Sernik dyniowy

4.59 avg. rating (91% score) - 32 votes

Z zamiarem upieczenia sernika dyniowego nosiłam się już długi czas. Ale jakoś przekonania do niego nie miałam. Bo co może być dobrego w takim serniku? Dziś już wiem. Po prostu wszystko! Jest rewelacyjny. Kremowy, delikatny i  ma taki piękny kolor. Czy dynia jest wyczuwalna? Wg mnie chyba nie aż tak bardzo, ale nadaje sernikowi bardzo fajnego posmaku. I o ile piekłam go z dużą dozą niepewności, to po upieczeniu byłam nim bardzo mile zaskoczona. A do tego ten domowy sos toffi… Niebo! Spróbujecie też? Polecam bardzo!

Przepis został znaleziony na blogu Kwestia Smaku, ale dostosowałam go do stanu posiadania mojej lodówki:)

Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki na spód brownie:

  • 75g masła
  • 75g gorzkiej czekolady
  • 50g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 60g mąki pszennej

Masło i połamaną na małe kawałki czekoladę roztopić w rondelku. Dodać cukier, jajka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i wszystko razem wymieszać, tak, by powstała gładka masa.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki mocno wysmarować tłuszczem. Przelać przygotowaną masę czekoladową.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 13 minut. Po tym czasie wyjąć. Piekarnika nie wyłączać.

Składniki na masę serową:

  • 1,5 szklanki* puree z dyni (dynię należy pokroić na kawałki, upiec w piekarniku w temperaturze 190°C do miękkości – u mnie ok. 30 minut, a następnie rozdrobnić blenderem i ewentualnie przetrzeć przez sito)
  • 1kg sera zmielonego trzykrotnie (użyłam „Mój ulubiony” z Wielunia)
  • 4 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią

Wszystkie składniki na masę serową oprócz jajek umieścić w misie miksera, i zmiksować razem na gładką masę, następnie dodawać po jednym jajku i żółtka, miksując po każdym dokładnie, ale nie długo, aby nie napowietrzać sernika. Gotową masę serową wylać na upieczony spód brownie. Wsadzić do piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 120°C i piec przez 1,5 godziny. Po tym czasie sernik wyjąć i wylać na wierzch śmietankę wymieszaną z 3 łyżkami cukru. Wsadzić ponownie do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie sernik wyjąc z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony sernik schłodzić w lodówce przez całą noc. Przed podaniem polać sosem toffi.

Śmietanka na wierzch:

  • 200g kwaśnej śmietany (18%)
  • 3 łyżki cukru

Sos toffi:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 1/4 szklanki masła

Wszystkie składniki na sos umieścić w rondelku, mieszając zagotować. Gdy cukier rozpuści się całkowicie gotować aż zredukujemy płyn o połowę. U mnie trwało to około 30 minut. Sos po wystudzeniu jeszcze zgęstnieje. Jeśli zgęstnieje za bardzo, wystarczy go lekko podgrzać.

*szklanka = 250ml

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Halloween, Serniki i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

47
Dodaj komentarz

avatar
26 Comment threads
21 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
25 Comment authors
AsiekOlaRenataAgnieszkaagata Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o
Ola
Gość
Ola

Nie robiłam sernika, ale domowy sos toffi z tego przepisu – i muszę powiedzieć, że jest obłędnie pyszny 🙂 🙂 Zakochałam się w tym sosie, robię go do dekoracji ciastek maślanych 🙂 Muszę jeszcze przetestować kiedyś ten sernik 🙂

Renata
Gość
Renata

hmm … nie mam w domu mleka skondensowanego i zastanawiam się czy bez niego ciasto nie bedzie za suche? ale u mnie ser będzie Quark (czyli taki bardzo wilgotny przemielony serek)
co myślicie? uda się?

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Ile g masła przypada na 250 ml masła?

agata
Gość
agata

Dziękuję za odpowiedz:) Myślę, że następnym razem będę go piekła w ciut wyższej temperaturze . Sernik jest pyszny ,a przed krojeniem całą noc był w lodowce. Pozdrawiam

agata
Gość
agata

Mam do Pani pytanie. Czemu po upieczeniu sernika wypływa płyn- wygląd że to jest tłuszcz:( Piekłam i robiłam wszystko wg. przepisu .Może powinnam go dłużej piec? pozdrawiam .agata

agata
Gość
agata

Mam do Pani pytanie . Czemu po upieczeniu i całkowitym ostudzeniu podczas krojenia wypływa płyn – wygląda to na tłuszcz:( Wszystko robiłam wg. przepisu i piekłam również tyle czasu ile jest zalecane. Może powinnam piec w wyższej temperaturze aby był ściślejszy ? pozdrawiam .

Nina
Gość
Nina

Ciasto wygląda cudownie i bardzo chętnie bym je upiekła, ale z braku sezonu na dynię chciałam się dowiedzieć, czy mogę użyć dyni mrożonej?

aneta r.
Gość
aneta r.

Po torcie z masa z batonikow (zrobionym dwa razy) ciasteczek maslanych (upieczone juz kilka razy) na poczatku pazdziernika upieklam sernik. Wyszed bardzo dobry, wilgotny i cynamonowy. Nikt nie wiezyl ze jest z dynia. A do tego ten spod tak mocno czekoladowy pycha. Nawet moj synek 3,5 letni wcinal. Nie wiem jakiego gatunku byla dynia, ale nie byl tak pomaranczowy jak u Pani. Kilka dni temu kupilam dynie do zupy mlecznej, byla tak pomaranczowa w srodku ze przy obieraniu pofarbowala mi rece. Z tej sernik napewno mialby kolor. Bardzo dziekuje za przepisy, juz patrzylam na napoleonke. Pozdrawiam.

Marzena
Gość

Ale cudny serniczek. Zjadłabym kawałek. Zapisuje sobie przepis i z chęcią taki zrobię. Pozdrawiam 🙂

Ania
Gość
Ania

Właśnie robię ten serniczek 🙂 mmmmmmmm

Basia
Gość
Basia

Sernik wygląda przepięknie, niebawem będziemy mieć wysyp świeżych dyń i bardzo chętnie skorzystam z Twojej propozycji takiego sernika. W przypadku serników mam zawsze problem z wyborem właściwego sera, dostępnych jest bardzo wiele, natomiast każdy różni się składem, zawartością tłuszczu itp. Prosiła bym o podpowiedz który najlepiej wybrać. Wypróbowałam już kilka Pani przepisów i wszystkie są rewelacyjne.

Ania
Gość
Ania

Sernik dyniowy jest rewelacyjny. Pięknie wygląda i niesamowicie smakuje. Dwukrotnie wywarł na moich gościach niesamowite wrażenie.

Monika
Gość
Monika

Sernik wygląda po prostu przepięknie, specjalnie dla niego zdobyłam dynię! 😉 Mam tylko pytanie odnośnie mleka skondensowanego czy chodzi o takie w kartoniku, czy w puszce? Będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam 🙂

Kulinarny Zenit
Gość

Widzę u Ciebie mnóstwo wspaniałych serników… jestem ich fanką, nabrałam teraz mega ochoty na taki serniczek, muszę koniecznie wypróbować z dynią 🙂

gość
Gość
gość

Dziś na Hallowen będzie pyszny sernik dyniowy od słodkiej babeczki ;))

patich
Gość
patich

A jeśli by zrobić na prostokątnej blaszce to o jakich wymiarach?

kabamaiga
Gość

Słodka babeczko. Sernik cudo, ale błagam nie korzystaj z translatora. To jest masakra. Naprawdę.

Kas
Gość

Wygląda absolutnie bosko! No i ta polewa z tofi… Palće lizać 🙂

basinepichcenie
Gość

Powiem Ci szczerze, że za mną też chodzi taki sernik od długiego czasu. Ale co tu dużo mówić… takie zdjęcia jak Twoje kuszą najbardziej. I już mam w ulubionych. No i sos toffi zdecydowanie jest do wypróbowania 🙂

Ewa
Gość
Ewa

Witam,

przepiękny sernik! Ja osobiście jestem wielką fanką dyni;) Chciałabym zrobić Twój sernik, ale mogłabyś mi podpowiedzieć co dodać do tego domowego sosu toffi zamiast miodu? Jestem uczulona, a nie chciałabym rezygnować ze słodkiej polewy, szczególnie takiej, którą mogłabym wykorzystać do innych ciast;) dziękuje bardzo za pomoc!

Dina
Gość

your pumpkin cheesecake looks delicious!

gin
Gość

Ależ słoneczny! Po prostu cudo Ci wyskoczyło z piekarnika 🙂

Ania
Gość
Ania

Babeczko a jak piec dynię? pod przykryciem czy nie, można w naczyniu żaroodpornym?

Maggie
Gość

Cudny! I jeszcze ten sos…

Izka
Gość
Izka

Jak to po jednym jajku i żółtka ;/ ? co z białkami

anahitka9
Gość

Widzę, że u Ciebie też dzisaj dyniowo:) Uwielbiam serniki dyniowe a na spodzie z brownie jeszcze nie robiłam…To wszystko razem musi smakować bosko!!