Do zrobienia tego ciasta długo dojrzewałam. Bardzo mi się podobało, takie eleganckie i ładne… Ale bałam się z nim zmierzyć, bo wydawało mi się trudne w wykonaniu. Okazało się, że jest inaczej. Ciasto trudne nie jest, jedynie co, to troszkę pracochłonne. Za to efekt wynagradza wszelkie trudy. Bo czy może być coś lepszego od słodziutkiej bezy na kruchym cieście, przełamanej w smaku kwaśnym dżemem porzeczkowym? Przepis zaczerpnięty z bloga ‘Moje Wypieki’.
Składniki na kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- 200 g masła lub margaryny
- 6 żółtek
Wszystkie składniki wyrobić, zagnieść i uformować w kulę. Podzielić na pół.
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo i małymi porcjami dodawać cukier, cały czas ubijając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
Ponadto:
- 450g dżemu z czarnej porzeczki
- 120g płatków migdałowych
Włożyć papierem do pieczenia formę o wymiarach 25×33 cm. Połowę ciasta wyłożyć na spód i wyrównać. Na nim równo rozsmarować połowę dżemu. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej i posypać połową płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175°C przez około 40 minut. Identycznie upiec drugą część ciasta. Jeśli posiadamy dwie taki same formy możemy piec dwa placki jednocześnie (z termoobiegiem). Jeśli nie posiadamy dwóch takich samych form, bezę na drugi placek należy zrobić tuż przed pieczeniem, ponieważ beza nie może czekać. Placki ostudzić.
Masa kremowa:
- 2 szklanki mleka (500 ml)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 16 g cukru migdałowego
- 200 g masła
- kilka kropel aromatu migdałowego
Zagotować szklankę mleka z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką, dodać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Ostudzić.
Miękkie masło ubić do białości. Dodawać stopniowo ostudzony budyń cały czas miksując. Na koniec dodać aromat migdałowy i zmiksować.
Na gotowy, ostudzony placek wyłożyć masę budyniową i przykryć drugim plackiem tak, by beza była na wierzchu. Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Smacznego!
Ciasto rewelacyjne 🙂 Cała rodzina była nim zachwycona 🙂 Do masy dodałam dodatkowo garść płatków migdałowych – fajnie się komponowały i delikatnie chrupały 🙂 Na Święta zamierzam upiec ponownie 🙂
Cieszę się, że wszystkim smakowało.
pyszny:) już go piekłam na Swięta i pierwszy poszedł 🙂 dziękuję za przepis 🙂
Chcialam zapytac, jakim innym olejkiem moge zastapic migdalowy? 🙂
Migdałowy olejek pasuje tu najbardziej, możesz zamiast tego dać amaretto.
piękna Ci wyszła!!!! Cudne warstwy 🙂
Ale piękna;) Wersji z migdałami jeszczse nie robiłam;) Zawsze z orzechami włoskimi.