Ten wpis chciałabym zadedykować Asi i Mariuszowi – moim przemiłym znajomym z Poznania. To dzięki nim jest ten wpis, bo na ich specjalne życzenie a w zasadzie prośbę, upiekłam ten sernik. I nic wielkiego by w tym nie było, gdyby nie malutki drobiazg – piekłam u nich, podczas weekendowej wizyty. Chyba z racji na utrudnione warunki, sernik trochę popękał, ale kto by się tym przejmował? A co do sernika – jest banalnie prosty, przepyszny w smaku, bardzo delikatny i rozpływający się w ustach. Mam specjalny sentyment do tego przepisu, bo był pierwszym z którego upiekłam sernik. Z czasem troszkę przepis się zmienił i dzięki temu jest teraz idealny!
Polecam wszystkim sernikożercom!
Składniki na spód ciasteczkowy:
- opakowanie ciastek Digestive (250g)
- 80g roztopionego masła
Masło roztopić, ciastka pokruszyć (można blenderem). Wymieszać razem tak, by powstał mokry piasek. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki mocno wysmarować tłuszczem. Na to wysypać masę ciasteczkową i wcisnąć w dno tortownicy. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa*:
- 1kg sera twarogowego potrójnie zmielonego (może być wiaderkowy)
- 100g masła miękkiego
- 5 dużych jajek (białka i żółtka osobno)
- szklanka cukru
- cukier wanilinowy (16g)
- budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i utrzeć. Następnie dodać ser, budyń, ekstrakt i utrzeć razem na gładką masę ale nie za długo, by się ser zbytnio nie napowietrzył. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy serowej. Wylać na przygotowany spód ciasteczkowy. Piec w temperaturze 160°C przez około 1 godz (czasem nawet dłużej, do 1,5 godziny). Sernik jest upieczony, gdy po dotknięciu lekko patyczkiem, środek sprężynuje. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie ostudzony wsadzić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
*Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
Smacznego!
A jezeli zrobie bez masla?
To zależy jaki masz ser, jeśli z dużą zawartością tłuszczu, to tak, ale jeśli z mała, to może się zdarzyć, że sernik będzie się kruszył.
Mam wsypać do masy serowej cały budyń, sam proszek, czy mam wcześniej zrobić budyń normalny na mleku?
Sam proszek, nie ma nic napisane o gotowaniu budyniu…
witam 🙂 mój serniczek siedzi już 1,5 h w piekarniku a patyczek nadal mokry.. zarumienił się u góry i popękał, ale zastosowałam się do rady niżej , przykryłam folią aluminiową.. \mam go trzymać w piekarniku aż patyk będzie suchy? proszę o szybka odpowiedź
Jeśli będziesz piec sernik do suchego patyczka, to zrobi się z niego wiór. Sernika nigdy nie sprawdza się patyczkiem, bo on zawsze będzie mokry. Sernik jest gotowy, gdy boki odstają od formy a środek lekko puknięty sprężynuje.
pierwszy raz bede robic – piec sernik,
przepis wydaje sie do zrobienia
ale utrzec,,, czy ucieram mikserem czy taka palka do ucierania (ktorej nie ma)
blagam o szybka odpowiedz
z gory przepraszam za banalne pytanie
aha no i ta czekolada na wierzchu, to zwykla czekolada roztopiona czy z kako taki krem ?
Może być mikserem, końcówką do rozcierania, nie do ubijania białek.
Asiek, dziekuje za cudowny przepis!!! Sernik zrobilam dzis rano i wyszedl wspanialy. Powiem szczerze, ze przeszedl moje oczekiwania !!! To dopiero pierwszy dzien tego cudenka, jutro bedzie jeszcze pyszniejszy:)…
Polecam serdecznie i zycze wszytkim Wesolych Swiat!
No w końcu to sernik najlepszy na świecie:) Cieszę się, ze wyszedł pysznie.
Pozdrawiam i również życzę wesołych Świąt!
czy piekę go z termoobiegem?
Nie.
Witaj Asik, jak mozesz podaj mi jakie proporcje tego sernika potrzebuje na blache, o wymiarach: 40cm x 24cm.
sernik jest tak pyszny, ze jest za maly na to by sie nim nacieszyc kiedy robie go w tortownicy:)
Musisz przeliczyć sobie proporcje, poszukaj w wyszukiwarce przeliczarki.
Pozdrawiam.
serniczek wyszedł pyszny, spód robiłam ze zwykłymi biszkoptami ze względu na dietę muszę ograniczać błonnik więc nie mogły być pełno zbożowe. pozdrawiam 🙂
Serniczek przepyszny, robiłam pierwszy raz i się nie zawiodłam, dziękuje i dodaję ten przepis do moich ulubionych.Pozdrawiam
W dniu wczorajszym zrobiłam ciasto wg tego przepisu i choć moje umiejętności do wypieków są mierne, to wyszło rewelacyjnie – puszyste, wilgotne, nie popękało i nie opadło! Goście byli zachwyceni do tego stopnia, że nie bardzo dowierzali, że sama je zrobiłam, a nie zakupiłam w cukierni, jak zwykle to robię;-) Ja piekłam je w okrągłej blaszce o średnicy 23 cm i czas pieczenia osiągnął 1h i 30 minut, ale na prawdę warto było poczekać na efekt;-) Skorzystałam również z rady znalezionej w poniższych komentarzach i użyłam sera mielonego w wiaderku 1kg dostępnego w Biedronce – jest na prawdę OK. Dziękuję… Dowiedz się więcej »
Dziękuję za komentarz, pozdrawiam:)
Mam 2 pytania odnośnie tego serniczka:
1) Czy można zrobić go bez ciasteczkowego spodu?
2) Czy ew. można zrobić go w wersji z kruszonką lub wykonać na górze czekoladowe “esy-floresy”?
Dodam, że już piekłam ciasto w wersji oryginalnej i wyszło genialne, choć nieco opadło, ale to w niczym nie umniejszało doskonałego smaku 🙂
Dziękuję za cudowne przepisy 🙂
Można spokojnie zrobić go bez spodu, co do kruszonki, to wg mnie ten sernik jest do niej zbyt delikatny, nie będzie pasowało, ale czekoladowe esy floresy jak najbardziej:)
Cieszę się, że sernik smakuje i dziękuję za miłe słowa:)
co to za ciastka digestive? i gdzie można je nabyć?
Digestive to zwykłe ciastka zbożowe, które można kupić w wielu marketach. Mogą być zastąpione innymi zbożowymi lub zwykłymi herbatnikami.
ale digestive ma być w nazwie tych ciastek czy jak?
Tak, one się tak nazywają, digestive ( tak wyglądają – http://www.leclerc.com.pl/nowy/prodinfo.php?item_id=1857)
nabyłam ciasteczka zbożowe DELICANTE , na zdjęciu wyglądają tak jak te LU , zabieram się do pracy ale mam tortownicę 28cm więc najwyżej będzie niższy.
Ciasto jest wspaniałe. pierwszy raz robiła. Sernik i wyszed. Rewelacyjny.żadnego zakalca a.na drugi dzie. Po prostu niebo w gębie 🙂
Cieszę się. Ale w serniku to raczej trudno o zakalec…
Pozdrawiam!
Sernik wychodzi rewelacyjny. Polecam odmianę smietankową (budyń śmietankowy i aromat śmietankowy, bez cukru waniliowego). Używam sera wiaderkowego z B***ki, ten z L**la się nie nadaje. Sernik nie opadnie, jeśli rant tortownicy będzie grubo wysmarowany margaryną.
hej, włąśnie się zastanawiałam nad zrobieniem sernika masz świetne przepisy Zuzka:) Widzę że nawet mężczyźni zaczęli piec, fajna sprawa ale jednak to rzadkość haha pozdrawiam:))
Sernik polecam szczerze! A, i jestem Aśka, nie Zuzka:)
Pozdrawiam:)
Hej, podejrzewam, że nie wyraziłaś zgody na użycie zdjęcia:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=481387341932275&set=a.445059678898375.1073741828.444730275597982&type=1&relevant_count=1
Z mojego bloga też próbowali.
Pozdrawiam!
Nie wyrażałam żadnej zgody, ale też nie widzę tego profilu, może już zablokowany? Czyja to strona?
czy ciasteczka Digestive mają być z czekoladą???Mam zamiar upiec sernik na szczególną okazję 🙂
Pozdrawiam i dziękuję za odp.
Nie jest nic napisane o tym, że mają być z czekoladą:) Ale jeśli chcesz, to możesz użyć z czekoladą.
Pozdrawiam i czekam na efekt wypieków.
Piekłam sernik pierwszy raz w życiu i wyszedł doskonały!!! 😉 lekko chrupiąca powierzchnia, a w środku delikatny i rozpływający się w ustach… mmm… czysta przyjemność. Dziękuję za ten prosty i najlepszy bez dwóch zdań przepis!:) <3
Jestem zachwycona! najlepszy sernik jaki jadłam ,robię już go 5 raz. polecam ten przepis 🙂
hej. mieszkam w niemczech i nie mam mozliwosci uzycia sera twarogowego. czy zamiast tego quark bedzie odpowiedni? oni niby tego uzywaja do pieczenia swoich sernikow. ja jakkolwiek nigdy nie probowalam.
Tak, Quark będzie ok.
no wiec sernik upieklam. to byl moj pierwszy raz, bo zawsze sie obawialam tego ciasta ( ze wymagajace ze ciezko ze dla niewprawionych trudne ciasto) niemniej wyszedl znakomicie!! jest jedwabisty, a wlasciwie to juz tylko byl.. bo zostal zjedzony! dziekuje za przepis! jest swirtny!
Ten sernik to było moje 2 w życiu ciasto, jakie upiekłam, a wtedy nie wiedziałam jeszcze, że umiem:) Więc nie może być trudny:) Cieszę się, że i Ty się o tym przekonałaś!
Ważna uwaga!!!
Sernik piecze się nie dłużej niż 50 min. w temperaturze nie większej, niż 130 st. C
A jeśli nie, to co się stanie?:)
Będzie suchy i twardy po wystygnięciu!
To dziwne, bo jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby którykolwiek z upieczonych przeze mnie serników był suchy i twardy po wystygnięciu. A trochę ich już upiekłam…:)
Mnie też ten serniczek nie wyszedł, opadł strasznie 🙁 Nie wiem dlaczego, zrobiłam wszystko jak w przepisie ;/
wiatam-dzisiaj upiekłam tzn próbowalam sernik ale chyba coś nie tak -jeszcze żadne ciasto nie udało mi się ;( sernik w piekarniku rósł bardzo ładnie ale niestety gdy skończył sie czas pieczenia to i chyba skończyła sie dobra passa-ciasto oklapło;( nie wyciagam jescze jego z piekarnika bo stygnie -czy po pieczeniu zawsze ciasto “opada’?
Nie zawsze, ale mi też serniki często opadają. Jeśli natomiast opadł bardzo dużo, to mogą być dwie przyczyny: albo składniki nie miały takiej samej temperatury, albo masa serowa była mieszana zbyt intensywnie i za długo.
dzieki za odp;) składniki miały te sama temperature i starałam sie za długo nie mieszać wg Twoich wskazówek;) no ale może jeszcze nie mam takiego wyczucia;) spróbuje raz jeszcze pozdrawiam
Witaj, dzisiaj po raz kolejny piekę serniczek, jak dla mnie to jak w tytule jest najlepszy na świecie. Nie skomplikowany dla wprawnego kucharza do zrobienia w około pół godz. plus czas pieczenia. Dzisiaj sprubuję dodać borówek gdyż również lubie eksperymenty a i dodam jeszcze startą skórkę z cytryny na pewno będzie jak zwykle genialny. Dziękuję za udostępnienie takiego przepisu. Dla ciekawskich jak pierwszy raz upiekłam to mój mąż wszamał prawie całą blaszkę w jeden dzień. Dzięki jeszcze raz za przepis na pewno zostanie z nami do końca świata 🙂
Pyszny:-) no i zawsze wychodzi 🙂 i szybciutko znika 😛 taki magiczny
O tak, z pewnością to magiczny sernik:)
Asiu,
Czy mogłabyś podać mi proporcje na ten serniczek ale na blaszkę 23×35. Nie chcę kombinować sama bo rzadko mi wychodzi taka kombinacja. Tym bardziej, że będzie to wypiek komunijny… Z góry ogromniaste buziaki…
Musisz zrobić prawie z podwójnej porcji, dokładnie 1,94
Dziękuję i przepraszam że tak późno. Jakbyś jeszcze napisała ile w takim razie ma siedzieć w piekarniku???? Też x2?? Z góry dziękuję…
Dobre ciasto
Właśnie serniczek stygnie,wygląda i pachnie super;)
W piekarniku siedział 1h20min bo jakoś nie chciał się szybciej upiec(może to wina sera,bo użyłam wiaderkowego z Mlekowity)
Dziękuję za przepis.
Dodam,że jest to mój pierwszy sernik w życiu.
Życzę Wesołych Świąt i smacznego…..sernika;))))
Od razu po upieczeniu dać do lodówki??
Musi wystygnąć, studzić w uchylonym piekarniku a wystudzony do końca wsadzić do lodówki. Nigdy nie wstawiamy niczego gorącego do lodówki.
Chciałam zapytać gdzie trzymać sernik w lodówce czy może stać w piekarniku?
W lodówce.
Własnie sie piecze …. hmmmm mniam 😀
Witam,
potrzebowałem skopiować fragment przepisu by dołączyć listę składników do listy zakupów i wysłać cyfrowo do osoby robiącej zakupy. No cóż….
Opublikowanie jakichkolwiek treści jest ich upublicznieniem, wiec nie rozumiem dlaczego to ograniczenie związane z kopiowaniem.
Reasumując w te święta będzie inny sernik, choć ten wydawał mi się pyszny.
Wesołych Świąt i chowajcie przepisy głęboko w kieszeni i nie chwalcie się nimi.
Rozumiem, że w dobie komputerów i internetu przepisanie samodzielnie kawałka tekstu jest tak wielkim problemem, że aż trzeba wylać swoje żale. U mnie w te święta będzie właśnie ten sernik, żałuj, że nie u Ciebie, bo jest najlepszy z najlepszych. A jeśli przeczytasz zakładkę ‘zanim skopiujesz’, to być może choć trochę zrozumiesz, dlaczego tak jest a nie inaczej. No ale trzeba mieć odrobinę dobrej woli, a nie tylko postawę, że mi się należy…
Masz rację:) Kilka linijek tekstu do przepisania i już jest problem… Wystarczyło wydrukować/przepisać, zrobić foto karteczki i wysłać;-)))
Sernik pieczony zaraz wędruje do lodówki do ostudzenia mam nadzieję że wyszedł i będzie pyszny:)
Witaj Asiek,, Zrobiłam wczoraj ten sernik jako świąteczny wypiek, powiem szczerze że to był mój debiut i bardzo się bałam gdyż głównym sędzią jury był mój mąż, który uwielbia serniki, ale okazało się że wyszedł wspaniale, jest PYYYYCHA!!!!! Wykonałam niewielkie modyfikacje tzn nie mogłam kupić ciastek o których piszesz w przepisie więc użyłam zwykłych herbatników maślanych i nie miałam zbyt dużych jajek więc dodałam 6 mniejszych, tylko że ja swój trzymałam w piekarniku aż 1h20m bo co wkładałam patyczek to wyciągałam mokry i bałam się wyjdzie klapa. Dziękuję za przepis, super… Zrobiłam z Twojego przepisu również babkę czekoladową i również… Dowiedz się więcej »
Dziękuję, również życzę wesołych Świąt!:)
witam
dzis upieklam serniki. studza sie w piekarniku jeszcze.
strasznie urosly i ser popekal
poza tym gora jest mocno brazowa.
tak mialo byc??
Serniki czasem pękają, mój też jest popękany. A jak się zbyt przypieka, należy go przykryć folią aluminiową.
Dziękuję bardzo za odpowiedz jutro będę robiła sernik mam nadzieję że wyjdzie:)
Witam chciałam zapytać o ten ekstrakt z wanilii czy koniecznie trzeba go dodać a jeśli nie to co w zastępstwie i kiedy go dodać o w przepisie nie nie ma proszę o szybką odpowiedz
Ekstrakt nie jest konieczny, po prostu dodaje mocnego waniliowego zapachu. Jeśli nie udało Ci się nigdzie dostać, to go po prostu pomiń. Dodaje się go w momencie dodawania budyniu.
Witam, właśnie siedzę z mamą prze komputerem i jesteśmy pod wrażeniem przepisu. Chciałybyśmy zrobić też taki serniczek 🙂 Czy mogłabyś nam podać proporcję na dwie różne blachy?
1) 25×40
2) 25×30
w pierwszym przypadku proporcje trzeba zwiększyć o 1,88
w drugim o 1,41
Mam pytanie czy zamiast papieru do pieczenia na dno mozna tak jak i boki wysmarowac masłem i posypac bułka tarta??
Oczywiście, można:)
mam jedno pytanko:czy piekarnik ma być nagrzany czy sernik wkładamy do zimnego
Zawsze nagrzany.
Witam ! Zamierzam upiec ten serniczek po tylu pozytywach :). Mam jednak pytanie czy tortownica o średnicy 25 cm i wys 6,5 cm jest odpowiednia na tę porcję? Pozdrawiam 🙂
Na formę 26cm jest na styk, sernik podczas pieczenia dość sporo rośnie i boję się, żeby Ci nie uciekł z blaszki. Może daj po prostu ze 100 – 150g sera mniej, nie zmieniając reszty proporcji, albo zaryzykuj:)
Witam 😉 Mam blachę o wymiarach 25,5x21cm.. Jak to z tymi proporcjami ma być? Pozdrawiam 😉
Upiekłam na próbę ten sernik i był wspaniały, najlepszy jaki jadłam , dzięki za przepis.Polecam go wszystkim.Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt Wielkanocnych i udanych wypieków.
Dziękuję:) i wzajemnie:)
Witam! Mam pytanie Czy skladniki masy serowej ucierasz recznie czy mikserem? I czy piana z bialka musi byc sztywna.? Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam cieplo. 🙂
Mikserem:) A piana powinna być sztywna.
na jaką blachę są te proporcje??
ok już sie doczytałam 🙂
Witam, super sernik, rozpływa się w ustach, to mój pierwszy sernik i naprawdę wyszedł, dzięki za przepis, na pewno zrobię go na Święta, pozdrawiam 😉
to jest po prostu najlepszy przepis na sernik:) prosty w zrobieniu i w smaku niepowtarzalny. dziekuje i pozdrawiam:)
Nie na darmo nazwałam go najlepszym na świecie:)
Cieszę się, że smakował. Dziękuję i pozdrawiam:)
Witam, dzisiaj upiekłam sernik z twojego przepisu, dodam że to pierwsze ciasto jakie w ogóle upiekłam :). mam pytanie, dlaczego mój sernik popękał od góry i się zrumienił na brązowo?
Przyczyn pękania serników jest kilka. Zbyt długo miksowane składniki, przez co ser jest zbytnio napowietrzony, składniki mogły nie mieć takiej samej temperatury, powinny być w temperaturze pokojowej. Ale nawet stosując się do tych wskazówek sernik może popękać. Taki jego urok, mi też pęka. A zarumienił się, bo pewnie Twój piekarnik mocniej grzeje. Każdy piekarnik piecze inaczej i dobrze jest znać jego możliwości Rada na przyszłość, gdy widzisz, że sernik zaczyna się rumienić, przykryj go folią aluminiową. Dotyczy to też wszystkich innych ciast.
dziękuje za odpowiedź. Pomimo zrumienienia i pęknięcia sernik i tak wyszedł przepyszny :). na weekend znowu upiekę jakieś ciasto, oczywiście z Twojego przepisu 🙂
Bardzo się cieszę, że smakuje:)
Pozdrawiam!
Bardzo proszę podać mi o ile zwiększyć proporcje na blachę o wymiarach 24×36 cm. Z góry bardzo dziękuję :-).
Musisz zrobić sernik z półtorej porcji.
Dziekuję,za,bardzo,szybką,odpowiedź,,,,pozdrawiam
Witam:-)
Nie,działa,mi,spacja,więc,piszę,z,przecinkami…Czy,mogę,na,górę,sernika,dodać brzoskwinie,
jutro,z,rana,piekę,Twój,serniczek, więc,oczekuję,szybkiej,odpowiedzi:-)
Tak, możesz dać brzoskwinie, myślę, że będzie pysznie.
Witam, mój sernik się właśnie piecze 20 minut i już popękał. Wydaje mi się, że to wina tego że za wysoko blachę posmarowałam tłuszczem. Zobaczymy co z tego wyjdzie dodałam twaróg z cerfura innego nie znalałam (Belgia). Był bardzo rzadki. Blaszkę mam chyba troszkę mniejszą ale wyższą bo z przepisu podanego brakuje mi do rantów 2 cm. Myślę że przytrzymam go z 10 minut dłużej. Dam znać 🙂