Sernik dyniowy

4.62 avg. rating (92% score) - 29 votes

Z zamiarem upieczenia sernika dyniowego nosiłam się już długi czas. Ale jakoś przekonania do niego nie miałam. Bo co może być dobrego w takim serniku? Dziś już wiem. Po prostu wszystko! Jest rewelacyjny. Kremowy, delikatny i  ma taki piękny kolor. Czy dynia jest wyczuwalna? Wg mnie chyba nie aż tak bardzo, ale nadaje sernikowi bardzo fajnego posmaku. I o ile piekłam go z dużą dozą niepewności, to po upieczeniu byłam nim bardzo mile zaskoczona. A do tego ten domowy sos toffi… Niebo! Spróbujecie też? Polecam bardzo!

Przepis został znaleziony na blogu Kwestia Smaku, ale dostosowałam go do stanu posiadania mojej lodówki:)

Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki na spód brownie:

  • 75g masła
  • 75g gorzkiej czekolady
  • 50g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 60g mąki pszennej

Masło i połamaną na małe kawałki czekoladę roztopić w rondelku. Dodać cukier, jajka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i wszystko razem wymieszać, tak, by powstała gładka masa.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki mocno wysmarować tłuszczem. Przelać przygotowaną masę czekoladową.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 13 minut. Po tym czasie wyjąć. Piekarnika nie wyłączać.

Składniki na masę serową:

  • 1,5 szklanki* puree z dyni (dynię należy pokroić na kawałki, upiec w piekarniku w temperaturze 190°C do miękkości – u mnie ok. 30 minut, a następnie rozdrobnić blenderem i ewentualnie przetrzeć przez sito)
  • 1kg sera zmielonego trzykrotnie (użyłam „Mój ulubiony” z Wielunia)
  • 4 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią

Wszystkie składniki na masę serową oprócz jajek umieścić w misie miksera, i zmiksować razem na gładką masę, następnie dodawać po jednym jajku i żółtka, miksując po każdym dokładnie, ale nie długo, aby nie napowietrzać sernika. Gotową masę serową wylać na upieczony spód brownie. Wsadzić do piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 120°C i piec przez 1,5 godziny. Po tym czasie sernik wyjąć i wylać na wierzch śmietankę wymieszaną z 3 łyżkami cukru. Wsadzić ponownie do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie sernik wyjąc z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony sernik schłodzić w lodówce przez całą noc. Przed podaniem polać sosem toffi.

Śmietanka na wierzch:

  • 200g kwaśnej śmietany (18%)
  • 3 łyżki cukru

Sos toffi:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 1/4 szklanki masła

Wszystkie składniki na sos umieścić w rondelku, mieszając zagotować. Gdy cukier rozpuści się całkowicie gotować aż zredukujemy płyn o połowę. U mnie trwało to około 30 minut. Sos po wystudzeniu jeszcze zgęstnieje. Jeśli zgęstnieje za bardzo, wystarczy go lekko podgrzać.

*szklanka = 250ml

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Halloween, Serniki i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

47 odpowiedzi na „Sernik dyniowy

  1. avatar Ola pisze:

    Nie robiłam sernika, ale domowy sos toffi z tego przepisu – i muszę powiedzieć, że jest obłędnie pyszny :) :) Zakochałam się w tym sosie, robię go do dekoracji ciastek maślanych :) Muszę jeszcze przetestować kiedyś ten sernik :)

  2. avatar Renata pisze:

    hmm … nie mam w domu mleka skondensowanego i zastanawiam się czy bez niego ciasto nie bedzie za suche? ale u mnie ser będzie Quark (czyli taki bardzo wilgotny przemielony serek)
    co myślicie? uda się?

  3. avatar Agnieszka pisze:

    Ile g masła przypada na 250 ml masła?

  4. avatar agata pisze:

    Dziękuję za odpowiedz:) Myślę, że następnym razem będę go piekła w ciut wyższej temperaturze . Sernik jest pyszny ,a przed krojeniem całą noc był w lodowce. Pozdrawiam

  5. avatar agata pisze:

    Mam do Pani pytanie. Czemu po upieczeniu sernika wypływa płyn- wygląd że to jest tłuszcz:( Piekłam i robiłam wszystko wg. przepisu .Może powinnam go dłużej piec? pozdrawiam .agata

  6. avatar agata pisze:

    Mam do Pani pytanie . Czemu po upieczeniu i całkowitym ostudzeniu podczas krojenia wypływa płyn – wygląda to na tłuszcz:( Wszystko robiłam wg. przepisu i piekłam również tyle czasu ile jest zalecane. Może powinnam piec w wyższej temperaturze aby był ściślejszy ? pozdrawiam .

    • avatar Asiek pisze:

      A był schłodzony przed krojeniem? Jeśli był, to nie powinno się tak dziać. A jeśli mimo to tak się dzieje, to być może sernik powinien trochę dłużej się piec. Trudno mi odpowiedzieć na to pytanie, to może również zależeć od jakości użytego sera.

  7. avatar Nina pisze:

    Ciasto wygląda cudownie i bardzo chętnie bym je upiekła, ale z braku sezonu na dynię chciałam się dowiedzieć, czy mogę użyć dyni mrożonej?

  8. avatar aneta r. pisze:

    Po torcie z masa z batonikow (zrobionym dwa razy) ciasteczek maslanych (upieczone juz kilka razy) na poczatku pazdziernika upieklam sernik. Wyszed bardzo dobry, wilgotny i cynamonowy. Nikt nie wiezyl ze jest z dynia. A do tego ten spod tak mocno czekoladowy pycha. Nawet moj synek 3,5 letni wcinal. Nie wiem jakiego gatunku byla dynia, ale nie byl tak pomaranczowy jak u Pani. Kilka dni temu kupilam dynie do zupy mlecznej, byla tak pomaranczowa w srodku ze przy obieraniu pofarbowala mi rece. Z tej sernik napewno mialby kolor. Bardzo dziekuje za przepisy, juz patrzylam na napoleonke. Pozdrawiam.

  9. avatar Marzena pisze:

    Ale cudny serniczek. Zjadłabym kawałek. Zapisuje sobie przepis i z chęcią taki zrobię. Pozdrawiam :-)

  10. avatar Ania pisze:

    Właśnie robię ten serniczek :) mmmmmmmm

  11. avatar Basia pisze:

    Sernik wygląda przepięknie, niebawem będziemy mieć wysyp świeżych dyń i bardzo chętnie skorzystam z Twojej propozycji takiego sernika. W przypadku serników mam zawsze problem z wyborem właściwego sera, dostępnych jest bardzo wiele, natomiast każdy różni się składem, zawartością tłuszczu itp. Prosiła bym o podpowiedz który najlepiej wybrać. Wypróbowałam już kilka Pani przepisów i wszystkie są rewelacyjne.

    • avatar Asiek pisze:

      Zawsze wybieram taki ser, który nie ma żadnych dodatków, ma napisane twaróg (a nie serek homogenizowany) i ma sporą zawartość tłuszczu, powyżej 20%. Polecam ser z Wielunia „Mój ulubiony” lub z Piątnicy, to sery z wiaderka, ale prawdziwe twarogi. A jak nie, to po prostu twaróg w kostce, półtłusty lub tłusty i zmielić samodzielnie przynajmniej dwa razy.
      Pozdrawiam!

  12. avatar Ania pisze:

    Sernik dyniowy jest rewelacyjny. Pięknie wygląda i niesamowicie smakuje. Dwukrotnie wywarł na moich gościach niesamowite wrażenie.

  13. avatar Monika pisze:

    Sernik wygląda po prostu przepięknie, specjalnie dla niego zdobyłam dynię! 😉 Mam tylko pytanie odnośnie mleka skondensowanego czy chodzi o takie w kartoniku, czy w puszce? Będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam :)

  14. Widzę u Ciebie mnóstwo wspaniałych serników… jestem ich fanką, nabrałam teraz mega ochoty na taki serniczek, muszę koniecznie wypróbować z dynią :)

  15. avatar gość pisze:

    Dziś na Hallowen będzie pyszny sernik dyniowy od słodkiej babeczki ;))

  16. avatar patich pisze:

    A jeśli by zrobić na prostokątnej blaszce to o jakich wymiarach?

  17. avatar kabamaiga pisze:

    Słodka babeczko. Sernik cudo, ale błagam nie korzystaj z translatora. To jest masakra. Naprawdę.

  18. avatar Kas pisze:

    Wygląda absolutnie bosko! No i ta polewa z tofi… Palće lizać :)

  19. Powiem Ci szczerze, że za mną też chodzi taki sernik od długiego czasu. Ale co tu dużo mówić… takie zdjęcia jak Twoje kuszą najbardziej. I już mam w ulubionych. No i sos toffi zdecydowanie jest do wypróbowania :)

  20. avatar Ewa pisze:

    Witam,

    przepiękny sernik! Ja osobiście jestem wielką fanką dyni;) Chciałabym zrobić Twój sernik, ale mogłabyś mi podpowiedzieć co dodać do tego domowego sosu toffi zamiast miodu? Jestem uczulona, a nie chciałabym rezygnować ze słodkiej polewy, szczególnie takiej, którą mogłabym wykorzystać do innych ciast;) dziękuje bardzo za pomoc!

  21. avatar Dina pisze:

    your pumpkin cheesecake looks delicious!

  22. avatar gin pisze:

    Ależ słoneczny! Po prostu cudo Ci wyskoczyło z piekarnika :)

  23. avatar Ania pisze:

    Babeczko a jak piec dynię? pod przykryciem czy nie, można w naczyniu żaroodpornym?

  24. avatar Maggie pisze:

    Cudny! I jeszcze ten sos…

  25. avatar Izka pisze:

    Jak to po jednym jajku i żółtka ;/ ? co z białkami

  26. avatar anahitka9 pisze:

    Widzę, że u Ciebie też dzisaj dyniowo:) Uwielbiam serniki dyniowe a na spodzie z brownie jeszcze nie robiłam…To wszystko razem musi smakować bosko!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *