Babka czekoladowa na jogurcie

by

w przepisy na: , ,

Ta babka nie była planowana. Powstała spontanicznie i w wyniku różnych miłych okoliczności. A mianowicie – zdjęcie moich ciasteczek zostało opublikowane na Wykrywaczu Smaku jako 1000 a co za tym idzie dostałam kilka miłych niespodzianek. W tym cudowną formę w kształcie róży, o której tak między nami zawsze marzyłam.

Babka czekoladowa na jogurcie

Teraz słów kilka o babce. Dzięki dużej ilości kakao jest bardzo, bardzo czekoladowa, a poprzez dodanie jogurt wilgotna. Zredukowałam ilość cukru przez co nie jest słodka. Przepis pochodzi ze strony Maameemoomoo, znaleziony u Dorotuś.

Polecam wielbicielom czekoladowych wypieków!

Składniki:

  • 125 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kremowego jogurtu greckiego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki kakao

Wszystkie składniki do babki muszą być w temperaturze pokojowej.

Przesiać mąkę, kakao, sodę i proszek. Masło utrzeć na puch, dodając pod koniec cukier, dalej miksując dodawać po kolei jajka. Na koniec dodać mąkę na przemian z jogurtem. Zmiksować tylko do połączenia się składników lub wymieszać widelcem.

Piekłam w formie silikonowej, więc nie miałam potrzeby smarowania jej tłuszczem ale należy to zrobić w przypadku zwykłej formy.

Piec w temperaturze 150°C przez ok. 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić, następnie wyjąć z formy i studzić na kratce.

Babka czekoladowa na jogurcie

Można polać plewą czekoladową lub – tak jak ja oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subskrybuj
Powiadom o
guest

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

10 Komentarze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Aga
Aga
8 lata temu

Babka fajnie wyrosła ale musiałam ją wyrzucić gdyż w smaku bardzo wyczuwalna jest soda oczyszczona, nie do zjedzenia, wg mnie pół łyżeczki a nie półtora plus proszek do pieczenia, jestem rozczarowana gdyś większość przepisów jest rewelacyjna.

Izza
Izza
11 lata temu

Chciałbym upiec w innej formie bo do takiej nie mam dostępu. W jakiej mogę ? 😉

w kuchennym amoku
12 lata temu

wyszła wspaniała, wilgotna, wcale nie za słodka, pyszna 🙂

w kuchennym amoku
12 lata temu

jutro robię, żeby nie wiem co, bo zapowiada się wyśmienicie, pozdrówka wielkie 🙂

Iza
13 lata temu

cudnie wygląda…;)))

moje pasje
13 lata temu

pysznie się prezentuje 🙂 Te motylki są świetne 🙂

Wykrywacz smaku
13 lata temu

Gratulujemy jeszcze raz, widać że formy trafiły we właściwie ręce! 😉