Ten wpis chciałabym zadedykować Asi i Mariuszowi – moim przemiłym znajomym z Poznania. To dzięki nim jest ten wpis, bo na ich specjalne życzenie a w zasadzie prośbę, upiekłam ten sernik. I nic wielkiego by w tym nie było, gdyby nie malutki drobiazg – piekłam u nich, podczas weekendowej wizyty. Chyba z racji na utrudnione warunki, sernik trochę popękał, ale kto by się tym przejmował? A co do sernika – jest banalnie prosty, przepyszny w smaku, bardzo delikatny i rozpływający się w ustach. Mam specjalny sentyment do tego przepisu, bo był pierwszym z którego upiekłam sernik. Z czasem troszkę przepis się zmienił i dzięki temu jest teraz idealny!
Polecam wszystkim sernikożercom!
Składniki na spód ciasteczkowy:
- opakowanie ciastek Digestive (250g)
- 80g roztopionego masła
Masło roztopić, ciastka pokruszyć (można blenderem). Wymieszać razem tak, by powstał mokry piasek. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki mocno wysmarować tłuszczem. Na to wysypać masę ciasteczkową i wcisnąć w dno tortownicy. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa*:
- 1kg sera twarogowego potrójnie zmielonego (może być wiaderkowy)
- 100g masła miękkiego
- 5 dużych jajek (białka i żółtka osobno)
- szklanka cukru
- cukier wanilinowy (16g)
- budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i utrzeć. Następnie dodać ser, budyń, ekstrakt i utrzeć razem na gładką masę ale nie za długo, by się ser zbytnio nie napowietrzył. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy serowej. Wylać na przygotowany spód ciasteczkowy. Piec w temperaturze 160°C przez około 1 godz (czasem nawet dłużej, do 1,5 godziny). Sernik jest upieczony, gdy po dotknięciu lekko patyczkiem, środek sprężynuje. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie ostudzony wsadzić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
*Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
Smacznego!
Rewelacyjny sernik. Nie wychodzi mi pieczenie ale sernik wyszedł obłędny… polecam w 100%%%
Sernik jest przepyszny, przepis wspaniały, zrobiłam pierwszy raz dla męża do pracy to każdy kto spróbował powiedział że jest taki pyszny że można by go sprzedawać 😉 Jest naprawdę łatwy w przyrządzaniu, ja mam blaszkę 24 i też sernik wychodzi bosko (piekę godzinę) Polecam ten przepis każdemu.
Takie mam pytanie chciałabym zrobić ten sernik w prostokątnej blaszce proporcje zostaną takie same czy adekwatnie je zwiększyć??
Należy dostosować do wielkości blaszki.
piekę ten sernik po raz trzeci, jest pyszny,
Pozdrawiam świątecznie:)
Witam, wlasnie przymierzam sie pieczenia i mam pytanie: Czy piekarnik ustawić na termoobieg?
Sernika nie pieczemy na termoobiegu, tylko grzałka góra-dół. Zresztą wszystkie przepisy na blogu są na taką właśnie opcję. Jeśli jest inaczej zawsze zaznaczam to w przepisie 🙂
Asiu,
sernik siedzi w piekarniku, nie mogę go jeszcze ocenić. Ale mam pytanie, jak zdobi się wierzch sernika. Zwykłą łyżką rozlewa się caekoladę? Tu i w dyniowym jest po prostu pięknie:)
Dokładnie zwykłą łyżką 🙂
Puszysty,slodziutki ,łatwy jak na poerwszy raz przepyszny!!!! Polecam
Sernik bardzo dobry i słodki ,jestem zadowolona bo to moj poerwszy w życiu sernik ! Hehe happy happy ! Piekłam w szklanym naczyniu . Super
Sernik na zdjeciach wyglada pieknie. Jednak w rzeczywistosci po 2 h pieczenia w pierniaku wierzch zacząl sie spalac natomiast srodek nadal byl mokry. Totalna porażka! Nie polecam!!!
PS.Robilam wszystko zgodnie z instrukcjami w przepisie!
Ten sernik ma 275 komentarzy w 99% pozytywnych. To mówi samo za siebie. Jeśli ciasto się zbyt rumieni, należy je po prostu przykryć folią aluminiową, a środek sernika zawsze jest mokry, bo tak już jest z sernikami. Po nocy w lodówce (bo wtedy dopiero ten sernik jest najlepszy), środek też tężeje. To najlepszy (z tym bez dodatków) sernik na blogu. Przykro mi, że sobie z nim nie poradziłaś. Ja jednak w dalszym ciągu go polecam, bo jest banalnie prosty i pyszny!!
jak robiłam go po raz pierwszy to też środek “pływał”, (po przekrojeniu aż wypłynął-trochę cierpliwosci), a jak odczekałam i stężał w lodówce, po prostu cud miód :))
Zgadzam się, piekę go już od kilku lat i zawsze wychodzi, a nie jestem jakąś specjalistka od wypieków
Przepis najłatwiejszy jaki może być na sernik, pozdrawiam 😊
No widać nie zrobiłaś tak jak w przepisie bo tam jest napisane piec około godziny a nie 2 godziny… dlatego się spiekł no i trzeba go koniecznie do lodówki na noc dać aby stężał. Pozdrawiam i polecam spróbować jeszcze raz, to był mój pierwszy sernik w życiu i wyszedł perfekcyjnie 😉 Robię już go jakiś czas i zawsze wychodzi.
Kochana poratuj błagam!Chodzi o spod…Nie znasz przepisu na taki delikatny miękki spód biszkoptowo-kruchy.Chciałam upiec sernik na męża urodziny(jego ulubione ciasto)ale juz wiem,że te ciasteczka kruche nie przejdą u mnie:-(
Pozdrawiam i SzczęśliwegoNowegoRoku.
Spód biszkoptowo – kruchy? Trudno mi to sobie nawet wyobrazić. Może zrób bez spodu albo po prostu właśnei na cieniutkim biszkopcie?
Również życzę wszystkiego dobrego!
PIERWSZY RAZ MI WYSZEDŁ SERNIK I TO JESZCZE TAKI PYSZNY Z TYMŻE JA MAM STARY PIEKARNIK I GRZEJE TYLKO DÓŁ WIĘC PIEKŁAM 170 STOPNI , DZIĘKUJĘ ZA FANTASTYCZNY PRZEPIS CIESZE SIĘ ŻE TRAFIŁAM NA PANI BLOGA . PIEKNEGO NOWEGO ROKU ZYCZĘ
Pierwszy raz udało mi się zrobić taki pyszny sernik i zawdzięczam to świetnemu Pani przepisowi , dziękuję i bardzo się ciesze że trafiłam na Pani bloga .Pozdrawiam i zyczę pięknego roku 2015 .
serniczek genialny 🙂 dziękuję bardzo! piekłam go troszkę dłużej- ale to kwestia indywidualna każdego piekarnika. jutro zabieram się za karmelowy
serniczek genialny, dziękuję bardzo 🙂 piekłam troszeczkę dłużej, ale to indywidualna kwestia piekarnika, jutro zabieram się za karmelowy 🙂
jakiej wielkości blacha ma być ?
Wymiary zawsze są podane we wpisie. Tak jest też tym razem.
wiem , Boże pisze jak byk:)
super prosty i pyszny sernik. ja spód zmieszalam z orzechami wloskimi
Kocham ten sernik jest z nami przy każdej okazji.mogę go jeść łyżkami :)Uwielbiam Twoją stronę tak jak i ten przepis.Pozdrawiam
Mniiiaaamu :)wyszedł idealnie 🙂 Piekłam go co prawda coś ponad 2h w 170st. (być może ze względu na to, że mam piekarnik gazowy), ale naprawdę jest rewelacyjny! Ciasteczek na spód użyłam korzennych- nie wyszedł za bardzo twardy. Nie starłam wszystkich ciastek na piasek tylko dałam trochę pokruszonych. Pyyycha!
Najlepszy sernik świata… To prawda 🙂 Świetny przepis 🙂 Mmmmm Pychota :))
Mam pytanie, czy piekarnik ma być nastawiony na termoobieg, czy na góra+dół?
Góra – dól, jak większość przepisów na blogu, gdy jest inaczej, piszę o tym :).
Witam,
Mam pytanie techniczne: dwukrotnie robiłem już ten sernik (jest pyszny) ale mam wątpliwości co do spodu z herbatników. Po upieczeniu spód jest bardzo twardy. Za pierwszym razem trzymałem się sztywno przepisu, za drugim razem dałem o wiele więcej masła ale spód nadal bym twardy. Może ma taki być a może ja coś źle robię?
Wszystko robisz dobrze, spód taki właśnie jest. Jeśli Ci nie odpowiada jego konsystencja, to możesz zrobić dowolny spód jaki lubisz najbardziej 🙂
Pozdrawiam.
Zrobiłam i jest przePYSZNE! wyszło tak jak na zdjęciu, nawet nie popękał, nie przypalił się, troszkę tylko opadł dodam jeszcze że mam stary piekarnik może masz z 35 lat a jednak wyszło idealnie, piekłam około 1h 5 min a i tak się udał 🙂 Polecam!
Sernik taki robię od lat, ale lubię też eksperymentować.
np.
1. Dodaję na taką porcję ok. 250 ml ubitej śmietany kremówki. Jest nieco delikatniejszy smak.
2. Albo bez dodania kremówki do sernika, za to przed podaniem (dzisiaj tak zrobiłam) ubitą śmietaną smaruję po wierzchu warstwą ok. 1 cm i nakładam sporo jagód.
3. Zamiast budyniu daję kisiel – też pysznie.
Spody robię różniste, również bez spodu. Dzisiejszy mój sernik ma spód migdałowy: dwie łyżki chałwy, kilka pokruszonych ciasteczek, wiórki migdałowe (3/4 szklanki, uprażone na patelni), łyżka masła. Wszystko łączę. Nie lubię grubych spodów – tylko tak dla smaku.
🙂
Sernik robilam juz trzy razy..wybralam go takze na impreze organizowana przez tescia i zrobilam bardzo pozytywne wrazenie na rodzinie..wszyscy mnie chwalili (a raczej ten sernik:) ciasto jest rewelacyjne, lekkie, puszystke itd. a moj ukochany ciagle prosi zebym mu upiekla ten sernik:)
Witam! Sernik wg powyższego przepisu był moim debiutem jeżeli chodzi o tworzenie czegokolwiek co nazywamy ciastem. Pewne obawy początkowo były ale po przeczytaniu poniższych opinii postanowiłem spróbować. Z racji zerowego doświadczenia postanowiłem nie cwaniakować i trzymałem się sztywno przepisu. Ciasto wyszło świetnie, co prawda trochę popękało ale polewa czekoladowa skrzętnie ukryła niedoskonałości wizualno-estetyczne 😉 Zazwyczaj jestem dosyć samokrytyczny ale w tym wypadku na prawdę byłem z siebie dumny 😉 Sernik robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza. Polecam każdemu bo skoro mnie się udało to pewnie wyjdzie każdemu początkującemu nie mówiąc o wprawnych cukiernikach. Pozdrawiam i dziękuję… Czytaj więcej »
Bardzo mnie cieszy, że sernik się udał:)
Pozdrawiam serdecznie!
Hej 🙂 robiłam na święta Twoje ciasto i powiem, że wyszło rewelacyjnie 🙂 nawet mój syn zajadał się ze smakiem a z reguły nie lubi ciast 😉 teraz już kończę piec kolejne, jednak tym razem dodałam brzoskwinie do przepisu,bo mi jednak ich brakowało 😉 dziękuję bardzo za tak pyszny przepis 🙂 A no i nie mając blendera, zmieliłam ciastka a też nie takie jak w przepisie tylko używam maślanych pełnoziarnistych z biedronki 😉 ser też mielę i jest ok 🙂
Piekłam po raz pierwszy i muszę przyznać , że to najlepszy sernik jaki jadłam.Delikatny w smaku , wilgotny i opadł tylko odrobinę. Rodzinka zachwycona. Od dzisiaj mój ulubiony. Trzymałam się przepisu , ale herbatniki dałam inne podobne i piekłam z termoobiegiem przez godzinę w ok.170 st. C. , ale to już zależy od piekarnika.Kontrolowałam, żeby się nie przypalił.
Witam.Właśnie piekę sernik mam nadzieję że wyjdzie.Mam jedno pytanie-bo chyba przeoczyłam to w przepisie-kiedy dodajemy cukier waniliowy??
Może być razem z cukrem przy ucieraniu żółtek.
W piekarniku:). Tez robie drugi raz.dzieki za przepis!!
Sernik wyszedł pyszny. Mam tyllo pytani:)e czy mizna go zamrozic?
Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.
Można mrozić.
no i zrobilem przed chwila skonczylem pieknie urosl minol czas pieczenia wylaczylem piekarnik chcialem sprawdzic czy sie upiek przebilem wykalaczka wiezch i opad masakra a taki byl ladny tylko wiezch sie spiek dosyc mocno pieklem w temperatuze 160 stopni kurcze a tak sie staralem
Ale sernika nigdy nie sprawdza się patyczkiem czy wykałaczką!
Zrobiłam ten sernik po raz drugi. Jest NIEZIEMSKI. Dla piekących w piekarniku z termoobiegiem 160 stopni przez 1 godzinę, podobnie jak robi to Gosia. Pycha!
Zdecydowanie najlepszy sernik pod słońcem. Moja rodzina go uwielbia. Tym razem na Święta chciałabym go zrobić z malinami, które dzisiaj udało mi się zakupić. Zastanawiam się tylko w którym momencie najlepiej je dodać . Myśle że z pianą z białek, ale wole się upewnić.
Pozdrawiam i Wesołych Świat oraz udanych wypiekow.
Tak, razem z pianą.
Witam, dzisiaj jako młoda żona zamierzam pierwszy raz w życiu piec sernik, w sumie będzie to drugie ciasto w życiu. Ostatnio pierwszy raz w życiu próbowałam coś upiec i był to biszkopt, który niestety nie wyszedł, więc nie jest dobrze. Mama mi niestety nie poradzi a teściowej głupio pytać…. Wracając do sernika, to czy mam go upiec dzisiaj czy w sumie jutro, jeśli miałby być na niedzielę? Chyba jednak jutro…. Mam jednak pytania (pewnie bardzo głupie :)) Czy margaryną smaruję blachę i potem przyklejam papier? Czy najpierw kładę papier i go smaruję margaryną? Jeśli chodzi o to miksowanie, to może… Czytaj więcej »
Sernik możesz upiec już dzisiaj, nic mu nie zaszkodzi. Margaryną smarujesz blaszkę a potem dajesz papier – żeby się dobrze trzymał. W minutach czasu Ci nie podam, bo nigdy nie sprawdzałam, ale miksujesz tylko do momentu aż się wszystko połączy na jednolitą i gładką masę. Pianę możesz wymieszać łyżką. Obroty na 2 będą ok. Ekstrakt pomiń, jeśli nie uda Ci się kupić, jeśli znajdziesz dodaj cukier z prawdziwą wanilią. Olejek jest feee 🙂
Sernik to bardzo proste ciasto, na pewno sobie poradzisz!
Pozdrawiam!
Dziękuję Ci bardzo 🙂
idę do sklepu po produkty i będę piekła.
Na pewno odezwę się i zdam relacje co mi wyszło 🙂
MOZE I JEST TYLKO NIEZNAM NAZWY W TYM JEZYKU I TU JEST PROBLEM
To ponownie ja,
niestety nie mogę znaleźć ciastek Digestive…
jakich użyć zamiast nich?
Mogą być zwykłe herbatniki.
Chciałam podziękować za genialny przepis.
Sernik wyszedł rewelacyjny, cała rodzina się zajadała a ja napełniałam się dumą 🙂 hehe
naprawdę dziękuję i pozdrawiam!
Cieszę się, że sernik się udał 🙂
Upiecz dzisiaj. Doba w lodówce tylko mu służy. Ja układam papier tylko na dno tortownicy, zamykam ją i dopiero smaruję boki. Warto dobrze przesmarować rant, wtedy wierzch sernika podczas wyrastania nie przyklei się do niego.
jeszcze jedno czym moglbym zastopic ekstrakt wanili , poprosty nie moge dostac mieszkam za granica, jaka postac wanili bedzie rownie d obra
I za granicą nie ma ekstraktu? Oj, to raczej u nas jest z tym problem:) Ale możesz go zastąpić cukrem waniliowym lub pastą waniliową.
witam przymiezam sie do zrobienia tego sernika tylko jak z tym budynem czy rozrabiac go czy proszek wysypac do ciasta i te ciastka na spod , czy maja byc zmieszane razem z maslem. pytam bo nie mam pewonsci pozdrawiam
Tak jak jest napisane we wpisie, budyń proszek, wsypać do masy serowej. Ciastka na spód: “Masło roztopić, ciastka pokruszyć (można blenderem). Wymieszać razem tak, by powstał mokry piasek.”
Pozdrawiam.
Witam proszę powiedz mi jakie były te ciastka oblane czekoladą czy zwykłe?
Tu były zwykłe, ale mogą też być w czekoladzie.
Wygląda pysznie.
W jakiej średnicy blaszce najlepiej piec sernik?
Wymiary są podane we wpisie.
Witam! Sernik jest fantastyczny.taki jaki sernik powinien byc. 🙂 Pysznie waniliowy i cudnie wilgotny. Sernik ten pieklam juz wiele razy i stal sie bardzo popularny wsrod moich bliskich. Ja pieke go w kuchence z termoobiegiem 160stopni na najnizszej polce i przez godzine,nie dluzej. Rowniez bardzo wazne sa pozniejsze kroki podane w przepisie,czyli studzenie w delikatnie uchylonym piekarniku i chlodzenie przez noc w lodowce,gdzie “dochodzi” do siebie. 🙂 zawsze robie go dzien wczesniej. Czasami odrobine peka i delikatnie opoada,ale to nie ma zadnego znaczenia. 🙂 Czesto wykanczam go polewa czekoladowa. 🙂 Ostatnio dodalam rodzynki (wczesniej moczone w wodzie,osuszone na papierowym reczniku… Czytaj więcej »
Użyłam sera z Pątnicy – takie kilogramowe wiadro. Myślę, że ten ser jest idealny.
Używam go naprzemiennie z serkiem “Mój ulubiony” z Wielunia.
Sernik piekłam po raz pierwszy (trzecie ciasto upieczone w życiu!), wyszedł przepyszny! Pękł pośrodku, ale nie opadł ani milimetra;-) Dodałam skórki pomarańczowej. Niebo w gębie! Piekłam 55 min i miałam wrażenie, że też będzie surowy pośrodku. Ale okazało się, że sernik po 24 h w lodówce jest idealny. Znikł w kilka chwil, goście go po prostu pochłonęli. Myślę, że byłby też cudny, gdyby polać go nieco masą kajmakową z prażonymi migdałami i orzechami:-D To już by było ekstremalnie;-))))
Tak naprawdę to ten sernik może być ‘bazą’ do innych smaków. Możesz dodać owoce lub mus z owoców, możesz dodać kajmak… kto co lubi:) Cieszę się, że wyszedł i smakował!
Pozdrawiam.
Mimo, ze sernik popekal i opadl jest REWELACYJNY!!!!!
Dumna jestem z siebie bo to moj pierwszy sernik w zyciu i na pewno nie ostatni.
Dzięki Twoim przepisom Asiu zaczynam wierzyc w siebie, że mi tez moze sie udac ciasto.
Dziękuję serdecznie.
Podobno dobry sernik musi pęknąć:)
Pozdrawiam!
Witaj Asiu!!!
Dziś piekłam Twoj sernik musze dodac, że pierwszy raz w życiu. Wyrosl cudnie potem popekal i opadl. No nic stygnie w piecu potem wrzuce go do lodowki i zobaczymy jutro co z tego wyszlo:-D:-D:-D Na pewno sie odezwe pozdrawiam Ala
Wczoraj robiłam ten serniczek, niestety nie dopiekł się tak, jak powinien 🙁 Na środku jest niedopieczony….Czy masz może Babeczko pomysł co mogło być przyczyną? Piekłam go ponad 1,5 godziny w podanej temperaturze… Na pewno zrobię go jeszcze nie raz bo w smaku jest zniewalająco pyszny… Dziękuję z góry za odpowied z i pozdrawiam!
Myślę, że wszystko zrobiłaś jak należy, po prostu czasem ser jest bardziej wilgotny, inny od tego, którego ja używam i wówczas ten czas pieczenia niestety różny bywa. I każdy piekarnik piecze inaczej. Widocznie Twój potrzebował jeszcze chwili… Ja czasem piekę sernik nawet i 2 godziny… A moja przyjaciółka piecze go w 1 godzinę… I bądź tu mądry…
Cieszę się, że przynajmniej w smaku był dobry:)
Pozdrawiam!
Asiek jesteś WIELKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pychotka! Pozdrawiam.
Oj, nie taka wielka znowu…:)
Pyszny,pyszny,najpyszniejszy. Wszyscy się zajadali :))
Bardzo mnie to cieszy:)
Witam, mam zamiar zrobić ten sernik, lecz mój piekarnik ma tylko opcję termoobiegu. Czy też wyjdzie? Pozdrawiam
Nigdy nie piekłam sernika na termoowiegu. Spróbuj, ale obniż temperaturę o ok. 20st. I oscerwuj ciasto, bo pewnie będzie potrzebowało krótszego czasu pieczenia.
Zmniejszyłam temperaturę o 20 stopni i piekłam 1 godzinę w piekarniku z termoobiegiem. Wyszedł rewelacyjny. Na pewno zagości na stałe w menu. Dziękuję 🙂
Dziś drugi dzień świąt,a ja chcę pochwalić ten przepis.Piekłam już kilka razy sernik ,niestety zawsze bardzo mi opadał ,raz nawet użyłam fixu i nic .Więc zrezygnowałam ,ale mąż powiedział że zje nawet opadnięty.Ten przepis miał być ostatni i sernik wyszedł wspaniały,nie opadł i nie popękał,wykorzystałam wszystkie rady,tzn, nie piec z termoobiegiem,posmarować boki grubo margaryną, temp.160,ale mój się piekł 1.20 .Pozdrawiam.
Cieszę się, że sernik się udał.
Pozdrawiam.
serniczek wyszedł pyszny, trzymałam go 1,5 h w temp 160 st. Faktycznie boki odeszły od formy, góra się ślicznie przyrumieniła, nie popękał.Jest bardzo puszysty i taki mokry, czy taki właśnie miał być?
Zamiast zwykłego cukru waniliowego dałam taką przyprawę chyba Kotani (Cukier z prawdziwą wanilią). Nie dałam ekstraktu a wyszedł cudnie waniliowy. Ser z Bie…ki.
Polecam, to był mój pierwszy sernik w życiu:)Mniam
Tak, jest mokry