Torcik z budyniem i karmelem

Torcik z budyniem i karmelem

by

w przepisy na: ,

Po jakimś pieczeniu został mi mały biszkopt. Nauczona z domu, że jedzenia się nie wyrzuca, postanowiłam go wykorzystać. Myślałam ja, myślała Zuzia… I razem wymyśliłyśmy. Delikatny biszkopt, przełożony masą karmelową i budyniem a na wierzchu bita śmietaną. Taki oto wykombinowałyśmy torcik. Słodki, i nie da się go zjeść więcej niż jeden kawałek, ale to może i dobrze:) Polecam bardzo.

Przepis własny.

Torcik z budyniem i karmelem

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • pół szklanki drobnego cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Ubić białka na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec wsypać przesiane mąki i bardzo delikatnie wymieszać z masą jajeczną (ja to robiłam na najniższych obrotach miksera).

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie należy niczym smarować. Wlać przygotowane ciasto, wyrównać powierzchnię.

Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w tortownicy. Gdy biszkopt będzie już całkiem wystudzony wyjąć z tortownicy i przekroić na dwie części.

Masa budyniowa:

  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mniej niż pół szklanki cukru
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią (ok. 15g)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • 70g miękkiego masła
  • pół puszki masy kajmakowej
  • 250ml śmietanki kremówki 30% + 3 łyżki cukru pudru

Zagotować szklankę mleka z cukrami i ekstraktem waniliowym. Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąkami. Wlać na gotujące mleko i cały czas mieszając ugotować budyń. Wystudzić. Ubić miękkie masło na puch, dodawać do zimnego budyniu i zmiksować na gładką masę.

Posmarować połową masy kajmakowej pierwszy blat biszkoptu. Na to wyłożyć 2/3 przygotowanej masy budyniowej. Na masę budyniową wyłożyć pozostały kajmak i przykryć drugim blatem. Wierzch posmarować resztą budyniu. Ubić śmietankę na sztywno, pod koniec ubijana dodać 3 łyżki cukru pudru. Posmarować wierzch i boki torciku ubita śmietanką. Przed podaniem schłodzić w lodówce ok 2 godziny.

Torcik z budyniem i karmelemTorcik z budyniem i karmelemTorcik z budyniem i karmelem

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

34 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
slonko_893
slonko_893
8 lat temu

A czy biszkopt nie jest suchy ?? Bo zawsze to nasaczam A tu nie ma o tym ani słowa 🙂

gwiazdka60
9 lat temu

Tort wygląda pysznie!! połączenie biszkoptu, budyniu i masy kajmakowej jest genialne, muszę koniecznie go zrobić 🙂

Kasica
Kasica
10 lat temu

Wspaniale torty tu sa, bardzo inspirujace proste, smaczne, estetyczne, eleganckie i efektowne dzieki !!!

Kasia
Kasia
11 lat temu

Czy szklanka o pojemności 250ml?

basia
basia
11 lat temu

witam
dzis pieklam ten torcik, tzn biszkopt zrobilam ze swojego przepisu bo z tego mi nie urósl :(, a co do masy to zrobilam budyn i jak polozylam drugi krazek biszkoptu to niestety pod ciezarem zaczal wyplywac mi troszke bokami, co nie tak zrobilam?

basia
basia
11 lat temu
Reply to  Asiek

Juz wszystko wiem, ja uzylam zlej maki, maki z ktorej wychodzi wspaniala pizza ale nie ciasto. Przed swietami w tym ferworze walki po prostu sie zagalopowalam 🙂 Generalnie tort wyszedl w smaku dobry, w lodowce masa budyniowa stezala. Jedyne co mozna by w nim zmienic to dac znaczniej mnien cukru do masy budyniowej bo on jest mega slodki, tak ocenili go moi goscie i wg mnie maja racje. Smakowo jest przepyszny wiec polecam wszystkim. Śmietany tez nie slodzilam bo juz czulam ze masa bardzo slodka, ale to nie pomoglo na te slodkosci. Pozdrawiam serdecznie i gratuluje talentu

ja
ja
12 lat temu

czy mąka ziemniaczana ma w jakiś sposób zastąpić proszek do pieczenia czy poiprostu zapomniano o nim wspomnieć?? w niedziele urodziny syna i ambitnie postanowiłam sama zrobić tort, zobaczymy co z tego wyjdzie:)

Paulina
12 lat temu

Wygląda super, mój Ukochany uwielbia takie ciasta, chyba go uraczę takim pysznym trocikiem 🙂

Aleksandra
12 lat temu

Genialny na chrzciny lub wesele. Delikatny. cudo!

Russkaya
12 lat temu

Ale masz talent do dekoracji! Zawsze stworzysz coś pięknego, co cieszy oczy 🙂

Wykrywacz smaku
12 lat temu

bardzo elegancki, dziękujemy za zdjęcie!

joanna
12 lat temu

Piękny torcik. Z masą krówkową i budyniem musi smakować znakomicie.

anahitka9
12 lat temu

Wyglada nieziemsko!!! i w dodatku ma moja ukochana mase kajmakowa- chetnie kiedys wyprobuje!:)

Dana Cristea
12 lat temu

Looks great, congratulations!

MartaF
12 lat temu

Ekhm…..kocham karmel. Kocham ciasta nie-suche, właśnie takie jak Ty tutaj zaprezentowałaś. Już zapisuję przepis z adnotacją “koniecznie i szybko”. A ostatnie zdjęcie mnie totalnie zauroczyło!

Bogi
Bogi
12 lat temu

Ale śliczny zimowy torcik :)) Mniamuśny!!!
Pozdrawiam

cukrowa wróżka
12 lat temu

Połączenie smakowe idealne 😀

Kaś
12 lat temu

Asiu, przepiękny tort. nic dodać nic ująć, idealny!

manoria
12 lat temu

Świetnie to wymyślałyście, utalentowane z Was dziewczyny 🙂 Prezentuje się pięknie. Pozdrawiam serdecznie 🙂

MamaBartka
12 lat temu

pysznie wykombinowane

Paulina
12 lat temu

kochana! ja we wtorek mam urodziny powinnas uraczyc mnie takim torcikiem… jak narty, daj znac.

Domi z kuchni
12 lat temu

Przepiękny ten torcik, a do tego zachwyca prostotą wykonania… 🙂

asieja
12 lat temu

jest delikatny i śliczny.

zauberi
12 lat temu

cudo!! 🙂 przepyszny musiał być

Majana
12 lat temu

Piękny torcik! Wygląda elegancko i bardzo smacznie:)
Pozdrawiam 🙂

Sue
12 lat temu

To się nazywa tort! 😀
Połączenie budyniu i karmelu… chyba jestem w niebie!

Iza
12 lat temu

świetny… i jak ładnie udekorowany:))

Kasia, slodkiefantazje
Kasia, slodkiefantazje
12 lat temu

Takie połączenie musiało być pyszne… 🙂 A że jeden kawałek da się zjeść… no cóż, przy torcie, to akurat zaleta ;)) pozdrawiam cieplutko i udanego wyjazdu Asiu! A ja już wiem, że wrócisz z głową pełną pomysłów na kolejne pyszne wypieki 🙂