Po jakimś pieczeniu został mi mały biszkopt. Nauczona z domu, że jedzenia się nie wyrzuca, postanowiłam go wykorzystać. Myślałam ja, myślała Zuzia… I razem wymyśliłyśmy. Delikatny biszkopt, przełożony masą karmelową i budyniem a na wierzchu bita śmietaną. Taki oto wykombinowałyśmy torcik. Słodki, i nie da się go zjeść więcej niż jeden kawałek, ale to może i dobrze:) Polecam bardzo.
Przepis własny.
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- pół szklanki drobnego cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Ubić białka na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec wsypać przesiane mąki i bardzo delikatnie wymieszać z masą jajeczną (ja to robiłam na najniższych obrotach miksera).
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie należy niczym smarować. Wlać przygotowane ciasto, wyrównać powierzchnię.
Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w tortownicy. Gdy biszkopt będzie już całkiem wystudzony wyjąć z tortownicy i przekroić na dwie części.
Masa budyniowa:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- mniej niż pół szklanki cukru
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią (ok. 15g)
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- 70g miękkiego masła
- pół puszki masy kajmakowej
- 250ml śmietanki kremówki 30% + 3 łyżki cukru pudru
Zagotować szklankę mleka z cukrami i ekstraktem waniliowym. Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąkami. Wlać na gotujące mleko i cały czas mieszając ugotować budyń. Wystudzić. Ubić miękkie masło na puch, dodawać do zimnego budyniu i zmiksować na gładką masę.
Posmarować połową masy kajmakowej pierwszy blat biszkoptu. Na to wyłożyć 2/3 przygotowanej masy budyniowej. Na masę budyniową wyłożyć pozostały kajmak i przykryć drugim blatem. Wierzch posmarować resztą budyniu. Ubić śmietankę na sztywno, pod koniec ubijana dodać 3 łyżki cukru pudru. Posmarować wierzch i boki torciku ubita śmietanką. Przed podaniem schłodzić w lodówce ok 2 godziny.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
A czy biszkopt nie jest suchy ?? Bo zawsze to nasaczam A tu nie ma o tym ani słowa 🙂
Raczej nie, ale zawsze możesz dla spokoju ducha nasączyć 🙂
Tort wygląda pysznie!! połączenie biszkoptu, budyniu i masy kajmakowej jest genialne, muszę koniecznie go zrobić 🙂
Wspaniale torty tu sa, bardzo inspirujace proste, smaczne, estetyczne, eleganckie i efektowne dzieki !!!
Czy szklanka o pojemności 250ml?
Tak. u mnie zawsze.
witam
dzis pieklam ten torcik, tzn biszkopt zrobilam ze swojego przepisu bo z tego mi nie urósl :(, a co do masy to zrobilam budyn i jak polozylam drugi krazek biszkoptu to niestety pod ciezarem zaczal wyplywac mi troszke bokami, co nie tak zrobilam?
Biszkopt może nie urosnąć, gdy jest zbyt długo i intensywnie mieszany już po dodaniu mąki. A budyń po ugotowaniu powinien być bardzo gęsty, może to zależy od mąki, nie wiem, ale mi też czasem wychodzi zbyt rzadki, i jeszcze nie doszłam do tego, czemu się tak dzieje:(
Juz wszystko wiem, ja uzylam zlej maki, maki z ktorej wychodzi wspaniala pizza ale nie ciasto. Przed swietami w tym ferworze walki po prostu sie zagalopowalam 🙂 Generalnie tort wyszedl w smaku dobry, w lodowce masa budyniowa stezala. Jedyne co mozna by w nim zmienic to dac znaczniej mnien cukru do masy budyniowej bo on jest mega slodki, tak ocenili go moi goscie i wg mnie maja racje. Smakowo jest przepyszny wiec polecam wszystkim. Śmietany tez nie slodzilam bo juz czulam ze masa bardzo slodka, ale to nie pomoglo na te slodkosci. Pozdrawiam serdecznie i gratuluje talentu
Cieszę się, że smakował, zgadzam się, że gdzie się da, można zmniejszyć ilość cukru, bo ciasto jest faktycznie bardzo słodkie:)
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.
czy mąka ziemniaczana ma w jakiś sposób zastąpić proszek do pieczenia czy poiprostu zapomniano o nim wspomnieć?? w niedziele urodziny syna i ambitnie postanowiłam sama zrobić tort, zobaczymy co z tego wyjdzie:)
Nie, mąka ziemniaczana nie zastępuje proszku do pieczenia, ale nie zapomniano o nim:) Nie piekę biszkoptu na proszku, nie ma takiej potrzeby. Jak dobrze ubijesz białka i zrobisz wszystko zgadnie z przepisem, to wszystko będzie ok:)
Wygląda super, mój Ukochany uwielbia takie ciasta, chyba go uraczę takim pysznym trocikiem 🙂
Genialny na chrzciny lub wesele. Delikatny. cudo!
Dziękuję Wam za słowa uznania. Są bardzo budujące, w szczególności wtedy, gdy sama wymyślam swoje słodkości:)
Pozdrawiam!
Ale masz talent do dekoracji! Zawsze stworzysz coś pięknego, co cieszy oczy 🙂
bardzo elegancki, dziękujemy za zdjęcie!
Piękny torcik. Z masą krówkową i budyniem musi smakować znakomicie.
Wyglada nieziemsko!!! i w dodatku ma moja ukochana mase kajmakowa- chetnie kiedys wyprobuje!:)
Looks great, congratulations!
Ekhm…..kocham karmel. Kocham ciasta nie-suche, właśnie takie jak Ty tutaj zaprezentowałaś. Już zapisuję przepis z adnotacją “koniecznie i szybko”. A ostatnie zdjęcie mnie totalnie zauroczyło!
Ale śliczny zimowy torcik :)) Mniamuśny!!!
Pozdrawiam
Połączenie smakowe idealne 😀
Asiu, przepiękny tort. nic dodać nic ująć, idealny!
Świetnie to wymyślałyście, utalentowane z Was dziewczyny 🙂 Prezentuje się pięknie. Pozdrawiam serdecznie 🙂
pysznie wykombinowane
kochana! ja we wtorek mam urodziny powinnas uraczyc mnie takim torcikiem… jak narty, daj znac.
Przepiękny ten torcik, a do tego zachwyca prostotą wykonania… 🙂
jest delikatny i śliczny.
cudo!! 🙂 przepyszny musiał być
Piękny torcik! Wygląda elegancko i bardzo smacznie:)
Pozdrawiam 🙂
To się nazywa tort! 😀
Połączenie budyniu i karmelu… chyba jestem w niebie!
świetny… i jak ładnie udekorowany:))
Takie połączenie musiało być pyszne… 🙂 A że jeden kawałek da się zjeść… no cóż, przy torcie, to akurat zaleta ;)) pozdrawiam cieplutko i udanego wyjazdu Asiu! A ja już wiem, że wrócisz z głową pełną pomysłów na kolejne pyszne wypieki 🙂