Ten wpis chciałabym zadedykować Asi i Mariuszowi – moim przemiłym znajomym z Poznania. To dzięki nim jest ten wpis, bo na ich specjalne życzenie a w zasadzie prośbę, upiekłam ten sernik. I nic wielkiego by w tym nie było, gdyby nie malutki drobiazg – piekłam u nich, podczas weekendowej wizyty. Chyba z racji na utrudnione warunki, sernik trochę popękał, ale kto by się tym przejmował? A co do sernika – jest banalnie prosty, przepyszny w smaku, bardzo delikatny i rozpływający się w ustach. Mam specjalny sentyment do tego przepisu, bo był pierwszym z którego upiekłam sernik. Z czasem troszkę przepis się zmienił i dzięki temu jest teraz idealny!
Polecam wszystkim sernikożercom!
Składniki na spód ciasteczkowy:
- opakowanie ciastek Digestive (250g)
- 80g roztopionego masła
Masło roztopić, ciastka pokruszyć (można blenderem). Wymieszać razem tak, by powstał mokry piasek. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki mocno wysmarować tłuszczem. Na to wysypać masę ciasteczkową i wcisnąć w dno tortownicy. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa*:
- 1kg sera twarogowego potrójnie zmielonego (może być wiaderkowy)
- 100g masła miękkiego
- 5 dużych jajek (białka i żółtka osobno)
- szklanka cukru
- cukier wanilinowy (16g)
- budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i utrzeć. Następnie dodać ser, budyń, ekstrakt i utrzeć razem na gładką masę ale nie za długo, by się ser zbytnio nie napowietrzył. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy serowej. Wylać na przygotowany spód ciasteczkowy. Piec w temperaturze 160°C przez około 1 godz (czasem nawet dłużej, do 1,5 godziny). Sernik jest upieczony, gdy po dotknięciu lekko patyczkiem, środek sprężynuje. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie ostudzony wsadzić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
*Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
Smacznego!
super przepis, mam pytanie, chcę ten serniczek zrobić w najbliższym czasie, niestety znalazłam tylko ciasteczka digestive owsiane z czekoladą, czy mogę ich użyć, czy lepiej poszukać tych zwykłych. pozdrawiam -))
Tak, mogą być te z czekoladą. A jeśli nie chcesz z czekoladą, możesz użyć zwykłych herbatników.
Pozdrawiam:)
kobito!
REWELACJA! sernik przepyszniuchny! środekk co prawda wyszedł mi lekko rzadszy niż reszta, ale to wina wiekowego piekrnika 🙂 zrobilam na zwyklych herbatnikach, wyszedl przepyszny, pierwszy raz zyciu robilam i jestem mega zadowolona 🙂 pyszny i nie opadl!! DZIĘKUJĘ!!!!
Dzisiaj upiekłam sernik z przepisu i wyszedł rewelacyjny 🙂 jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić takiego dobrego. Dziękuję za przepis !
Podrawiam
Ja dziś piekę go na urodziny chłopaka…bo bardzo lubi sernik!!mam nadzieję że mi wyjdzie gdyż przyznam, że pierwszy raz piekę akurat sernik.
Zrobiła go wczoraj moja 13 letnia siostrzenica i wyszedł idealny. Równiutki, puszysty, najlepszy sernik jaki jadłam w życiu 🙂
Bo to przecież najlepszy sernik na świecie:) Bardzo się cieszę, że smakował:)
Pozdrawiam!
mi również sernik się udał i na święta i na sylwestra i bez okazji, a dziś naszą małą przyjeżdżają oglądać więc zaraz piekę go po raz kolejny, prosty, łatwy i meeega pyszny, a mąż wniebowzięty – blachę potrafi sam wsunąć (i w co mu to idzie ehh:)
pozdrawiam serdecznie:*
Upiekłem go dzisiaj, zrobiłem polewę czekoladową i do tego orzechy… mniam 😀
Mieszkam w niemczech i nie moglem znaleźć tych ciastek, więc użyłem zwykłych herbatników i też dało radę 😉 Wszystkim bardzo smakuje 😀
Dzieki za przepis 😉
jak z pieczeniem? włączyć termoobieg??
W komentarzach już wiele razy była o tym mowa, piekę zawsze góra dół, jeśli jest inaczej, zaznaczam to w przepisie.
Jakie proporcje na taka klasyczna blachę ?
A jaka to jest klasyczna blacha?
Robiłam kolejny raz sernik z tego Twojego przepisu, teraz na Święta i odrobinkę go zmodyfikowałam dodając przyprawę korzenną i rodzynki nasączone w rumie. Wyszedł jak zwykle przepyszny!!! 🙂 Mój już po 50 min. jest gotowy i nie opada, ale to chyba kwestia piekarnika.
Pozdrawiam serdecznie!
Witam!!!
Serniczek się udał ;)!!! Polecam przepis. Zawsze bałam się upiec sernik, a teraz mam już sprawdzony przepis;)!!! Serdeczne dzięki
Pozdrawiam!!!
wczoraj upiekłam sernik…. i wiecie co? NIEBO W GĘBIE! dziś został malutki kawałeczek a jest niedziela! mój piekł się godzinę i był bardzo rumieniutki a w smaku poezja….. piekłam w dużej blaszce-wyrósł i nie opadł!!! teraz będę robiła tylko z tego przepisu!!!! dzięx
Bardzo się ciesze:)
Pozdrawiam!
a może poleci mi Pani jakieś pyszne, szybkie i niedrogie ciacho? dziękuję z góry;)
Ale jak? Z 200 które są na blogu?:)
myślę że będzie pyszny?
Jak dla mnie to wyjatkowy sernik. Bedę szczera mam b. dużą forme i uznałam że ser w wiaderku z biedronki to będzie za mało, mocno odtłuszczony i wodnisty u góry, postanowiłam dodać 25 dag. mascarpone i 1 jajo wiecej cała reszta przepisu nie zmieniona. Wyrósł pięknie, goście zachwyceni. Dziekuje.
Sernik wyszedł przepyszny. Dziękuję za przepis:)
Dziekuje! Dziekuje! Dziekuje! Wyszedl! Piekny, puszysty a w smaku wrecz krolewski!!! Robilam juz kiedys z Twojego przepisu sernik z musem brzoskwiniowym, ale ten jest po prostu rewelacyjny!! Nigdy nie mialam szczescia do sernikow, zaniechalam wrecz ich pieczenia,, 🙁 Dzieki Tobie nabralam ochoty na nowo! Pozdrawiam i zycze wielu nowych inspiracji w Nowym nadchodzacym Roku!!
Mój pierwszy w życiu zrobiony sernik : pyszny, piękny, puszysty a przede wszystkim smaczny i rozpływający się w ustach !!!!!!!! SUPER PRZEPIS a do tego łatwy w przyrządzeniu 🙂 pozdrawiam
Sernik bardzo smaczny, stronka super polecam ją znajomym. Sernik wyrósł mi ponad blaszkę, a po opadnięciu boki były mocniej przyrumienione ale myślę, że powodem tego było nie wysmarowanie papieru tłuszczem. Tak jak zaznaczyłem na początku sernik wyszedł pyszny. Teraz coś poszukam na święta.
Pozdrawiam.
Cieszę się, że był smaczny i również pozdrawiam.
P.S. Dobrze jest posmarować tłuszczem:)
Zrobiłam sernik próbny… przed świętami wyszedł wyśmienity…ale wdzięczna bym była jakbyś mi napisała jakie porcje i ile czego na dużą blachę. niestety jeszcze nie znam rozmiaru bo dopiero w poniedziałek ją kupie;)
pozdrawiam
Trudno podać proporcje, nie znając wymiarów blachy:(
Hej,
Mam pytanie a propos przygotowania blachy. Czy trzeba ją czymś wyłożyć, wysmarować?
Z góry dziękuję za podpowiedź 🙂
Tak, już dopisałam w przepisie:) :’Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki mocno wysmarować tłuszczem’.
Dziękuję! 🙂 dam znać jak poszło…wyszło 🙂 i mam nadzieję zjadło 😀
Ja mam takie pytanie, czy zamiast ciastek zbozowych moge uzyc herbatnikow? Mieszkam w USA i tu ciezko takie dostac. Z gory dziekuje za odpowiedz.
Tak, można użyć zwykłych herbatników.
Witam serdecznie. Upiekłam wczoraj z Zuzią ( 2 latka ) serniczka. Urósł , opadł i lekko się przyrumienił 🙂 ale był pyszny :)) Bardzo Dziękuję za przepis .
ps. dodałam do ciasta dodatkowo ziarenka z laski wanilii.
Bardzo się cieszę, że smakował. Mi też rośnie, opada i pęka, ale go uwielbiam:)
Moja córcia też ma na imię Zuzia:)
Hej mam pytanie co do blachy? Czy twoje proporcje starcza mi na wymiary blachy o wymiarze 28×24? Mam zamiar zrobic na święta sernika a twój wygląda bardzo pyszne.
Powinnaś nieznacznie zwiększyć proporcje (zrobić z 1,2 porcji). Z podanej może wyjść dość niski.
hej!
zamierzam jutro zrobic Twoj sernik i tak mam pytanie odnosnie blachy do pieczenia… rozumiem ze robisz na okraglej czy moglabys podac srednice swojej blaszki, ja mam pare a nie chce liczyc mi sie tych proporcji, po prostu wezme taka sama jak Twoja, pozdrawiam
Tak jak jest podane w przepisie, 26cm:)
Pozdrawiam.
aa ok dzieki! przepraszam, nie zauwazylam. Pozdrawiam cieplutko 🙂
aha a blaszke będę piekła 23cm na 28:) bardzo Cię proszę jakbyś mogła mi proporcje rozpisać jak dla przydżumionej ciężarówki 😀 (na taką blaszkę:)))
Musisz zwiększyć składniki o 1,42:)
o 1,42 to znaczy;p upierdliwam – ale błędu popełnić nie chcę:)
teraz to ja nie rozumiem:(
chyba jej chodzio to ze nie wie o ile zwiekszyc/o to 1,42. tzn ile to jest. Czyli rozumiem ze pol razy wiecej skladnikow trzeba dac niz na Twoja blache?? tak okolo? a ja bede go piec teraz w niedziele na Swieta;;)
Tak, chyba o to:) Trzeba upiec z prawie półtorej porcji:)
a i jescze pytanie ten ekstrat/? to musze kupic prawdziwa laske winili??? czy moge dac np w plynie ( moja kolezanka przywozi z Niemiec) w plynie i ma fajny zapach. te saszetki sa super,,,, tak mocno czuc te wanilie.
Nie znam tego o czym piszesz, ale jeśli ma intensywny waniliowy zapach, to jak najbardziej możesz tego użyć. A jak nie to cukier z prawdziwą wanilią.
no półtorej raza więcej taak dzięęki:* 🙂
Hej szukam łatwego przepisu na sernik, kucharka ze mnie dobra ;p ale jakoś nie mam drygu do ciast, a może zbyt mało piekę, w każdym bądź razie mój mąż uwielbia sernik, jestem ciężarówką przed rozwiązaniem i chciałam lubemu przyjemność zrobić … sernikiem na święta, boję się, że nie wyjdzie. Ale kto nir ryzykuje ten nie pije szampana zatem skorzystam z tego przepisu – dodam w zakładki – i poinformuję zapewne jak wyszedł, planuje jednak do twarogu dodać rodzynki i skórkę pomarańczową, a wierz polać glazurą z cytryny i cukru 🙂 trzyyymaj kciuki artystko:)
pozdrawiam Ciepło
Serniki zawsze wychodzą:) Ten jest bardzo prosty. Kciuk trzymam i czekam na relację.
Pozdrawiam:)
Witaj,
mam nadzieję, że i pomożesz:) Zamierzam upiec Twój serniczek na Święta i nie wiem o ile zwiększyć proporcje składników przy wymiarze blachy ok. 23 x 33 cm.
Z góry dziękuję za odpowiedź:)
Pozdrawiam:)
Musisz zrobić sernik z 1,6 porcji.
Pozdrawiam:)
Dziękuję ślicznie za odpowiedź:)
Pozdrawiam;)
witam,same dobre opinie,wiec tez postanowilam go upiec tylko mam jedno pytanie czy mam piec z termoobiegiem???
Piekę zawsze grzałka góra dół, jeśli jest inaczej zaznaczam to w przepisie.
witajcie,
przepis jest cudny mam jednak pytanie o te ciasteczka na spod.Nie znam sie na poskich ciasteczkach czy chodzi o maslane ciasteczka bez czekaolady? Nazawa Digestive nic mi niestety nie mowi sprawdzilam wiec w sieci i wygladaja jak okragle maslane ciasteczka.
Jest w nich cos specjalnego?Chce poszukac zamiennika dlatego pytam.Pozdrawiam z zimnej polnocy i dziekuje za wspaniale przepisy:)
To są ciasteczka zbożowe, nie maślane. Mogą być dowolne ale zbożowe, myślę, że nie będziesz miała problemu z ich kupieniem.
Pozdrawiam serdecznie:)
Witam,szukałam przepisu na fajny i smaczny sernik i w końcu znalazłam Twój przepis,potrzebuję tylko upiec dużą blachę i nie wiem czy podwójna porcja wystarczy,czy lepiej zrobic potrójną?Aha! nie znam tych ciastek,czy to jakaś odmiana herbatników?pozdrawiam-Jola.
Podaj wymiary blachy, to powiem Ci o ile musisz zwiększyć proporcje. Jeśli chodzi o ciastka, to są to ciastka zbożowe, na pewno widziałaś takie w sklepie. Nie muszą być digestive, mogą być dowolne inne zbożowe.
Serniczek palce lizać a ile pochwał dzięki temu przepisowi 🙂
Z całą pewnością zagości u mnie na stole te serniczek w święta:-)
Hmmm a ten ciasteczkowy spód no rewelka.
Dzięki!
Dzisiaj będą muffinki…;-)
To mój ulubiony sernik:) Cieszę się, że jednak sernik okazał się dobry:)
Pozdrawiam serdecznie:)!
witam prosze mi napisac czy jedna godzina to nie zamało bo pozostało do konca 20 minut a ciasto nadal blade
Przepraszam, wczoraj nie miałam dostępu do komputera i nie mogłam odpowiedzieć, mam nadzieję, że sernik się udał. Godzina z reguły zdecydowanie wystarcza:) Serniki są blade.
Pozdrawiam
Witaj
Tak pysznie wyglada Twój sernik ,że nabrałam ochote na jego zrobienie.
Z jedym tylko zdurniałam: czy dodaje sie sam proszek budyniowy do tej masy ,czy budyń trzeba przedtem ugotować:-D
To moja pierwsza przygoda z sernikiem ,wiec pojecia zielonego nie mam. Przyznam nawet ,że za sernikiem ie przepadam ale Twój mnie przekonał.
Dziękuję za odpowiedź.
Należy dodać proszek budyniowy, nie ugotowany budyń. Powodzenia!
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Zaryzykowalam i dodałam proszek budyniowy(ufff) i serniczek za 10 min do wyjęcia z piekarnika.:-)
Witaj .Tak pysznie wygląda ten sernik ,ze nabrałam ochote na jego zrobienie.
Jedno z czym zdurniałam to czy daje sie do tej masy tyko proszek budyniowy, czy trzeba go najpierw ugotować? 😀 To bedzie moja pierwsza przygoda z sernikiem ,więc pojecia zielonego nie mam . Dziekuje za odp.
no tak moje czytanie ze zrozumieniem 😉
aaaah i miałam się zapytać, na jaką tortownicę tj średnicę tortownicy najlepiej robić? 🙂
witam, bardzo pysznie wygląda 🙂 na 100% spróbuję, ale mam pytanie czy ten sernik móglby byc na pieczonym biszkopcie? czy muszą byc ciasteczka?
Wydaje mi się, że kruchy spód do tego sernika bardziej pasuje, ale jeśli lubisz bardziej na biszkopcie, to zrób, sama jestem ciekawa jak wyjdzie. Tylko żeby biszkopt nie był zbyt wysoki. A rozmiar blaszki rozumiem, że już znalazłaś:)
Pozdrawiam.
😀 oczywiście, że znalazlam :)będę próbować na dniach tego serniczka 🙂
Mam pytanie a proszku do pieczenia nie daje sie?To chyba podstawa a nikt nic o tym nie pisze:-)Zrobie dzis ten sernik mam nadzieje ze sie uda:-)
Sernik to akurat takie ciasto, do którego się nie dodaje proszku do pieczenia:)
Dobrze super w takim razie teraz biore sie za serniczek i dam znac jak wyszedł pozdrawiam:-)
Hej,
myślę, że dziś lub jutro upiekę ten sernik, mam tylko jedną wątpliwość – czy po upieczeniu od razu można go wyjąć z piekarnika, czy należy studzić go w piekarniku, powoli, przy uchylonych drzwiczkach?
Zostawić przy uchylonych drzwiczkach aż wystygnie, wyjąć i schłodzić w lodówce.
Pozdrawiam:)
Witam,
kilka dni temu znalazłam Twój blog. Muszę przyznać, że wspaniałe przepisy można tu znaleźć. Jestem pełna podziwu 🙂
Serniczek dzisiaj upiekłam i smakuje wspaniale. Przepis jest podobny do tego, który mam od mojej mamy.
Polecam!!!
Cieszę się, że mnie znalazłaś, mam nadzieję, że będziesz do mnie zaglądać:)
Pozdrawiam:)
To najlepszy sernik jaki jadłam i upiekłam 🙂 Zwykle serniki wychodziły mi takie zbite a ten jest jak serowa mgiełka – naprawdę rewelacyjny. Dziękuję za ten przepis – będę z niego jeszcze wielokroć korzystać.
Bardzo się cieszę, że smakował. Dziękuję za komentarz.
Pozdrawiam serdecznie:)
Też dziś zrobiłam. Puszysty jak obłoczek 😉 Pyyycha :))
Bardzo się cieszę, że smakował, dziękuję za komentarz:)
Pozdrawiam:)
Wyglada smakowicie, chce zrobic ale ile proszku budyniowego mam dac?
Jeden budyń, one chyba mają podobne gramatury, nie mam teraz w domu, żeby sprawdzić, ale jest to pewnie 36 lub 40g. Jaki dasz, taki będzie dobry.
Pozdrawiam:)
Mam pytanie jakiego budyniu dodać do masy serowej? W proszku czy gotowego przestudzonego??
Chodzi oczywiście o proszek budyniowy, nie gotowy, ugotowany budyń:)
Pozdrawiam.
Dziękuje bardzo czyli użyję tłustego albo póltłustego Delikate
Dam znać jak mi poszło;)
Trzymam kciuki:)!
Witam mam zamiar upiec ten serniczek jutro ale jakiego sera mam użyć półtłustego, chudego czy tłustego?
Chciałabym kupić ser w kostkach nie z wiaderka ale nie wiem jaki ten ser ma być.
Dziękuje za odpowiedź pozdrawiam.
Małgo
Na pewno nie chudego, choć i z takiego piekłam. Ten, którego ja używam ma ponad 20% tłuszczu. To chyba już tłusty? Myślę, że dobrze by było, gdyby miał powyżej 5%. Jeśli dasz taki jak ja, z dużą zawartością tłuszczu, to zredukuj masło, lub pomiń je całkiem.
Pozdrawiam serdecznie i liczę, że dasz znać jak wyszedł:)
Opakowanie ciastek czyli 250g?
Tak, 250g, już dopisałam:)
Daj znać, jeśli zrobisz:)
Pozdrawiam!
Upiekłam Twój serniczek na Nowy Rok, jest naprawdę bardzo smaczny, puszysty i delikatny:) Ja co prawda poszłam na łatwiznę i kupiłam ser w wiaderku, ale zdecydowanie wolę ser na wagę, bo zyskuje na smaku:) Następnym razem zrobię z prawdziwego sera:)
Poadrawiam
Bardzo się cieszę, że sernik się udał i smakował:) Dziękuję i pozdrawiam!
Wlasnie siedzi w piekarniku:) mam nadzieje, ze bedzie pyszny 🙂
Ja też mam nadzieję, że będzie smakował:) Koniecznie napisz:)!
Pozdrawiam!
Upiekłam ten sernik w weekend – jest inny niż tradycyjny sernik, bo baaardzo puszysty.
Gościom bardzo smakował, no i do poniedziałku tylko okruszki zostały… 🙂
Jest mi bardzo miło, że zrobiłaś i wyszedł dobry:) A to, że zostały po nim okruszki, to najlepsza rekomendacja:) Dziękuję i pozdrawiam!
Witam, mam zamiar zrobic ten sernik w prezencie dla Babci na 95te urodziny i jaka mam dac porcje wszystkiego na duza prostokatna blache? Pozdrawiam.
Podaj wymiary blachy, to Ci podam o ile musisz zwiększyć proporcje.