Sernik – najlepszy na świecie

3.97 avg. rating (79% score) - 226 votes

Ten wpis chciałabym zadedykować Asi i Mariuszowi – moim przemiłym znajomym z Poznania. To dzięki nim jest ten wpis, bo na ich specjalne życzenie a w zasadzie prośbę, upiekłam ten sernik. I nic wielkiego by w tym nie było, gdyby nie malutki drobiazg – piekłam u nich, podczas weekendowej wizyty. Chyba z racji na utrudnione warunki, sernik trochę popękał, ale kto by się tym przejmował? A co do sernika – jest banalnie prosty, przepyszny w smaku, bardzo delikatny i rozpływający się w ustach. Mam specjalny sentyment do tego przepisu, bo był pierwszym z którego upiekłam sernik. Z czasem troszkę przepis się zmienił i dzięki temu jest teraz idealny!

Polecam wszystkim sernikożercom!

Sernik - najlepszy na świecie :-)

Składniki na spód ciasteczkowy:

  • opakowanie ciastek Digestive (250g)
  • 80g roztopionego masła

Masło roztopić, ciastka pokruszyć (można blenderem). Wymieszać razem tak, by powstał mokry piasek. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki mocno wysmarować tłuszczem. Na to wysypać masę ciasteczkową i wcisnąć w dno tortownicy. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa*:

  • 1kg sera twarogowego potrójnie zmielonego (może być wiaderkowy)
  • 100g masła miękkiego
  • 5 dużych jajek (białka i żółtka osobno)
  • szklanka cukru
  • cukier wanilinowy (16g)
  • budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i utrzeć. Następnie dodać ser, budyń, ekstrakt i utrzeć razem na gładką masę ale nie za długo, by się ser zbytnio nie napowietrzył. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy serowej. Wylać na przygotowany spód ciasteczkowy. Piec w temperaturze 160°C przez około 1 godz (czasem nawet dłużej, do 1,5 godziny). Sernik jest upieczony, gdy po dotknięciu lekko patyczkiem, środek sprężynuje. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie ostudzony wsadzić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

*Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Sernik - najlepszy na świecie :-)

 

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Serniki i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

380 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ula
Ula
10 miesięcy temu

Czy do sera można dodać Brzoskwinie z puszki?

Anna
Anna
10 miesięcy temu

Przepyszny sernik, robię go od 2 lat na wszystkie święta i uroczystości. Moja cała rodzina, a szczególnie dzieci go uwielbiają. Na wierzch daję masę kajmakową i posypuję siekanymi pistacjami. Życzę wszystkim smacznego, a Słodkiej Babeczce dziękuję za przepis ☺

Ola
Ola
1 rok temu

Dziękuję Ci za ten przepis… Nie mam najlepszej ręki do wypieków, udało się od 1 razu. ten dziś robię około 6 raz.. nikt z moich znajomych nie jadł lepszego 🙂

Lilith
Lilith
1 rok temu

Mi się nie robi takie wklęśnięcie jak na tych zdjęciach. Jest równy. O co w tym chodzi?

Katarzyna
1 rok temu
Reply to  Lilith

Mi też nie ale jest bardzo dobry 😁