Ten wpis chciałabym zadedykować Asi i Mariuszowi – moim przemiłym znajomym z Poznania. To dzięki nim jest ten wpis, bo na ich specjalne życzenie a w zasadzie prośbę, upiekłam ten sernik. I nic wielkiego by w tym nie było, gdyby nie malutki drobiazg – piekłam u nich, podczas weekendowej wizyty. Chyba z racji na utrudnione warunki, sernik trochę popękał, ale kto by się tym przejmował? A co do sernika – jest banalnie prosty, przepyszny w smaku, bardzo delikatny i rozpływający się w ustach. Mam specjalny sentyment do tego przepisu, bo był pierwszym z którego upiekłam sernik. Z czasem troszkę przepis się zmienił i dzięki temu jest teraz idealny!
Polecam wszystkim sernikożercom!
Składniki na spód ciasteczkowy:
- opakowanie ciastek Digestive (250g)
- 80g roztopionego masła
Masło roztopić, ciastka pokruszyć (można blenderem). Wymieszać razem tak, by powstał mokry piasek. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki mocno wysmarować tłuszczem. Na to wysypać masę ciasteczkową i wcisnąć w dno tortownicy. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa*:
- 1kg sera twarogowego potrójnie zmielonego (może być wiaderkowy)
- 100g masła miękkiego
- 5 dużych jajek (białka i żółtka osobno)
- szklanka cukru
- cukier wanilinowy (16g)
- budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i utrzeć. Następnie dodać ser, budyń, ekstrakt i utrzeć razem na gładką masę ale nie za długo, by się ser zbytnio nie napowietrzył. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy serowej. Wylać na przygotowany spód ciasteczkowy. Piec w temperaturze 160°C przez około 1 godz (czasem nawet dłużej, do 1,5 godziny). Sernik jest upieczony, gdy po dotknięciu lekko patyczkiem, środek sprężynuje. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie ostudzony wsadzić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
*Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
Smacznego!
Dzien dobry 🙂 Czy mozna zamiast cukru dodac cukier puder ?? Pozdrawiam
Można, ale na pewno nie w takiej samej ilości, cukier puder jest lżejszy. Musisz spróbować.
Pozdrawiam.
Z tym przepisem jest ewidentnie coś nie tak, bo pękł dosłownie tak samo jak na zdjęciu. Zawsze robię wszystko tak samo, jak w przepisie. Pierwszy sernik w życiu, który nie wyszedł:/
Sernik nie wyszedł bo pękł? Naprawdę przeszkadza to w smaku sernika? Wszystkie osoby, które go upiekły i są zachwycone się mylą. Serniki pękają. Tak mają i nie ma w tym absolutnie nic złego ani niedobrego. Znam takich, którzy mówią, że prawdziwy sernik to właśnie taki pęknięty. A mówienie, że “z przepisem jet coś ewidentnie nie tak”, jest po prostu bez sensu. Powodzenia przy pieczeniu idealnego sernika 🙂
Czy można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia? Pozdrawiam
Do sernika?? A po co? Nie ma zupełnie takiej potrzeby 🙂
Wspaniały, przepyszny sernik! Zniknął momentalnie! Rodzinka zachwycona. Dziękuję z całego serca❤ za przepis 😊
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam!
Dzień dobry, jaki może być powód opadania serniczka?
Powodów opadania sernika może być całkiem sporo – zimne składniki, zbyt długie miksowanie składników lub za szybkie wyjęcie sernika z piekarnika. Pozdrawiam.
proszę się nie przejmować – każdy sernik opada – mniej lub więcej..
a ten na zdjęciu (?)
bardzo opadł.. proszę porównać brzeg sernika i jego środek..
Nie bardzo, ale opadł i nikt nie powiedział inaczej. Nie ma nic złego w opadniętym serniku 🙂 Pozdrawiam
Akurat nie wszystkie. Robię sernik, który w ogóle nie opada. A to zasługa kąpieli wodnej 🙂
Jaki najlepszy ser wiaderkowy? Masz sprawdzoną markę?
Ja używam z Piątnicy lub “Mój ulubiony” z Wielunia.
Czy do sera można dodać Brzoskwinie z puszki?
Przepyszny sernik, robię go od 2 lat na wszystkie święta i uroczystości. Moja cała rodzina, a szczególnie dzieci go uwielbiają. Na wierzch daję masę kajmakową i posypuję siekanymi pistacjami. Życzę wszystkim smacznego, a Słodkiej Babeczce dziękuję za przepis ☺
Dziękuję Ci za ten przepis… Nie mam najlepszej ręki do wypieków, udało się od 1 razu. ten dziś robię około 6 raz.. nikt z moich znajomych nie jadł lepszego 🙂
Mi się nie robi takie wklęśnięcie jak na tych zdjęciach. Jest równy. O co w tym chodzi?
Mi też nie ale jest bardzo dobry 😁