu

Sernik wychodzi rewelacyjny. Polecam odmianę smietankową (budyń śmietankowy i aromat śmietankowy, bez cukru waniliowego). Używam sera wiaderkowego z B***ki, ten z L**la się nie nadaje. Sernik nie opadnie, jeśli rant tortownicy będzie grubo wysmarowany margaryną.

Madzia
Madzia
6 lat temu
Reply to  Przemek

hej, włąśnie się zastanawiałam nad zrobieniem sernika masz świetne przepisy Zuzka:) Widzę że nawet mężczyźni zaczęli piec, fajna sprawa ale jednak to rzadkość haha pozdrawiam:))

flusso
6 lat temu

Hej, podejrzewam, że nie wyraziłaś zgody na użycie zdjęcia:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=481387341932275&set=a.445059678898375.1073741828.444730275597982&type=1&relevant_count=1
Z mojego bloga też próbowali.

Pozdrawiam!

renka
renka
6 lat temu

czy ciasteczka Digestive mają być z czekoladą???Mam zamiar upiec sernik na szczególną okazję 🙂
Pozdrawiam i dziękuję za odp.

Magdalena
Magdalena
6 lat temu

Piekłam sernik pierwszy raz w życiu i wyszedł doskonały!!! 😉 lekko chrupiąca powierzchnia, a w środku delikatny i rozpływający się w ustach… mmm… czysta przyjemność. Dziękuję za ten prosty i najlepszy bez dwóch zdań przepis!:) <3

MARZENA
MARZENA
7 lat temu

Jestem zachwycona! najlepszy sernik jaki jadłam ,robię już go 5 raz. polecam ten przepis 🙂

aga
aga
7 lat temu

hej. mieszkam w niemczech i nie mam mozliwosci uzycia sera twarogowego. czy zamiast tego quark bedzie odpowiedni? oni niby tego uzywaja do pieczenia swoich sernikow. ja jakkolwiek nigdy nie probowalam.

aga
aga
7 lat temu
Reply to  Asiek

no wiec sernik upieklam. to byl moj pierwszy raz, bo zawsze sie obawialam tego ciasta ( ze wymagajace ze ciezko ze dla niewprawionych trudne ciasto) niemniej wyszedl znakomicie!! jest jedwabisty, a wlasciwie to juz tylko byl.. bo zostal zjedzony! dziekuje za przepis! jest swirtny!

chrumcajs
chrumcajs
7 lat temu

Ważna uwaga!!!
Sernik piecze się nie dłużej niż 50 min. w temperaturze nie większej, niż 130 st. C

chrumcajs
chrumcajs
7 lat temu
Reply to  Asiek

Będzie suchy i twardy po wystygnięciu!

Ania
Ania
7 lat temu

Mnie też ten serniczek nie wyszedł, opadł strasznie 🙁 Nie wiem dlaczego, zrobiłam wszystko jak w przepisie ;/

hania
hania
7 lat temu

wiatam-dzisiaj upiekłam tzn próbowalam sernik ale chyba coś nie tak -jeszcze żadne ciasto nie udało mi się ;( sernik w piekarniku rósł bardzo ładnie ale niestety gdy skończył sie czas pieczenia to i chyba skończyła sie dobra passa-ciasto oklapło;( nie wyciagam jescze jego z piekarnika bo stygnie -czy po pieczeniu zawsze ciasto “opada’?

hania
hania
7 lat temu
Reply to  Asiek

dzieki za odp;) składniki miały te sama temperature i starałam sie za długo nie mieszać wg Twoich wskazówek;) no ale może jeszcze nie mam takiego wyczucia;) spróbuje raz jeszcze pozdrawiam

Aleksandra
Aleksandra
7 lat temu

Witaj, dzisiaj po raz kolejny piekę serniczek, jak dla mnie to jak w tytule jest najlepszy na świecie. Nie skomplikowany dla wprawnego kucharza do zrobienia w około pół godz. plus czas pieczenia. Dzisiaj sprubuję dodać borówek gdyż również lubie eksperymenty a i dodam jeszcze startą skórkę z cytryny na pewno będzie jak zwykle genialny. Dziękuję za udostępnienie takiego przepisu. Dla ciekawskich jak pierwszy raz upiekłam to mój mąż wszamał prawie całą blaszkę w jeden dzień. Dzięki jeszcze raz za przepis na pewno zostanie z nami do końca świata 🙂

Karolina
Karolina
7 lat temu

Pyszny:-) no i zawsze wychodzi 🙂 i szybciutko znika 😛 taki magiczny

Elwira
Elwira
7 lat temu

Asiu,
Czy mogłabyś podać mi proporcje na ten serniczek ale na blaszkę 23×35. Nie chcę kombinować sama bo rzadko mi wychodzi taka kombinacja. Tym bardziej, że będzie to wypiek komunijny… Z góry ogromniaste buziaki…

Elwira
Elwira
7 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję i przepraszam że tak późno. Jakbyś jeszcze napisała ile w takim razie ma siedzieć w piekarniku???? Też x2?? Z góry dziękuję…

rtgrfetfgd
rtgrfetfgd
7 lat temu

Dobre ciasto

Asia
Asia
7 lat temu

Właśnie serniczek stygnie,wygląda i pachnie super;)
W piekarniku siedział 1h20min bo jakoś nie chciał się szybciej upiec(może to wina sera,bo użyłam wiaderkowego z Mlekowity)
Dziękuję za przepis.
Dodam,że jest to mój pierwszy sernik w życiu.
Życzę Wesołych Świąt i smacznego…..sernika;))))

Młoda kuchareczka :)
Młoda kuchareczka :)
7 lat temu

Od razu po upieczeniu dać do lodówki??

Liljana
Liljana
7 lat temu

Chciałam zapytać gdzie trzymać sernik w lodówce czy może stać w piekarniku?

maggie
maggie
7 lat temu

Własnie sie piecze …. hmmmm mniam 😀

Rozczarowany
Rozczarowany
7 lat temu

Witam,
potrzebowałem skopiować fragment przepisu by dołączyć listę składników do listy zakupów i wysłać cyfrowo do osoby robiącej zakupy. No cóż….
Opublikowanie jakichkolwiek treści jest ich upublicznieniem, wiec nie rozumiem dlaczego to ograniczenie związane z kopiowaniem.
Reasumując w te święta będzie inny sernik, choć ten wydawał mi się pyszny.
Wesołych Świąt i chowajcie przepisy głęboko w kieszeni i nie chwalcie się nimi.

joanna36
joanna36
7 lat temu
Reply to  Asiek

Masz rację:) Kilka linijek tekstu do przepisania i już jest problem… Wystarczyło wydrukować/przepisać, zrobić foto karteczki i wysłać;-)))

Liljana
Liljana
7 lat temu

Sernik pieczony zaraz wędruje do lodówki do ostudzenia mam nadzieję że wyszedł i będzie pyszny:)

Elwira
Elwira
7 lat temu

Witaj Asiek,, Zrobiłam wczoraj ten sernik jako świąteczny wypiek, powiem szczerze że to był mój debiut i bardzo się bałam gdyż głównym sędzią jury był mój mąż, który uwielbia serniki, ale okazało się że wyszedł wspaniale, jest PYYYYCHA!!!!! Wykonałam niewielkie modyfikacje tzn nie mogłam kupić ciastek o których piszesz w przepisie więc użyłam zwykłych herbatników maślanych i nie miałam zbyt dużych jajek więc dodałam 6 mniejszych, tylko że ja swój trzymałam w piekarniku aż 1h20m bo co wkładałam patyczek to wyciągałam mokry i bałam się wyjdzie klapa. Dziękuję za przepis, super… Zrobiłam z Twojego przepisu również babkę czekoladową i również… Czytaj więcej »

karolinak
karolinak
7 lat temu

witam
dzis upieklam serniki. studza sie w piekarniku jeszcze.
strasznie urosly i ser popekal
poza tym gora jest mocno brazowa.
tak mialo byc??

Liljana
Liljana
7 lat temu

Dziękuję bardzo za odpowiedz jutro będę robiła sernik mam nadzieję że wyjdzie:)

Liljana
Liljana
7 lat temu

Witam chciałam zapytać o ten ekstrakt z wanilii czy koniecznie trzeba go dodać a jeśli nie to co w zastępstwie i kiedy go dodać o w przepisie nie nie ma proszę o szybką odpowiedz

marta z mamą
marta z mamą
7 lat temu

Witam, właśnie siedzę z mamą prze komputerem i jesteśmy pod wrażeniem przepisu. Chciałybyśmy zrobić też taki serniczek 🙂 Czy mogłabyś nam podać proporcję na dwie różne blachy?
1) 25×40
2) 25×30

Sylwia
Sylwia
7 lat temu

Mam pytanie czy zamiast papieru do pieczenia na dno mozna tak jak i boki wysmarowac masłem i posypac bułka tarta??

dalina
dalina
7 lat temu

mam jedno pytanko:czy piekarnik ma być nagrzany czy sernik wkładamy do zimnego

Aleksandra
Aleksandra
7 lat temu

Witam ! Zamierzam upiec ten serniczek po tylu pozytywach :). Mam jednak pytanie czy tortownica o średnicy 25 cm i wys 6,5 cm jest odpowiednia na tę porcję? Pozdrawiam 🙂

Młoda kuchareczka :)
Młoda kuchareczka :)
7 lat temu

Witam 😉 Mam blachę o wymiarach 25,5x21cm.. Jak to z tymi proporcjami ma być? Pozdrawiam 😉

Ewa
Ewa
7 lat temu

Upiekłam na próbę ten sernik i był wspaniały, najlepszy jaki jadłam , dzięki za przepis.Polecam go wszystkim.Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt Wielkanocnych i udanych wypieków.

Gosia
Gosia
7 lat temu

Witam! Mam pytanie Czy skladniki masy serowej ucierasz recznie czy mikserem? I czy piana z bialka musi byc sztywna.? Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam cieplo. 🙂

dori
dori
7 lat temu

na jaką blachę są te proporcje??

dori
dori
7 lat temu
Reply to  dori

ok już sie doczytałam 🙂

Edyta
7 lat temu

Witam, super sernik, rozpływa się w ustach, to mój pierwszy sernik i naprawdę wyszedł, dzięki za przepis, na pewno zrobię go na Święta, pozdrawiam 😉

marta
marta
7 lat temu

to jest po prostu najlepszy przepis na sernik:) prosty w zrobieniu i w smaku niepowtarzalny. dziekuje i pozdrawiam:)

Anaksanamun
Anaksanamun
7 lat temu

Witam, dzisiaj upiekłam sernik z twojego przepisu, dodam że to pierwsze ciasto jakie w ogóle upiekłam :). mam pytanie, dlaczego mój sernik popękał od góry i się zrumienił na brązowo?

anaksanamun
anaksanamun
7 lat temu
Reply to  Asiek

dziękuje za odpowiedź. Pomimo zrumienienia i pęknięcia sernik i tak wyszedł przepyszny :). na weekend znowu upiekę jakieś ciasto, oczywiście z Twojego przepisu 🙂

Evelajna
Evelajna
7 lat temu
Reply to  Asiek

Bardzo proszę podać mi o ile zwiększyć proporcje na blachę o wymiarach 24×36 cm. Z góry bardzo dziękuję :-).

hanka
hanka
7 lat temu

Dziekuję,za,bardzo,szybką,odpowiedź,,,,pozdrawiam

hanka
hanka
7 lat temu

Witam:-)
Nie,działa,mi,spacja,więc,piszę,z,przecinkami…Czy,mogę,na,górę,sernika,dodać brzoskwinie,
jutro,z,rana,piekę,Twój,serniczek, więc,oczekuję,szybkiej,odpowiedzi:-)

natalia
natalia
7 lat temu

Witam, mój sernik się właśnie piecze 20 minut i już popękał. Wydaje mi się, że to wina tego że za wysoko blachę posmarowałam tłuszczem. Zobaczymy co z tego wyjdzie dodałam twaróg z cerfura innego nie znalałam (Belgia). Był bardzo rzadki. Blaszkę mam chyba troszkę mniejszą ale wyższą bo z przepisu podanego brakuje mi do rantów 2 cm. Myślę że przytrzymam go z 10 minut dłużej. Dam znać 🙂