Sernik - najlepszy na świecie :-)

Sernik – najlepszy na świecie

by

w przepisy na: ,

Ten wpis chciałabym zadedykować Asi i Mariuszowi – moim przemiłym znajomym z Poznania. To dzięki nim jest ten wpis, bo na ich specjalne życzenie a w zasadzie prośbę, upiekłam ten sernik. I nic wielkiego by w tym nie było, gdyby nie malutki drobiazg – piekłam u nich, podczas weekendowej wizyty. Chyba z racji na utrudnione warunki, sernik trochę popękał, ale kto by się tym przejmował? A co do sernika – jest banalnie prosty, przepyszny w smaku, bardzo delikatny i rozpływający się w ustach. Mam specjalny sentyment do tego przepisu, bo był pierwszym z którego upiekłam sernik. Z czasem troszkę przepis się zmienił i dzięki temu jest teraz idealny!

Polecam wszystkim sernikożercom!

Sernik - najlepszy na świecie :-)

Składniki na spód ciasteczkowy:

  • opakowanie ciastek Digestive (250g)
  • 80g roztopionego masła

Masło roztopić, ciastka pokruszyć (można blenderem). Wymieszać razem tak, by powstał mokry piasek. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki mocno wysmarować tłuszczem. Na to wysypać masę ciasteczkową i wcisnąć w dno tortownicy. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa*:

  • 1kg sera twarogowego potrójnie zmielonego (może być wiaderkowy)
  • 100g masła miękkiego
  • 5 dużych jajek (białka i żółtka osobno)
  • szklanka cukru
  • cukier wanilinowy (16g)
  • budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i utrzeć. Następnie dodać ser, budyń, ekstrakt i utrzeć razem na gładką masę ale nie za długo, by się ser zbytnio nie napowietrzył. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy serowej. Wylać na przygotowany spód ciasteczkowy. Piec w temperaturze 160°C przez około 1 godz (czasem nawet dłużej, do 1,5 godziny). Sernik jest upieczony, gdy po dotknięciu lekko patyczkiem, środek sprężynuje. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie ostudzony wsadzić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

*Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Sernik - najlepszy na świecie :-)

 

Smacznego!


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subskrybuj
Powiadom o
guest

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

402 Komentarze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
naiwniak
naiwniak
11 lata temu

A jezeli zrobie bez masla?

Beata
Beata
11 lata temu

Mam wsypać do masy serowej cały budyń, sam proszek, czy mam wcześniej zrobić budyń normalny na mleku?

meliska
meliska
11 lata temu

witam 🙂 mój serniczek siedzi już 1,5 h w piekarniku a patyczek nadal mokry.. zarumienił się u góry i popękał, ale zastosowałam się do rady niżej , przykryłam folią aluminiową.. \mam go trzymać w piekarniku aż patyk będzie suchy? proszę o szybka odpowiedź

viola
viola
11 lata temu

pierwszy raz bede robic – piec sernik,
przepis wydaje sie do zrobienia
ale utrzec,,, czy ucieram mikserem czy taka palka do ucierania (ktorej nie ma)
blagam o szybka odpowiedz
z gory przepraszam za banalne pytanie
aha no i ta czekolada na wierzchu, to zwykla czekolada roztopiona czy z kako taki krem ?

Nelson
Nelson
11 lata temu

Asiek, dziekuje za cudowny przepis!!! Sernik zrobilam dzis rano i wyszedl wspanialy. Powiem szczerze, ze przeszedl moje oczekiwania !!! To dopiero pierwszy dzien tego cudenka, jutro bedzie jeszcze pyszniejszy:)…
Polecam serdecznie i zycze wszytkim Wesolych Swiat!

celka
celka
11 lata temu

czy piekę go z termoobiegem?

Olcia
Olcia
11 lata temu

Witaj Asik, jak mozesz podaj mi jakie proporcje tego sernika potrzebuje na blache, o wymiarach: 40cm x 24cm.
sernik jest tak pyszny, ze jest za maly na to by sie nim nacieszyc kiedy robie go w tortownicy:)

kaia
kaia
11 lata temu

serniczek wyszedł pyszny, spód robiłam ze zwykłymi biszkoptami ze względu na dietę muszę ograniczać błonnik więc nie mogły być pełno zbożowe. pozdrawiam 🙂

Klaudia
Klaudia
11 lata temu

Serniczek przepyszny, robiłam pierwszy raz i się nie zawiodłam, dziękuje i dodaję ten przepis do moich ulubionych.Pozdrawiam

Chati
Chati
11 lata temu

W dniu wczorajszym zrobiłam ciasto wg tego przepisu i choć moje umiejętności do wypieków są mierne, to wyszło rewelacyjnie – puszyste, wilgotne, nie popękało i nie opadło! Goście byli zachwyceni do tego stopnia, że nie bardzo dowierzali, że sama je zrobiłam, a nie zakupiłam w cukierni, jak zwykle to robię;-) Ja piekłam je w okrągłej blaszce o średnicy 23 cm i czas pieczenia osiągnął 1h i 30 minut, ale na prawdę warto było poczekać na efekt;-) Skorzystałam również z rady znalezionej w poniższych komentarzach i użyłam sera mielonego w wiaderku 1kg dostępnego w Biedronce – jest na prawdę OK. Dziękuję… Dowiedz się więcej »

Imienniczka :)
Imienniczka 🙂
11 lata temu

Mam 2 pytania odnośnie tego serniczka:
1) Czy można zrobić go bez ciasteczkowego spodu?
2) Czy ew. można zrobić go w wersji z kruszonką lub wykonać na górze czekoladowe “esy-floresy”?
Dodam, że już piekłam ciasto w wersji oryginalnej i wyszło genialne, choć nieco opadło, ale to w niczym nie umniejszało doskonałego smaku 🙂
Dziękuję za cudowne przepisy 🙂

anna
anna
11 lata temu

co to za ciastka digestive? i gdzie można je nabyć?

anna
anna
11 lata temu
Odpowiedź do  Asiek

ale digestive ma być w nazwie tych ciastek czy jak?

anna
anna
11 lata temu
Odpowiedź do  Asiek

nabyłam ciasteczka zbożowe DELICANTE , na zdjęciu wyglądają tak jak te LU , zabieram się do pracy ale mam tortownicę 28cm więc najwyżej będzie niższy.

Aleksandra
Aleksandra
11 lata temu

Ciasto jest wspaniałe. pierwszy raz robiła. Sernik i wyszed. Rewelacyjny.żadnego zakalca a.na drugi dzie. Po prostu niebo w gębie 🙂

Przemek
Przemek
11 lata temu

Sernik wychodzi rewelacyjny. Polecam odmianę smietankową (budyń śmietankowy i aromat śmietankowy, bez cukru waniliowego). Używam sera wiaderkowego z B***ki, ten z L**la się nie nadaje. Sernik nie opadnie, jeśli rant tortownicy będzie grubo wysmarowany margaryną.

Madzia
Madzia
11 lata temu
Odpowiedź do  Przemek

hej, włąśnie się zastanawiałam nad zrobieniem sernika masz świetne przepisy Zuzka:) Widzę że nawet mężczyźni zaczęli piec, fajna sprawa ale jednak to rzadkość haha pozdrawiam:))

flusso
12 lata temu

Hej, podejrzewam, że nie wyraziłaś zgody na użycie zdjęcia:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=481387341932275&set=a.445059678898375.1073741828.444730275597982&type=1&relevant_count=1
Z mojego bloga też próbowali.

Pozdrawiam!

renka
renka
12 lata temu

czy ciasteczka Digestive mają być z czekoladą???Mam zamiar upiec sernik na szczególną okazję 🙂
Pozdrawiam i dziękuję za odp.

Magdalena
Magdalena
12 lata temu

Piekłam sernik pierwszy raz w życiu i wyszedł doskonały!!! 😉 lekko chrupiąca powierzchnia, a w środku delikatny i rozpływający się w ustach… mmm… czysta przyjemność. Dziękuję za ten prosty i najlepszy bez dwóch zdań przepis!:) <3

MARZENA
MARZENA
12 lata temu

Jestem zachwycona! najlepszy sernik jaki jadłam ,robię już go 5 raz. polecam ten przepis 🙂

aga
aga
12 lata temu

hej. mieszkam w niemczech i nie mam mozliwosci uzycia sera twarogowego. czy zamiast tego quark bedzie odpowiedni? oni niby tego uzywaja do pieczenia swoich sernikow. ja jakkolwiek nigdy nie probowalam.

aga
aga
12 lata temu
Odpowiedź do  Asiek

no wiec sernik upieklam. to byl moj pierwszy raz, bo zawsze sie obawialam tego ciasta ( ze wymagajace ze ciezko ze dla niewprawionych trudne ciasto) niemniej wyszedl znakomicie!! jest jedwabisty, a wlasciwie to juz tylko byl.. bo zostal zjedzony! dziekuje za przepis! jest swirtny!

chrumcajs
chrumcajs
12 lata temu

Ważna uwaga!!!
Sernik piecze się nie dłużej niż 50 min. w temperaturze nie większej, niż 130 st. C

chrumcajs
chrumcajs
12 lata temu
Odpowiedź do  Asiek

Będzie suchy i twardy po wystygnięciu!

Ania
Ania
12 lata temu

Mnie też ten serniczek nie wyszedł, opadł strasznie 🙁 Nie wiem dlaczego, zrobiłam wszystko jak w przepisie ;/

hania
hania
12 lata temu

wiatam-dzisiaj upiekłam tzn próbowalam sernik ale chyba coś nie tak -jeszcze żadne ciasto nie udało mi się ;( sernik w piekarniku rósł bardzo ładnie ale niestety gdy skończył sie czas pieczenia to i chyba skończyła sie dobra passa-ciasto oklapło;( nie wyciagam jescze jego z piekarnika bo stygnie -czy po pieczeniu zawsze ciasto “opada’?

hania
hania
12 lata temu
Odpowiedź do  Asiek

dzieki za odp;) składniki miały te sama temperature i starałam sie za długo nie mieszać wg Twoich wskazówek;) no ale może jeszcze nie mam takiego wyczucia;) spróbuje raz jeszcze pozdrawiam

Aleksandra
Aleksandra
12 lata temu

Witaj, dzisiaj po raz kolejny piekę serniczek, jak dla mnie to jak w tytule jest najlepszy na świecie. Nie skomplikowany dla wprawnego kucharza do zrobienia w około pół godz. plus czas pieczenia. Dzisiaj sprubuję dodać borówek gdyż również lubie eksperymenty a i dodam jeszcze startą skórkę z cytryny na pewno będzie jak zwykle genialny. Dziękuję za udostępnienie takiego przepisu. Dla ciekawskich jak pierwszy raz upiekłam to mój mąż wszamał prawie całą blaszkę w jeden dzień. Dzięki jeszcze raz za przepis na pewno zostanie z nami do końca świata 🙂

Karolina
Karolina
12 lata temu

Pyszny:-) no i zawsze wychodzi 🙂 i szybciutko znika 😛 taki magiczny

Elwira
Elwira
12 lata temu

Asiu,
Czy mogłabyś podać mi proporcje na ten serniczek ale na blaszkę 23×35. Nie chcę kombinować sama bo rzadko mi wychodzi taka kombinacja. Tym bardziej, że będzie to wypiek komunijny… Z góry ogromniaste buziaki…

Elwira
Elwira
12 lata temu
Odpowiedź do  Asiek

Dziękuję i przepraszam że tak późno. Jakbyś jeszcze napisała ile w takim razie ma siedzieć w piekarniku???? Też x2?? Z góry dziękuję…

rtgrfetfgd
rtgrfetfgd
12 lata temu

Dobre ciasto

Asia
Asia
12 lata temu

Właśnie serniczek stygnie,wygląda i pachnie super;)
W piekarniku siedział 1h20min bo jakoś nie chciał się szybciej upiec(może to wina sera,bo użyłam wiaderkowego z Mlekowity)
Dziękuję za przepis.
Dodam,że jest to mój pierwszy sernik w życiu.
Życzę Wesołych Świąt i smacznego…..sernika;))))

Młoda kuchareczka :)
Młoda kuchareczka 🙂
12 lata temu

Od razu po upieczeniu dać do lodówki??

Liljana
Liljana
12 lata temu

Chciałam zapytać gdzie trzymać sernik w lodówce czy może stać w piekarniku?

maggie
maggie
12 lata temu

Własnie sie piecze …. hmmmm mniam 😀

Rozczarowany
Rozczarowany
12 lata temu

Witam,
potrzebowałem skopiować fragment przepisu by dołączyć listę składników do listy zakupów i wysłać cyfrowo do osoby robiącej zakupy. No cóż….
Opublikowanie jakichkolwiek treści jest ich upublicznieniem, wiec nie rozumiem dlaczego to ograniczenie związane z kopiowaniem.
Reasumując w te święta będzie inny sernik, choć ten wydawał mi się pyszny.
Wesołych Świąt i chowajcie przepisy głęboko w kieszeni i nie chwalcie się nimi.

joanna36
joanna36
12 lata temu
Odpowiedź do  Asiek

Masz rację:) Kilka linijek tekstu do przepisania i już jest problem… Wystarczyło wydrukować/przepisać, zrobić foto karteczki i wysłać;-)))

Liljana
Liljana
12 lata temu

Sernik pieczony zaraz wędruje do lodówki do ostudzenia mam nadzieję że wyszedł i będzie pyszny:)

Elwira
Elwira
12 lata temu

Witaj Asiek,, Zrobiłam wczoraj ten sernik jako świąteczny wypiek, powiem szczerze że to był mój debiut i bardzo się bałam gdyż głównym sędzią jury był mój mąż, który uwielbia serniki, ale okazało się że wyszedł wspaniale, jest PYYYYCHA!!!!! Wykonałam niewielkie modyfikacje tzn nie mogłam kupić ciastek o których piszesz w przepisie więc użyłam zwykłych herbatników maślanych i nie miałam zbyt dużych jajek więc dodałam 6 mniejszych, tylko że ja swój trzymałam w piekarniku aż 1h20m bo co wkładałam patyczek to wyciągałam mokry i bałam się wyjdzie klapa. Dziękuję za przepis, super… Zrobiłam z Twojego przepisu również babkę czekoladową i również… Dowiedz się więcej »

karolinak
karolinak
12 lata temu

witam
dzis upieklam serniki. studza sie w piekarniku jeszcze.
strasznie urosly i ser popekal
poza tym gora jest mocno brazowa.
tak mialo byc??

Liljana
Liljana
12 lata temu

Dziękuję bardzo za odpowiedz jutro będę robiła sernik mam nadzieję że wyjdzie:)

Liljana
Liljana
12 lata temu

Witam chciałam zapytać o ten ekstrakt z wanilii czy koniecznie trzeba go dodać a jeśli nie to co w zastępstwie i kiedy go dodać o w przepisie nie nie ma proszę o szybką odpowiedz

marta z mamą
marta z mamą
12 lata temu

Witam, właśnie siedzę z mamą prze komputerem i jesteśmy pod wrażeniem przepisu. Chciałybyśmy zrobić też taki serniczek 🙂 Czy mogłabyś nam podać proporcję na dwie różne blachy?
1) 25×40
2) 25×30

Sylwia
Sylwia
12 lata temu

Mam pytanie czy zamiast papieru do pieczenia na dno mozna tak jak i boki wysmarowac masłem i posypac bułka tarta??

dalina
dalina
12 lata temu

mam jedno pytanko:czy piekarnik ma być nagrzany czy sernik wkładamy do zimnego

Aleksandra
Aleksandra
12 lata temu

Witam ! Zamierzam upiec ten serniczek po tylu pozytywach :). Mam jednak pytanie czy tortownica o średnicy 25 cm i wys 6,5 cm jest odpowiednia na tę porcję? Pozdrawiam 🙂

Młoda kuchareczka :)
Młoda kuchareczka 🙂
12 lata temu

Witam 😉 Mam blachę o wymiarach 25,5x21cm.. Jak to z tymi proporcjami ma być? Pozdrawiam 😉

Ewa
Ewa
12 lata temu

Upiekłam na próbę ten sernik i był wspaniały, najlepszy jaki jadłam , dzięki za przepis.Polecam go wszystkim.Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt Wielkanocnych i udanych wypieków.

Gosia
Gosia
12 lata temu

Witam! Mam pytanie Czy skladniki masy serowej ucierasz recznie czy mikserem? I czy piana z bialka musi byc sztywna.? Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam cieplo. 🙂

dori
dori
12 lata temu

na jaką blachę są te proporcje??

dori
dori
12 lata temu
Odpowiedź do  dori

ok już sie doczytałam 🙂

Edyta
12 lata temu

Witam, super sernik, rozpływa się w ustach, to mój pierwszy sernik i naprawdę wyszedł, dzięki za przepis, na pewno zrobię go na Święta, pozdrawiam 😉

marta
marta
12 lata temu

to jest po prostu najlepszy przepis na sernik:) prosty w zrobieniu i w smaku niepowtarzalny. dziekuje i pozdrawiam:)

Anaksanamun
Anaksanamun
12 lata temu

Witam, dzisiaj upiekłam sernik z twojego przepisu, dodam że to pierwsze ciasto jakie w ogóle upiekłam :). mam pytanie, dlaczego mój sernik popękał od góry i się zrumienił na brązowo?

anaksanamun
anaksanamun
12 lata temu
Odpowiedź do  Asiek

dziękuje za odpowiedź. Pomimo zrumienienia i pęknięcia sernik i tak wyszedł przepyszny :). na weekend znowu upiekę jakieś ciasto, oczywiście z Twojego przepisu 🙂

Evelajna
Evelajna
12 lata temu
Odpowiedź do  Asiek

Bardzo proszę podać mi o ile zwiększyć proporcje na blachę o wymiarach 24×36 cm. Z góry bardzo dziękuję :-).

hanka
hanka
12 lata temu

Dziekuję,za,bardzo,szybką,odpowiedź,,,,pozdrawiam

hanka
hanka
12 lata temu

Witam:-)
Nie,działa,mi,spacja,więc,piszę,z,przecinkami…Czy,mogę,na,górę,sernika,dodać brzoskwinie,
jutro,z,rana,piekę,Twój,serniczek, więc,oczekuję,szybkiej,odpowiedzi:-)

natalia
natalia
12 lata temu

Witam, mój sernik się właśnie piecze 20 minut i już popękał. Wydaje mi się, że to wina tego że za wysoko blachę posmarowałam tłuszczem. Zobaczymy co z tego wyjdzie dodałam twaróg z cerfura innego nie znalałam (Belgia). Był bardzo rzadki. Blaszkę mam chyba troszkę mniejszą ale wyższą bo z przepisu podanego brakuje mi do rantów 2 cm. Myślę że przytrzymam go z 10 minut dłużej. Dam znać 🙂