To ciasto z serii tych, które już wszyscy robili i wszyscy jedli. Ale nie ja. Ciągle było coś innego do zrobienia, a potem wylatywało mi z głowy. Wiele osób prosiło mnie o zamieszczenie przepisu na 3bit, więc w końcu jest i u mnie. Proste, bez pieczenia i do bólu słodkie. I od dziś jest to ulubione ciasto mojej Zuzi. Wygrało chyba nawet z sernikiem karmelowym🙂 Żałuję, że zrobiłam je dopiero teraz… Polecam Wam bardzo!
Przepis znany, ja opierałam się na tym, który dostałam od koleżanki.
Składniki:
- ok. 400g herbatników
- puszka masy krówkowej
- 500ml śmietanki kremówki, mocno schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru (można pominąć)
- masa budyniowa
- 70g gorzkiej czekolady, startej na grubych oczkach
Składniki na masę budyniową:
- 750ml mleka
- 4 jajka
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 140g cukru
- 125g masła
W garnku zagotować pół litra mleka z masłem i cukrem. Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąkami. Na gotujące się mleko wlać mieszankę z jajek i mąki i ugotować budyń. Należy dokładnie i energicznie mieszać, aby budyń się nie przypalił i nie powstały grudki. Gotować kilka minut.
Blaszkę 25x30cm wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia (łatwiej będzie wyjąć ciasto), na spód ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na nie wyłożyć masę krówkową, i przykryć drugą warstwą herbatników. Następnie wyłożyć gorący budyń i na nim ułożyć ostatnią warstwę ciastek. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wyłożyć ją na warstwę ciastek. Wierzch posypać startą gorzką czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Robilam masa budyniowa dokladnie wedlug przepisu i cala sie rozplynela. W zasadzie nie nadawala sie do wylania na ciasto. Co zrobilam nie tak?
Nie mam pojęcia, budyń z tego przepisu wychodzi zwarty.
Ja zawsze daję mniej mleka niż podano w przepisach. Być może u Ciebie to właśnie była wina zbyt dużej ilości.
Tez masa budyniowa wyszla lekko plynna ale pomyslalam sobie ze wyleje na herbatniki i moze w lodowce stezeje jednak nie udalo sie. Czy moge zjesc takie ciasto- zaznaczam ze w smaku jest super!!!
Możesz zjeść 🙂
Ciasto przepyszne. Przepis jak najbardziej dobry. Nigdy nie było problemu z masą budyniową. Polecam
Dziękuję za komentarz, pozdrawiam!
Robilam masa budyniowa dokladnie wedlug przepisu i cala sie rozplynela. W zasadzie nie nadawala sie do wylania na ciasto. Co zrobilam nie tak?
Nie mam pojęcia. Nigdy w tym cieście nie mam problemu z masą budyniową, jest zwarta i po wystygnięciu bardzo twarda.
Witam,proszę powiedzieć czy herbatników nie należy namoczyc np.w mleku aby nie były chrupkie tylko miękkie? Pytanie nr 2 jak poradzić sobie z krojeniem i wyjmowaniem aby wyszły takie piękne spojone kawałeczki jak u ciebie? Kiedyś jadłam smaków ok ale estetyka polega, ciasto rozwalalo się i widziałam ze był problem z krojeniem i wyjeciem z blachy..
Nie, nie trzeba ich w niczym moczyć, one wciągną wilgoć od pozostałych składników. Do ładnego pokrojenia niezbędny jest bardzo ostry nóż i nic poza tym 🙂 A żeby wyjąć ciasto z blaszki, należy wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia, pozostawiając na tyle papieru po bokach, aby łatwo można było chwycić i wyciągnąć.
czy do tej masy budyniowej dodaje sie budyn waniliowy? czy nie?
A czy w składnikach jest podany budyń?
Szukałam przepisu na 3 bita i od razu weszłam na Twoją stronę bo wiem , że robisz bardzo smakowite ciasta… i tym razem też się nie pomyliłam to ciasto w twoim wykonaniu jest baaaardzo pyszne i za każdym razem wychodzi. Ten przepis zostanie ze mną już na dobre 🙂 Dzięki bardzo 😉
Cieszę się bardzo, że przepis się sprawdził.
Pozdrawiam serdecznie!
Witam, chciałam zrobić to ciasto wprowadzając odrobine wariacji, ale nigdy go nie jadlam wiec boje sie ze moje zmiany nie beda tu pasowac, czytalam jednak ze to ciasto jest troche mdłe ze wzgledu na mase budyniową czy moznaby dorzucic do niej truskawek? Chcialam upiec biszkopt na niego wylozyc pokrojone truskawki, zalac masą budyniową, wylozyc warstwe krakersów, na to masa kajmakowa, znowu krakersy i bita smietana. Jak Pani mysli? Pytam specjalistki 🙂
Będzie to totalnie inne ciasto, ale wyjdzie pysznie 🙂
Super! Sprobuje 🙂
czy jesli mowa tu o jajkach to chodzi o jajka razem z bialkiem i zoltkami czy tylko zoltka?
Jeśli miałyby być osobno, byłoby to napisane.
Bardzo dziękuje za przepis Ciasto Pyszne ! Bardzo łatwe w zrobieniu aż nawet mnie się udało dzięki czemu mogłem zrobić niespodziankę dziewczynie. Bardzo dziękuje i pozdrawiam 🙂
Ale zazdroszczę dziewczynie! Cieszę się, że ciasto się udało.
Pozdrawiam!
ciasto robilem krok po kroku … wedlug przepisu i niestety poszedl w smieci poniewarz budyn wogule sie nie sterzal
Przy podanych proporcjach mleka i mąki budyń wychodzi bardzo gęsty. Musiałeś jednak coś pomieszać…
Właśnie chłodzi się w lodówce :)) Już nie mogę się doczekać 🙂
Prosty przepis- PYSZNE ciacho! 🙂
mam pytanie czy zamiast masy smietankowej moge doda mase z serka mascarpone z biala czekolada?
Tak
Twoje ciacho wygląda perfekcyjnie 🙂
Dziękuję 🙂
Najlepsze ciasto EVER !!!
Bardzo mnie to cieszy!
Pychota!! Bardzo nam smakowało. Bałam się, że ciasto będzie mdłe ale w żadnym razie. Najlepsze takie mocno schłodzone 🙂
Zrobiłam! wyszło bajeczne i pyszne, zniknęło błyskawicznie 🙂 Dziękujeę za kolejny udany przepis. Pozdrawiam 🙂
Musze przyznac, ze trzeciego dnia ciasto smakowalo najlepiej. Nastepnym razem jak bede je robic, to zmniejsze o polowe ilosc masy budyniowej (to byl jedyny element ciasta, ktory za kazdym razem zostawial na talerzyku moj syn) oraz miedzy herbatniki i smietane rozsmaruje cienka warstwe masy krowkowej albo dodam jej kilka lyzek podczas ubijania smietany, bo nie wiem czemu calosc wyszla mi srednio slodka – moze angielski gotowy karmel w puszcze jest mniej slodki niz polska masa krowkowa (choc wg mnie jest baaardzo slodki).
Tak skuszona obietnicami pysznego ciasta zrobiłam 3 Bit-a i co? NIE WARTO BYŁO! i nie mam żalu do autorki o to,bo kazdy ma swoje smaki i smaczki ja jednak nie zostanę fanką tego ciasta. Dlaczego? a dlatego ze jest nijakie… nie oczekujmy ,,jakiegoś,, konkretnego smaku po masie krówkowej,smietanie ,budyniu i herbatnikach wszystko jest mdłe.. i za słodkie(balansuje na granice znośnej słodkości a przesłodzenia) :(.Szkoda.. Dodam iż jestem osoba lubiącą słodycze,i nie należę do wybrednych…
Wszystkim tym którzy szukają czegoś fajnego polecam zdecydowanie szarlotke sypaną na którą przepisów od groma jest w necie.Tego ciasta nigdy nie powtórzę.
Niestety, ale muszę przyznać Pani racje.Ciasto jest bardzo mdłe i jak dla mnie za słodkie. Wygląda bardzo apetycznie, ale w smaku takie nie jest 🙁
Już patrząc na składniki można sobie wyobrazić, jak może smakować takie ciasto 🙂 Nawet w opisie napisałam, że jest “do bólu słodkie”. Jednym smakuje, innym nie, wszystko to rzecz gustu. i trudno z tym dyskutować…
Dlatego ja robię masę smietanowa z kwaśnej śmietany i fixa do bitej smietany. Wtedy kwaśny smak śmietany trochę “odsladza” 😉
A ja trochę zmieniłam i nie wyszło aż takie mdłe zamiast słodkich herbatników dałam słone krakersy a zamiast masy budyniowy krem karpatka i wyszlo super wcale nie takie mdle warto spróbować
Ciasto bardzo dobre, moj syn co chwile je podjada :))
Ale musze przyznac, ze wcale nie jest za slodkie, a dodalam do ubijanej smietany dodatkowo 2 czy 3 lyzeczki masy krowkowej, bo cukier puder wcale jej nie poslodzil. I nadal cale ciasto jest srednio slodkie, no oprocz masy krowkowej :))
Do przepisu napewno bede wracac, pozdrawiam.
wspaniały przepis! dziękuje;)
zrobiłam na rodzinną uroczystość – zebrało same pochwały;) tak wiec dziewczęta śmiało korzystać z przepisu!
mmm…;)
A czemu tylko dziewczęta?:P
No właśnie, czemu?? 🙂 jak najbardziej “chłopcy” też!!
Witaj 😀
Nie wiem juz jak ale trafilam na Twoja strone i jestem mega szczesliwa.
Wlasnie zrobilam 3 bit chlodzi sie w lodowce a jutro dam znac jak smakuje.
Pozdrawiam i dziękuję za super przepis.
Nie ważne jak, ważne, że trafiłaś. I mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej:)
Pozdrawiam!
Witaj !!!!
Na pewno zostane a ciasto wyszlo super 😀
Nie uwierzysz ale zniknelo w przeciagu doby!!!!!!!!@
Juz jest zamówienie na swieta, moze troche nietypowe ale co tam ….
Wesołych Świąt! !!!!
Alicja
Trochę poeksperymentowałem (wziąłem zwykłe 2 budynie – cóż lenistwo), ale chyba wyszło. Mam nadzieję że żonce posmakuje. I faktycznie szczypczyki są niezłe;)
Dzięki za takie proste przepisy
Nie ma za co:) Fajnie Twojej żonie:)
Obłędnie, na pewno skorzystam z przepisu. W środę mam gości 🙂
to wygląda jak niesamowity deser!
ups – nie doczytałam – odpowiedź mam w tekście 🙂
Czy mogę się dowiedzieć na jak dużą blachę jest ten przepis?
Piękne, równiutkie. eleganckie. Super na imprezę i nie tylko. Lubię to połączenie i to ciasto.
Czy ja już wspominałam, że podobają mi się te szczypczyki? 🙂
No szczypczyki to zawsze budzą duże zainteresowanie:) Mi się też bardzo podobają…
Spróbuje dziś zrobić z to ciasto z Twojego przepisu:))) mam nadzieję, że mi wyjdzie:) Pozdrawiam !
Pyszne – wszystkim smakowało:)
Bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz:)
perfekcyjnie u Cienie wygląda
Asiu no to nie uwierzysz ile ja się zbieram już do zrobienia 3Bit :)) Będzie jakieś 2 lata :)) Czuję że niedługo nabierze mocy urzędowej 🙂 U Ciebie tak pysznie wygląda i te piękne równe warstwy . Ciepło pozdrawiam.
Oj, no to u mnie też tyle czekał:) Polecam, jest smaczne i bez pieczenia. Zuzia się w nim zakochała, dla mnie zbyt słodkie:)
Pozdrawiam cieplutko:)
wyglada bajecznie 🙂
I tak też smakuje:)
Ja również należę do tych osób, które o 3Bit słyszały, a nie próbowały- aż wstyd!;) Ale wszystko przede mną:) Piękne szczypce! I zdjęcia również! I to kuszące ciasto…
A tam zaraz wstyd:)
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam:)
na pewno zrobię to cudo wg Twojego przepisu, boskie !
Wygląda świetnie. Tylko ta masa krówkowa mnie przeraża. Chyba jest w niej sporo dodatków, których nie chciałabym serwować mojej rodzinie. Musze sprawdzic skład 🙂
pozdrawiam
Nie ma w niej nic oprócz cukru i mleka… Równie dobrze można ją zrobić samemu…
Robiłem, cuuuuuuuuuuudne – córka spałaszowała pół blachy. Ciasto proste w przygotowaniu, rewanżuje się wspaniałym smakiem. Serdecznie polecam wykonanie 3bit 😉
Wspaniale wygląda, równiutkie, nic nie wypływa- idealne! Muszę kiedyś je zrobić:)
Koniecznie:)
pięknie się prezentuje u Ciebie, również je uwielbiam ale znika w tempie ekspresowym 😉
zamiast herbatników używam krakersów, wg mnie herbatniki psują smak tego ciasta, niepotrzebnie je dosładzając, a krakersy ciekawie równoważą smaki
Moje herbatniki nie były jakieś zbyt słodkie… Ale jeśli będę robić powtórkę tego ciasta, to spróbuję z krakersami:)
Pozdrawiam:)
Mnie z kolei “słoność” krakersów nie odpowiada w połączeniu ze słodkim.
Bo każdy ma swój smak i o to chodzi, aby znaleźć dla siebie najlepszy:) A w sumie to bardzo nudno by było, gdyby każdemu smakowało to samo:):)
Jakie równiutkie 🙂 Jak z najlepszej cukierni 🙂
Dziękuję za komplement:)
Asiu ale kusisz..cudne to ciasto
Lubię to:)