Sernikowa zebra

4.41 avg. rating (88% score) - 40 votes

Podkusiło mnie i kupiłam inny ser niż dotychczas, bo przecież ser, to ser. A wcale, że nie. Jednak gdy się ma sprawdzone i ulubione produkty, to nie trzeba na siłę szukać czegoś innego z myślą, że może będzie jeszcze lepiej. Sernik wyszedł mi tak pofalowany, że jeszcze nigdy dotąd nie udało mi się stworzyć takiego ‚dziwadła’. Najpierw dziwnie dużo urósł, ale tylko bokami, środek prawie nie drgnął i co dziwniejsze, boki już mu tak zostały. Przez chwilę zastanawiałam się nawet nad sensem pokazywania go Wam, ale stwierdziłam, że jest tak pyszny i doskonały w smaku, że nie zasługuje na to, żeby się na niego złościć 🙂 A może to wcale nie wina sera? Może to piekarnik jeszcze nie jest dobrze rozpoznany? Jakby nie było, znamy się dopiero od miesiąca… Niemniej, dobrze jest móc na coś zwalić:). Sernik znalazłam u Margarytki, i pierwszy raz jak go robiłam, to trzymałam się dokładnie przepisu. Teraz natomiast pozmieniałam go na swoją modłę, bo jak wiadomo każdy ma własne preferencje i upodobania, a ja lubię jak sernik jest kremowy i rozpływający się w ustach. Tak więc u mnie moja wersja z drobnymi zmianami, a po oryginał zapraszam do Margarytki. No i oczywiście polecam bardzo!

Sernikowa zebra / Zebra cheesecake

Składniki na masę serową (sernik jest bez spodu):

  • 750g twarogu trzykrotnie zmielonego (lub wiaderkowego)
  • 250g mascarpone
  • 100g bardzo miękkiego masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • płaska łyżka kakao
  • 100g czekolady gorzkiej (jeśli nie lubicie, można dać mleczną lub pół na pół)
  • 150g czekolady białej

Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki dokładnie wysmarować tłuszczem.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, każdą w osobnej misce, odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym żółtku, miksując dokładnie po każdym. Dodać ser, ekstrakt waniliowy, budyń i zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać ubite białka, krótko miksując na najniższych obrotach miksera, do połączenia się składników. Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej dodać roztopioną biała czekoladę a do drugiej łyżkę przesianego kakao i roztopioną ciemną czekoladę. Masę serową wykładać na środek tortownicy na przemian: 2 łyżki masy jasnej, na to dwie łyżki masy ciemnej i tak do wyczerpania obu mas.

Piec w temperaturze 150°C przez około 80 minut. Środek sernika po  dotknięciu powinien lekko sprężynować. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i schodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Sernikowa zebra / Zebra cheesecake

Sernikowa zebra / Zebra cheesecake

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Serniki i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

41
Dodaj komentarz

avatar
25 Comment threads
16 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
26 Comment authors
AsiekKamaWerawiolacodojedzenia Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o
Kama
Gość
Kama

Sernik w piekarniku…. A ja nie dodałam mascarpone…. 🙁 ciekawe co będzie….?

Wera
Gość
Wera

Na początku myślałam że nic z niego nie wyjdzie i mimo tego że może nie wyglądał rewelacyjnie to w smaku był świetny! 🙂

wiola
Gość
wiola

witam a czy białko którze sie wrzuca ma byc ubite czy nie?

codojedzenia
Gość

serniczek wygląda obłędnie. bardzo lubię ciasto zebrę, wiec i serniczek do upieczenia!

Pozdrawiam serdecznie /Gosia

Omagonka
Gość
Omagonka

A ten przepis jest na małą tortownicę, czy dużą? Bo ja użyłam małej i ciasto mi wyrosło jeszcze raz tyle co mają ścianki tortownicy….. Jestem w trakcie pieczenia, zamiast termoobiegu przełączyłam na dolną grzałkę. Może opadnie…. Musi się udać, bo to prezent urodzinowy dla mojego męża!!!!

Omagonka
Gość
Omagonka
Paulinaa
Gość
Paulinaa

Sernik na zdjęciu wygląda nieziemnsko,jednak mi nie wyszedł:( nie wiem co zrobiłam źle,a być może to po prostu wina piekarnika. Niedawno wyjęłam go z piekarnika,jest dość rzadki,a piekł się 1,5 godziny.

Paulina
Gość
Paulina

witam 😉
mam pytanie czy jeżeli mam chudy ser (taki 4%) to czy mogę dodać masła do sernika choć nie ma go w przepisie?

Runka
Gość
Runka

Właśnie sernik zebra z Twojego przepisu siedzi u mnie w piecu. Mam nadzieje że będzie smakował moim gościom. Pozdrawiam serdecznie
ps. w planach mam jeszcze wypróbowanie torcika Ferrero Roche

kitie
Gość
kitie

Hej zrobiłam Twój sernik ananasowo kokosowy a teraz zebre, smak super:D i całkiem prosto się robi ale nie wiem czemu rośnie mi ten sernik bardzo do góry a potem środek opada, co robię nie tak?

Domi z kuchni
Gość

Jest uroczy 🙂 lubię takie połączenie smaków w serniku 🙂

Julia {The Roasted Root}
Gość

Beautiful cheesecake! Looking forward to having a taste!

Ewa Biedr_ona
Gość

Uwielbiam serniki, jeszcze do tej pory nie zdecydowałam się na wypiek w stylu zebra.. chyba czas to zmienić.. jakby nie patrzeć spodobał mi się ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

DarkANGELika
Gość

Świetnie się prezentuje w takim wydaniu;)

Łasuch w kuchni
Gość

Ten sernik wygląda absolutnie genialnie 🙂 Wspaniały efekt 🙂

Majana
Gość

Musi być smaczny! Jeszcze takiego nie robiłam, więc stanie sobie w kolejce do wykonania. Pysznie wygląda, bardzo 🙂
Pozdrowienia Babeczko.

Dzikowiec
Gość

Wygląda wspaniale, bardzo apetycznie!!! Tak to jest ze zmianą produktów, ja ostatnio miałam identycznie, kiedy piekłam chleb na żurku i użyłam innego zakwasu… Nawściekałam się za wszystkie czasy, bo żur był zbyt gęsty, ale chleb się udał i był równie pyszny 🙂 Pozdrawiam!

Aleksandra
Gość

piękny ten serniczek! podziwiam różnorodność twoich wypieków

Maggie
Gość

Co ty chcesz, wyglada bosko, nawet lekko opadniety 🙂

Iza
Gość

ooo taka zebra by mi smakowała bo za tą „tradycyjną” to nie przepadam 🙂

abbra
Gość

Wyszedł Ci sernik-tygrysek 🙂
Bardzo apetycznie wygląda , niczego mu nie brakuje .

Aga
Gość
Aga

Pani Asiu sernik wyglada bosko, dlatego zamierzam go zrobić ale mam dwa pytanka, niestety mieszkam w kraju gdzie twarogu jako takiego nie ma, dlatego chciałam zapytać czy nadawałaby się np philadelphia? Oraz moje drugie pytanko to czy budyń najpierw zrobić wg przepisu na opakowaniu czy po prostu wsypać do masy proszek?
Z góry dziękuję bardzo za odpowiedź
Pozdrawiam

ilovebakepl
Gość

Przepis na taki sernik kiedyś znalazłam w internecie i czeka na zrobienie, a Twój jest boski 🙂

mojetworyprzetwory
Gość
mojetworyprzetwory

Cudnej urody serniczek! Mi te wyższe brzeg bardzo się podobają;) Pewnie piekarnik był w szoku, że mu do środka takie cudo do upieczenia wpakowałaś;) Wspaniały przepis, napewno się na niego skuszę;)

Kaś
Gość

świetna zebra wyszła! bardzo dobrze, że sernik ujrzał światło dzienne 😀

Katarzyna
Gość

Pięknie wygląda ten serniczek!