Tag: ser

  • Sernik z batonikami daim

    Sernik z batonikami daim

    by

    w przepisy na: ,

    Ten sernik chodził za mną od bardzo, bardzo dawna, ale co kupiłam najważniejszy składnik (batoniki), to dziwnie znikał z szafki. Dlatego w przypływie wielkiego natchnienia i ogromnej ochoty na sernik pojechałam do Ikei i w nocy już był gotowy:).

  • Sernik – najlepszy na świecie

    Sernik – najlepszy na świecie

    by

    w przepisy na: ,

    Ten wpis chciałabym zadedykować Asi i Mariuszowi – moim przemiłym znajomym z Poznania. To dzięki nim jest ten wpis, bo na ich specjalne życzenie a w zasadzie prośbę, upiekłam ten sernik. I nic wielkiego by w tym nie było, gdyby nie malutki drobiazg – piekłam u nich, podczas weekendowej wizyty.

  • Pluszki – rosyjskie bułeczki drożdżowe

    Pluszki – rosyjskie bułeczki drożdżowe

    by

    w przepisy na:

    Nigdy wcześniej nie myślałam, że kiedyś zakocham się w cieście drożdżowym. Bo przecież tak trudno się je robi i jest takie kapryśne. Otóż to kłamstwo! Wg. mnie nie ma nic prostszego. Uwielbiam robić drożdżowe wypieki i cieszyć się tym wspaniałym zapachem jaki rozchodzi się po domu podczas pieczenia.

  • Muffinki serowe

    Muffinki serowe

    by

    w przepisy na:

    Miałam wielką ochotę na sernik, ale nie miałam czasu na niego czekać. Szperając w notatkach i książkach natknęłam się na przepis, który zaspokoi chęć na sernik a przy tym nie spędzimy w kuchni więcej niż 20 minut.

  • Serowe spiralki z nadzieniem orzechowym

    Serowe spiralki z nadzieniem orzechowym

    by

    w przepisy na:

    Gdy zobaczyłam ten przepis, w pierwszej chwili mnie nie zachwycił, ale mimo to postanowiłam spróbować, ze względu na wygląd ciasteczek. Fajne, niezbyt wielkie spiralki przypominające rogaliki. Okazały się bardzo proste w wykonaniu. W smaku przepyszne. Przepis pochodzi z książki Hilaire Walden ‘Ciastka, ciasteczka i babeczki’. Polecam, bo są rewelacyjne!

  • Sernik Black Forest

    Sernik Black Forest

    by

    w przepisy na: ,

    Podobno gust smakowy człowieka zmienia się co kilka lat. Na szczęście, bo w przeciwnym razie nigdy nie byłoby mi dane jeść sernik. Było jedno z tych ciast, które nie przechodziło mi przez gardło.