Sernik – najlepszy na świecie

3.98 avg. rating (79% score) - 229 votes

Ten wpis chciałabym zadedykować Asi i Mariuszowi – moim przemiłym znajomym z Poznania. To dzięki nim jest ten wpis, bo na ich specjalne życzenie a w zasadzie prośbę, upiekłam ten sernik. I nic wielkiego by w tym nie było, gdyby nie malutki drobiazg – piekłam u nich, podczas weekendowej wizyty. Chyba z racji na utrudnione warunki, sernik trochę popękał, ale kto by się tym przejmował? A co do sernika – jest banalnie prosty, przepyszny w smaku, bardzo delikatny i rozpływający się w ustach. Mam specjalny sentyment do tego przepisu, bo był pierwszym z którego upiekłam sernik. Z czasem troszkę przepis się zmienił i dzięki temu jest teraz idealny!

Polecam wszystkim sernikożercom!

Sernik - najlepszy na świecie :-)

Składniki na spód ciasteczkowy:

  • opakowanie ciastek Digestive (250g)
  • 80g roztopionego masła

Masło roztopić, ciastka pokruszyć (można blenderem). Wymieszać razem tak, by powstał mokry piasek. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki mocno wysmarować tłuszczem. Na to wysypać masę ciasteczkową i wcisnąć w dno tortownicy. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa*:

  • 1kg sera twarogowego potrójnie zmielonego (może być wiaderkowy)
  • 100g masła miękkiego
  • 5 dużych jajek (białka i żółtka osobno)
  • szklanka cukru
  • cukier wanilinowy (16g)
  • budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i utrzeć. Następnie dodać ser, budyń, ekstrakt i utrzeć razem na gładką masę ale nie za długo, by się ser zbytnio nie napowietrzył. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy serowej. Wylać na przygotowany spód ciasteczkowy. Piec w temperaturze 160°C przez około 1 godz (czasem nawet dłużej, do 1,5 godziny). Sernik jest upieczony, gdy po dotknięciu lekko patyczkiem, środek sprężynuje. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie ostudzony wsadzić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

*Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Sernik - najlepszy na świecie :-)

 

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Serniki i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

380 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
ula
ula
7 lat temu

super przepis, mam pytanie, chcę ten serniczek zrobić w najbliższym czasie, niestety znalazłam tylko ciasteczka digestive owsiane z czekoladą, czy mogę ich użyć, czy lepiej poszukać tych zwykłych. pozdrawiam -))

apsiknazdrowie
7 lat temu

kobito!
REWELACJA! sernik przepyszniuchny! środekk co prawda wyszedł mi lekko rzadszy niż reszta, ale to wina wiekowego piekrnika 🙂 zrobilam na zwyklych herbatnikach, wyszedl przepyszny, pierwszy raz zyciu robilam i jestem mega zadowolona 🙂 pyszny i nie opadl!! DZIĘKUJĘ!!!!

Karolina
Karolina
7 lat temu

Dzisiaj upiekłam sernik z przepisu i wyszedł rewelacyjny 🙂 jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić takiego dobrego. Dziękuję za przepis !
Podrawiam

Marta
Marta
7 lat temu

Ja dziś piekę go na urodziny chłopaka…bo bardzo lubi sernik!!mam nadzieję że mi wyjdzie gdyż przyznam, że pierwszy raz piekę akurat sernik.

Gocha
Gocha
7 lat temu

Zrobiła go wczoraj moja 13 letnia siostrzenica i wyszedł idealny. Równiutki, puszysty, najlepszy sernik jaki jadłam w życiu 🙂

Violka
Violka
7 lat temu

mi również sernik się udał i na święta i na sylwestra i bez okazji, a dziś naszą małą przyjeżdżają oglądać więc zaraz piekę go po raz kolejny, prosty, łatwy i meeega pyszny, a mąż wniebowzięty – blachę potrafi sam wsunąć (i w co mu to idzie ehh:)
pozdrawiam serdecznie:*

grabek
grabek
7 lat temu

Upiekłem go dzisiaj, zrobiłem polewę czekoladową i do tego orzechy… mniam 😀
Mieszkam w niemczech i nie moglem znaleźć tych ciastek, więc użyłem zwykłych herbatników i też dało radę 😉 Wszystkim bardzo smakuje 😀
Dzieki za przepis 😉

inali
inali
7 lat temu

jak z pieczeniem? włączyć termoobieg??

Daria
Daria
7 lat temu

Jakie proporcje na taka klasyczna blachę ?

Laura
Laura
7 lat temu

Robiłam kolejny raz sernik z tego Twojego przepisu, teraz na Święta i odrobinkę go zmodyfikowałam dodając przyprawę korzenną i rodzynki nasączone w rumie. Wyszedł jak zwykle przepyszny!!! 🙂 Mój już po 50 min. jest gotowy i nie opada, ale to chyba kwestia piekarnika.

Pozdrawiam serdecznie!

ASIA1989
ASIA1989
7 lat temu

Witam!!!
Serniczek się udał ;)!!! Polecam przepis. Zawsze bałam się upiec sernik, a teraz mam już sprawdzony przepis;)!!! Serdeczne dzięki
Pozdrawiam!!!

monikao
monikao
7 lat temu

wczoraj upiekłam sernik…. i wiecie co? NIEBO W GĘBIE! dziś został malutki kawałeczek a jest niedziela! mój piekł się godzinę i był bardzo rumieniutki a w smaku poezja….. piekłam w dużej blaszce-wyrósł i nie opadł!!! teraz będę robiła tylko z tego przepisu!!!! dzięx

monikao
monikao
7 lat temu
Reply to  Asiek

a może poleci mi Pani jakieś pyszne, szybkie i niedrogie ciacho? dziękuję z góry;)

kaja
7 lat temu

myślę że będzie pyszny?

donia211
donia211
7 lat temu

Jak dla mnie to wyjatkowy sernik. Bedę szczera mam b. dużą forme i uznałam że ser w wiaderku z biedronki to będzie za mało, mocno odtłuszczony i wodnisty u góry, postanowiłam dodać 25 dag. mascarpone i 1 jajo wiecej cała reszta przepisu nie zmieniona. Wyrósł pięknie, goście zachwyceni. Dziekuje.

Ada
Ada
7 lat temu

Sernik wyszedł przepyszny. Dziękuję za przepis:)

Malgosia
Malgosia
7 lat temu

Dziekuje! Dziekuje! Dziekuje! Wyszedl! Piekny, puszysty a w smaku wrecz krolewski!!! Robilam juz kiedys z Twojego przepisu sernik z musem brzoskwiniowym, ale ten jest po prostu rewelacyjny!! Nigdy nie mialam szczescia do sernikow, zaniechalam wrecz ich pieczenia,, 🙁 Dzieki Tobie nabralam ochoty na nowo! Pozdrawiam i zycze wielu nowych inspiracji w Nowym nadchodzacym Roku!!

edyta
edyta
7 lat temu

Mój pierwszy w życiu zrobiony sernik : pyszny, piękny, puszysty a przede wszystkim smaczny i rozpływający się w ustach !!!!!!!! SUPER PRZEPIS a do tego łatwy w przyrządzeniu 🙂 pozdrawiam

ryszard
ryszard
7 lat temu

Sernik bardzo smaczny, stronka super polecam ją znajomym. Sernik wyrósł mi ponad blaszkę, a po opadnięciu boki były mocniej przyrumienione ale myślę, że powodem tego było nie wysmarowanie papieru tłuszczem. Tak jak zaznaczyłem na początku sernik wyszedł pyszny. Teraz coś poszukam na święta.
Pozdrawiam.

Olcia
Olcia
7 lat temu

Zrobiłam sernik próbny… przed świętami wyszedł wyśmienity…ale wdzięczna bym była jakbyś mi napisała jakie porcje i ile czego na dużą blachę. niestety jeszcze nie znam rozmiaru bo dopiero w poniedziałek ją kupie;)
pozdrawiam

Dorota
Dorota
7 lat temu

Hej,
Mam pytanie a propos przygotowania blachy. Czy trzeba ją czymś wyłożyć, wysmarować?
Z góry dziękuję za podpowiedź 🙂

Dorota
Dorota
7 lat temu
Reply to  Dorota

Dziękuję! 🙂 dam znać jak poszło…wyszło 🙂 i mam nadzieję zjadło 😀

kamcia
kamcia
7 lat temu

Ja mam takie pytanie, czy zamiast ciastek zbozowych moge uzyc herbatnikow? Mieszkam w USA i tu ciezko takie dostac. Z gory dziekuje za odpowiedz.

Monika i Zuzia
Monika i Zuzia
7 lat temu

Witam serdecznie. Upiekłam wczoraj z Zuzią ( 2 latka ) serniczka. Urósł , opadł i lekko się przyrumienił 🙂 ale był pyszny :)) Bardzo Dziękuję za przepis .
ps. dodałam do ciasta dodatkowo ziarenka z laski wanilii.

Lusii
Lusii
7 lat temu

Hej mam pytanie co do blachy? Czy twoje proporcje starcza mi na wymiary blachy o wymiarze 28×24? Mam zamiar zrobic na święta sernika a twój wygląda bardzo pyszne.

ewelina
ewelina
7 lat temu

hej!
zamierzam jutro zrobic Twoj sernik i tak mam pytanie odnosnie blachy do pieczenia… rozumiem ze robisz na okraglej czy moglabys podac srednice swojej blaszki, ja mam pare a nie chce liczyc mi sie tych proporcji, po prostu wezme taka sama jak Twoja, pozdrawiam

ewelina
ewelina
7 lat temu
Reply to  Asiek

aa ok dzieki! przepraszam, nie zauwazylam. Pozdrawiam cieplutko 🙂

Violka
Violka
7 lat temu

aha a blaszke będę piekła 23cm na 28:) bardzo Cię proszę jakbyś mogła mi proporcje rozpisać jak dla przydżumionej ciężarówki 😀 (na taką blaszkę:)))

Violka
Violka
7 lat temu
Reply to  Asiek

o 1,42 to znaczy;p upierdliwam – ale błędu popełnić nie chcę:)

magda
magda
7 lat temu
Reply to  Asiek

chyba jej chodzio to ze nie wie o ile zwiekszyc/o to 1,42. tzn ile to jest. Czyli rozumiem ze pol razy wiecej skladnikow trzeba dac niz na Twoja blache?? tak okolo? a ja bede go piec teraz w niedziele na Swieta;;)

magda
magda
7 lat temu
Reply to  Asiek

a i jescze pytanie ten ekstrat/? to musze kupic prawdziwa laske winili??? czy moge dac np w plynie ( moja kolezanka przywozi z Niemiec) w plynie i ma fajny zapach. te saszetki sa super,,,, tak mocno czuc te wanilie.

Violka
Violka
7 lat temu
Reply to  Asiek

no półtorej raza więcej taak dzięęki:* 🙂

Violka
Violka
7 lat temu

Hej szukam łatwego przepisu na sernik, kucharka ze mnie dobra ;p ale jakoś nie mam drygu do ciast, a może zbyt mało piekę, w każdym bądź razie mój mąż uwielbia sernik, jestem ciężarówką przed rozwiązaniem i chciałam lubemu przyjemność zrobić … sernikiem na święta, boję się, że nie wyjdzie. Ale kto nir ryzykuje ten nie pije szampana zatem skorzystam z tego przepisu – dodam w zakładki – i poinformuję zapewne jak wyszedł, planuje jednak do twarogu dodać rodzynki i skórkę pomarańczową, a wierz polać glazurą z cytryny i cukru 🙂 trzyyymaj kciuki artystko:)
pozdrawiam Ciepło

tusia7d
tusia7d
7 lat temu

Witaj,
mam nadzieję, że i pomożesz:) Zamierzam upiec Twój serniczek na Święta i nie wiem o ile zwiększyć proporcje składników przy wymiarze blachy ok. 23 x 33 cm.
Z góry dziękuję za odpowiedź:)
Pozdrawiam:)

tusia7d
tusia7d
7 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję ślicznie za odpowiedź:)
Pozdrawiam;)

olivia
olivia
7 lat temu

witam,same dobre opinie,wiec tez postanowilam go upiec tylko mam jedno pytanie czy mam piec z termoobiegiem???

weroni
weroni
7 lat temu

witajcie,
przepis jest cudny mam jednak pytanie o te ciasteczka na spod.Nie znam sie na poskich ciasteczkach czy chodzi o maslane ciasteczka bez czekaolady? Nazawa Digestive nic mi niestety nie mowi sprawdzilam wiec w sieci i wygladaja jak okragle maslane ciasteczka.
Jest w nich cos specjalnego?Chce poszukac zamiennika dlatego pytam.Pozdrawiam z zimnej polnocy i dziekuje za wspaniale przepisy:)

Jola
Jola
7 lat temu

Witam,szukałam przepisu na fajny i smaczny sernik i w końcu znalazłam Twój przepis,potrzebuję tylko upiec dużą blachę i nie wiem czy podwójna porcja wystarczy,czy lepiej zrobic potrójną?Aha! nie znam tych ciastek,czy to jakaś odmiana herbatników?pozdrawiam-Jola.

asia
asia
7 lat temu

Serniczek palce lizać a ile pochwał dzięki temu przepisowi 🙂
Z całą pewnością zagości u mnie na stole te serniczek w święta:-)
Hmmm a ten ciasteczkowy spód no rewelka.
Dzięki!
Dzisiaj będą muffinki…;-)

basia
basia
7 lat temu

witam prosze mi napisac czy jedna godzina to nie zamało bo pozostało do konca 20 minut a ciasto nadal blade

asia
asia
7 lat temu

Witaj
Tak pysznie wyglada Twój sernik ,że nabrałam ochote na jego zrobienie.
Z jedym tylko zdurniałam: czy dodaje sie sam proszek budyniowy do tej masy ,czy budyń trzeba przedtem ugotować:-D
To moja pierwsza przygoda z sernikiem ,wiec pojecia zielonego nie mam. Przyznam nawet ,że za sernikiem ie przepadam ale Twój mnie przekonał.
Dziękuję za odpowiedź.

Asia
Asia
7 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Zaryzykowalam i dodałam proszek budyniowy(ufff) i serniczek za 10 min do wyjęcia z piekarnika.:-)

asia
asia
7 lat temu

Witaj .Tak pysznie wygląda ten sernik ,ze nabrałam ochote na jego zrobienie.
Jedno z czym zdurniałam to czy daje sie do tej masy tyko proszek budyniowy, czy trzeba go najpierw ugotować? 😀 To bedzie moja pierwsza przygoda z sernikiem ,więc pojecia zielonego nie mam . Dziekuje za odp.

apsiknazdrowie
7 lat temu

no tak moje czytanie ze zrozumieniem 😉

apsiknazdrowie
7 lat temu

aaaah i miałam się zapytać, na jaką tortownicę tj średnicę tortownicy najlepiej robić? 🙂

apsiknazdrowie
7 lat temu

witam, bardzo pysznie wygląda 🙂 na 100% spróbuję, ale mam pytanie czy ten sernik móglby byc na pieczonym biszkopcie? czy muszą byc ciasteczka?

apsiknazdrowie
apsiknazdrowie
7 lat temu
Reply to  Asiek

😀 oczywiście, że znalazlam :)będę próbować na dniach tego serniczka 🙂

Asinska
Asinska
7 lat temu

Mam pytanie a proszku do pieczenia nie daje sie?To chyba podstawa a nikt nic o tym nie pisze:-)Zrobie dzis ten sernik mam nadzieje ze sie uda:-)

Asinska
Asinska
7 lat temu
Reply to  Asiek

Dobrze super w takim razie teraz biore sie za serniczek i dam znac jak wyszedł pozdrawiam:-)

Natalia
Natalia
8 lat temu

Hej,

myślę, że dziś lub jutro upiekę ten sernik, mam tylko jedną wątpliwość – czy po upieczeniu od razu można go wyjąć z piekarnika, czy należy studzić go w piekarniku, powoli, przy uchylonych drzwiczkach?

Wiolka
Wiolka
8 lat temu

Witam,
kilka dni temu znalazłam Twój blog. Muszę przyznać, że wspaniałe przepisy można tu znaleźć. Jestem pełna podziwu 🙂
Serniczek dzisiaj upiekłam i smakuje wspaniale. Przepis jest podobny do tego, który mam od mojej mamy.
Polecam!!!

KuchareczkaRozalia
KuchareczkaRozalia
8 lat temu

To najlepszy sernik jaki jadłam i upiekłam 🙂 Zwykle serniki wychodziły mi takie zbite a ten jest jak serowa mgiełka – naprawdę rewelacyjny. Dziękuję za ten przepis – będę z niego jeszcze wielokroć korzystać.

nika
nika
8 lat temu

Też dziś zrobiłam. Puszysty jak obłoczek 😉 Pyyycha :))

marta
marta
8 lat temu

Wyglada smakowicie, chce zrobic ale ile proszku budyniowego mam dac?

lolka
lolka
8 lat temu

Mam pytanie jakiego budyniu dodać do masy serowej? W proszku czy gotowego przestudzonego??

Małgo
Małgo
8 lat temu

Dziękuje bardzo czyli użyję tłustego albo póltłustego Delikate
Dam znać jak mi poszło;)

Małgo
Małgo
8 lat temu

Witam mam zamiar upiec ten serniczek jutro ale jakiego sera mam użyć półtłustego, chudego czy tłustego?
Chciałabym kupić ser w kostkach nie z wiaderka ale nie wiem jaki ten ser ma być.
Dziękuje za odpowiedź pozdrawiam.
Małgo

ewelina
ewelina
8 lat temu

Opakowanie ciastek czyli 250g?

Agatini
Agatini
8 lat temu

Upiekłam Twój serniczek na Nowy Rok, jest naprawdę bardzo smaczny, puszysty i delikatny:) Ja co prawda poszłam na łatwiznę i kupiłam ser w wiaderku, ale zdecydowanie wolę ser na wagę, bo zyskuje na smaku:) Następnym razem zrobię z prawdziwego sera:)
Poadrawiam

Olga
Olga
9 lat temu

Wlasnie siedzi w piekarniku:) mam nadzieje, ze bedzie pyszny 🙂

Laura
Laura
9 lat temu

Upiekłam ten sernik w weekend – jest inny niż tradycyjny sernik, bo baaardzo puszysty.
Gościom bardzo smakował, no i do poniedziałku tylko okruszki zostały… 🙂

Serniczek
Serniczek
7 lat temu
Reply to  Asiek

Witam, mam zamiar zrobic ten sernik w prezencie dla Babci na 95te urodziny i jaka mam dac porcje wszystkiego na duza prostokatna blache? Pozdrawiam.

1 2 3 5